Κατηγορίες άρθρων

 Από τη μεγάλη Αλβανία στη «Φυσική Αλβανία»

Αρχική σελίδα
Εξωτ. πολιτική/ Διπλωματία
Εθνικά θέματα
Κοινωνία
Πολιτισμός
Θρησκεία
Διεθνή
Βιβλιογραφία/ Συνδέσεις
Εκδηλώσεις
Οπτικοακουστικό
υλικό
Δελτία
Ενημέρωσης
Ιστολόγιο
Αντίβαρου
ʼγρα γραπτών
Πρόσφατα κείμενα
Με χρονολογική σειρά.
Δελτίο ενημέρωσης!
Εγγραφή Διαγραφή
Συγγραφείς

Αθανάσιος Γιουσμάς
ʼθως Γ. Τσούτσος
ʼκης Καλαιτζίδης
Αλέξανδρος Γερμανός
Αλέξανδρος-Μιχαήλ Χατζηλύρας
Αλέξανδρος Κούτσης
Αμαλία Ηλιάδη
Ανδρέας Σταλίδης
Ανδρέας Φαρμάκης
Ανδρέας Φιλίππου
Αντώνης Κ. Ανδρουλιδάκης
Αντώνης Λαμπίδης
Αντώνης Παυλίδης
Απόστολος Αλεξάνδρου
Απόστολος Αναγνώστου
Αριστείδης Καρατζάς
Αχιλλέας Αιμιλιανίδης
Βάιος Φασούλας
Βαν Κουφαδάκης
Βασίλης Γκατζούλης
Βασίλης Ζούκος
Βασίλης Κυρατζόπουλος
Βασίλης Πάνος
Βασίλης Στοιλόπουλος
Βασίλης Ν. Τριανταφυλλίδης
(Χάρρυ Κλυνν)
Βασίλης Φτωχόπουλος
Βένιος Αγελόπουλος
Βίας Λειβαδάς
Βλάσης Αγτζίδης
Γεράσιμος Παναγιωτάτος-Τζάκης
Γιάννης Διακογιάννης
Γιάννης Θεοφύλακτος
Γιάννης Παπαθανασόπουλος
Γιάννης Τζιουράς
Γιώργος Αλεξάνδρου
Γιώργος Βλαχόπουλος
Γιώργος Βοσκόπουλος
Γιώργος Βότσης
Γιώργος Κακαρελίδης
Γιώργος Καστρινάκης
Γιώργος Κεκαυμένος
Γιώργος Κεντάς
Γιώργος Κολοκοτρώνης
Γιώργος Κουτσογιάννης
Γιώργος Νεκτάριος Λόης
Γιώργος Μαρκάκης
Γιώργος Μάτσος
Γιώργος Παπαγιαννόπουλος
Γιώργος Σκουταρίδης
Γιώργος Τασιόπουλος
Γλαύκος Χρίστης
Δημήτρης Αλευρομάγειρος
Δημήτρης Γιαννόπουλος
Δημήτριος Δήμου
Δημήτρης Μηλιάδης
Δημήτριος Γερούκαλης
Δημήτριος Α. Μάος
Δημήτριος Νατσιός
Διαμαντής Μπασάντης
Διονύσης Κονταρίνης
Διονύσιος Καραχάλιος
Ειρήνη Στασινοπούλου
Ελένη Lang - Γρυπάρη
Ελευθερία Μαντζούκου
Ελευθέριος Λάριος
Ελλη Γρατσία Ιερομνήμων
Ηλίας Ηλιόπουλος
Θεόδωρος Μπατρακούλης
Θεόδωρος Ορέστης Γ. Σκαπινάκης
Θεοφάνης Μαλκίδης
Θύμιος Παπανικολάου
Θωμάς Δρίτσας
Ιωάννης Μιχαλόπουλος
Ιωάννης Χαραλαμπίδης
Ιωάννης Γερμανός
Κρίτων Σαλπιγκτής
Κυριάκος Κατσιμάνης
Κυριάκος Σ. Κολοβός
Κωνσταντίνος Αλεξάνδρου Σταμπουλής
Κωνσταντίνος Ναλμπάντης
Κωνσταντίνος Ρωμανός
Κωνσταντίνος Χολέβας
Λαμπρινή Θωμά
Μαίρη Σακελλαροπούλου
Μανώλης Βασιλάκης
Μανώλης Εγγλέζος - Δεληγιαννάκης
Μάρκος Παπαευαγγέλου
Μάρω Σιδέρη
Μιλτιάδης Σ.
Μιχάλης Χαραλαμπίδης
Μιχάλης Κ. Γκιόκας
Νέστωρ Παταλιάκας
Νικόλαος Μάρτης
Νίκος Ζυγογιάννης
Νίκος Καλογερόπουλος Kaloy
Νίκος Λυγερός
Νίκος Παπανικολάου
Νίκος Σαραντάκης
Νίνα Γκατζούλη
Παναγιώτης Α. Μπούρδαλας
Παναγιώτης Ανανιάδης
Παναγιώτης Ήφαιστος
Παναγιώτης Α. Καράμπελας
Παναγιώτης Καρτσωνάκης
Παναγιώτης Φαραντάκης
Παναγιώτης Χαρατζόπουλος
Πανίκος Ελευθερίου
Πάνος Ιωαννίδης
Πασχάλης Χριστοδούλου
Παύλος Βαταβάλης
Σοφία Οικονομίδου
Σπυριδούλα Γρ. Γκουβέρη
Σταύρος Σταυρίδης
Σταύρος Καρκαλέτσης
Στέλιος Θεοδούλου
Στέλιος Μυστακίδης
Στέλιος Πέτρου
Στέφανος Γοντικάκης
Σωτήριος Γεωργιάδης
Τάσος Κάρτας
Φαήλος Κρανιδιώτης
Φειδίας Μπουρλάς
Χρήστος Ανδρέου
Χρήστος Δημητριάδης
Χρήστος Κηπουρός
Χρήστος Κορκόβελος
Χρήστος Μυστιλιάδης
Χρήστος Σαρτζετάκης
Χριστιάνα Λούπα
Χρίστος Δαγρές
Χρίστος Δ. Κατσέτος
Χρύσανθος Λαζαρίδης
Χρύσανθος Σιχλιμοίρης
Gene Rossides
Marcus A. Templar

Επικοινωνία
Οι απόψεις σας είναι ευπρόσδεκτες!
 

 


Από τη μεγάλη Αλβανία στη «Φυσική Αλβανία»

Κωνσταντίνος Χολέβας

Αντίβαρο, Οκτώβριος 2006


Η πρόσφατη επίσκεψη του Αλβανού Πρωθυπουργού Σάλι Μπερίσα στην Αθήνα συνοδεύθηκε από μία ευχάριστη και από μία δυσάρεστη έκπληξη. Ευχάριστο ήταν το γεγονός ότι δεν έθεσε το θέμα των Τσάμηδων, δηλαδή των εγκληματιών πολέμου του 1941-44 που έδρασαν στην Θεσπρωτία. Πρόκειται για ένα ζήτημα , το οποίο τίθεται συστηματικά από την αλβανική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία και ξεκινά από το αίτημα επιστροφής των περιουσιών και φθάνει μέχρι υπαινιγμούς εδαφικής διεκδικήσεως στην ελληνική Ήπειρο. Το δυσάρεστο είναι ότι ο Αλβανός Πρωθυπουργός έθεσε θέμα διδασκαλίας της αλβανικής γλώσσας για τους συμπατριώτες του οικονομικούς μετανάστες που εργάζονται στην Ελλάδα. Το αίτημα αυτό έχει σκοπό να μας κάνει να ξεχάσουμε τα σοβαρά προβλήματα στην εκπαίδευση των Βορειοηπειρωτών στην Αλβανία. Επιπλέον έχει στόχο να εξομοιώσει τους Αλβανούς οικονομικούς μετανάστες με την ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας, η οποία όμως είναι γηγενής και ριζωμένη εκεί επί αιώνες. Ας προσέξουμε αυτή την απαράδεκτη προσπάθεια εξομοιώσεως. Πάντως το κλίμα ήταν καλύτερο από άλλες ελληνοαλβανικές συναντήσεις. Πρώτον διότι ο Μπερίσα θέλει να σβήσει τις κακές εντυπώσεις από παλιότερες ανθελληνικές του ενέργειες, όπως η φυλάκιση των στελεχών της ΟΜΟΝΟΙΑΣ το 1994. Και δεύτερον, διότι η Αλβανία έχει ανάγκη από την ελληνική στήριξη για να πλησιάσει, όσο τούτο είναι εφικτό, την Ευρ. Ένωση.

Ενώ, όμως, μένουμε επιφυλακτικοί ως προς τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών μας, καλό θα ήταν να εξετάσουμε την γενικότερη αλβανική ιδεολογία και προπαγάνδα σχετικά με την « Μεγάλη Αλβανία». Τα τελευταία χρόνια ο αλβανικός αλυτρωτισμός έχει αναζωπυρωθεί λόγω και της στήριξης που έδωσαν οι δυτικές δυνάμεις στο αλβανικό αίτημα για το Κοσσυφοπέδιο. Παρά την σφοδρή σερβική άρνηση και τις επιφυλάξεις της Ελλάδος, της Ρωσίας και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, φαίνεται ότι ΗΠΑ και Βρετανία έχουν δρομολογήσει την ανεξαρτησία της σερβικής αυτής επαρχίας. Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα των αλβανικών απαιτήσεων στα Βαλκάνια; Ας μην ξεχνούμε ότι η Αλβανία πρεσβεύει ότι τα σύνορα του 1913 άφησαν περισσότερους Αλβανούς εκτός Αλβανίας παρά εντός. Το 1997 η θεωρία αυτή κατεγράφη στο λεγόμενο « Εθνικό Δόγμα» της Αλβανικής Ακαδημίας Επιστημών. Οι συντάκτες του δηλώνουν ότι εκτός από την διεκδίκηση του Κοσσυφοπεδίου στόχος είναι η αυτονομία των Αλβανών της ΠΓΔΜ και του Μαυροβουνίου και η ανακίνηση μειονοτικού ζητήματος για τους ....Αλβανούς της Ελλάδος. Δεν μας εξηγεί βεβαίως ποιούς εννοεί, αλλά η απειλή αιωρείται.

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε στο Κοσσυφοπέδιο (Κόσσοβο) και έκτοτε έχουμε μία σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες δηλώσεις που οροθετούν τη νέα μορφή του οράματος της «Μεγάλης Αλβανίας». Πρόκειται για την προοπτική στο ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο να ενταχθούν και οι πολυπληθείς Αλβανοί των δυτικών επαρχιών του σκοπιανού κράτους. Σε επόμενο βήμα δεν αποκλείεται να ενωθούν Κόσσοβο και Αλβανία , αν και υπάρχουν σοβαρές πολιτιστικές και οικονομικές διαφορές μεταξύ των Αλβανών που έζησαν υπό τον Χότζα και εκείνων που έζησαν υπό τον Τίτο. Θυμίζω ορισμένες από τις δηλώσεις αυτές.

Στις 3 Νοεμβρίου 2005 ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών, το οποίο ήταν τότε αντιπολιτευόμενο και σήμερα συγκυβερνά στα Σκόπια, ο γνωστός Αρμπεν Τζαφέρι, δήλωσε στην βρετανική τηλεόραση ότι το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να ενωθεί με την Αλβανία και ότι σε αυτή την ένωση δικαιούνται να ενταχθούν και οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ.

Στις 14 Μαρτίου 2006 ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών Μπεσνίκ Μουσταφάι δήλωσε σε αλβανικό τηλεοπτικό πρόγραμμα ότι μετά την απόσχιση του Κοσσόβου από την Σερβία η Αλβανία δεν εγγυάται την σταθερότητα των συνόρων της ΠΓΔΜ. Τόνισε μάλιστα ότι την θέση αυτή εξέφρασε και στις Βρυξέλλες ενώπιον υψηλοβάθμων στελεχών της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Στις 8 Απριλίου 2006 ο Πρόεδρος της Βουλής του Κοσσόβου Κολ Μπερίσα δήλωσε στα Τίρανα ότι μετά την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα μείνει αναλλοίωτη η υπόλοιπη συνοριακή γραμμή, εννοώντας προδήλως ότι δεν αποκλείει την απόσχιση των αλβανικών επαρχιών των Σκοπίων.

Τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους 2006 ο Κότσο Ντονάι, πολιτικός σύμβουλος του Αλβανού Πρωθυπουργού Σάλι Μπεερίσα , έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό ΕΠΟΚΑ Ε ΡΕ του Κοσσόβου και εξήγησε ότι μέχρι το 2013 πρέπει να έχει δημιουργηθεί η «φυσική Αλβανία». Ο κ. Ντονάι είπε ότι θα ήταν καλύτερο οι Αλβανοί των Σκοπίων και του Μαυροβουνίου να ενωθούν σε μία χώρα με πρωτεύουσα τα Τίρανα , παρά να συμμετέχουν ως μειονότητες στις κυβερνήσεις των χωρών τους. Η εμμονή στην χρονολογία του 2013 οφείλεται σε ιστορικούς λόγους, διότι τότε συμπληρώνονται 100 χρόνια από την « άδικη» χάραξη των συνόρων με την δημιουργία του αλβανικού κράτους. Βλέπουμε, λοιπόν, από επίσημα χείλη να εκφράζεται η νέα εκδοχή της Μεγάλης Αλβανίας που ονομάζεται πιο ήπια « φυσική Αλβανία» , Το μήνυμα είναι: Μη μας κατηγορείτε για επεκτατισμό. Ζητούμε απλώς αυτά τα εδάφη και τους πληθυσμούς που φυσιολογικά μάς ανήκουν!

Η ελληνική διπλωματία πρέπει να μελετήσει σοβαρά το ενδεχόμενο διαλύσεως του σκοπιανού κρατιδίου. Αντί να ανησυχούμε μόνο για το όνομα της ΠΓΔΜ, θα αρχίσουμε να διερωτώμεθα τι θα απογίνει το εναπομένον σλαβικό κομμάτι αφού αποχωρίσουν οι Αλβανοί. Έχει κανείς συγκεκριμένη απάντηση;


Το άρθρο αυτό πρωτοδημοσιεύθηκε στο περιοδικό ʼμυνα και Διπλωματία Οκτωβρίου 2006

Αυτό το κείμενο είναι γραμμένο σε μονοτονικό. Διαβάστε την πολυτονική του έκδοση.

http://www.antibaro.gr