Κατηγορίες άρθρων

 Το Βέτο, η Λήδρας και ο Ντάνιελ Φριντ

Αρχική σελίδα
Εξωτ. πολιτική/ Διπλωματία
Εθνικά θέματα
Κοινωνία
Πολιτισμός
Θρησκεία
Διεθνή
Βιβλιογραφία/ Συνδέσεις
Εκδηλώσεις
Οπτικοακουστικό
υλικό
Δελτία
Ενημέρωσης
Ιστολόγιο
Αντίβαρου
ʼγρα γραπτών
Πρόσφατα κείμενα
Με χρονολογική σειρά.
Δελτίο ενημέρωσης!
Εγγραφή Διαγραφή
Συγγραφείς

Αθανάσιος Γιουσμάς
ʼθως Γ. Τσούτσος
ʼκης Καλαιτζίδης
Αλέξανδρος Γερμανός
Αλέξανδρος-Μιχαήλ Χατζηλύρας
Αλέξανδρος Κούτσης
Αμαλία Ηλιάδη
Ανδρέας Σταλίδης
Ανδρέας Φαρμάκης
Ανδρέας Φιλίππου
Αντώνης Κ. Ανδρουλιδάκης
Αντώνης Λαμπίδης
Αντώνης Παυλίδης
Απόστολος Αλεξάνδρου
Απόστολος Αναγνώστου
Αριστείδης Καρατζάς
Αχιλλέας Αιμιλιανίδης
Βάιος Φασούλας
Βαν Κουφαδάκης
Βασίλης Γκατζούλης
Βασίλης Ζούκος
Βασίλης Κυρατζόπουλος
Βασίλης Πάνος
Βασίλης Στοιλόπουλος
Βασίλης Ν. Τριανταφυλλίδης
(Χάρρυ Κλυνν)
Βασίλης Φτωχόπουλος
Βένιος Αγελόπουλος
Βίας Λειβαδάς
Βλάσης Αγτζίδης
Γεράσιμος Παναγιωτάτος-Τζάκης
Γιάννης Διακογιάννης
Γιάννης Θεοφύλακτος
Γιάννης Παπαθανασόπουλος
Γιάννης Τζιουράς
Γιώργος Αλεξάνδρου
Γιώργος Βλαχόπουλος
Γιώργος Βοσκόπουλος
Γιώργος Βότσης
Γιώργος Κακαρελίδης
Γιώργος Καστρινάκης
Γιώργος Κεκαυμένος
Γιώργος Κεντάς
Γιώργος Κολοκοτρώνης
Γιώργος Κουτσογιάννης
Γιώργος Νεκτάριος Λόης
Γιώργος Μαρκάκης
Γιώργος Μάτσος
Γιώργος Παπαγιαννόπουλος
Γιώργος Σκουταρίδης
Γιώργος Τασιόπουλος
Γλαύκος Χρίστης
Δημήτρης Αλευρομάγειρος
Δημήτρης Γιαννόπουλος
Δημήτριος Δήμου
Δημήτρης Μηλιάδης
Δημήτριος Γερούκαλης
Δημήτριος Α. Μάος
Δημήτριος Νατσιός
Διαμαντής Μπασάντης
Διονύσης Κονταρίνης
Διονύσιος Καραχάλιος
Ειρήνη Στασινοπούλου
Ελένη Lang - Γρυπάρη
Ελευθερία Μαντζούκου
Ελευθέριος Λάριος
Ελλη Γρατσία Ιερομνήμων
Ηλίας Ηλιόπουλος
Θεόδωρος Μπατρακούλης
Θεόδωρος Ορέστης Γ. Σκαπινάκης
Θεοφάνης Μαλκίδης
Θύμιος Παπανικολάου
Θωμάς Δρίτσας
Ιωάννης Μιχαλόπουλος
Ιωάννης Χαραλαμπίδης
Ιωάννης Γερμανός
Κρίτων Σαλπιγκτής
Κυριάκος Κατσιμάνης
Κυριάκος Σ. Κολοβός
Κωνσταντίνος Αλεξάνδρου Σταμπουλής
Κωνσταντίνος Ναλμπάντης
Κωνσταντίνος Ρωμανός
Κωνσταντίνος Χολέβας
Λαμπρινή Θωμά
Μαίρη Σακελλαροπούλου
Μανώλης Βασιλάκης
Μανώλης Εγγλέζος - Δεληγιαννάκης
Μάρκος Παπαευαγγέλου
Μάρω Σιδέρη
Μιλτιάδης Σ.
Μιχάλης Χαραλαμπίδης
Μιχάλης Κ. Γκιόκας
Νέστωρ Παταλιάκας
Νικόλαος Μάρτης
Νίκος Ζυγογιάννης
Νίκος Καλογερόπουλος Kaloy
Νίκος Λυγερός
Νίκος Παπανικολάου
Νίκος Σαραντάκης
Νίνα Γκατζούλη
Παναγιώτης Α. Μπούρδαλας
Παναγιώτης Ανανιάδης
Παναγιώτης Ήφαιστος
Παναγιώτης Α. Καράμπελας
Παναγιώτης Καρτσωνάκης
Παναγιώτης Φαραντάκης
Παναγιώτης Χαρατζόπουλος
Πανίκος Ελευθερίου
Πάνος Ιωαννίδης
Πασχάλης Χριστοδούλου
Παύλος Βαταβάλης
Σοφία Οικονομίδου
Σπυριδούλα Γρ. Γκουβέρη
Σταύρος Σταυρίδης
Σταύρος Καρκαλέτσης
Στέλιος Θεοδούλου
Στέλιος Μυστακίδης
Στέλιος Πέτρου
Στέφανος Γοντικάκης
Σωτήριος Γεωργιάδης
Τάσος Κάρτας
Φαήλος Κρανιδιώτης
Φειδίας Μπουρλάς
Χρήστος Ανδρέου
Χρήστος Δημητριάδης
Χρήστος Κηπουρός
Χρήστος Κορκόβελος
Χρήστος Μυστιλιάδης
Χρήστος Σαρτζετάκης
Χριστιάνα Λούπα
Χρίστος Δαγρές
Χρίστος Δ. Κατσέτος
Χρύσανθος Λαζαρίδης
Χρύσανθος Σιχλιμοίρης
Gene Rossides
Marcus A. Templar

Επικοινωνία
Οι απόψεις σας είναι ευπρόσδεκτες!
 

 


Το Βέτο, η Λήδρας και ο Ντάνιελ Φριντ

Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός Επιστήμων

Αντίβαρο, Μάϊος 2008


 

            Δύο νέες εξελίξεις είχαμε στα εθνικά μας θέματα τις τελευταίες ημέρες. Η πρώτη αφορά το ΒΕΤΟ που αξιοπρεπώς και ορθώς έθεσε ο Πρωθυπουργός της χώρας κατά της εντάξεως των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Η δεύτερη αφορά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα της οδού Λήδρας στην Λευκωσία, το οποίο απλώς έδωσε την ευκαιρία στον Αττίλα να ξανακάνει αισθητή την παρουσία του και την αυθαιρεσία του με τους δήθεν αστυνομικούς του. Σύνδεσμος των δύο ζητημάτων είναι ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Ντάνιελ Φρίντ. Στο μεν Μακεδονικό παρενέβη προσφάτως με ανιστόρητες δηλώσεις περί «μακεδονικής εθνότητος και γλώσσας». Στο Κυπριακό έχει μία μακρά ενασχόληση και έγινε διάσημος πανελληνίως με μία δήλωση, την οποία καλόν είναι να ξαναθυμηθούμε. Συγκεκριμένα , όπως γράφει ο καθηγητής Μάριος Ευρυβιάδης σε επιστολή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 17-6-2005, ο κ. Φριντ είχε δηλώσει στις 27-5-2004 τα εξής λίαν ενδιαφέροντα:

            «Όταν προσπαθούσαμε να πείσουμε την Τουρκία να επιτρέψει την διέλευση των στρατευμάτων μας μέσα από το έδαφός της στο Βόρειο Ιράκ, προσφέραμε δύο κίνητρα στην ʼγκυρα: Πολλά δις δολλάρια σε δωρεές και δάνεια και την Κύπρο, με τη μορφή του σχεδίου Ανάν». Η δήλωση αυτή  ενόχλησε τους οπαδούς Ανάν στην Ελλάδα και στην Κύπρο, διότι απεκάλυπτε την δηλητηριώδη ουσία του σχεδίου, και νομίζω ότι δεν πρέπει να σβησθεί από τη μνήμη μας. Η μνήμη του κ. Φριντ, πάντως, ο οποίος δηλώνει και ειδικός στην ιστορική έρευνα, φαίνεται ότι είναι προβληματική. Διότι μας μιλά για «μακεδονικό έθνος με την γλώσσα του» κλπ. λησμονώντας ότι πρόκειται για κατασκεύασμα του κομμουνιστικού καθεστώτος του Τίτο. Σε μία εποχή κατά την οποία οι ΗΠΑ ακόμη πανηγυρίζουν για την κατάρρρευση του κομμουνισμού, έρχεται ο Υφυπουργός τους να επιβραβεύσει διπλωματικά τα εθνολογικά τεχνάσματα της δικτατορίας του Τίτο. Ας μας πει ο κ. Φριντ σε ποια Οθωμανική απογραφή ή αναφορά ξένων Προξένων ή περιηγητών επί τουρκοκρατίας αναφέρεται «μακεδονικό» έθνος στα Βαλκάνια. Όλοι μιλούν για Έλληνες, Βουλγάρους, Σέρβους και ελάχιστους ρουμανίζοντες οσάκις καταγράφουν τους Χριστιανούς της Βαλκανικής. Ας ξαναδιαβάσουν ορισμένοι την οθωμανική απογραφή του Χιλμί πασά του 1904 και τις αναφορές των δυτικών προξένων από την Θεσσαλονίκη για τα γεγονότα του Ίλιντεν το 1903. Πουθενά δεν υπάρχει αναφορά σε ξεχωριστό έθνος Μακεδόνων.

            Πέραν, όμως από την Ιστορία, υπάρχει και η σκληρή πραγματικότητα. Το ΒΕΤΟ είναι μία επιτυχία αρκεί να το διαχειρισθούμε και να το αξιοποιήσουμε σωστά. Ας αφυπνισθούμε από τις δηλώσεις του κ. Φριντ, που δεν έγιναν τυχαία, και ας καταλάβουμε ότι οποιαδήποτε παραχώρηση του ονόματος Μακεδονία με τη μορφή σύνθετης ονομασίας θα οδηγήσει σε νομιμοποίηση του σκοπιανού αλυτρωτισμού και σε αναγνώριση εκ μέρους μας της ψευδομακεδονικής εθνότητος. Είτε Ανω είτε Νέα είτε Βόρεια είτε οποιοαδήποτε άλλη λέξη τεθεί μπροστά από τη λέξη «Μακεδονία» πολύ γρήγορα η πρώτη λέξη θα φύγει και θα μείνει διεθνώς μόνον ο όρος «Μακεδονία». Και μάλιστα με την δική μας –ο μή γένοιτο –υπογραφή. Εκείνοι που έχουν κατανοήσει το πρόβλημα από την δική τους σκοπιά είναι οι Βούλγαροι, οι οποίοι έχουν μεν αναγνωρίσει κράτος με το όνομα «Μακεδονία» αλλά αρνούνται με κάθε τρόπο να αναγνωρίσουν την ύπαρξη «μακεδονικής εθνότητος και γλώσσας». Μάλιστα μία ημέρα πριν από την Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι κορυφαίοι Βούλγαροι επιστήμονες και πολιτικοί παρουσίασαν σε ξενοδοχείο της Σόφιας ένα συλλογικό έργο στο οποίο καταγγέλλεται η σκοπιανή προπαγάνδα. Οι ομιλητές μεταξύ άλλων ζήτησαν συμπόρευση και συνεργασία με την Ελλάδα κατά των σκοπιανών ανιστόρητων διαστρεβλώσεων που προσβάλλουν και την ελληνική και την βουλγαρική ιστορία. Ας εμμείνουμε, λοιπόν, στην αρχική μας θέση που αποφάσισε το 1992 το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον αείμνηστο Κων. Καραμανλή και ας μην δεχθούμε καμμία σύνθετη ονομασία.

            Η διάνοιξη νέας διόδου στην εμπορική οδό Λήδρας στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας δεν λύνει τίποτε. Απλώς δίνει την δυνατότητα στον Αττίλα και στον Ταλάτ να εμφανίζονται διεθνώς ως διαλλακτικοί, αλλά ταυτοχρόνως να βάζουν σφραγίδα του ψευδοκράτους τους στην άδεια εισόδου των Ελληνοκυπρίων. Φοβούμαι ότι με τέτοια πανηγυρικά ανοίγματα κάνουμε βήματα αναγνωρίσεως της κρατικής οντότητος των Τουρκοκυπρίων. Είναι χαρακτηριστική η επίσημη ανακοίνωση της μεγάλης ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο για το θέμα αυτό. Αναφέρονται σε διάνοιξη «συνοριακού κόμβου». Σύνορα , όμως, υπάρχουν μεταξύ δύο κρατών. Αυτό το μήνυμα θέλαμε να περάσουμε κ. Χριστόφια; Σαφώς όχι. Αλλά τελικά οι Τουρκοκύπριοι και ο Αττίλας κάνουν την δουλειά τους και διεθνώς δίνεται η εικόνα δύο κρατών. Δυστυχώς.

            Ουσιαστικά Κυπριακό και Μακεδονικό έχουν ένα κοινό σημείο:  Στη μία περίπτωση πρέπει να αγωνισθούμε για να μην αναγνωρισθεί ένα ψευδοκράτος.  Στην άλλη για να μην αναγνωρισθεί ένα ψευδοέθνος. Τα βήματά μας πρέπει να είναι προσεκτικά και χωρίς υπερενθουσιασμούς . Ούτε το Μακεδονικό λύθηκε με το ΒΕΤΟ ούτε το Κυπριακό λύθηκε με την διάνοιξη της οδού Λήδρας. Τα ουσιαστικά προβλήματα παραμένουν. Είναι στο χέρι μας να αποφύγουμε την ξαφνική επιδείνωση. Να χαράξουμε μία ξεκάθαρη στρατηγική μακρυά από κάθε σύνθετη ονομασία και μακρυά από κάθε αναβίωση της φιλοσοφίας του Σχεδίου Ανάν.

 

Κ.Χ. 8-4-2008

http://www.antibaro.gr