Η φιέστα της Ασίζης

του Πρωτοπρ. π. Αθανασίου Γιουσμά

 

Στις 24 Ιανουαρίου 2002 ο πάπας Βοϊτίλας συγκέντρωσε δώδεκα θρησκευτικούς ηγέτες στην Ασίζη της Ιταλίας, για να προσευχηθούν από κοινού για την Ειρήνη. Ανάμεσά τους ραββίνοι, μωαμεθανοί, ευαγγελικοί, αγγλικανοί, παπικοί και ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας και άλλοι εκπρόσωποι Ορθόδοξων Εκκλησιών! Η αποθέωση του οικουμενισμού σε όλο του το μεγαλείο!!! Αναρωτιέμαι γιατί οι Ορθόδοξοι ανταποκρίθηκαν.

Δεν θεωρούν αρκετή την ευχή «υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου», που ακούγεται σε κάθε Θεία Λειτουργία σε όλους τους Ορθόδοξους Ναούς της γης; Η παρουσία τους, άραγε, δεν υποδηλώνει ταύτιση και εξίσωση της Ορθόδοξης Πίστης μας με το βουδισμό, τον ισλαμισμό ή τον ιουδαϊσμό; Τελικά, ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης και οι άλλοι Ορθόδοξοι Αρχιερείς αναγνωρίζουν την ύπαρξη μέρους της αλήθειας και σε άλλα θρησκεύματα;

Έχει να παρουσιάσει η εκκλησιαστική μας ιστορία παρόμοια ενέργεια; Έκαμαν ποτέ κάτι τέτοιο οι πατέρες της Εκκλησίας μας; Ποιον μιμήθηκαν; Ο Μέγας Αθανάσιος γράφει προς τον Επίσκοπο Δρακόντιον: «Δει γαρ ημάς κατά σκοπόν των αγίων και των πατέρων πολιτεύεσθαι, και τούτους μιμείσθαι».

Ας συγκαλούσαν, αν ήθελαν, όλους τους Ορθόδοξους Πατριάρχες ή Αρχιεπισκόπους στην Πατριαρχικής δικαιοδοσίας Μικρά Ασία ή στην Τουρκοκρατούμενη Κύπρο κι ας προσεύχονταν εκεί για την ειρήνη ή ας ύψωναν φωνή διαμαρτυρίας και αναθεματισμού στον πλανητάρχη Μπους και στους άλλους αιμοσταγείς ομοίους του, όπως έκανε ο Άγιος Αμβρόσιος Μεδιολάνων.

 


www.antibaro.gr