ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΡΜΥΛΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ

ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΟ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

 

Ο ΠΑΠΑΣ ΤΟΥ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΑ ΨΑΚΟΥΔΙΑ Η ΣΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ

 

Πριν από ένα χρόνο περίπου το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ορμύλιας Χαλκιδικής αποφάσισε να εγκατασταθεί στην οικία Βασίλα στον παραθαλάσσιο οικισμό Ψακούδια ψυχογηριατρικό οικοτροφείο, μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Ιδρύματος Υποτροφιών «Σπύρου Βασίλα». Η ίδρυση του οικοτροφείου για 15 ανήμπορους και ψυχικά πάσχοντες γέροντες εντάχθηκε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα αποασυλοποίησης, έγινε πρόσληψη του απαραίτητου ειδικευμένου προσωπικού, που εκπαιδεύτηκε σε αντίστοιχες μονάδες της Ευρώπης, και αναμένεται η απόφαση του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας για το μέρος που θα εγκατασταθεί το οικοτροφείο. Στο Διοικητικό Συμβούλιο για το Ίδρυμα Βασίλα συμμετέχει από την αρχή και ο εφημέριος του Βατοπεδίου π. Αθανάσιος Τσιαούσης, ως Γραμματέας.

Μόλις πληροφορήθηκαν οι επιχειρηματίες και ορισμένοι κάτοικοι των Ψακουδίων την εγκατάσταση του οικοτροφείου στην περιοχή τους, αντέδρασαν και άρχισαν να κυκλοφορούν φημολογίες, να κινδυνολογούν και να κατασκευάζουν μυθεύματα για δήθεν εγκατάσταση 600 σχιζοφρενών και επικινδύνων ατόμων, που θα δημιουργήσουν προβλήματα στην περιοχή τους και θα μειώσουν την τουριστική κίνηση. Κάτω από τις πιέσεις αυτές και μετά από ύβρεις, απειλές και συκοφαντίες προς τα μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος, το Δημοτικό Συμβούλιο Ορμύλιας ομόφωνα άλλαξε στάση και πήρε αρνητική θέση στο θέμα του Ιδρύματος και στην εγκατάσταση του ψυχογηριατρικού οικοτροφείου στον οικισμό Ψακούδια.

Παράλληλα, το Δ.Σ. του Ιδρύματος αποποιήθηκε την προσφορά της εταιρείας ΣΥΝΘΕΣΗ για την αξιοποίηση της Οικίας Βασίλα με την εγκατάσταση του οικοτροφείου.

Με την απόφαση αυτή του Δ.Σ. διαφώνησε ο π. Αθανάσιος Τσιαούσης, και συνέχισε τον αγώνα μόνος του για την εγκατάσταση του οικοτροφείου στην περιοχή του Δήμου Ορμύλιας. Έστειλε σχετική επιστολή στην περιοδική έκδοση «Ορμύλιας Έπεα », ως γραμματέας του Δ.Σ. του Ιδρύματος, που δημοσιεύθηκε στο φύλλο 9, την Παρασκευή 25 Απριλίου 2003.

Στη συνέχεια, επειδή, όπως αναφέραμε, κάποιοι κάτοικοι των Ψακουδίων αντέδρασαν στην εγκατάσταση του οικοτροφείου στην περιοχή τους, ο ιερέας πρότεινε να εγκατασταθεί το οικοτροφείο στο σπίτι των 4 παιδιών του, στο χωριό Βατοπέδι. Τότε, ξεσηκώθηκαν αρκετοί κάτοικοι του Βατοπεδίου, και αντιδρώντας, την Κυριακή του Θωμά απέκλεισαν την εκκλησία του χωριού με τα τρακτέρ και δεν επέτρεπαν τους πιστούς να εκκλησιασθούν. Τα γεγονότα αυτά επαναλήφθηκαν και τις επόμενες Κυριακές 11/5 και 18/5, αλλά σε μικρότερη έκταση, λόγω της παρουσίας αστυνομικής δύναμης έξω από το ναό.

Την Κυριακή 25/5 δεν σημειώθηκε κανένα επεισόδιο την ώρα του όρθρου και της θείας λειτουργίας, επειδή ο παπάς, το Σάββατο 24/5, σε δημόσια συγκέντρωση των κατοίκων, απέσυρε την υποψηφιότητα της οικίας των παιδιών του για εγκατάσταση του οικοτροφείου στο Βατοπέδι.

Για ην ίδρυση ψυχογηριατρικού οικοτροφείου στο Δήμο Ορμύλιας εξέδωσε ανακοίνωση ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Νομού Χαλκιδικής «Η ΑΓΑΠΗ», που μεταξύ των άλλων αναφέρει: «….Προβληματιζόμαστε σοβαρά για τη θέση και τον τρόπο με τον οποίο η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ορμύλιας εκφράζεται, εκδηλώνοντας έντονο κοινωνικό ρατσισμό και αποστροφή, σε μια ομάδα ανυπεράσπιστων ψυχικά ασθενών υπερηλίκων, οι οποίοι έζησαν όλη τους τη ζωή μέσα σε ψυχιατρεία, έγκλειστοι, χωρίς να το αξίζουν. Τώρα, με τα προγράμματα αποασυλοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τους δίνεται η μοναδική ευκαιρία, έστω και στη δύση της ταλαιπωρημένης ζωής τους, να χαρούν πιο ανθρώπινες και πιο αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, εμποδίζονται με απαράδεκτο τρόπο από άλλους συνανθρώπους ¨τυχερούς και υγιείς¨. Τέτοιοι χώροι φιλοξενίας θα έπρεπε να υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια σε κάθε Δήμο, ώστε ανήμποροι ηλικιωμένοι συν-άνθρωποί μας, που δυστυχώς υπάρχουν σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, να βρίσκουν αγάπη και φροντίδα, όπως οι υπερήλικοι γονείς καθενός από εμάς που στο τέλος του βιολογικού τους κύκλου χρειάζονται βοήθεια και συμπαράσταση. Αποδίδουμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορμύλιας, για τη μη εγκατάσταση του ψυχογηριατρικού οικοτροφείου στα όρια του Δήμου, σε κακή ενημέρωση και παραπληροφόρηση και προκαλούμε τον κ. Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους να επανεξετάσουν το θέμα……»

Για το ίδιο θέμα, η Χριστιανική Εναλλακτική Κίνηση Καθηγητών Χαλκιδικής συμπαρίσταται στον αγωνιστή ιερέα και καθηγητή θεολόγο π. Αθανάσιο Τσιαούση, με την παρακάτω ανακοίνωση, που έστειλε στα τοπικά ΜΜΕ της Χαλκιδικής, της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, καθώς και στο διαδίκτυο:

«Τον Χριστό τον θέλουμε κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μας. Τη συνείδησή μας εφησυχασμένη. Την πίστη μας ανώδυνη και ανέξοδη. Τον Χριστιανισμό μας να εξαντλείται στο κερί της Κυριακής. Ευαγγέλιό μας τα «ατομικά μας δικαιώματα»!

Το αυτό επιθυμούμε και για όλο τον κόσμο. Μη τυχόν και βρεθεί κανένας και χαλάσει την πιάτσα και μας βγάλει απ’ το βόλεμά μας!

Κι αν δούμε κάποιον να πηγαίνει με το Ευαγγέλιο του Χριστού στο χέρι, ν’ αγκαλιάζει τους ανθρώπους, ν’ αγγίζει το «περιθώριο», τότε γινόμαστε όλοι ντοστογιεφσκικοί μεγάλοι ιεροεξεταστές: ετοιμάζουμε την πυρά για να τον κάψουμε!

Γιατί τόλμησε ν’ αγκαλιάσει τους «αρρώστους» με την ίδια ζεστασιά μ’ εμάς τους «υγιείς».

«Τελείωσε! Αύριο το πρωί θα τον κάψουμε!»

Ο αναμάρτητος πρώτος το σπίρτο βαλέτω αδελφοί…

Η Χριστιανική Εναλλακτική Κίνηση Καθηγητών Χαλκιδικής συμπαρίσταται στον ιερέα του Βατοπεδίου π. Αθανάσιο Τσιαούση, απλά γιατί είναι, σκέπτεται και δρα σαν Ορθόδοξος παπάς.».

Θα παρακολουθήσουμε το θέμα, που σίγουρα θα έχει εξελίξεις τις επόμενες μέρες, αφού μέχρι τέλος του μήνα, θα βγει η απόφαση του Υπουργείου Υγείας για την οριστική θέση του ψυχογηριατρικού οικοτροφείου, κα θα σας ενημερώσουμε σχετικά.

 

Πολύγυρος 25/5/2003

 

ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Καθηγητής (ΠΕ4) ΤΕΕ Πολυγύρου - Επιμορφωτής Νέων Τεχνολογιών - Υπεύθυνος Αγωγής Υγείας Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Χαλκιδικής

Τηλ.: 6974702549

 


http://antibaro.gr