Το βάθεμα και πλάτεμα της βουλευτικής ασυλίας

Ειδικού Νομικού Συνεργάτη τού Δικτύου 21

Η είδηση είδε τό φώς τής δημοσιότητος στό "ΒΗΜΑ" τής Κυριακής , 7 Οκτωβρίου 2001 υπό τύπον "ρεπορτάζ" τής κας Ιωάννας Μάνδρου.

Ο τίτλος τά έλεγε όλα:

"Η Δικαιοσύνη δεν θά αγγίζει πολιτικούς". Τό περιεχόμενο ήταν ακόμη πιό ?. Ανατριχιαστικό: Τό υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί στή Βουλή νομοθετική ρύθμιση, μέ βάση τήν οποία, όταν οι εισαγγελείς πού ? "διερευνούν ποινική υπόθεση «πέσουν πάνω» σε πολιτικούς, (απαγορεύεται από το Σύνταγμα στους εισαγγελείς να κάνουν έρευνα για πολιτικά πρόσωπα), σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες εισαγγελικές πηγές, θα τηρείται απαρέγκλιτα η συνταγματική επιταγή για αποχή των εισαγγελέων από κάθε έρευνα για πολιτικούς και η άμεση διαβίβαση των όποιων στοιχείων στη Βουλή για τα περαιτέρω. Ετσι στο πλαίσιο αυτό οι εισαγγελείς δεν θα συντάσσουν «πόρισμα» ούτε θα αναφέρονται με λεπτομέρειες στα στοιχεία που τυχόν έχουν προκύψει για πολιτικούς από έρευνα ποινικής υποθέσεως. Απλώς, χωρίς κρίσεις και επιχειρηματολογίες που εμμέσως πλην σαφώς στοιχειοθετούν την ευθύνη πολιτικών, θα αποστέλλουν τη δικογραφία στη Βουλή." (!)

Οπως ήδη θά έχετε καταλάβει, ο εν λόγω νόμος αποκλειστικό σκοπό θά έχει να? " προφυλάξει τη δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της από κάθε προσπάθεια εμπλοκής τους σε πολιτικές σκοπιμότητες με αποτέλεσμα να διασφαλιστεί το κύρος και η ανεξαρτησία των ιδίων αλλά και της δικαιοσύνης». Προφανής είναι εν προκειμένω η στοργή τού υπουργείου καί τής κυβέρνησης γιά τή Δικαιοσύνη καί τούς λειτουργούς της καί αμέριστο τό ενδιαφέρον τους γιά τό κύρος τους.

Αν νομίσατε ότι εδώ τελειώνουν όλα απατάσθε. Οπως μάς πληροφορεί η έγκριτη δημοσιογράφος τού "Βήματος": "Με στόχο τη θεσμική κατοχύρωση των όρων που δεν θα επιτρέπουν την εμπλοκή της Δικαιοσύνης σε πολιτικές σκοπιμότητες και τη θωράκιση των λειτουργών της για την προστασία του κύρους και της ανεξαρτησίας τους η κυβέρνηση μετά το πόρισμα Ασπρογέρακα για το Χρηματιστήριο, που επικρίθηκε έντονα για την επιχειρηματολογία του για ευθύνες πολιτικών προσώπων, προχωρεί σε νέο νόμο για την ποινική ευθύνη των μελών της κυβέρνησης και των τυχόν συμμετόχων. " Ειδικότερα,

" προχωρεί με σύντομους ρυθμούς η επεξεργασία του νέου νόμου για τους υπουργούς που θα περιλαμβάνει δύο άξονες:

* Την απόλυτη αποχή των δικαστικών αρχών, όπως ορίζει το Σύνταγμα, της έρευνας για τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

* Την τελική τύχη των συμμετόχων (ιδιωτών) που συμπαραπέμπτονται στη Βουλή, όπως ισχύει τώρα μαζί με τους πολιτικούς. Ηδη διατυπώνονται θέσεις, σύμφωνα με τις οποίες:

* Σε περίπτωση που η Βουλή κλείσει την υπόθεση για τους πολιτικούς (δεν προχωρήσει σε έρευνα και δίωξη) και αν υπάρχουν ενδείξεις ενοχής για τους απλούς πολίτες (συμμετόχους) η δικογραφία να διαβιβάζεται στη Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω. Μόνον για τους συμμετόχους δηλαδή.

* Η τύχη των συμμετόχων σε περίπτωση μη δίωξης των πολιτικών να αποφασίζεται από τη Βουλή. Αν δηλαδή θα δικαστούν στη συνέχεια από τη Δικαιοσύνη ή αν θα ακολουθήσουν την τύχη των πολιτικών. " Κατά τή γνώμη μου, η νομοθετική θεσμοθέτηση τών ανωτέρω ρυθμίσεων, θά έχει διττό, ευνοϊκό γιά τό πολίτευμα καί τήν κοινωνία μας αποτέλεσμα καί συγκεκριμένα:

Θά αποκαταστήσει, επί τέλους, τή συνταγματική τάξη, πού τόσο βάναυσα παραβιάζεται τελευταία από τούς εισαγγελείς. Δηλαδή, αφού, ούτως ή άλλως, οι εμπλεκόμενοι σέ ρεμούλες καί λωποδυσίες πολιτικοί ΔΕΝ διώκονται ποινικά καί δέν υφίστανται τίς συνέπειες τού ποινικού νόμου, ακόμη καί όταν είναι αυταπόδεικτη καί κραυγαλέα η συμμετοχή τους σέ αξιόποινες πράξεις, πρός τί ο άδικος διασυρμός τους από πορίσματα "αναιδών εισαγγελέων ";

Αποκαθίσταται η συνταγματική αρχή τής ισότητος τών Ελλήνων έναντι τού νόμου. Δηλαδή, αφού μένουν ατιμώρητοι οι πολιτικοί, γιατί νά τιμωρούνται καί νά διασύρονται οι φουκαράδες οι ιδιώτες πού απλώς εκτελούσαν εντολές τών πολιτικών στή διάπραξη λωποδυσιών σέ βάρος τού δημοσίου κορβανά; Μόνο καί μόνο επειδή τσέπωσαν καί αυτοί κάποιο πσοσοτό τών προϊόντων τού εγκλήματος; Αδικο δέν ήταν; Υστερόγραγο: Κάποιες πληροφορίες μέ βάση τίς οποίες τό ανωτέρω νομοθέτημα θά προβλέπει ποινές σέ βαθμό κακουργήματος γιά εισαγγελείς πού θά παραβιάζουν τίς διατάξεις του, δέν έχουν ακόμη επιβεβαιωθε!!.


www.antibaro.gr