Κατηγορίες άρθρων

 Οι Σκοπιανές εκλογές και οι Ελληνικές επιλογές

Αρχική σελίδα
Εξωτ. πολιτική/ Διπλωματία
Εθνικά θέματα
Κοινωνία
Πολιτισμός
Θρησκεία
Διεθνή
Βιβλιογραφία/ Συνδέσεις
Εκδηλώσεις
Οπτικοακουστικό
υλικό
Δελτία
Ενημέρωσης
Ιστολόγιο
Αντίβαρου
ʼγρα γραπτών
Πρόσφατα κείμενα
Με χρονολογική σειρά.
Δελτίο ενημέρωσης!
Εγγραφή Διαγραφή
Συγγραφείς

Αθανάσιος Γιουσμάς
ʼθως Γ. Τσούτσος
ʼκης Καλαιτζίδης
Αλέξανδρος Γερμανός
Αλέξανδρος-Μιχαήλ Χατζηλύρας
Αλέξανδρος Κούτσης
Αμαλία Ηλιάδη
Ανδρέας Σταλίδης
Ανδρέας Φαρμάκης
Ανδρέας Φιλίππου
Αντώνης Κ. Ανδρουλιδάκης
Αντώνης Λαμπίδης
Αντώνης Παυλίδης
Απόστολος Αλεξάνδρου
Απόστολος Αναγνώστου
Αριστείδης Καρατζάς
Αχιλλέας Αιμιλιανίδης
Βάιος Φασούλας
Βαν Κουφαδάκης
Βασίλης Γκατζούλης
Βασίλης Ζούκος
Βασίλης Κυρατζόπουλος
Βασίλης Πάνος
Βασίλης Στοιλόπουλος
Βασίλης Ν. Τριανταφυλλίδης
(Χάρρυ Κλυνν)
Βασίλης Φτωχόπουλος
Βένιος Αγελόπουλος
Βίας Λειβαδάς
Βλάσης Αγτζίδης
Γεράσιμος Παναγιωτάτος-Τζάκης
Γιάννης Διακογιάννης
Γιάννης Θεοφύλακτος
Γιάννης Παπαθανασόπουλος
Γιάννης Τζιουράς
Γιώργος Αλεξάνδρου
Γιώργος Βλαχόπουλος
Γιώργος Βοσκόπουλος
Γιώργος Βότσης
Γιώργος Κακαρελίδης
Γιώργος Καστρινάκης
Γιώργος Κεκαυμένος
Γιώργος Κεντάς
Γιώργος Κολοκοτρώνης
Γιώργος Κουτσογιάννης
Γιώργος Νεκτάριος Λόης
Γιώργος Μαρκάκης
Γιώργος Μάτσος
Γιώργος Παπαγιαννόπουλος
Γιώργος Σκουταρίδης
Γιώργος Τασιόπουλος
Γλαύκος Χρίστης
Δημήτρης Αλευρομάγειρος
Δημήτρης Γιαννόπουλος
Δημήτριος Δήμου
Δημήτρης Μηλιάδης
Δημήτριος Γερούκαλης
Δημήτριος Α. Μάος
Δημήτριος Νατσιός
Διαμαντής Μπασάντης
Διονύσης Κονταρίνης
Διονύσιος Καραχάλιος
Ειρήνη Στασινοπούλου
Ελένη Lang - Γρυπάρη
Ελευθερία Μαντζούκου
Ελευθέριος Λάριος
Ελλη Γρατσία Ιερομνήμων
Ηλίας Ηλιόπουλος
Θεόδωρος Μπατρακούλης
Θεόδωρος Ορέστης Γ. Σκαπινάκης
Θεοφάνης Μαλκίδης
Θύμιος Παπανικολάου
Θωμάς Δρίτσας
Ιωάννης Μιχαλόπουλος
Ιωάννης Χαραλαμπίδης
Ιωάννης Γερμανός
Κρίτων Σαλπιγκτής
Κυριάκος Κατσιμάνης
Κυριάκος Σ. Κολοβός
Κωνσταντίνος Αλεξάνδρου Σταμπουλής
Κωνσταντίνος Ναλμπάντης
Κωνσταντίνος Ρωμανός
Κωνσταντίνος Χολέβας
Λαμπρινή Θωμά
Μαίρη Σακελλαροπούλου
Μανώλης Βασιλάκης
Μανώλης Εγγλέζος - Δεληγιαννάκης
Μάρκος Παπαευαγγέλου
Μάρω Σιδέρη
Μιλτιάδης Σ.
Μιχάλης Χαραλαμπίδης
Μιχάλης Κ. Γκιόκας
Νέστωρ Παταλιάκας
Νικόλαος Μάρτης
Νίκος Ζυγογιάννης
Νίκος Καλογερόπουλος Kaloy
Νίκος Λυγερός
Νίκος Παπανικολάου
Νίκος Σαραντάκης
Νίνα Γκατζούλη
Παναγιώτης Α. Μπούρδαλας
Παναγιώτης Ανανιάδης
Παναγιώτης Ήφαιστος
Παναγιώτης Α. Καράμπελας
Παναγιώτης Καρτσωνάκης
Παναγιώτης Φαραντάκης
Παναγιώτης Χαρατζόπουλος
Πανίκος Ελευθερίου
Πάνος Ιωαννίδης
Πασχάλης Χριστοδούλου
Παύλος Βαταβάλης
Σοφία Οικονομίδου
Σπυριδούλα Γρ. Γκουβέρη
Σταύρος Σταυρίδης
Σταύρος Καρκαλέτσης
Στέλιος Θεοδούλου
Στέλιος Μυστακίδης
Στέλιος Πέτρου
Στέφανος Γοντικάκης
Σωτήριος Γεωργιάδης
Τάσος Κάρτας
Φαήλος Κρανιδιώτης
Φειδίας Μπουρλάς
Χρήστος Ανδρέου
Χρήστος Δημητριάδης
Χρήστος Κηπουρός
Χρήστος Κορκόβελος
Χρήστος Μυστιλιάδης
Χρήστος Σαρτζετάκης
Χριστιάνα Λούπα
Χρίστος Δαγρές
Χρίστος Δ. Κατσέτος
Χρύσανθος Λαζαρίδης
Χρύσανθος Σιχλιμοίρης
Gene Rossides
Marcus A. Templar

Επικοινωνία
Οι απόψεις σας είναι ευπρόσδεκτες!
 

 


Οι Σκοπιανές εκλογές και οι Ελληνικές επιλογές

Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός Επιστήμων

Αντίβαρο, Μάϊος 2008

            Οι βουλευτικές εκλογές που έχουν προκηρυχθεί στα Σκόπια πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά από την ελληνική πλευρά και ως προς τα τελικά αποτελέσματα, αλλά και ως προς τα αιτήματα των αλβανικών κομμάτων. Την 1η Ιουνίου θα κληθούν οι πολίτες του πολυεθνικού γειτονικού μας κράτους να επιλέξουν όχι απλώς ένα κόμμα, αλλά ουσιαστικά ένα συνδυασμό κομμάτων που θα κυβερνήσουν και θα ασχοληθούν με το ζήτημα της ονομασίας και με άλλα εσωτερικά κυρίως προβλήματα της χώρας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι προηγείται το εθνικιστικό ΒΜΡΟ του μέχρι σήμερα Πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι και ακολουθεί η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση –συνέχεια του πρώην Κομμουνιστικού Κόμματος-  της κυρίας Σεκερίνσκα. Από πλευράς Αλβανών πρώτη έρχεται η σκληρή Δημοκρατική Ένωση για την Ένταξη (DUI) του Αλί Αχμέτι και δεύτερο το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών του Μεντούκ Θάτσι, ο οποίος διαδέχθηκε τον ʼρμπεν Τζαφέρι.

            Επειδή από πλευράς σλαβικών κομμάτων αναμένεται να κερδίσει ο Γκρούεφσκι ενδιαφέρον έχει το ερώτημα με ποιο από τα δύο αλβανικά κόμματα θα συνεργασθεί. Μετά από τον Ιούλιο του 2001 και την παύση της ένοπλης αλβανικής εξέγερσης με τη γνωστή Συμφωνία της Αχρίδος  είναι εθιμικός κανόνας η συγκυβέρνηση ενός σλαβικού και ενός αλβανικού κόμματος. Ο Γκρούεφσκι δήλωσε ότι θέλει να συνεχίσει την συνεργασία με το κόμμα του Θάτσι και όχι με το αριθμητικά ισχυρότερο κόμμα του Αχμέτι. Για να ξέρουμε ποιες είναι οι εύθραυστες ισορροπίες στην χώρα αυτή ας θυμηθούμε ότι ο Θάτσι έριξε την Κυβέρνηση ζητώντας να αναγνωρισθεί ως ισότιμη επίσημη γλώσσα και η αλβανική και απαιτώντας την αναγνώριση του ανεξαρτήτου Κοσσυφοπεδίου. Εξ άλλου ο πρώην αρχηγός αυτού του κόμματος, ο παλαίμαχος ʼρμπεν Τζαφέρι, είχε δηλώσει επανειλημμένως ότι η ιστορία και η ταυτότητα των λεγομένων «Μακεδόνων» είναι κάτι το τεχνητό και κατασκευασμένο. Ενώ ο αρχηγός του μεγαλυτέρου αλβανικού κόμματος, ο Αλί Αχμέτι , ήταν οπλαρχηγός κατά την εξέγερση του 2001 και έχει τονίσει επανειλημμένως ότι τον ενδιαφέρει περισσότερο η ισότιμη θέση των Αλβανών στην εξουσία και λιγότερο έως καθόλου το θέμα του ονόματος. Μάλιστα μιλώντας προσφάτως με Έλληνες δημοσιογράφους πρότεινε ως το καλύτερο όνομα για το κράτος των Σκοπίων τον όρο «Δημοκρατία της Αχρίδος».

            Η δυναμική του αλβανικού παράγοντος μετά από την de facto ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου ίσως οδηγήσει σε εξελίξεις που θα αλλάξουν την σημερινή εικόνα του κράτους των Σκοπίων. Οι Αλβανοί είναι το 30% τουλάχιστον του πληθυσμού, έχουν την στήριξη της Αλβανίας και της αλβανικής Διασποράς, έχουν εμπειρία ενόπλου αγώνος από τον UCK και θα πιέζουν όλο και περισσότερο. Ένα σενάριο πολύ πιθανό είναι η καντονοποίηση του σκοπιανού κράτους. Οι δυτικές περιοχές, όπου σήμερα κυματίζει η αλβανική σημαία και δεν τολμά να πατήσει σλάβος αστυνομικός, θα αποτελέσουν το αλβανικό καντόνιο με πρωτεύουσα το Τέτοβο. Οι ανατολικές περιοχές μάλλον θα διασπασθούν σε δύο καντόνια, ένα με σαφή βουλγαρική επιρροή και ένα με κυριαρχία της «μακεδονικής» πολιτικής ελίτ που κυβερνά σήμερα. Δεν αποκλείεται να ζητήσουν και οι Σέρβοι ένα καντόνιο στον βορρά γύρω από το Κουμάνοβο, ενώ θα μπορούσε –υποθετικά- να δημιουργηθεί και ένα καντόνιο στο Νότο όπου ζει μεγάλος αριθμός ελληνοφώνων και βλαχοφώνων ομοεθνών μας, για τους οποίους δυστυχώς αδιαφορούμε.

            Η πιο προχωρημένη πρόβλεψη, την οποία πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας, είναι η πιθανότητα διασπάσεως του εδάφους των Σκοπίων με τις αλβανικές επαρχίες να ενώνονται με το Κοσσυφοπέδιο. Κάποτε τέτοιες συζητήσεις εθεωρούντο στην Ελλάδα ως υπερβολικές, αλλά σήμερα τα γεγονότα μας κάνουν πιο προσγειωμένους. Πριν, λοιπόν, παραχωρήσουμε το όνομα Μακεδονία σε ένα κράτος, το οποίο δεν ξέρουμε αν αύριο θα υπάρχει ή με ποια μορφή θα υπάρχει , ας κερδίσουμε χρόνο βλέποντας και κάνοντας. Αυτό μας συμβουλεύει εμμέσως πλην σαφώς ο έμπειρος διπλωμάτης Βύρων Θεοδωρόπουλος γράφοντας στο ΒΗΜΑ της 6-4-2008 και τα εξής: «Η εξάμηνη αναβολή αφήνει κάποιο χρονικό περιθώριο ..... για να παρακολουθήσουμε τόσο εμείς όσο κι οι άλλοι εταίροι (αλλά και οι ίδιοι οι Σκοπιανοί) τις επιπτώσεις που θα έχει στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ η ανεξαρτησία του Κοσσόβου, που αποτελεί πλέον μία πραγματικότητα, με ό,τι αυτή συνεπάγεται για την στάση των Αλβανών του Τετόβου. Επιπτώσεις που θα πρέπει με ιδιαίτερη προσοχή να παρακολουθούμε στο αμέσως προσεχές μέλλον». Την άποψη ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να βιάζεται για λύση στο όνομα εξέφρασε με ορθολογιστικά επιχειρήματα και ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ η άποψη φαίνεται να αποκτά  διακομματική διάσταση. Μιλώντας στην Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της 20-4-2008 ο Χάρης Καστανίδης, Βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει και τα εξής: «Έχοντας υπόψη την ιστορία της περιοχής, ως πρόβλεψη και όχι ως επιθυμία, θεωρώ ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να βιάζεται, γιατί κανένας δεν ξέρει αν ο συνδυασμός δράσεων διαφόρων δυνάμεων στο μέλλον θα επιτρέψει σ’ αυτό το κράτος να παραμείνει ως έχει»!

            Ας αναμείνουμε, λοιπόν, και ας μην βιαστούμε να παραχωρήσουμε το όνομα ειδικά με την φόρμουλα της «Νέας Μακεδονίας» Τότε θα δικαιωθεί η προπαγάνδα του Τίτο, ο οποίος μόλις κατασκεύασε το 1944 το ψευδομακεδονικό έθνος, ίδρυσε και την εφημερίδα «ΝΟΒΑ MAKENTONIA», που σημαίνει στα σκοπιανά «Νέα Μακεδονία»!

 

Κ.Χ. 20-4-2008

 

http://www.antibaro.gr