Κατηγορίες

 Αφιέρωμα στο νέο σχολικό βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού

Warning: include(categories.htm): failed to open stream: No such file or directory in /hermes/bosnacweb02/bosnacweb02bn/b707/ipw.antibaro/public_html/neo/old/society/istoria.php on line 209 Warning: include(): Failed opening 'categories.htm' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php-5.5.22-amd64/lib/php') in /hermes/bosnacweb02/bosnacweb02bn/b707/ipw.antibaro/public_html/neo/old/society/istoria.php on line 209  


«Αυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό...»

Αφιέρωμα στο νέο σχολικό βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού Περιεχόμενα

 

14.06.2007 ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ!!
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ!


Τις τελευταίες ημέρες εμφανίστηκε πρωτοσέλιδο στο Βήμα με αναφορά σε «ριζικές και οριστικές αλλαγές» στο βιβλίο Ιστορίας της Στ Δημοτικού.

Εντωμεταξύ όμως, τίποτα δεν έχει αλλάξει! Δεν γνωρίζουμε αν αυτή η επικοινωνιακή στροφή είναι απλώς ένα τέχνασμα ή είναι προπομπός κάποιας απόφασης για απόσυρση. Πάντως, είναι βέβαιον ότι αυτό που χαρακτηρίζεται «ριζικές αλλαγές» είναι ουσιαστικά το ίδιο με αυτό που το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ονόμασε «ανεπαρκείς διορθώσεις». Δεν υπάρχουν νέες διορθώσεις από αυτές που κατέθεσε η κ. Ρεπούση στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο την περασμένη εβδομάδα (και μάλιστα παραδόθηκαν το βράδυ πριν την συνεδρίαση της επιτροπής του Π.Ι., αφήνοντας μόνο μία νύχτα περιθώριο για την εκτίμηση των διορθώσεων!).

Tο απύθμενο θράσος της επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας συνεχίζεται. Σε εκδήλωση στη Δράμα στις 11.06.2007 η κ. Ρεπούση χαρακτήρισε την Ακαδημία Αθηνών «αναρμόδια να κρίνει το βιβλίο» και ότι «δεν έχει την τεχνογνωσία» να το κάνει!! [
Τα ίδια ακριβώς επανέλαβε και στο Βήμα της Κυριακής 17.06.2007]

Και δεν είναι μόνο η προσβολή και απίστευτη απαξίωση του κορυφαίου πνευματικού ιδρύματος της χώρας, είναι και το γεγονός ότι της δόθηκαν ρητές και κατηγορηματικές εντολές από το ΥΠΕΠΘ να προβεί σε διορθώσεις με βάση τις παρατηρήσεις της Ακαδημίας.

 

 
 

Αρχές Ιουνίου: Η συγγραφική ομάδα του βιβλίου Ιστορίας, μετά από επτά μήνες σφοδρής κριτικής και πλήρης αποδόμησης του εγχειριδίου, κριτική που για το ευρύ κοινό (που δεν μπήκε σε περισσότερες λεπτομέριες) εστιάστηκε στην περιγραφή των γεγονότων του 1922 με την απαράδεκτη φράση (σελ. 100):

«Χιλιάδες Έλληνες συνωστίζονται στο λιμάνι προσπαθώντας
να μπουν στα πλοία και να φύγουν για την Ελλάδα
»

για την οποία η έκθεση της Ακαδημίας Αθηνών σχολίαζε ότι:

«δεν έχει αναφερθεί ότι εκδιώκονταν βίαια από τις εστίες τους. Δεν αναφέρεται επίσης ότι και οι Έλληνες του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης, είτε εκδιώχθηκαν βίαια, είτε ωθήθηκαν στον εκπατρισμό από τις εστίες τους.»

τελικά την διόρθωσε ως εξής:

«έγινε εγκατάλειψη της πόλης υπό δραματικές συνθήκες»

δηλαδή: ούτε εκδίωξη, ούτε βία, ούτε αναφορά στους Έλληνες του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης, ούτε τίποτα. Μόνο «εγκατάλειψη υπό δραματικές συνθήκες»!

Δραματικές είναι οι συνθήκες συνέχισης της αμέριστης υποστήριξης της συγγραφικής ομάδας. Ως πότε; Ποιος Έλληνας πιστεύει ακόμα ότι έχει τη θέληση η ομάδα της κ. Ρεπούση να κάνει τις αλλαγές που της επέβαλλε το ΥΠΕΠΘ με βάση την έκθεση της Ακαδημίας Αθηνών; Τώρα που είχε την ευκαιρία να υλοποιήσει ικανοποιητικά ΜΙΑ έστω από τις 81 διορθώσεις, την περιβόητη έκφραση περί «συνωστισμού», την οποία και ο τελευταίος πολίτης της χώρας θα απέρριπτε με την πρώτη ανάγνωση ως απαράδεκτη, και δεν έκανε ούτε καν αυτό! Συνέχισε «στο ίδιο βιολί»...

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, όπως και η Ακαδημία, ήταν σεμνό στην απόφασή του: «ανεπαρκείς διορθώσεις» είπε. Οι Δραματικές Συνθήκες και ο κοινωνικός θόρυβος που πλαισίωσαν αυτές τις διορθώσεις, σε συνδυασμό με την τελική ανεπάρκειά τους, μόνο σε ένα δρόμο οδηγούν:

Απόσυρση τώρα και συγγραφή νέου βιβλίου με την επίβλεψη της Ακαδημίας Αθηνών!

 

31.05.2007 Ελεύθερος Τύπος: «Ανεπαρκείς διορθώσεις» στο βιβλίο κατά το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο: «δεν συμμορφώθηκαν με το πόρισμα της Ακαδημίας Αθηνών»

 • Επιστολή στον Ελεύθερο Τύπο του δάσκαλου Χρήστου Α. Κορκόβελου (01/06/2007)

01.06.2007 Καθημερινή Διορθώνεται το βιβλίο της Ιστορίας (ανατρέπεται η έκφραση ανεπαρκείς διορθώσεις με την έκφραση έγινε το 90% των διορθώσεων!!)

17.06.2007 Ελευθεροτυπία Οι μικροδιορθώσεις άφησαν μουντζούρες στην ΙστορίαΗ εκδήλωση που διοργάνωσε το Αντίβαρο στις 17 Μαίου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα με θέμα τον ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ (Διαβάστε το Δελτίου Τύπου και την Πρόσκληση) είχε και θετικές και αρνητικές πτυχές. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν θετικότατη και ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Πολλές προσωπικότητες την πλαισίωσαν από όλους χώρους. Χαρακτηριστική η εκπροσώπηση του συλλόγου διατελεσάντων βουλευτών και ευρωβουλευτών (των οποίων το ψήφισμα φιλοξενείται εδώ και αρκετό καιρό στο Αντίβαρο), της κ. Αννας Συνοδινού και πολλών άλλων. Όμως η απουσία δημοσιογράφων (ειδικότερα των ισχυροτέρων ΜΜΕ) ήταν εκκωφαντική! Υπήρξε ένα τοπικό κανάλι της Κορίνθου που μαγνητοσκόπησε την εκδήλωση, και όταν λάβουμε το βίντεο, θα το τοποθετήσουμε στην ιστοσελίδα του Αντίβαρου!

Για την Ημερίδα μπορείτε να διαβάσετε
κείμενο με σύντομη περιγραφή των τοποθετήσεων των ομιλητών
στην Ημερίδα
, αλλά και ένα σχετικό άρθρο από το Παρόν (20.05.2007)


Προς το παρόν, παροτρύνουμε τους αναγνώστες μας να στείλουν επιστολές διαμαρτυρίας στους βουλευτές (ειδικότερα του κυβερνητικού κόμματος που έχει και την ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας), αλλά και στον τύπο. Βρείτε διευθύνσεις του τύπου και βουλευτών εδώ. Το περιεχόμενο θα μπορούσε να τονίζει

 • το πάνδημο αίτημα για απόσυρση του βιβλίου, που τέμνει ολόκληρο το πολιτικό φάσμα
 • τη μη τήρηση των διαδικασιών που το ίδιο το Υπουργείο χάραξε (πχ, η αξιολόγηση από τους εκπαιδευτικούς με τα ερωτηματολόγια θα γίνει από την επόμενη χρονιά, οι παρατηρήσεις της Ακαδημίας Αθηνών αγνοούνται, παρά τις ως τώρα αντίθετες διαβεβαιώσεις από τους αρμοδίους, οι ως τώρα διορθώσεις χαρακτηρίζονται ανεπαρκείς από το ίδιο το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, κοκ)
 • ότι η μόνη λύση που απομένει είναι η απόσυρση του βιβλίου και επανασυγγραφή του με την επίβλεψη της Ακαδημίας Αθηνών («Παρόν» 20.05.2007)

Διαβάστε και δική μας σχετική επιστολή, που δημοσιεύθηκε στο Παρόν (27.05.2007) στη σελίδα όπου φιλοξενείται άρθρο «Έκπτωτος ο Λιάκος - Τρεις πρυτάνεις επί 11 χρόνια δεν εφαρμόζουν, παράνομα, την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας»
 


Ο εμπαιγμός των θεσμών:

 1. Αλληλογραφία Παπαγρηγορίου (υπευθύνου του ΠΙ) με τη συγγραφική ομάδα το 2004
  • άρθρο όπου αναλύεται η ανωτέρω αλληλογραφία και περιγράφεται μεταξύ άλλων η αλαζονεία της συγγραφικής ομάδας στις παρατηρήσεις του ΠΙ καθώς η έμμεση πίεση της ελεγχόμενης (Ρεπούση) προς τον αρμόδιο αξιολογητή της (Παπαγρηγορίου) μέσω του Τύπου (Τα Νέα) για να υποχωρήσει!!!
 2. Απορίες για τη διδαξιμότητα του βιβλίου από τον σύμβουλο του ΠΙ Βώρο το 2005
 3. Δελτίο Τύπου του Παιδαγωγκού Ινστιτούτου (14.02.07)
  • το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο εκτιμά ότι το βιβλίο αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί κατά προτεραιότητα στο ειδικό πρόγραμμα αξιολόγησης των νέων βιβλίων
 4. Πόρισμα της Ακαδημίας Αθηνών (18.03.07), που ουσιαστικά διαφωνεί κάθετα με τον άξονα του βιβλίου, επαναλαμβάνοντας παρατηρήσεις που είχαν επισήμως κατατεθεί από τουλάχιστον δύο μέλη του ΠΙ πολύ ΠΡΙΝ την έγκριση του βιβλίου, αλλά αγνοήθηκαν και τότε και τώρα... Γράφει η Ακαδημία:
  • Aισθητή είναι η απόκλιση του βιβλίου από τις κατευθύνσεις και τους στόχους του Διαθεματικού Eνιαίου Πλαισίου Προγράμματος Σπουδών Iστορίας (ΔEΠΠΣI), βάσει της κανονιστικής αποφάσεως 21072/Γ2…
  • Συμπερασματικά, το κείμενο του διδακτικού εγχειριδίου
   α. Δεν συμβάλλει στην ενίσχυση της εθνικής μνήμης και της ελληνικής αυτογνωσίας.
   β. Eπιδεικνύει προχειρότητα κατά την προσέγγιση μείζονος σημασίας ζητημάτων του ιστορικού παρελθόντος και αδυναμία διακρίσεως του εκάστοτε ουσιώδους από το επουσιώδες.
   γ. Παρουσιάζει ικανό αριθμό ανακριβειών, λαθών και παραλείψεων ουσιώδους συχνά σημασίας
  • Στην τελική κρίση περί του εγχειριδίου οφείλει να αποδοθεί η επιβεβλημένη βαρύτης στην επιταγή του Συντάγματος για την ανάπτυξη μέσω της παιδείας της "εθνικής συνειδήσεως των Eλλήνων". Τα ανωτέρω εξειδικεύονται στις επισυναπτόμενες ειδικές παρατηρήσεις…
 5. Συνέντευξη της Μαρίας Ρεπούση στο Φλας (27.03.07)
  • Αρα για μία επέμβαση ουσιαστική στο βιβλίο πρέπει να την προσδιορίσουμε κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς.
  • Υπάρχει ένας άξονας στο βιβλίο και αυτόν σε καμία περίπτωση δε θα τον αναιρέσουμε.
 6. Εγκύκλιος του ΥΠΕΠΘ με τα παροράματα και τις διορθώσεις στο βιβλίο (25.04.07)
  • εντυπωσιακά επουσιώδεις διορθώσεις...
 7. Δημοσίευμα στην Καθημερινή για τις διορθώσεις (05.05.2007)
  • Ο Γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ.Καραμάνος ανακοίνωσε ότι μέχρι τα τέλη Μαΐου αναμένεται να γίνουν οι διορθώσεις στο βιβλίο της ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, με βάση τις παρατηρήσεις που συνέταξε η Ακαδημία Αθηνών και προώθησε στην συντακτική επιτροπή

Συμπέρασμα: Επί τρία τουλάχιστον έτη (2004-2007) αγνοούνται οι παρατηρήσεις των αρμοδίων, επιδεικνύεται αλαζονεία απέναντί τους, χρησιμοποιείται ο τύπος για πίεση προς αυτούς να υποχωρήσουν(!), αγνοείται η απόφαση για προτεραιότητα αξιολόγησης, και γίνονται τελικά επουσιώδεις διορθώσεις/παροράματα για τη νέα χρονιά (2007/08), αφήνοντας την "ουσιαστική επέμβαση" για μετά τις εκλογές (το νωρίτερο τη μεθεπόμενη χρονιά, σύμφωνα με την κ. Ρεπούση), παρόλο που ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ δηλώνει ότι οι διορθώσεις θα γίνουν μέχρι τέλη Μαίου με βάση τις παρατηρήσεις της Ακαδημίας Αθηνών!! Βέβαια, εμείς ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ότι τα ερωτηματολόγια προς τους εκπαιδευτικούς ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΕΤΟΙΜΑ! Όσο για το αν οι διορθώσεις μέσα στις επόμενες 20 μέρες θα γίνουν με βάση το πόρισμα της Ακαδημίας αυτό είναι αδύνατον να γίνει. Διαβάστε το!  Διαβάστε ολόκληρο το βιβλίο
(για να βγάλετε και μόνοι σας τα συμπεράσματά σας)

υπογράψτε για την απόσυρση του βιβλίου!
 

Κείμενα χωρισμένα στις εξής κατηγορίες

 • Ανακοινώσεις, ψηφίσματα
 • Κείμενα ορόσημο
 • Περί αναθεώρησης της Ιστορίας
 • Το βιβλίο ως ιδεολογικό όχημα
 • Κριτική επί του περιεχομένου
 • Κριτική επί της παιδαγωγικής
 • Θεσμικά ζητήματα
 • Περί των υπερασπιστών του βιβλίου
 • Ερωτήσεις στο κοινοβούλιο (με χρονολογική σειρά)
 • Αρθγογραφία στον τύπο


υπογράψτε για την απόσυρση του βιβλίου!

Δράση!

υπογράψτε για την απόσυρση του βιβλίου!

Άρθρα στο Αντίβαρο

Ανακοινώσεις, ψηφίσματαυπογράψτε για την απόσυρση του βιβλίου!

Κείμενα ορόσημο

υπογράψτε για την απόσυρση του βιβλίου!

Περί αναθεώρησης της Ιστορίας

 

 • υπογράψτε για την απόσυρση του βιβλίου!


  Το βιβλίο ως ιδεολογικό όχημα  υπογράψτε για την απόσυρση του βιβλίου!

  Κριτική επί του περιεχομένου  

 • υπογράψτε για την απόσυρση του βιβλίου!

  Κριτική επί της παιδαγωγικής  υπογράψτε για την απόσυρση του βιβλίου!

  Θεσμικά και διαδικαστικά ζητήματα

  υπογράψτε για την απόσυρση του βιβλίου!

  Περί των υπερασπιστών του βιβλίου

  υπογράψτε για την απόσυρση του βιβλίου!

  Ερωτήσεις στο κοινοβούλιο και άρθρα βουλευτών    

  υπογράψτε για την απόσυρση του βιβλίου!  Σταχυολόγημα αναφορών στον τύπο για το βιβλίο Ιστορίας


   

  Υπογράψτε για την απόσυρση του βιβλίου!

   

  Αφιέρωμα στο Χρήστο Γιανναρά με ΟΛΑ τα ηχητικά ντοκουμέντα από τις ραδιοφωνικές του εκπομπές στο ΣΚΑΙ!  Η επιστολή μας σε μονοτονικό και πολυτονικό. Υπογράψτε την!

  Και μία γελοιογραφία! (από το περιοδικό Ρεσάλτο)

   

   

  Το Αντίβαρο συμμετέχει στην εκστρατεία που άφησε σε όλους μας ως παρακαταθήκη η Αμαλία Καλυβίνου


  «Ο ασθενής έχει το δικαίωμα του σεβασμού του προσώπου του
  και της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς του
  »
  (σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 47 του Ν. 2071/ 1992)

  «Να γίνουν εξαίρεση οι αλμπάνηδες ρε παιδιά,
  όχι ο κανόνας...
  »
  (Αμαλία Καλυβίνου, 1977-2007) •  

  Ανδρέας Σταλίδης.
  http://www.antibaro.gr