157 Πανεπιστημιακοί γράφουν στον Πρόεδρο
Κωνσταντίνος Χολέβας
02 June 2005
157 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ
Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός Επιστήμων
Η εξωτερική μας πολιτική βρίσκεται και πάλι ενώπιον νέων προκλήσεων και οι αρμόδιοι χειριστές της καλούνται να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις. Το όνομα των Σκοπίων βρίσκεται στο επίκεντρο μαζί με όσα γνωστά ή άγνωστα και επικίνδυνα κρύβει η πρόταση Νίμιτς. Από την Τουρκία ακούγονται αντιφατικές απόψεις για τα διμερή θέματα , ενώ στο Κυπριακό φαίνεται να ξαναρχίζει η συζήτηση με βάση το Σχέδιο Ανάν κάπως τροποποιημένο. Μέσα στο κλίμα αυτό αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επιστολή την οποία απέστειλαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια 157 Έλληνες Πανεπιστημιακοί και διακεκριμένοι επιστήμονες, οι περισσότεροι εκ των οποίων ζουν και εργάζονται στις ΗΠΑ. Η επιστολή αυτή συνετάγη και διανέμεται στα ΜΜΕ και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το Ελληνικό Ηλεκτρονικό Κέντρο, ένα συντονιστικό όργανο των Ελλήνων της Αμερικής με ιδιαίτερη ευαισθησία στα εθνικά μας θέματα. Κοινοποιείται στον Πρόεδρο της Κύπρου, στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, στα ελληνικά πολιτικά κόμματα και σε ηγετικές μορφές της Ορθοδοξίας. Είναι πρόδηλο ότι εγράφη από ανθρώπους με μεγάλη ιστορική γνώση και τεκμηρίωση και αποδεικνύει ότι ο Απόδημος Ελληνισμός μπορεί πολλά να προσφέρει στην διεθνή προβολή των εθνικών μας δικαίων και συμφερόντων.
Με την επιστολή τους αυτοί οι Πανεπιστημιακοί από τις ΗΠΑ, την Ελλάδα και την Κύπρο εκφράζουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ανησυχία τους για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων και τον παρακαλούν να μεταφέρει αυτή την ανησυχία στην Κυβέρνηση και στην Αντιπολίτευση. Η επιστολή περιλαμβάνει αναφορές στο Κυπριακό, στο Μακεδονικό, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην προστασία του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου, της Κωνσταντινουπόλεως, της Ίμβρου, της Τενέδου αλλά και των ξεχασμένων Ελλήνων των Σκοπίων καθώς και στα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στην διαφύλαξη της ιδιαιτερότητος του Αγίου Όρους μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκτεταμένο είναι το τμήμα της επιστολής το οποίο ασχολείται με το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων, πράγμα που καθιστά την επιστολή ιδιαιτέρως επίκαιρη. Συγκεκριμένα οι 157 Πανεπιστημιακοί τονίζουν: « Η μελλοντική ασφάλεια της Ελλάδας και της Βαλκανικής Χερσονήσου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την έμπρακτη θέληση της ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει όλες τις αξιώσεις της αναφορικά με το όνομα, την ιστορία και τα εδάφη της Μακεδονίας». Παραθέτουν αρκετά εύγλωττα ιστορικά παραδείγματα για να δείξουν την αξία του ονόματος μιας χώρας ή περιοχής και θυμίζουν μεταξύ άλλων το εξής:
« Οι Γάλλοι αρχικά είχαν αντίρρηση στη χρήση του ονόματος Μεγάλη Βρετανία από την πλευρά του Λονδίνου, καθόσον φοβούνταν ότι οι Βρετανοί θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την επαρχία της Βρετάνης ως δική τους. Ένα Γαλλικό βέτο στην υποψηφιότητα του Λονδίνου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αυτό το όνομα οδήγησε στο να ενταχθεί εν λόγω χώρα με το όνομα Ηνωμένο Βασίλειο» .
Για το Κυπριακό η επιστολή των Ελλήνων Πανεπιστημιακών υπογραμμίζει: « Θα θέλαμε να ζητήσουμε μία νέα διπλωματική στάση στο Κυπριακό, η οποία θα είναι συμβατή και υποστηρικτική των δηλωμένων στόχων και θέσεων του Προέδρου κ. Παπαδόπουλου και των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι εξέφρασαν τις απόψεις τους με μεγάλο θάρρος και αξιοπρέπεια κατά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004….. Πιστεύουμε ότι τώρα είναι η στιγμή κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να απαιτήσει από την Άγκυρα να αποσύρει όλες τις κατοχικές της δυνάμεις και όλους τους εποίκους από την Κύπρο, ακριβώς όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής απαίτησαν την απόσυρση όλων των Συριακών στρατευμάτων από τον Λίβανο».
Η επιστολή ζητεί την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την αναγνώριση από την Τουρκία του Οικουμενικού χαρακτήρα του Πατριαρχείου. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας οι 157 υπογράφοντες καλούν την Ελλάδα να σταματήσει την υποστήριξη της ευρωπαϊκής υποψηφιότητος της γείτονος χώρας. Ενδιαφέρουσες είναι οι επισημάνσεις της επιστολής για την ανάγκη επίσημης αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων στον Πόντο και στη Μικρά Ασία καθώς και για την επίδειξη μεγαλυτέρου κρατικού ενδιαφέροντος υπέρ των παραμελημένων Βλαχοφώνων Ελλήνων της Βαλκανικής.
Σήμερα που καθίσταται αναγκαία η πολιτιστική και επικοινωνιακή αντεπίθεση του Ελληνισμού για τη προβολή των εθνικών μας θέσεων ας αξιοποιήσουμε περισσότερο το ενδιαφέρον και το κοινωνικό κύρος των Ελλήνων Πανεπιστημιακών της Διασποράς.
Κ.Χ. 12/4/2005
|