Εφημερίδα Σημερινή (Κύπρου), 20/9/2002

ΣΚΟΠΙΑ: ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

 

                             Κωνσταντίνος Χολέβας

                             Πολιτικός Επιστήμων (Αθήνα)

 

          Οι βουλευτικές εκλογές στα Σκόπια πραγματοποιήθηκαν με σχετική ηρεμία και ομαλότητα παρά την υποβόσκουσα ένταση μεταξύ Σλάβων και Αλβανών. Η μέχρι προχθές αντιπολιτευόμενη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του Μπράνκο Τσερβενκόφσκι κέρδισε την πρώτη θέση συνεργαζόμενη με πολλά μικρότερα κόμματα. Ο Λιούπτσο Γκεορκίεφσκι και το κόμμα του, το δεξιών τάσεων ΒΜΡΟ- ΔΠΜΝΕ, αποχωρούν από την εξουσία. Μεγάλος θριαμβευτής θεωρείται ο Αλβανός οπλαρχηγός Αλί Αχμέτι, επισήμως καταζητούμενος από τις Σκοπιανές Αρχές, ο οποίος κατόρθωσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας μέσα στην αλβανική κοινότητα του Σκοπιανού κράτους. Το κόμμα του « Δημοκρατική Ενσωμάτωση» έλαβε το 10% των συνολικών ψήφων και πάνω από το 65% των αλβανικών ψήφων υποσκελίζοντας τα παραδοσιακά αλβανικά κόμματα , δηλαδή το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών (Άρμπεν Τζαφέρι) καί το Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας.

 

          Οι κυριώτερες επισημάνσεις που πρέπει να γίνουν είναι οι εξής μέ έμφαση, βεβαίως, στα θέματα ιδιαιτέρου ελληνικού ενδιαφέροντος:

1)     Οι Σοσιαλδημοκράτες του Τσερβενκόφσκι πόρρω απέχουν από την Ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά. Αποτελούν τη  μετάλλαξη του παλαιοτέρου Κόμματος των Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών , του κόμματος εκείνου το οποίο επί Τίτο έθεσε τις βάσεις για το αλυτρωτικό ιδεολόγημα του ψευδομακεδονικού «έθνους» . Η παρουσία τους στην Κυβέρνηση θα κάνει τα Σκόπια λιγότερο φιλικά προς την Ελλάδα. Το μόνο σημείο προόδου των ελληνοσκοπιανών σχέσεων κατά τα τελευταία χρόνια ήσαν οι εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις και αυτές τώρα θα τεθούν εν αμφιβόλω. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο προεκλογικό τους πρόγραμμα οι Σοσιαλδημοκράτες κατήγγελλαν την ελληνική οικονομική παρουσία και κατηγορούσαν την Κυβέρνηση Γκεοργκίεφσκι για επικίνδυνες παραχωρήσεις προς ορισμένους γείτονες, φωτογραφίζοντας την Ελλάδα. Την ίδια γραμμή τηρούν εδώ και αρκετούς μήνες οι εφημερίδες που πρόσκεινται στους σημερινούς νικητές των εκλογών.

2)     Το ΒΜΡΟ- ΔΠΜΝΕ του νεαρού φιλολόγου Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι χαρακτηρίζεται εθνικιστικό, διότι έδειξε σκληρή στάση κατά των εξεγερθέντων ενόπλων Αλβανών πέρσυ την άνοιξη. Παράλληλα είχε ξεκινήσει προ δεκαετίας μία έντονη ρητορική περί Μεγάλης Μακεδονίας και προανήγγειλε « Συνέδριο στην Θεσσαλονίκη». Φαίνεται ότι έναντι της Ελλάδος μετρίασε κάπως την πολεμική του όταν βρέθηκε στην εξουσία, κυρίως διότι οι ηγέτες του κόμματος συνειδητοπίησαν την ανάγκη της ελληνικής υποστηρίξεως απέναντι στην ένοπλη αποσχιστική δράση των Αλβανών. Χαρακτηριστικό επίσης της ιδεολογικής πάλης που γίνεται στο εσωτερικό του σλαβικού στοιχείου είναι ότι το ΒΜΡΟ χρησιμοποιεί ως έμβλημα και τον Ήλιο της Βεργίνας (υποτίθεται ότι θα τον απέσυραν μετά την Ενδιάμεση Συμφωνία του Σεπτεμβρίου 1995) και το λιοντάρι, δηλαδή το εθνικό σύμβολο της Βουλγαρίας. Τούτο οδηγεί πολλούς να πιστεύουν ότι το ΒΜΡΟ, που φέρει μάλιστα το όνομα της οργανώσεως των Βουλγάρων κομιτατζήδων της εποχής του Μακεδονικού Αγώνος, έχει ενσωματώσει φιλοβουλγαρικά στοιχεία και σε μία κρίσιμη στιγμή δεν θα είχε αντίρρηση να διαμοιρασθεί η χώρα μεταξύ Αλβανίας (δυτικές επαρχίας) και Βουλγαρίας (ανατολικές επαρχίες).

 

3)     Η εκλογική επιτυχία του Αλί Αχμέτι ίσως αναγκάσει τον Τσερβενκόφσκι να του προτείνει συμμετοχή στην Κυβέρνηση, διότι οι έδρες των Σοσιαλδημοκρατών μάλλον δεν θα επαρκέσουν για κυβέρνηση πλειοψηφίας. Έτσι στελέχη του UCK και των παρακλαδιών του θα αποκτήσουν κυβερνητικές θέσεις στο κράτος των Σκοπίων για την εδαφική ακεραιότητα του οποίου τρέφουν σαφώς κακές διαθέσεις. Η περσυνή αιματηρή εξέγερση με επίκεντρο το Τέτοβο έδειξε ότι οι αλβανικές περιοχές των Σκοπίων εντάσσονται στα σχέδια για την Μεγάλη Αλβανία και οι διαθέσεις αυτές ενθαρρύνονται από την πορεία ανεξαρτητοποιήσεως που έχει πάρει το Κοσσυφοπέδιο. Είναι ενδεικτικό των διαλυτικών φαινομένων ότι οι Αλβανοί έχουν ανακηρύξει κράτος εν κράτει στις δυτικές επαρχίες , τις οποίες αποκαλούν ως   αυτόνομη περιοχή « Ιλλυρίντα» .Επίσης σε συνεντεύξεις τους προς τα διεθνή Μ.Μ.Ε. οι ηγέτες των Αλβανών του σκοπιανού μορφώματος χαρακτηρίζουν ως « Μακεδόνες»  μόνο τους Σλάβους συμπολίτες τους. Είναι προφανές ότι η ισχυρή Αλβανική κοινότητα που συγκυβερνά στα Σκόπια δεν θα έχει καμμία αντίρρηση σε οποιαδήποτε ελληνική πίεση για το όνομα του κράτους. Το όνομα Μακεδονία είναι ξένο και αδιάφορο γι’  αυτούς.

 

4)     Ο Ελληνισμός δεν έχει κανένα λόγο να υποχωρήσει στο ζήτημα του ονόματος Μακεδονία. Μία χώρα ισχυρή δεν παραχωρεί σε ένα θνησιγενές και αδύναμο κράτος την Ιστορία και τον Πολιτισμό της. Η επταετής διάρκεια της Ενδιάμεσης Συμφωνίας έληξε στις 12/ 9/ 2002 και παρά την ελληνική πολιτική και οικονομική υποστήριξη η ηγεσία των Σκοπίων συνεχίζει την  προπαγανδιστική διαστροφή της Ιστορίας και την διεκδίκηση μιας ανύπαρκτης « μακεδονικής»  μειονότητος εντός ελληνικού εδάφους. Οι Σλάβοι των Σκοπίων φοβούνται τον αλβανικό αλυτρωτισμό και είναι επιδεκτικοί σε υποχωρήσεις αρκεί να τους πιέσουμε. Ας έχουν οι Έλληνες υπεύθυνοι κατα νουν ότι συζητούμε με ένα κράτος, το οποίο συντόμως μπορεί να  γίνει καντονιακό ή να διχοτομηθεί μεταξύ Αλβανίας και Βουλγαρίας, όπως παραδέχθηκε προ δύο μηνών και ο πρώην Πρόεδρός του, ο Κίρο Γκλιγκόρωφ. Σκεφθείτε, λοιπόν, ποια ντροπή θα συνοδεύει την γενιά μας αν παραχωρήσουμε την εθνική μας ταυτότητα σε ένα κράτος, το οποίο  αύριο ίσως να μην υπάρχει!

 

Κ.Χ. 17/ 9/ 2002

 


http://www.antibaro.gr