Κατηγορίες άρθρων

 Κι όμως, κύριε Βερέμη, εσείς λέτε ψέμματα και όχι το ΠΑΡΟΝ

Αρχική σελίδα
Εξωτ. πολιτική/ Διπλωματία
Εθνικά θέματα
Κοινωνία
Πολιτισμός
Θρησκεία
Διεθνή
Βιβλιογραφία/ Συνδέσεις
Εκδηλώσεις
Οπτικοακουστικό
υλικό
Δελτία
Ενημέρωσης
Ιστολόγιο
Αντίβαρου
ʼγρα γραπτών
Πρόσφατα κείμενα
Με χρονολογική σειρά.
Δελτίο ενημέρωσης!
Εγγραφή Διαγραφή
Συγγραφείς

Αθανάσιος Γιουσμάς
ʼθως Γ. Τσούτσος
ʼκης Καλαιτζίδης
Αλέξανδρος Γερμανός
Αλέξανδρος-Μιχαήλ Χατζηλύρας
Αλέξανδρος Κούτσης
Αμαλία Ηλιάδη
Ανδρέας Σταλίδης
Ανδρέας Φαρμάκης
Ανδρέας Φιλίππου
Αντώνης Κ. Ανδρουλιδάκης
Αντώνης Λαμπίδης
Αντώνης Παυλίδης
Απόστολος Αλεξάνδρου
Απόστολος Αναγνώστου
Αριστείδης Καρατζάς
Αχιλλέας Αιμιλιανίδης
Βάιος Φασούλας
Βαν Κουφαδάκης
Βασίλης Γκατζούλης
Βασίλης Ζούκος
Βασίλης Κυρατζόπουλος
Βασίλης Πάνος
Βασίλης Στοιλόπουλος
Βασίλης Ν. Τριανταφυλλίδης
(Χάρρυ Κλυνν)
Βασίλης Φτωχόπουλος
Βένιος Αγελόπουλος
Βίας Λειβαδάς
Βλάσης Αγτζίδης
Γεράσιμος Παναγιωτάτος-Τζάκης
Γιάννης Διακογιάννης
Γιάννης Θεοφύλακτος
Γιάννης Παπαθανασόπουλος
Γιάννης Τζιουράς
Γιώργος Αλεξάνδρου
Γιώργος Βλαχόπουλος
Γιώργος Βοσκόπουλος
Γιώργος Βότσης
Γιώργος Κακαρελίδης
Γιώργος Καστρινάκης
Γιώργος Κεκαυμένος
Γιώργος Κεντάς
Γιώργος Κολοκοτρώνης
Γιώργος Κουτσογιάννης
Γιώργος Νεκτάριος Λόης
Γιώργος Μαρκάκης
Γιώργος Μάτσος
Γιώργος Παπαγιαννόπουλος
Γιώργος Σκουταρίδης
Γιώργος Τασιόπουλος
Γλαύκος Χρίστης
Δημήτρης Αλευρομάγειρος
Δημήτρης Γιαννόπουλος
Δημήτριος Δήμου
Δημήτρης Μηλιάδης
Δημήτριος Γερούκαλης
Δημήτριος Α. Μάος
Δημήτριος Νατσιός
Διαμαντής Μπασάντης
Διονύσης Κονταρίνης
Διονύσιος Καραχάλιος
Ειρήνη Στασινοπούλου
Ελένη Lang - Γρυπάρη
Ελευθερία Μαντζούκου
Ελευθέριος Λάριος
Ελλη Γρατσία Ιερομνήμων
Ηλίας Ηλιόπουλος
Θεόδωρος Μπατρακούλης
Θεόδωρος Ορέστης Γ. Σκαπινάκης
Θεοφάνης Μαλκίδης
Θύμιος Παπανικολάου
Θωμάς Δρίτσας
Ιωάννης Μιχαλόπουλος
Ιωάννης Χαραλαμπίδης
Ιωάννης Γερμανός
Κρίτων Σαλπιγκτής
Κυριάκος Κατσιμάνης
Κυριάκος Σ. Κολοβός
Κωνσταντίνος Αλεξάνδρου Σταμπουλής
Κωνσταντίνος Ναλμπάντης
Κωνσταντίνος Ρωμανός
Κωνσταντίνος Χολέβας
Λαμπρινή Θωμά
Μαίρη Σακελλαροπούλου
Μανώλης Βασιλάκης
Μανώλης Εγγλέζος - Δεληγιαννάκης
Μάρκος Παπαευαγγέλου
Μάρω Σιδέρη
Μιλτιάδης Σ.
Μιχάλης Χαραλαμπίδης
Μιχάλης Κ. Γκιόκας
Νέστωρ Παταλιάκας
Νικόλαος Μάρτης
Νίκος Ζυγογιάννης
Νίκος Καλογερόπουλος Kaloy
Νίκος Λυγερός
Νίκος Παπανικολάου
Νίκος Σαραντάκης
Νίνα Γκατζούλη
Παναγιώτης Α. Μπούρδαλας
Παναγιώτης Ανανιάδης
Παναγιώτης Ήφαιστος
Παναγιώτης Α. Καράμπελας
Παναγιώτης Καρτσωνάκης
Παναγιώτης Φαραντάκης
Παναγιώτης Χαρατζόπουλος
Πανίκος Ελευθερίου
Πάνος Ιωαννίδης
Πασχάλης Χριστοδούλου
Παύλος Βαταβάλης
Σοφία Οικονομίδου
Σπυριδούλα Γρ. Γκουβέρη
Σταύρος Σταυρίδης
Σταύρος Καρκαλέτσης
Στέλιος Θεοδούλου
Στέλιος Μυστακίδης
Στέλιος Πέτρου
Στέφανος Γοντικάκης
Σωτήριος Γεωργιάδης
Τάσος Κάρτας
Φαήλος Κρανιδιώτης
Φειδίας Μπουρλάς
Χρήστος Ανδρέου
Χρήστος Δημητριάδης
Χρήστος Κηπουρός
Χρήστος Κορκόβελος
Χρήστος Μυστιλιάδης
Χρήστος Σαρτζετάκης
Χριστιάνα Λούπα
Χρίστος Δαγρές
Χρίστος Δ. Κατσέτος
Χρύσανθος Λαζαρίδης
Χρύσανθος Σιχλιμοίρης
Gene Rossides
Marcus A. Templar

Επικοινωνία
Οι απόψεις σας είναι ευπρόσδεκτες!
 

 


Κι όμως, κύριε Βερέμη, εσείς λέτε ψέμματα και όχι το ΠΑΡΟΝ

Αριστείδης Καρατζάς

Αντίβαρο, Φεβρουάριος 2008


Επειδή ξεχνάτε – έχετε τα χρονάκια σας—σας θυμίζουμε ότι στις 18 Ιουνίου 2007 είχατε πει σε παρουσίαση αγγλόγλωσσου βιβλίου σας ότι ο Κολοκοτρώνης έκανε γενοκτονία Τούρκων στη Τριπολιτσά.

Αριστείδης Καρατζάς

Γράφτηκε:       21 Φεβρουαρίου 2008
Δημοσιεύθηκε:  Το Παρόν σελ. 20, 24 Φεβρουαρίου 2008

Προ ολίγων ημερών (19/2) η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ενέκρινε την επανατοποθέτηση του (καθηγητού) Θάνου Βερέμη στην θέση του Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας. Η διαδικασία εγκρίσεως ήταν υπό ιδιαίτερη ένταση, και από ότι αναφέρεται στον τύπο έβριθε από μικροπολιτικές πόζες και κινήσεις.

Βέβαια, όπως η Καθημερινή αναφέρει τα τεκταινόμενα, η έγκριση έχει σχετικό χαρακτήρα, καθώς η ψήφος είναι γνωμοδοτική και όχι καθοριστική για την εφαρμογή της εισηγήσεως της κυβέρνησης. Και αυτό ίσως επιτρέψει στον Υπουργό κο. Στυλιανίδη, αλλά και στον Πρωθυπουργό, να ξανασκεφθούν και να επανεξετάσουν την επιλογή τους, διότι η κατάθεση και οι απαντήσεις του κου. Βερέμη προς τα μέλη της Επιτροπής εγείρουν ερωτηματικά που άπτονται της επιστημονικής ακεραιότητος καθώς και της ηθικής, εννοώντας την έλλειψη σεβασμού προς τη αλήθεια (χωρίς να αναφέρω υποβαθμισμένες αξίες γιά κάποιους, όπως τον αυτοσεβασμό και την φιλοπατρία).

Έμαθα από φίλο, και το διεσταύρωσα από την πρωτογενή πηγή, όπως επιτάσσει η επαγγελματική προσέγγιση επικύρωσης της αξιοπιστίας κάποιας πληροφορίας, ότι ο κος. Βερέμης χαρακτήρισε ως “ψέμματα” τα περιεχόμενα άρθρου μου στην εφημερίδα Το Παρόν (“Πνευματικό πλαίσιο της κας. Ρεπούση,” 24η Ιουνίου 2007).  Μάλιστα η απάντηση του καθηγητού ήταν απόλυτη, στην ερώτηση που έκανε ο κος. ‘Αδωνις Γεωργιάδης, για τον εάν ισχύουν αυτά που κατέθεσα στο εν λόγω άρθρο: “…ότι έγραψε η εφημερίδα Το Παρόν είναι ψέμματα.”

Ο ως άνω προκλητικός και ψευδής χαρακτηρισμός με αναγκάζει να επαναλάβω την ουσία της καταθέσεώς μου. Στην παρουσίαση της 18ης Ιουνίου 2007 του αγγλόγλωσσου βιβλίου του κου. Βερέμη, υπό τον τίτλο Greeks and Turks in War and Peace (Έλληνες και Τούρκοι στον Πόλεμο και την Ειρήνη—έκδοση Athens News), μετά από ερώτησή μου, γιατί δεν αναφέρει το κεφάλαιο που καλύπτει την περίοδο 1912-1922 τις γενοκτονίες των Χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας, η απάντηση ήταν ότι “δεν έγιναν γενοκτονίες”! Δηλαδή η εξαφάνιση των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου και της Ιωνίας, ακόμη και αυτή των δύσμοιρων Ασσυρίων ή Συροχαλδαίων, δεν ήταν αποτέλεσμα πολιτικής απόφασης εξοντώσεώς των από τις κυβερνήσεις του Κόμματος Ενώσεως και Προόδου, και μετά του Κεμάλ Ατατούρκ.

Ο νυν Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας επεκτάθηκε και περισσότερο, υιοθετόντας την θέση του Justin McCarthy, Αμερικανού προπαγανδιστή-συνεργάτη του Τουρκικού lobby στις ΗΠΑ, δηλ. ότι “βιαιοπραγίες (atrocities) έγιναν πολλές, αλλά όχι γενοκτονίες… Αν έγιναν γενοκτονίες, έγιναν από μέρους των Ελληνών κατά την Επανάσταση του 1821”, και απευθύνοντας σχόλια με υποτιμητικό τόνο πρός την κατεύθυνσή μου, είπε “δε γνωρίζεις γιά την σφαγή των Τούρκων στην Τριπολιτζά (sic) (“Hey man, haven’t you heard of the slaughter of the Turks in Tripolitza”)!

Κάποια στιγμή «μαλάκωσε» την απόλυτη θέση και δέχθηκε ότι πιθανόν έγινε γενοκτονία, αλλά μόνο εις βάρος των Αρμενίων, και διερωτήθηκε γιά πιό λόγο η Τουρκικές κυβερνήσεις δεν παραδέχονται την ιστορικότητα αυτού του γεγονότος. Ακολούθησε όμως δεύτερη έκρηξη όπου ο καθηγητής ανέφερε βιαιοπραγίες που διέπραξαν οι Ελληνικές Δυνάμεις, αλλά και αυτές των άλλων Βαλκανικών λαών κατά τους πολέμους 1912-1913, καθώς και οι Ελληνικές Δυνάμεις στην Μικρά Ασία.
Αμέσως μετά από τις προφανώς ενοχλητικές μου ερωτήσεις ο κος. Βερέμης επιβραβεύτηκε από παρόντα Τούρκο διπλωμάτη, ο οποιός τον συνεχάρει και σχολίασε ότι ο Τουρκικός λαός τρέφει θετικά αισθήματα για τους Έλληνες και ότι πολλοί ‘Ελληνες δέχονται τη Τουρκική φιλοξενία… Προσωπικά θα ντρεπόμουν να λάβω τα συγχαρητήρια του επίσημου αντιπροσώπου ενός Ισλαμοφασιστικού καθεστώτος...

Δύο άλλα σημεία: Ως προς την επιστημονικότητα του γεγονότος της γενοκτονίας των Χριστιανών της Μικράς Ασίας, η βιβλιογραφία που τεκμηριώνει αυτές τις Οθωμανικές ή Τουρκικές γενοκτονικές πολιτικές και πράξεις αυξάνεται γεωμετρικά τα τελευταία δέκα ή δεκαπέντε χρόνια, ιδιαίτερα σε σχέση με την Αρμενική γενοκτονία, λιγότερο την των Ασσυρίων .
Η μελέτη της γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων αλλλά και της Ιωνίας πρόσφατα πήρε μεγάλη ώθηση ως bona fide πεδίο έρευνας και μελέτης με την αναγνώρηση από την Διεθνή Ένωση Ερευνητών Γενοκτονίας (International Genocide Scholars Association με έδρα το New Haven, Connecticut), μετά από συντριπτική ψήφο των επιστημόνων-μελών της, στο συνέδριο του Δεκεμβρίου 2007. Η διεθνής επιστημονική τάση είναι προς μεγαλύτερη έμφαση της μελέτης του φαινομένου της γενοκτονίας, και προφανώς δεκάδες ειδικοί από πολλές πολιτισμένες χώρες διαφωνούν με την εκτίμηση του κου. Βερέμη ως προς την αιτία της εξαφάνισης δύο (και ίσως περισσοτέρων) εκατομμυρίων Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Έτσι ο καθηγητής μας, για να εξηγήσει τα “γεγονότα” του 1922 προφανώς είναι της σχολής του  “συνωστισμού του κόσμου στο λιμάνι της Σμύρνης…”, όπως ήθελε η κα. Ρεπούση, της οποίας το έργο υποστήριξε.

Αλλά και η προ της βουλευτικής επιτροπής περιφρονιτική απόρριψη των στοιχείων που παραθέσε ο υποφαινόμενος ως “ψέμματα” προσδίδει περιφρόνιση όχι μόνο προς τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του Ελληνικού λαού μέλη της επιτροπής, τους δεκάδες που άκουσαν κατ’ ιδίαν τα σχόλια του κου. Βερέμη κατά την παρουσίαση της 18ης Ιουνίου 2007, και τελικά προς την αλήθεια.

Και τίθεται το ερώτημα: Ποία είναι η αξιοπιστία αυτού του κυρίου Βερέμη, ο οποίος μάλιστα ηγείται ενός σώματος για το οποίο η Κυβέρνηση πασχίζει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού ώστε να μπορεί να περάσει μεταρρυθμίσεις στον ευαίσθητο αλλά και καθοριστικό κλάδο της παιδείας;

http://www.antibaro.gr