[Αρχική - Πολυτονικό - Πρόσφατα - Ιστολόγιο - Δελτία Ενημέρωσης - Οπτικοακουστικό υλικό - Αγορά]

EAN DEN MPOREITE NA TO DIABASETE SWSTA, DEITE TO EDW:
http://www.antibaro.gr/neodeltio_0208.html

Αντίβαρο στα δελτία ειδήσεων

Γεγονότα που δε χωρούν στα παράθυρα (εγγραφές στο ιστολόγιο)

Δελτίο Ενημέρωσης 2 Μαρτίου 2008

Χαίρετε,

Αρκετά γεγονότα μεσολάβησαν τον μήνα που πέρασε από το προηγούμενο δελτίο ενημέρωσης.

 

Ανακοίνωση

      Η δημόσια αντιπαράθεση που προκάλεσε η πρωτοβουλία του ηλεκτρονικού περιοδικού Αντίβαρο, με την τέως Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Μαριέττα Γιαννάκου το διάστημα 2006/07, ούτε προσωπικό χαρακτήρα είχε ούτε αποτελούσε δίκη προθέσεων. Μπροστά στον πόνο οι ανθρώπινες διαφορές παραμερίζονται. Η δοκιμασία της, ως υπόθεση της κοινής μοίρας, μας βρίσκει δίπλα της. Οι συνεργάτες του Αντίβαρου της εύχονται κουράγιο, ανάρρωση και ταχεία επιστροφή στα κοινά.

 

Δασκάλα στο Μεγάλο Δέρειο του Έβρου - ξυλοδαρμός

      Ένα από τα θέματα που αγνοήθηκε από τα κυρίαρχα ΜΜΕ ήταν ο ξυλοδαρμός της δασκάλας του χωριού Μεγάλο Δέρειο, του νομού Έβρου. Η δασκάλα είχε αρνηθεί πριν αρκετό καιρό να παραδώσει τη σφραγίδα του σχολείου σε γονείς που ήθελαν να τη δώσουν στο Τουρκικό Προξενείο (τελικά τη σφραγίδα την πήραν από τον Διευθυντή του σχολείου), και από τότε ξεκίνησε εκστρατεία εναντίον της στην τοπική κοινωνία με αποκορύφωμα τον ξυλοδαρμό! Το θέμα της δίωξης της δασκάλας είχε φτάσει στις 9/11/2007 μέχρι το Κοινοβούλιο με ερώτηση του βουλευτή Αχμέτ Χατζή Οσμάν.

 

Αλλαγή στο παγκόσμιο κλίμα - Οικολογία

      Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (Intergovernmental Panel for Climate Change) συστήθηκε από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό και το Περιβαλλοντολογικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών. Αποτελείται από επιστήμονες από όλον τον κόσμο και μελετάει τις οικολογικές επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας. Στις 10 Δεκεμβρίου 2007 μοιράστηκαν το Βραβείο Νομπέλ Ειρήνης από κοινού με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ, για την εργασία τους και την ευαισθητοποίηση του κόσμου στο οικολογικό πρόβλημα του πλανήτη. Στην κάλυψη του θέματος από τα ΜΜΕ, από την απόφαση της επιτροπής που ανακοινώθηκε πολύ νωρίτερα, δόθηκε δυσανάλογη έμφαση στα αφιερώματα του Αλ Γκορ και αγνοήθηκε το επιστημονικό έργο της επιτροπής IPCC. Έτσι, παρόλο που αυτό το διάστημα υπάρχουν πολλά φλέγοντα θέματα στην επικαιρότητα, αξίζει τον κόπο να τονωθεί η οικολογική ευαισθησία μας, με την ανάγνωση της περίληψης (Summary for Policymakers) της λεπτομερέστατης τέταρτης αναφοράς της επιτροπής, που φιλοξενείται στο Αντίβαρο. Φυλάξτε το και διαβάστε το!

 

«Μακεδονικό»

      Κάτι που επιμελώς δεν αναδεικνύεται στην κορυφή της ειδησεογραφίας είναι ότι εάν συμφωνηθεί ονομασία σύμφωνα με την πρόταση Νίμιτς, αφ' ενός θα πρόκειται για διπλή ονομασία, δηλαδή διατηρείται η σημερινή Συνταγματική Ονομασία στην πΓΔΜ (σημείο 2), αφ' ετέρου θα αφορά και στην πολιτική ή εμπορική χρήση του όρου Μακεδονία από την Ελλάδα!! (σημείο 8).

Σημείο 2
2. Αναγνωρίζεται ότι το συνταγματικό όνομα του Δευτέρου Μέρους είναι Δημοκρατία της Μακεδονίας και ότι το έδαφος του Δευτέρου Μέρους περιλαμβάνει μέρος της ιστορικής Μακεδονίας.

Σημείο 8
8. Κανένα κράτος δεν θα έχει αποκλειστικά δικαιώματα, πολιτικά είτε εμπορικά, στα ονόματα «Μακεδονία» ή «Μακεδονικός» μόνο του.

Δηλαδή εξαιρουμένων των τριών περιφερειών «Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία» (που αναφέρονται ρητά στο σημείο 1), κατά τα άλλα θα πρέπει ενδεχομένως να ζητούμε την άδεια των γειτόνων για τις περιπτώσεις όπως: Πανεπιστήμιο Μακεδονία, Αερολιμένας Μακεδονία, Επιβατικός Λιμένας Μακεδονία, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, αθλητικός σύλλογος Μακεδονικός, Μακεδονικός χαλβάς κοκ.

Σημείο 1
1. Αναγνωρίζεται ότι τρεις διοικητικές περιοχές του Πρώτου Μέρους ονομάζονται Ανατολική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία και Δυτική Μακεδονία και ότι το έδαφος του Πρώτου Μέρους περιλαμβάνει μέρος της ιστορικής Μακεδονίας.

 

Κοσσυφοπέδιο

Εκτός της απαράδεκτης καταστρατήγησης της εθνικής κυριαρχίας ενός κράτους, η περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου μας ενδιαφέρει και για έναν επιπλέον λόγο: η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του συνιστά (συν τοις άλλοις) και σε αρπαγή των Αγίων Τόπων των εν Χριστώ Ορθοδόξων αδελφών Σέρβων. Το Pec, περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι το αντίστοιχο του Αγίου Όρους των Σέρβων. Είναι η Μοναστική τους Πολιτεία.

 

Ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου - 28 Φεβρουαρίου 2008

Κατά την σημερινή πρώτη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, τεθέντος προ της Ημερησίας Διατάξεως, υπό Συνοδικού Συνέδρου, του ζητήματος των Σκοπίων, επηκολούθησε ευρεία συζήτηση υπό του Μακαριωτάτου Προέδρου και πάντων των Συνοδικών Συνέδρων και τελικώς διετυπώθη η
ακόλουθη τοποθέτηση :

Η Ιερά Σύνοδος παρακολουθεί με ανύστακτο ενδιαφέρον και ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων που θέτουν σε δοκιμασία τόσο τις ευαισθησίες του Ελληνικού Λαού, με τις οποίες η Ελλαδική Εκκλησία είναι ζυμωμένη, όσο και το θεόσδοτο μεγάλο αγαθό της ειρήνης.

Στους κρίσιμους αυτούς καιρούς, που απαιτούν ενότητα, ομοψυχία, ωριμότητα και σύνεση, η Ιερά Σύνοδος εκφράζει την εμπιστοσύνη της στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου με την πεποίθηση ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την επίτευξη του καλυτέρου δυνατού αποτελέσματος.

Απευθύνει επίσης έκκληση για την τήρηση της διεθνούς νομιμότητος, για τον σεβασμό των διεθνών συνθηκών, για την εξασφάλιση των συνόρων μας και για την διαφύλαξη της ορθοδόξου χριστιανικής κληρονομιάς, η οποία άλλωστε αποτελεί ουσιώδες μέρος του παγκοσμίου πολιτισμού.

Χρέος όλων μας οι προσευχές προς τον Άγιο Θεό για την διαφύλαξη της ειρήνης και της δημιουργικής συνεργασίας των λαών.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

 

Νέα άρθρα στο Αντίβαρο

 

Αναρτήσεις στο ιστολόγιο

Τις νέες εγγραφές στο ιστολόγιο, το οποίο ανανεώνεται τακτικότερα από την κεντρική σελίδα του Αντίβαρου, μπορείτε να τις βλέπετε από τη διεύθυνση http://blog.antibaro.gr/?feed=rss2 εάν χρησιμοποιείτε rss.

 

 

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον

Ανδρέας Σταλίδης.