Εξόδου το ανάγνωσμα
Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός Επιστήμων
Αντίβαρο, Απρίλιος 2007
Κάθε χρόνο την Κυριακή των Βαίων το Μεσολόγγι τιμά πανηγυρικά την Έξοδο της Φρουράς του το 1826. Και οι Πανέλληνες θυμόμαστε τους πολλούς που έπεσαν ηρωικά, τους λίγους που σώθηκαν και όλους μαζί που πήραν μία απόφαση με οικουμενική εμβέλεια. Λίγες ημέρες μετά ο Σατωμπριάν εκφωνούσε πύρινο λόγο στην Γαλλική Βουλή υπέρ της Εθνεγερσίας των Ελλήνων και οι Γάλλοι φοιτητές διαδήλωναν στους δρόμους υπέρ των Μεσολογγιτών. Κι όμως σε λίγα χρόνια αυτός ο εορτασμός μπορεί να σβήσει ή να τεθεί στο περιθώριο. Αν έλθει στην εξουσία μία νέα γενιά γαλουχημένη με βιβλία σαν και αυτό της Ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού, πολύ φοβάμαι ότι οι ήρωες και οι θυσίες θα πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων.
Το επίμαχο βιβλίο παρουσιάζει την Έξοδο σαν την «κίνηση των πολιορκημένων Ελλήνων να βγουν από το φρούριο του Μεσολογγίου και να λύσουν έτσι την ασφυκτική πολιορκία των Οθωμανών» . Μία απλή κίνηση, λοιπόν. Όπως λέμε « Κίνηση Πολιτών για την σωτηρία της αρκούδας» ή κάτι τέτοιο. Για τους συγγραφείς του βιβλίου δεν υπήρξε ούτε Καψάλης που ανατινάχθηκε ούτε Επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ που απαγχονίσθηκε ημιθανής μετά την ανατίναξη. Όλοι αυτοί διαγράφονται. Όπως διαγράφεται η θυσία στο Κούγκι και ο καλόγερος Σαμουήλ, η θυσία στο Αρκάδι με τον Κωνσταντίνο Γιαμπουδάκη και τον ηγούμενο Γαβριήλ. Κι ας φωνάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι στα παιδιά μας πρέπει να δίνουμε πρότυπα από την Ελληνική Ιστορία. Το πολυσυζητημένο βιβλίο δεν έχει χώρο για ήρωες και μάρτυρες. Προβάλλει άλλα πρότυπα. Όπως λ.χ. τα καφενεία της Αθήνας τον 19ο αιώνα , στα οποία αφιερώνει ολόκληρη σελίδα. Δεν θέλουμε πλέον ήρωες, θέλουμε καφενόβιους!
Εξόδου το ανάγνωσμα. Δεν ξέρω πόσες και ποιες διορθώσεις έχει υποδείξει η Ακαδημία Αθηνών, αλλά και μόνον αυτός ο ορισμός της Εξόδου δείχνει την φιλοσοφία του βιβλίου. Κραυγαλέα παραποίηση της αλήθειας. Διότι η Έξοδος δεν έγινε για « να λύσουν την πολιορκία των Οθωμανών» . Ήξεραν οι εξοδίτες ότι πολλοί από αυτούς θα πεθάνουν κατά την Έξοδο και ότι οι Οθωμανοί τελικά θα καταλάβουν « το αλωνάκι», όπως το ονόμασε ο Σολωμός. Αποφάσισαν την Έξοδο γιατί είχαν εθνική αξιοπρέπεια και μεγαλείο ψυχής. Αξίες τις οποίες υποτιμούν οι συγγραφείς του βιβλίου. Γι αυτό κάποιος πρέπει να δείξει την θύρα Εξόδου στο ίδιο το βιβλίο!
Κ.Χ. 27-3-2007
Αυτό το κείμενο είναι γραμμένο σε μονοτονικό. Διαβάστε την πολυτονική του έκδοση.
|