ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΕΝΩΝ ΒΟΣΝΙΟΚΥΠΡΙΩΝ;

Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός Επιστήμων

Δηλώνω εξ αρχής ότι αν εκαλούμην να υπογράψω ή να εγκρίνω με δημοψήφισμα το σχέδιο Ανάν για την Κύπρο, θα το απέρριπτα. Σπεύδω, όμως, να προσθέσω ότι δεν πρόκειται να κατηγορήσω για ενδοτισμό εκείνους τους πολιτικούς ή τους πολίτες που το αποδέχονται ως βάση συζητήσεως. Διότι δεν μπορώ να παραβλέψω τις πιέσεις που ασκούνται, αλλά και την ελπιδοφόρο προοπτική που διανοίγεται για 85000 Ελληνοκυπρίους πρόσφυγες να επιστρέψουν στα πατρογονικά τους χώματα.

Ουδείς αμφιβάλλει ότι η οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού θα περιέχει σημαντικούς συμβιβασμούς για τον Ελληνισμό. Φοβούμαι, όμως, ότι το προτεινόμενο σχέδιο δεν οδηγεί απλώς σε συμβιβασμό, αλλά ανοίγει την πόρτα για την διαιώνιση της πολιτικής ομηρείας του Κυπριακού Ελληνισμού στα κελεύσματα της Τουρκίας. Την δυσλειτουργικότητα και την θεσμική - συνταγματική ΜΗ βιωσιμότητα του προτεινομένου μορφώματος την έχουν ήδη επισημάνει πολλοί αναλυτές στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Προτιμώ να υπογραμμίσω τα σημεία εκείνα που θεωρώ ότι αποτελούν μεγίστη αδικία, αλλά και πηγή συνεχών κινδύνων για τους ομοεθνείς μας στην Κύπρο και για την ειρήνη στην περιοχή μας: 1) Για μία πράξη, η οποία στην περίπτωση του Μιλόσεβιτς θεωρείται διεθνώς καταδικαστέα, η Τουρκία και ο Ντενκτάς επιβραβεύονται από την διεθνή κοινότητα. Θυμίζω ότι μία από τις κατηγορίες κατά του Γιουγκοσλάβου πολιτικού είναι ότι στον βοσνιακό πόλεμο μετεκίνησε βιαίως και χωρίς την θέλησή τους πληθυσμούς, κυρίως μουσουλμανικούς. Το ίδιο ακριβώς έπραξαν οι Τούρκοι το 1974 εις βάρος των Ελληνοκυπρίων. Ο Ντενκτάς, ο οποίος παρεδέχθη ότι οι λεγόμενοι αγνοούμενοι φονεύθηκαν από δικές του παραστρατιωτικές ομάδες, θα ανακηρυχθεί Συμπρόεδρος της Νέας Κύπρου! 

2) Ίσως είναι η μοναδική φορά στην ιστορία του θεσμού που ο ΟΗΕ καταπατά τόσο βάναυσα τις αρχές του και τα δικά του Ψηφίσματα. Το σχέδιο Ανάν εκφράζει την πανηγυρική νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής εγκαθιδρύοντας ένα συνομοσπονδιακό κράτος με διαχωρισμό των δύο συστατικών κρατιδίων βάσει του εθνικού κριτηρίου. Ακόμη και στην περίπτωση του Ισραήλ, το οποίο έχει μεγάλη υποστήριξη από τις ΗΠΑ, ο ΟΗΕ φροντίζει να μη νομιμοποιήσει την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών μετά τον πόλεμο του 1967. Γι’ αυτό και καμμία χώρα δεν αναγνωρίζει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ και οι πρεσβείες εδρεύουν στο Τελ Αβίβ. 

3) Είναι πρωτοφανής και αντιδημοκρατική η εξίσωση της μειοψηφίας με την πλειοψηφία. Αφού οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν το 50% των εδρών στην Γερουσία, τότε γιατί να μην έχουν και οι Κούρδοι το 50% των εδρών στην Τουρκική Βουλή ή οι Βορειοηπειρώτες τις μισές έδρες στην Αλβανική Βουλή; 

4) Η Τουρκία διατηρεί το δικαίωμα να παρεμβαίνει μονομερώς όταν το κρίνει σκόπιμο. Και όπως ξέρουμε είναι ικανή να προκαλέσει τεχνητή ένταση ή σκηνοθετημένα επεισόδια για να δικαιολογήσει την επέμβασή της( θυμόμαστε το ...τυχαίο γεγονός που οδήγησε στα γεγονότα του Σεπτεμβρίου 1955 στην Κωνσταντινούπολη) . Εάν λοιπόν, εξ αιτίας μιας σοβαρής διαφωνίας των δύο κοινοτήτων, προκληθούν αιματηρά επεισόδια στο νησί , ποιός θα αποτρέψει τον Αττίλα 3; Η διεθνής δύναμη που θα σταθμεύει στην Κύπρο; Ή οι μερικές χιλιάδες Ελλήνων στρατιωτών; Ας μην λησμονούμε ότι η Εθνική Φρουρά της Κύπρου προβλέπεται να διαλυθεί και το κυριώτερο: Η Τουρκία βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην Κύπρο απ’ ό,τι η Ελλάδα. 

5) Η προσπάθεια συνυπάρξεως και συνδιοικήσεως Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων δοκιμάσθηκε κατά την περίοδο 1960 - 1963 και απέτυχε καταλήγοντας στις αιματηρές συγκρούσεις του 1963 - 1964. Τώρα οι Ελληνοκύπριοι καλούνται να μοιρασθούν την εξουσία όχι μόνο με μία γενιά Τουρκοκυπρίων, η οποία ανετράφη με την εθνικιστική προπαγάνδα του Αττίλα, αλλά κυρίως με τους εποίκους από την Ανατολία. Με τους κουβαλητούς που έφερε η Τουρκία και οι οποίοι δεν προβλέπεται να φύγουν πλην ελαχίστων. Εάν εφαρμοσθεί το σχέδιο Ανάν θα κατοικούν στην Βόρειο Κύπρο περισσότεροι έποικοι παρά Τουρκοκύπριοι. 

6) Δεν γνωρίζω κατά πόσον ένα τέτοιο συνταγματικό τερατούργημα μπορεί να ενταχθεί στην Ευρ. Ένωση. Εάν πάντως ενταχθεί η Κύπρος μετά την εφαρμογή του σχεδίου Ανάν, τότε θα έχουμε το εξής κωμικοτραγικό φαινόμενο: Θα μπορεί ο οποιοσδήποτε Γερμανός ή Λουξεμβούργιος να εγκαθίσταται στην Κυρήνεια, αλλά δεν θα έχει αυτό το δικαίωμα ο Ελληνοκύπριος που γεννήθηκε στην Κυρήνεια. Προβλέπεται να γυρίσουν στα υπό τουρκικό έλεγχο εδάφη κάποιοι Ελληνοκύπριοι, αλλά με το σταγονόμετρο και μέσα σε 20 χρόνια. Ως τότε πόσοι θα ζουν από εκείνους πού ξεσπιτώθηκαν το 1974; 

7) Ιδιαιτέρως με ενοχλεί κάτι που δεν συζητείται όσο πρέπει. Μέσω των διατάξεων του σχεδίου επιχειρείται ο αφελληνισμός και η αλλοίωση της εθνικής ταυτότητος των Ελληνοκυπρίων. Ουσιαστικά οι διατάξεις επιβάλλουν απαγόρευση χρήσεως της ελληνικής σημαίας και αλλαγή των σχολικών βιβλίων Ιστορίας ώστε να μην ενοχλούνται οι Τούρκοι. Τα ελληνόπουλα της Κύπρου θα διδάσκονται την τουρκική γλώσσα , ενώ θα αγνοούν τον Κολοκοτρώνη, τον Παλληκαρίδη και τον Αυξεντίου!

Τελικά αντί για ελβετικό πρόκειται για βοσνιακό σχέδιο. Και βλέπουμε ότι η Βοσνία είναι ενιαίο κράτος μόνο στα χαρτιά. Σέρβοι, Κροάτες και Μουσουλμάνοι ψηφίζουν τα εθνικιστικά τους κόμματα και εύχονται το συντομότερο να διαλυθεί ο ...ατυχής αυτός γάμος. Κ.Χ. 16/11/2002

 


http://antibaro.gr