3/3/2002

Η Δίκη
του Διονυσίου Κ. Καραχάλιου
Αντιπροέδρου του Δικτύου 21

Αρχίζει σήμερα η δίκη της "17 Νοέμβρη". Η οργάνωση, που αιματοκύλησε, επί 27 ολόκληρα χρόνια την δημοκρατία και αφαίρεσε τη ζωή δεκάδων αθώων ανθρώπων, βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου και αναμένει την κρίση της ελληνικής Δικαιοσύνης. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι, στην κοινή γνώμη κυριαρχεί η αίσθηση πως, οι πολιτικοί και οργανωτικοί εγκέφαλοι της εγκληματικής οργάνωσης δεν βρίσκονται μεταξύ των κατηγορουμένων, η δίκη δεν παύει να έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη διαδικασία, αφού, το μακροσκελέστατο κατηγορητήριο, ο μεγάλος αριθμός των κατηγορουμένων, των μαρτύρων, των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης και, κυρίως, τα πολλά αμφιλεγόμενα σημεία, δικονομικά και ουσιαστικά, με τα οποία θα ασχοληθεί το Δικαστήριο, συνθέτουν, εκ προοιμίου, ένα πολύπλοκο πλαίσιο, από το οποίο πρέπει να προκύψει η πλήρης αλήθεια και η δίκαιη τιμωρία των ενόχων.

Η διάρκεια της δίκης θα είναι ασφαλώς μεγάλη και, στην πορεία της, θα επανέλθουμε, όταν η εξέλιξή της και τα περί αυτήν γεγονότα το απαιτήσουν. Σήμερα, την στιγμή που το Δικαστήριο ασχολείται με τα πρώτα δικονομικά ζητήματα, τα οποία, είναι βέβαιον ότι θα θέσουν κυρίως οι συνήγοροι υπεράσπισης, αξίζει να σταθούμε σε δύο σημεία:

Πρέπει, κατά πρώτο λόγο, να τονισθεί η προσπάθεια των κατηγορουμένων τρομοκρατών να αξιοποιήσουν όλα τα πλεονεκτήματα που τους προσφέρει η δημοκρατία, προκειμένου να υπερασπισθούν τον εαυτό τους. Οι αυτοαποκαλούμενοι επαναστάτες, όπως, χωρίς δισταγμό, πυροβολούσαν το πολίτευμα που ήθελαν να καταλύσουν, δολοφονώντας αθώους, με την ίδια ευκολία επικαλούνται τα "δικαιώματα" που τους παρέχει αυτό το ίδιο το πολίτευμα, που βαθύτατα μισούν και περιφρονούν, για "να σώσουν το τομάρι τους".

Η δεύτερη επισήμανση επιβάλλεται από την στάση ορισμένων αυτοαποκαλουμένων "προοδευτικών" εφημερίδων, που εξακολουθούν να παρέχουν βήμα στους στυγνούς δολοφόνους, υπό το πρόσχημα της ενημέρωσης των πολιτών. Το θράσος του κάθε Κουφοντίνα, που ισχυρίζεται ότι είναι ισότιμος των αγωνιστών του '21, θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με περισσότερη περίσκεψη και κυρίως, με μεγαλύτερο σεβασμό, αν όχι προς την αισθητική των αναγνωστών, τουλάχιστον προς την μνήμη των θυμάτων και την ψυχική ηρεμία των συγγενών τους. Για όσους σπεύσουν να υποστηρίξουν ότι, δήθεν, η πληροφόρηση και η αντικειμενικότητα επιβάλλουν να ακουστεί κάθε άποψη, απλά θα θυμίσουμε ότι, με ανάλογη στάση κάποιων "προοδευτικών", οι τρομοκράτες είχαν, επί 27 ολόκληρα χρόνια, την προβολή που επεδίωκαν για τις αποτρόπαιες πράξεις τους. Κυρίως, όμως, είχαν την επιθυμητή ιδεολογική κάλυψη, χάρη στην οποία εμφανίζονταν στα μάτια μεγάλου τμήματος της αριστεράς, ως κοινωνικοί αγωνιστές, που "πάλευαν" για το "βάθεμα" και το "πλάτεμα" της δημοκρατίας........

 

 


http://antibaro.gr