Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» στις  11/11/2001

 

Συγχώνευση

ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ – ALPHA BANK

Η πρώτη πράξη του αφελληνισμού για το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα

 

Αποτέλεσε πραγματικά θλιβερό φαινόμενο η επιφανειακή αντιμετώπιση από τα ΜΜΕ μιας πράγματι ιστορικής στιγμής για το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Και μια τέτοια ιστορική στιγμή δεν σηκώνει θριαμβολογίες, αλλά προβληματισμό και περίσκεψη.

Ας δούμε λοιπόν και ας προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε το μεγάλο αυτό βήμα που επιχειρούν οι δύο μεγαλύτεροι τραπεζίτες της χώρας.

Από την οικονομική σκοπιά πράγματι δημιουργείται ένας κολοσσός πρωτόγνωρος για την ελληνική οικονομική ιστορία. .Όμως ποιες θα είναι οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα ακολουθήσουν;

Κατ αρχήν θα εξαναγκαστούν να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις και οι υπόλοιποι τραπεζικοί όμιλοι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, πράγμα που τελικά  θα οδηγήσει στην δημιουργία δύο η το πολύ τριών τραπεζικών συγκροτημάτων με θεωρητικά τεράστιες δυνατότητες. Και λέω θεωρητικά γιατί τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν κατά την μακρά περίοδο της λειτουργικής συγχώνευσης και τα κόστη που αυτή θα επιφέρει είναι τεράστια. Και για να γίνω κατανοητός επισημαίνω ότι σήμερα τρία χρόνια μετά την εξαγορά ακόμα η ALPHA BANK δεν έχει ολοκληρώσει την λειτουργική της συγχώνευση με την Ιονική Τράπεζα

Όμως ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Θα μπορέσουν τα καινούρια σχήματα να επιβιώσουν στο περιβάλλον της ΟΝΕ;  Ή μήπως το επόμενο βήμα θα είναι η απορρόφηση των ελληνικών δήθεν «κολοσσών» από τις τεράστιες γερμανικές γαλλικές και βρετανικές Τράπεζες; Και μην μας απαντήσουν ότι η ALPHA NATIONAL θα κατέχει την  25η  ,18η ή ότι άλλο νούμερο κυκλοφορεί στις απείρου ρηχότητας αναλύσεις δήθεν έγκυρων φύλων γιατί όσο θα ολοκληρώνεται  ο ευρωπαϊκός ενιαίος οικονομικός χώρος τόσο το Τραπεζικό Σύστημα θα συγκεντρώνεται σε λιγότερες και φυσικά μεγαλύτερες Τράπεζες. Και φυσικά καμία από αυτές δεν θα ελέγχεται πλειοψηφικά από ελληνικά κεφάλαια.

Ποιές θα είναι οι συνέπειες της συγχώνευσης αυτής στους εργαζόμενους; Θα αναφερθούμε σε αυτές έχοντας σαν σημείο αναφοράς τους εργαζόμενους της Ιονικής Τράπεζας μετά την απορρόφησή της από την ALPHA BANK.

Στην Ιονική Τράπεζα λοιπόν η πρώτη ενέργεια που έκανε η νέα ιδιοκτησία ήταν η εξουδετερώσει την συνδικαλιστική εκπροσώπηση των εργαζομένων είτε μ την μέθοδο της εξαγοράς συνειδήσεων είτε με την μέθοδο του ελέγχου των συνδικαλιστικών εξελίξεων. Και δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχιμάστορες αυτής της πολιτικής μια ομάδα συμβούλων επί εργασιακών θεμάτων της Διοίκησης της ALPHA BANK θα εξακολουθήσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες  τους και στο νέο Διοικητικό σχήμα.

Η επόμενη κίνηση ήταν προσπάθεια καθυποταγής των εργαζόμενων. Κίνηση που συνοδεύτηκε από πιέσεις εκβιασμούς απειλές μεταθέσεων και απολύσεων τοποθέτηση των «απείθαρχων σε θέσεις υποδεέστερες και σε θέσεις χωρίς αντικείμενο.

            Το δεύτερο στάδιο ήταν ο εξαναγκασμός σε παραίτηση των κορυφαίων διευθυντικών στελεχών της Ιονικής Τράπεζας και η αντικατάστασή τους από διευθυντικά στελέχη της ALPHA BANK με στόχο την αλλαγή της εργασιακής νοοτροπίας με σχεδόν βίαια μέσα. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις 5 στα 50 ανώτερα στελέχη της ALPHA BANK προέρχονται από την Ιονική Τράπεζα

            Ακολούθησε η οικονομική και υπηρεσιακή υποβάθμιση των μεσαίων στελεχών της Ιονικής Τράπεζας με αποτέλεσμα σήμερα το 85 % των μεσαίων στελεχών να προέρχονται από την πρώην Τράπεζα Πίστεως.

            Βέβαια όλο αυτό το χρονικό διάστημα σημαντικός αριθμός εργαζομένων είτε νέων ανθρώπων  (γύρω στους 100) που έφυγαν χωρίς αποζημίωση είτε ώριμων εργασιακά (γύρω στους 500) που πήραν κάποια στοιχειώδη αποζημίωση, εξαναγκάστηκε σε αποχώρηση γιατί ενώ είχαν ουσιαστικά και τυπικά προσόντα δεν τους δινόταν αντικείμενο εργασίας ανάλογο της υπηρεσιακής τους κατάστασης. Πως αλλιώς μπορεί να ονομαστεί αυτό αν όχι έμμεση απόλυση;

            Μια άλλη σημαντική επίπτωση της συγχώνευσης είναι στους εξειδικευμένους (μηχανογράφοι, τεχνικοί) εργαζόμενους οι οποίοι βρέθηκαν από την μια στιγμή στην άλλη να απασχολούνται σε εντελώς άσχετο από τη ειδικότητά  τους αντικείμενο.

            Επίσης ειδικευμένο εκπαιδευμένο προσωπικό  που έχει επιφορτιστεί το βαρύ έργο της φύλαξης της περιουσίας της Τράπεζας  αντιμετωπίζεται σχεδόν ρατσιστικά.

            Τα ερωτήματα λοιπόν πέρα από τα ευχολόγια των κκ Σημίτη – Καρατζά – Κωστόπουλου  μπαίνουν αμείλικτα.

            Θα εφαρμόσει η Διοίκηση της ALPHA NATIONAL την ίδια πολιτική ;

Θα μεταχειριστεί τους εργαζόμενους στις δύο Τράπεζες σαν πρόβατα επί σφαγή;

            Θα γίνουν απολύσεις προσωπικού;

Γι αυτό καλούμε την ΟΤΟΕ να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει σε έγγραφη συμφωνία Κυβέρνησης – Διοικήσεων – ΟΤΟΕ που θα προβλέπει:

q       Την πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας

q       Την κατοχύρωση της επαγγελματικής εξέλιξης των εργαζόμενων

q       Την διατήρηση των θεσμικών και εργασιακών ρυθμίσεων της ΟΤΟΕ και των Συλλόγων στο σύνολο των εργαζόμενων.  

 

Εμείς δυστυχώς πιστεύουμε ότι το σενάριο θα επαναληφθεί Και αυτή την φορά τα κυρίως θύματα θα είναι οι εργαζόμενοι στην ALPHA BANK χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν και «παράπλευρες απώλειες» και από τους εργαζόμενους στην Εθνική Τράπεζα. Και καμιά φορά οι «παράπλευρες απώλειες» είναι πιο σοβαρές από τις κύριες. Και βέβαια όπως κανένας δεν περίμενε την σημερινή εξέλιξη στο χώρο της ALPHA BANK κανένας δεν μπορεί να προδικάσει ότι δεν θα βρεθούν (βρεθούμε πλέον) στην ίδια και χειρότερη θέση οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα .

 

 

 

Γιάννης Μαρκάκης

Πρώην Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Ιονικής

Μέλος Ε.Γ. Ο.Τ.Ο.Ε.                   

 


www.antibaro.gr