Κατηγορίες άρθρων

 Αλβανομακεδόνες και Βορειοθεσσαλοί

Νέα άρθρα!
Άγρα γραπτών
Αρχική σελίδα
Εξωτ. πολιτική/ Διπλωματία
Εθνικά θέματα
Κοινωνία
Πολιτισμός
Θρησκεία
Διεθνή
Βιβλιογραφία/ Συνδέσεις
Πρόσφατα κείμενα
Οι ανανεώσεις των άρθρων του Αντίβαρου με χρονολογική σειρά.
Διάλογος
Στείλτε τα άρθρα σας για προεπιλεγόμενα θέματα.
 Η παιδεία ως νέα Μεγάλη Ιδέα και η θέση της ελληνικής γλώσσας σ' αυτήν. (4 κείμενα)
Ο ρόλος των διανοουμένων (2 κείμενα)
Αγορά του Αντίβαρου!

Διάλογος, ιδέες, προτάσεις, κρίσεις, άρθρα. Το στέκι μας! Επισκεφθείτε το και συζητείστε ελεύθερα. Προσθέστε το δικό σας αντίβαρο.

Δεκαπενθήμερη ενημέρωση των ανανεώσεων του Αντίβαρου!
Τοποθετήστε εδώ τη διεύθυνσή σας!
ΕγγραφήΔιαγραφή
Επικοινωνία
Τα σχόλια και οι απόψεις σας, είναι όλα ευπρόσδεκτα!
 

 


Αλβανομακεδόνες και Βορειοθεσσαλοί

Κωνσταντίνος Χολέβας

02 June 2005

ΑΛΒΑΝΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟΘΕΣΣΑΛΟΙ

Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός Επιστήμων

Πριν καταλήξουμε αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε και σε ποια σημεία με την πρόταση Νίμιτς για το όνομα των Σκοπίων, καλό είναι να συνειδητοποιήσουμε δύο σημαντικές παραμέτρους του Μακεδονικού ζητήματος. Η πρώτη είναι η βιωσιμότητα του γειτονικού μας κράτους και οι πιθανότητες σύντομης διάλυσής του. Η δεύτερη είναι η διεκδίκησή των γειτόνων μας να είναι μόνον αυτοί Μακεδόνες, δηλαδή η διεθνής αμφισβήτηση της ελληνικής ταυτότητος.

Το πρώτο ερώτημα έχει άμεση επικαιρότητα, λόγω και της κινητοποίησης του διεθνούς παράγοντος για την «επίλυση» του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου. Πολλοί αναλυτές στα Σκόπια, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πιστεύουν ότι το Σκοπιανό κρατίδιο δεν έχει μέλλον. Δηλαδή μόλις ανεξαρτητοποιηθεί το Κοσσυφοπέδιο τότε και οι πολυάριθμοι Αλβανοί της ΠΓΔΜ θα αποσχισθούν και θα ακολουθήσουν τους ομοεθνείς τους Κοσσοβάρους. Για να μη θεωρηθεί ότι μιλούμε για ουτοπικά σενάρια θυμίζω τρεις δηλώσεις Σκοπιανών ηγετών και από τις δύο μεγάλες κοινότητες.

Στις 26 Ιανουαρίου 2004 ο Βασίλ Τοπούρκοφσκι, αρχηγός κόμματος στην σλαβική κοινότητα και πρώην εκπρόσωπος της χώρας σε διεθνείς Οργανισμούς, τόνισε ότι δεν αποκλείει την ένωση των δυτικών περιοχών της ΠΓΔΜ με το Κοσσυφοπέδιο και τη Αλβανία. Θυμίζουμε ότι στις περιοχές αυτές οι Αλβανοί έχουν κηρύξει κράτος εν κράτει και είναι δυσχερής ακόμη και η περιπολία « Σλαβομακεδόνων» αστυνομικών. Στις 21 Ιουλίου 2004 ο Αλβανός πολιτικός ηγέτης Αλί Αχμέτι αποκάλυψε ότι η διχοτόμηση του κράτους είναι ένα σχέδιο που συζητείται ήδη από την εποχή των συγκρούσεων το 2001. Στις 17 Σεπτεμβρίου 2004 ένας άλλος ηγέτης των Αλβανών του σκοπιανού κράτους είπε τα εξής ενδιαφέροντα υπονοώντας το αδύνατον της συμβιώσεως Σλάβων και Αλβανών: « Τα πολυεθνικά κράτη όταν διαπιστώσουν ότι δεν μπορούν να συμβιώσουν αρμονικά δύο εθνότητες τότε το πλέον ηθικό είναι να χωρίσουν» .

Οπότε η ελληνική διπλωματία θα πρέπει να βρει απάντηση στο εξής δίλημμα: Αν μεν το κράτος αυτό διαλυθεί, τότε γιατί πρέπει να σπεύσουμε να υποχωρήσουμε μπροστά σε ένα κράτος , το οποίο μετά από λίγο καιρό δεν θα υπάρχει; Αν όμως τελικά η ΠΓΔΜ κατορθώσει να διατηρήσει τη εδαφική της ακεραιότητα, τότε η σλαβική κοινότητα δια τον φόβον των Αλβανών θα στραφεί ακόμη περισσότερο προς την βουλγαρική ομπρέλλα. Ήδη η Βουλγαρία διακηρύσσει επισήμως ότι οι Σλάβοι των Σκοπίων δεν είναι Μακεδόνες αλλά Βούλγαροι και παρέχει υπηκοότητα και υποτροφίες σε χιλιάδες Σκοπιανούς. Μήπως τότε καταλήξει η δική μας υποχώρηση επί του ονόματος σε ένα καλοδεχούμενο δώρο στον αναγεννώμενο βουλγαρικό εθνικισμό; Εν πάση περιπτώσει , αν τελικά η ΠΓΔΜ επιβιώσει ώς έχει, θα είναι σαφώς πιο δίκαιο να πάρει ένα όνομα που θα εκφράζει και τις δύο μεγάλες εθνικές κοινότητες π.χ. Αλβανοσλαβική Ομοσπονδία. Ήδη κάποια αλβανικά κόμματα αναζητούν μία τέτοια διέξοδο.

Το δεύτερο ερώτημα που θέσαμε στην αρχή είναι ακόμη πιο σοβαρό. Δυστυχώς όσο κι αν ορισμένοι συνέλληνες δεν θέλουν να το καταλάβουν, η ηγεσία των Σκοπίων γαλουχημένη με τα ιδεολογήματα του Τίτο δεν αναζητεί ένα όνομα που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Θεωρεί, διδάσκει και διακηρύσσει με κάθε τρόπο ότι μόνον αυτοί είναι Μακεδόνες και κανείς άλλος. Η γνωστή παράγραφος στην πρόταση Νίμιτς ίσως να είναι επηρεασμένη από αυτή την δοξασία. Πάντως τα ζητήματα ταυτότητος είναι «εν ού παικτοίς». Οποιαδήποτε προσπάθεια της ελληνικής κυβερνήσεως πρέπει αυτό το αίτημα να έχει ως ακρογωνιαίο λίθο. Να μην υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα αποκλεισμού της Ελλάδος από την χρήση των όρων Μακεδονία, Μακεδονικός κλπ σε οποιαδήποτε γλώσσα του κόσμου. Στις διεθνείς σχέσεις υπάρχει ο κανόνας της αποκλειστικότητος του ονόματος. Η Εθνικιστική Κίνα που μαθαίναμε στα σχολικά μας βιβλία αναγκάσθηκε να μετονομασθεί σε Ταϊβάν διότι το απαίτησε η ( κομμουνιστική) Κίνα. Το πρόβλημα για μας δεν είναι καθόλου αστείο κι δεν αφορά τον μακεδονικό χαλβά ή την ομάδα του Μακεδονικού. Εκατομμύρια Έλληνες γεννημένοι στις βόρειες περιοχές της πατρίδας μας κινδυνεύουμε να στερηθούμε του δικαιώματος διεθνούς προβολής της καταγωγής μας. Κι τότε τι θα δηλώνουμε; Ότι γεννηθήκαμε « βορείως της Θεσσαλίας» ; Ελπίζω να μην αναγκασθώ από τον κ. Νίμιτς να δηλώνω …Βορειοθεσσαλός.

Κ.Χ.
19/ 4/ 2005

http://antibaro.gr