Η ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

του πρωτοπρ. π. Αθανάσιου Γιουσμά

 

            Κατά το παρελθόν στηλιτεύσαμε δημόσια μέσα από κηρύγματα, άρθρα και δελτία τύπου τόσο την προκλητική αποδοχή των ολοκληρωμένων σχέσεων έξω από το θεσμό του γάμου από Ορθόδοξο Επίσκοπο, όσο και την εσπευσμένη κατάργηση της αναγραφής του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες από την Ελληνική Κυβέρνηση. Με την ίδια ειλικρινή πρόθεση, πικραινόμαστε και οργιζόμαστε με την επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ στη χώρα μας, ως έναν από τους δήθεν προσκυνηματικούς σταθμούς σε τόπους που έζησε και δίδαξε ο Απόστολος Παύλος.

            Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας να προσκαλέσει τον Πάπα Ρώμης ως εκπρόσωπο του Βατικανού και αποκλειστική αρμοδιότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης να τον υποδεχτεί με τιμές αρχηγού κράτους. Από την άλλη μεριά, είναι χιλιοειπωμένοι οι ιστορικοί λόγοι για τους οποίους η ¨Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία¨ καταχρηστικά χαρακτηρίζεται ως Εκκλησία και παραπλανητικά αυτοπροσδιορίζεται ως Ρωμαϊκή και Καθολική. Ανάλογα, είναι διεθνώς αναγνωρισμένη η συνδρομή του Βατικανού στη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας και στην ενίσχυση της Ουνίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης. Επομένως, δεν είναι η επίμονη πρόκληση του Ελληνικού Κράτους, ούτε η ύποπτη επιδίωξη του κράτους του Βατικανού που προκαλεί το κοινό μας αίσθημα.

            Δεν είχαμε την απαίτηση η επίσημη Εκκλησία, μέσω της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, να αποτρέψει την επίσκεψη του Ποντίφικα στη χώρα μας. Πιστέψαμε, όμως, ότι η Εκκλησία της Ελλάδας θα επεδίωκε με επιμονή την επίσκεψή του ως Αρχηγού Κράτους ή θα απείχε με σθένος από την υποδοχή του ως θρησκευτικού ηγέτη. Όμως διαψευστήκαμε οικτρά από την περίεργη συναίνεση του Αρχιεπισκόπου μας και την παθητική αποδοχή της Ιεραρχίας μας. Δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι Έλληνας Αρχιεπίσκοπος θα υποδεχόταν στο αρχιεπισκοπικό μέγαρο τον Πάπα Ρώμης, ούτε ότι Ορθόδοξοι κληρικοί θα τον προσφωνούσαν «αγιότατο Επίσκοπο Ρώμης!» και θα τον ασπάζονταν.

            Η διοικούσα Εκκλησία λησμονεί να εφαρμόσει στην πράξη όσα ευαγγελίζεται περί Άμεσης Δημοκρατίας. Δε ζήτησε την τοποθέτηση των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων, του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών, των Ορθοδόξων Αδελφοτήτων, της Αγιορείτικης Μοναστικής Κοινότητας, της Ένωσης Θεολόγων και κυρίως των ευσεβών πιστών. Αντίθετα, παρατηρούμε να εγκλωβίζεται σε στείρες δημοσκοπήσεις, αγνοώντας επιδεικτικά εκείνο το κομμάτι της κοινής γνώμης που με τον τακτικό του εκκλησιασμό και την ενεργή του συμμετοχή στα Ιερά Μυστήρια συγκροτεί την ίδια η βάση της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

            Παραμένοντας στη σωτήρια υπακοή, πιστεύουμε πως εκφράσαμε ταπεινά στους σεπτούς Ιεράρχες μας και σε σας τους εν Χριστώ αδελφούς μας, την αγωνία κα τις σκέψεις μας.


www.antibaro.gr