Κατηγορίες άρθρων

 Είναι βαθιά νυχτωμένος!

Νέα άρθρα!
Άγρα γραπτών
Αρχική σελίδα
Εξωτ. πολιτική/ Διπλωματία
Εθνικά θέματα
Κοινωνία
Πολιτισμός
Θρησκεία
Διεθνή
Βιβλιογραφία/ Συνδέσεις
Πρόσφατα κείμενα
Οι ανανεώσεις των άρθρων του Αντίβαρου με χρονολογική σειρά.
Διάλογος
Στείλτε τα άρθρα σας για προεπιλεγόμενα θέματα.
 Η παιδεία ως νέα Μεγάλη Ιδέα και η θέση της ελληνικής γλώσσας σ' αυτήν. (4 κείμενα)
Ο ρόλος των διανοουμένων (2 κείμενα)
Αγορά του Αντίβαρου!

Διάλογος, ιδέες, προτάσεις, κρίσεις, άρθρα. Το στέκι μας! Επισκεφθείτε το και συζητείστε ελεύθερα. Προσθέστε το δικό σας αντίβαρο.

Δεκαπενθήμερη ενημέρωση των ανανεώσεων του Αντίβαρου!
Τοποθετήστε εδώ τη διεύθυνσή σας!
ΕγγραφήΔιαγραφή
Επικοινωνία
Τα σχόλια και οι απόψεις σας, είναι όλα ευπρόσδεκτα!
 

 


Είναι βαθιά νυχτωμένος!
Η δίωξη του Αρχιεπισκόπου κατά του πατρός Θεοδώρου Ζήση

Γεώργιος Μάτσος
Δικηγόρος

21 June 2005

Την Κυριακή το πρωί 12 Ιουνίου 2005 επιδόθηκε στον πατέρα Θεόδωρο Ζήση, πρεσβύτερο και καθηγητή Πατρολογίας στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ., γνωστό για την ασυμβίβαστη αντιαιρετική και αντιοικουμενιστική του δράση, η θέση του σε προσωρινή αργία με απόφαση του Αρχιεπισκόπου κυρίου Χριστόδουλου, επικυρωμένη από το Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κύριο Άνθιμο. Η απόφαση αυτή ελήφθη ενόψει πειθαρχικής διώξεως κατά του πατρός Θεοδώρου, η οποία θα τον οδηγήσει σε Εκκλησιαστικό Δικαστήριο και μπορεί να φθάσει μέχρι και την καθαίρεσή του.

Δεν θα σταθούμε στα νομικά ζητήματα που θέτει η απόφαση αυτή, η οποία παραβιάζει σειρά συνταγματικώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του πατρός Θεοδώρου. Εάν επιθυμούσε ο πατήρ Θεόδωρος, θα μπορούσε, με τις κατάλληλες δικαστικές ενέργειες, σε λίγες μόνον ημέρες να την είχε «τινάξει στον αέρα», κατά το κοινώς λεγόμενο. Ως γνήσιος αγωνιστής Χριστού, όμως, δεν προσφεύγει στα κοσμικά Δικαστήρια!

Ούτε θα σταθούμε στην ουσία των κατηγοριών που επιχειρείται να αποδοθούν στον πατέρα Θεόδωρο. Όπως πολύ εύστοχα επεσήμανε ο Σύλλογος προπτυχιακών Φοιτητών του Θεολογικού Τμήματος Α.Π.Θ., ο Αρχιεπίσκοπος μάλλον μπέρδεψε στο κατηγορητήριο που ο ίδιος συνέταξε κατήγορο και κατηγορούμενο. Διότι εν είναι δυνατόν π.χ. να εγκαλεί τον πατέρα Θεόδωρο για... σκανδαλισμό των πιστών! Ποιος εγκαλεί ποιον για σκανδαλισμό! Η πέτρα των σκανδάλων που συντάραξαν συθέμελα την Εκκλησία της Ελλάδος τους τελευταίους μήνες, ο άνθρωπος που βρισκόταν πίσω από τον κάθε Βαβύλη, τον κάθε Γιοσάκη, τον κάθε Θεόκλητο, τον κάθε Παντελεήμονα!

Θα σταθούμε, όμως, ιδιαίτερα στο σοβαρό πνευματικό ζήτημα που θέτει για μια ακόμη φορά η συγκεντρωτική και προσωποπαγής διοίκηση που έχει επιβάλει στην Εκκλησία της Ελλάδος ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος.

Ως γνωστόν, κεφαλή Της γνωρίζει η Εκκλησία μας μόνον τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό. Δεν έχει Πάπα η Ορθοδοξία. Δεν μπορεί να έχει Πάπα ο αυθεντικός Χριστιανισμός. Η Εκκλησία είναι προέκταση της Αγίας Τριάδος επί της γης. Είναι ο Ίδιος ο Χριστός, είναι Θεός. Πιστεύουμε σε αυτήν, όπως πιστεύουμε σε ολόκληρη την Αγία Τριάδα. Το ένατο άρθρο του Συμβόλου της Πίστεως αναφέρει, όπως και για το καθένα από τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδος: «[Πιστεύω] εις Μίαν, Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν».

Η Εκκλησία, λοιπόν, δεν είναι τα πρόσωπα. Ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, φορέας μιας ρωμαιοκαθολικού τύπου παιδείας (ήδη λόγω τορ ρωμαιοκαθολικού Γυμνασίου που παρακολούθησε ως μαθητής), έχει σαφώς μπερδέψει το ρόλο του με το ρόλο του κοσμικού ηγέτη Πάπα. Χρησιμοποιεί τις μεθόδους του και εμφορείται από την ίδια νοοτροπία με αυτόν. Αγνοεί έτσι, όμως, ότι κεφαλή της η Εκκλησία γνωρίζει τον Κύριο Ιησού Χριστό και όχι τους κατά καιρό και κατά τόπον Επισκόπους. Οι Επίσκοποι είναι εκεί για να διακονούν την Εκκλησία και όχι για να την διοικούν κατά τη δική τους βούληση. Όποιος διακονεί την Εκκλησία κατά τη δική του βούληση και δεν αναζητεί εν παντί τόπω και χρόνω το θέλημα του Θεού, όχι μόνον παραβιάζει το θείο νόμο, αλλά κάνει κάτι χειρότερο: διαστρεβλώνει και καταργεί τις θείες εντολές, όπως ακριβώς και ο Πάπας.

Πέραν, όμως, από τα παραπάνω, ο Αρχιεπίσκοπος, με το να αγνοεί ότι ο Κύριος είναι η Κεφαλή της Εκκλησίας, κάνει και κάτι άλλο που προφανώς αδυνατεί το να το αντιληφθεί: Ματαιοπονεί! Εις μάτην προσπαθεί να φιμώσει την αγωνιστική φωνή του πατρός Θεοδώρου Ζήση. Εις μάτην προσπαθεί να καταπνίξει κάθε αντίθετη φωνή και να επιβάλει μόνον τη δική του άποψη. Εις μάτην θεωρεί ότι «αυτός θα σώσει την Εκκλησία». Η Εκκλησία σώζει τον άνθρωπο και δεν σώζεται από κανέναν άνθρωπο. Η Εκκλησία είναι ο Ίδιος ο Αναστάς Ιησούς Χριστός.

Αν λοιπόν νομίζει ότι είναι πιο ισχυρός από τον πατέρα Θεόδωρο Ζήση, λόγω της διοικητικής εξουσίας που κρατά σήμερα στα χέρια μου, ας του υπενθυμίσουμε και εμείς με τη σειρά μας τον λόγο που πριν από μερικούς μήνες διεκήρυττε ο ίδιος: Είναι βαθιά νυχτωμένος! Ο πατήρ Θεόδωρος τηρεί το Θείο νόμο, ο κ. Χριστόδουλος τον παραβιάζει. Αν νομίζει ότι με τη διοικητική του εξουσία θα μπορέσει να «περάσει» το δικό του γελιέται: Την Εκκλησία την κυβερνά ο Χριστός και όχι ο Χριστόδουλος. Είναι πολύ βαθιά νυχτωμένος ο Αρχιεπίσκοπός μας, πολύ περισσότερο γιατί τόσον καιρό μέσα στα ιερά βιβλία και τα θεία νοήματα φαίνεται να μην έχει αντιληφθεί απολύτως τίποτα από το Ορθόδοξο Πνεύμα.

Ως εκ τούτου, καμία ανησυχία δεν μου προκαλεί η δίωξη κατά του πατρός Θεοδώρου για τον ίδιο ή για το μέλλον της Εκκλησίας. Γνωρίζουμε ότι ο Κύριος θα δικαιώσει αυτόν και όχι τον Αρχιεπίσκοπο. Της Αναστάσεως προηγείται η Σταύρωσις και αυτή τη χριστοειδή οδό βαδίζει και ο πατήρ Θεόδωρος Ζήσης, ως γνήσιος αθλητής Χριστού. Αν θλίβομαι μόνον για κάτι, είναι για μια μερίδα του ελληνικού πληθυσμού, αγνούς υποστηρικτές του Αρχιεπισκόπου, οι οποίοι θέλγονται από τη χαρισματική του προσωπικότητα και τα Ελληνορθόδοξα πολιτικού τύπου συνθήματά του και δεν μπορούν ακόμη να αντιληφθούν το κακό που κάνει στην Εκκλησία.

Πρώτη δημοσίευση

http://antibaro.gr