Για μια νέα πολιτική προς τα Σκόπια
Κωνσταντίνος Χολέβας
Αντίβαρο, Ιούνιος 2007
Στις 21 Μαίου, ανήμερα της ονομαστικής του εορτής, ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ταξιδεύοντας προς την Αυστραλία έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση των Σκοπίων ότι πρέπει να εγκαταλείψει την αλυτρωτική προπαγάνδα κατά της Ελλάδος. Μία ημέρα νωρίτερα η Υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη μέσα από το ίδιο αεροπλάνο τόνιζε ότι τα Σκόπια έχουν αυξήσει τις εχθρικές προπαγανδιστικές ενέργειές τους προς την χώρα μας. Όλη η συζήτηση έχει ιδιαίτερη σημασία για δύο λόγους. Πρώτον, διότι από ορισμένα δημοσιεύματα θεωρείται πιθανή η αμερικανική πίεση για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση, άρα καλείται η Ελλάς αν αποφασίσει αν θα θέσει βέτο ή θα συναινέσει. Δεύτερον, διότι από μερίδα του Τύπου οι επίσημες δηλώσεις περί της Σκοπιανής εμπλοκής συνδέονται με την πιθανότητα προκηρύξεως εκλογών το φθινόπωρο.
Προσωπικά δεν πιστεύω ότι έφθασε η στιγμή για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ούτε είμαι βέβαιος ότι οι ΗΠΑ κόπτονται για κάτι τέτοιο. Αντιθέτως τις τελευταίες ημέρες του Μαίου ο Τύπος στην γειτονική μας χώρα παρουσίαζε τις ΗΠΑ να έχουν στείλει διαφορετικά μηνύματα. Ότι, δηλαδή, η κατάσταση της οικονομίας και των δημοκρατικών ελευθεριών δεν βρίσκεται στο επιθυμητό επίπεδο, άρα η ΠΓΔΜ δεν είναι ακόμη κατάλληλη για ένταξη. Επί πλέον η κοινή λογική λέει ότι δεν είναι εύκολο για τις ΗΠΑ εντάξουν στο ΝΑΤΟ μία προβληματική χώρα, στην οποία η ισχυρή αλβανική κοινότητα (30% του πληθυσμού) απειλεί ανά πάσα στιγμή να ξαναπάρει τα όπλα που άφησε το 2001, αν δεν της δοθεί καθεστώς ισοτιμίας με την σλαβική πλειοψηφία. Δεν είναι τυχαία και η εμφάνιση δημοσιευμάτων στον αμερικανικό Τύπο περί βαλκανικού Ισλάμ και φανατικών πυρήνων του με έδρα το Κοσσυφοπέδιο και τις αλβανικές επαρχίες της ΠΓΔΜ. Πριν από λίγες εβδομάδες συνελήφθησαν στις ΗΠΑ έξι νεαροί μουσουλμάνοι που ετοιμάζονταν να ανατινάξουν ένα κυβερνητικό κτίριο. Οι τρεις από αυτούς κατάγονται από την πόλη Ντέμπαρ στην αλβανοκρατούμενη δυτική περιοχή του σκοπιανού κράτους. Ο αμερικανικός Τύπος μιλά για πιθανή διασύνδεση με μεσανατολικούς πυρήνες του μαχητικού Ισλάμ και έτσι το κράτος των Σκοπίων χάνει πόντους στα μάτια της αμερικανικής Διοίκησης. Ποια αμερικανική κυβέρνηση θα ήθελε μέσα στο ΝΑΤΟ μία χώρα, της οποίας οι δυτικές επαρχίες είτε ετοιμάζονται να αποσχισθούν είτε φιλοξενούν παρακλάδια επικίνδυνων Ισλαμιστικών ομάδων;
Εν πάση περιπτώσει η ελληνική εξωτερική πολιτική οφείλει να αναπροσαρμόσει την στάση της έναντι της προκλητικότητος του σκοπιανού κρατιδίου, χωρίς να περιμένει ή να εξαρτάται από την οποιαδήποτε αμερικανική θέση περί εντάξεως της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Εφ όσον μαρτυρείται από τα πιο επίσημα χείλη το γεγονός ότι κλιμακώνεται η προπαγάνδα των Σκοπίων και η διεκδίκηση ονόματος, ιστορίας, μειονοτήτων (ανυπάρκτων) κλπ, καλόν είναι να ανθεωρήσουμε την ήπια και χαλαρή στάση μας. αφού ομολογουμένως δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Οι δυνατότητές μας για μία σκληρότερη και πιο αποτελεσματική στάση θα μπορούσαν αν περιλάβουν τα ακόλουθα μέτρα:
α) Να προβάλουμε διεθνώς τα ντοκουμέντα και τα πειστήρια της προκλητικότητος. Χάρτες, σχολικά βιβλία, ιστοσελίδες, ομιλίες πολιτικών και άλλα στοιχεία που δείχνουν τις διασρτεβλώσεις και τις διεκδικήσεις των γειτόνων μας πρέπει να αποσταλούν σε όλες τις κυβερνήσεις των μελών του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.
β) Αντί να δεχόμαστε παθητικά τις σκοπιανές ανιστόρητες ενστάσεις περί δήθεν « μακεδονικής» μειονότητος που καταπιέζεται στην ....Ελλάδα, να προβάλουμε την μόνη πραγματική μειονότητα που είναι θύμα των ελληνοσκοπιανών σχέσεων, δηλαδή τους Έλληνες της ΠΓΔΜ. Δεν τολμούν να εμφανισθούν όλοι και να καταμετρηθούν, διότι φοβούνται την σκοπιανή Αστυνομία και την ελληνική αδιαφορία. Να ζητήσουμε από την κυβέρνηση των Σκοπίων να παραχωρήσει το δικαίωμα σε όποιον θέλει να επαναφέρει το ελληνικό επώνυμό του και να δηλώνει στην απογραφή: Έλληνας. Αν δεν το κάνουμε θα μας προλάβουν άλλοι. Δεδομένου ότι πολλά μέλη της ελληνικής μειονότητος είναι Βλαχόφωνοι έχουν αρχίσει να τους πλησιάζουν διάφορες σειρήνες εξωελληνικές. Ας μην λησμονούμε ότι προσφάτως άνοιξε Προξενείο στο Μοναστήρι (Μπίτολα) η Ρουμανία, η οποία δεν έπαυσε να θεωρεί τους Βλαχόφωνους Έλληνες ως συγγενείς της!
γ) Να καταγγείλουμε τις παραβιάσεις της ΠΓΔΜ στον τομέα των θρησκευτικών ελευθεριών. Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Ιωάννης που έχει ενταχθεί στο σερβικό Πατριαρχείο μπαινοβγαίνει συνέχεια στις φυλακές και το ποίμνιό του διώκεται. Αυτά συμβαίνουν διότι αρνείται να χρησιμοποιήσει τον τίτλο « μακεδονική» Εκκλησία, όπως πράττει η κρατικού ελέγχου σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων. Δεν μπορεί να είναι υποψήφια για το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. μία χώρα με σοβαρό μητρώο ανθρωπιστικών παραβιάσεων.
δ) Είναι καιρός να αναθεωρήσουμε την περίφημη οικονομική μας διείσδυση προς τα Σκόπια. Φυσικά κάθε λογικός άνθρωπος θέλει την επιτυχία των ελληνικών επιχειρήσεων στον βαλκανικό μας περίγυρο και κανείς δεν αρνείται την χρησιμότητα της οικονομικής διπλωματίας. Όμως εδώ έχουμε μία σοβαρή αποτυχία. Δεν επετεύχθησαν οι πολιτικοί στόχοι της οικονομικής διπλωματίας. Όσο περισσότερες επενδύσεις κάνουμε στην ΠΓΔΜ τόσο η προπαγάνδα των βορείων γειτόνων μας γίνεται εντονώτερη εις βάρος μας. Είναι καιρός να αξιοποιήσουμε την οικονομική μας παρουσία και ως πολιτικό όπλο. Να διαμηνύσουμε ότι θα αποσύρουμε κάθε κρατική επένδυση αν συνεχισθεί η προκλητική συμπεριφορά.
Με νόμιμα και δημοκρατικά μέσα ας σπεύσουμε να διασφαλίσουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια.
Κ.Χ. 21-5-2007
Αυτό το κείμενο είναι γραμμένο σε μονοτονικό. Διαβάστε την πολυτονική του έκδοση.
|