Ανακοίνωση του ΠΑΣΥΒΑ και της ΣΦΕΒΑ Θεσσαλονίκης

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2003, Θεσσαλονίκη

 

ΚΟΡΥΤΣΑ 1-6-2003

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Στην Κορυτσά την όμορφη, στην πόλη των θαυμάτων,

υψώνεται περήφανα, το κέντρο των γραμμάτων.

Εδώ τα Κορυτσιοτόπουλα , Ελληνικά μαθαίνουν,

Και με γλυκά χαμόγελα, μηνύματα μας στέλνουν.

Με ποιήματα, τραγούδια, απαγγελίες και χορούς οι μαθητές των Φροντιστηρίων Ελληνικής γλώσσας του Ν. Κορυτσάς ,απέδωσαν με ιδιαίτερα χαρακτηριστικό τρόπο και παρουσίασαν την σοβαρή προσπάθεια και δουλειά που έκαναν ολόκληρη την προηγούμενη χρονιά στα ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ.

 

Ήταν η 73η αποστολή του ΠΑΣΥΒΑ και της ΣΦΕΒΑ στη ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ. Μέλη του ΠΑΣΥΒΑ και της ΣΦΕΒΑ από τη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησαν με λεωφορείο, την Κυριακή 1-6-2003, για να γιορτάσουν την τελετή λήξης των ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας που στηρίζουν σε ολόκληρη την Αλβανία από την ίδρυση τους, ο ΠΑΣΥΒΑ και η ΣΦΕΒΑ.

Στα σύνορα συνάντησαν και την αποστολή της εταιρείας «ΜΗΧΑΝΙΚΗ» με τους υπευθύνους τους κ.Αντ.και Διον.Δελέγκο. Σε λίγο έφθασε και ο κ.Πρ.Εμφιετζόγλου και η σύζυγός του Ελένη που στηρίζουν ηθικά και υλικά, μαζί με τον ΠΑΣΥΒΑ και την ΣΦΕΒΑ, τα Φροντιστήρια στην πόλη της Κορυτσάς.

Ο επίσημος εορτασμός πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο «Τσαγιούπι» στην πλατεία της Κορυτσάς

Στην κατάμεστη από πάνω από 600 άτομα αίθουσα, οι μαθητές των Φροντιστηρίων όλοι ντυμένοι με παραδοσιακές στολές, τσολιάδες κ.α., ξεπέρασαν τον εαυτό τους παρουσιάζοντας ένα άριστα οργανωμένο πρόγραμμα.

 

Την εκδήλωση χαιρέτισαν , ο κ.Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, ο οποίος τόνισε κοιτώντας τα παιδιά:Το χαμόγελό σας είναι η μεγαλύτερη ικανοποίησή μου”, ο Πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα κ. Δημ.Ηλιόπουλος ο οποίος τόνισε “Η γιορτή αυτή είναι μία γιορτή της νεολαίας για την οποία είμαι πρόθυμος να αφήσω κάθε δουλειά μέσα σε όλα τα δύσκολα καθήκοντά μου. Για μία ακόμη φορά διαπίστωσα την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στα Φροντιστήρια», ο Πρόξενος κ. Ελευθέριος Πρώϊος, ο οποίος με τον μεστό του λόγο έκανε αναφορά στην άψογη οργάνωση των Φροντιστηρίων, αλλά και στην υπόσχεση όλων να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την νέα μεγάλη προσπάθεια να μπουν στέρεες βάσεις για το νέο σχολείο που ξεκινάει στην Κορυτσά ,και ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΥ.Β.Α. Θεσ/νίκης κ. Γρηγ. Ντριγκόγιας, ο οποίος τόνισε ότι « Αισθανόμαστε μεγάλη χαρά όλοι εμείς που και αυτή τη χρονιά -βλέποντας την άριστη δουλειά των Φροντιστηρίων μας-συντηρήσαμε, διαφυλάξαμε αλλά και προωθήσαμε αυτό το πολύτιμο μαργαριτάρι του παγκόσμιου πολιτισμού, την ελληνική γλώσσα».Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΒΑ Θεσσαλονίκης ευχαρίστησε τον Πρέσβη της Ελλάδος στα Τίρανα κ.Δ.Ηλιόπουλο και τον πρόξενο της Κορυτσάς κ.Ελ. Πρώιο, για την τεράστια στήριξη που καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς πρόσφεραν στα Φροντιστήρια. όλους τους δασκάλους και ιδιαίτερα τις εκπαιδευτικούς που ήλθαν από την Ελλάδα μέλη της ΟΧΑ “ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΛΠΙΣ” από τη Θεσσαλονίκη και έδωσε την υπόσχεση ότι ο ΠΑΣΥΒΑ και η ΣΦΕΒΑ θα είναι παρόντες με όλες τους τις δυνάμεις στην νέα μεγάλη προσπάθεια του «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ» που ήδη δρομολογήθηκε για την Κορυτσά. Μετέφερε επίσης τον χαιρετισμό του ΠΑΣΥΒΑ ΚΥΠΡΟΥ και του προέδρου του κ.Γ. Κουτσογιάννη, που δεν μπόρεσαν παρά την θέλησή τους να είναι στην εκδήλωση.

Κατόπιν έγινε η απονομή τιμητικής πλακέτας ως «Μεγάλης Ευεργέτριας» στην κ.Ελ. Εμφιετζόγλου και η ανακήρυξη της κ. Αλ. Συρίδου ως «επίτιμου μέλους».

Στη συνέχεια το λόγο είχαν τα παιδιά. Η νέα γενιά της Β. Ηπείρου έδειξε την δουλειά της, με τα ποιήματα, τα τραγούδια, τους λεβέντικους παραδοσιακούς χορούς. Σημειωτέον τα παιδιά μίλησαν και τραγούδησαν σε άπταιστα Ελληνικά, χωρίς να κομπιάζουν, δείχνοντας ότι τα Φροντιστήρια Ελληνικής Γλώσσας δουλεύουν σκληρά, υπεύθυνα και αποτελεσματικά! Τα βορειοηπειρωτόπουλα, οι γονείς των παιδιών και όλοι οι παρευρισκόμενοι, επίσημοι και επισκέπτες, Έλληνες και Αλβανοί, ακολουθούσαμε τα όμορφα Ελληνικά τραγούδια που η χορωδία τραγουδούσε υπερήφανα. Το πρόγραμμα όλης της επετείου συντόνισε με μεγάλη επιτυχία ο διευθυντής των φροντιστηρίων κ. Κώστας Γιάννης, ο οποίος έκανε και τον απολογισμό της χρονιάς.

Στο τέλος έγινε η απονομή στους αριστούχους μαθητές των «Εμφιετζόγλειων» βραβείων και των βραβείων «ΠΑΣΥΒΑ και ΣΦΕΒΑ».

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν επίσης ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης Κορυτσάς κ.Ιωάννης, ο υφυπουργός Υγείας κ. Πότσι, ο βουλευτής του ΚΕΑΔ και πρόεδρος των Ελληνοβλάχων κ. Χρ. Γκότσης, ο κ. Γρ. Καράμελλος βουλευτής του ΚΕΑΔ ,ο κ.Ανδρ.Μήτσης πρ.της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του ΚΕΑΔ Κορυτσάς, ο αντιδήμαρχος της Κορυτσάς, οι κ. Αντ.και Διον. Δελέγκος,η κ. Ερμ.Ανδρέα, και πρόεδροι συλλόγων βλάχων της περιοχής και πολλών άλλων σωματείων.

Στην άλλη πλατεία της Κορυτσά επισκεφθήκαμε το πολιτιστικό κέντρο, όπου στεγάζονται τα Φροντιστήρια της Ελληνικής Γλώσσας. Είναι το διαμάντι των φροντιστηρίων. Φέτος ,το επίπεδο των φροντιστηρίων αναβαθμίστηκε σημαντικά αφού για πρώτη φορά-με την πρωτοβουλία του Προξένου κ.Ελ.Πρώιου και την συνεργασία του ΠΑ.ΣΥ.Β.Α. και της ΣΦΕΒΑ από τη Θεσσαλονίκη-διδάσκουν και τρείς άριστες δασκάλες από την Ελλάδα,η Άννα Αυγέρου,η Ειρήνη Τσιτσίμη και η Βασιλική Μπαιρακλή,μέλη της Ορθόδοξης Χριστιανικής Αδελφότητος «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΛΠΙΣ».

Η αναχώρηση βρήκε τα μέλη της αποστολής γεμάτα υπερηφάνεια για το έργο που επιτελείται στην Κορυτσά και με ανεβασμένο το αίσθημα της ευθύνης, να διαφυλαχθεί αυτή η σημαντική προσπάθεια όσος κόπος και αν χρειασθεί.

Την προηγούμενη μέρα μέλη του ΠΑΣΥΒΑ και της ΣΦΕΒΑ από την Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα, παραβρέθηκαν στα εγκαίνια των νέων γραφείων της ιστορικής εφημερίδας «ΛΑΙΚΟ ΒΗΜΑ» στο Αργυρόκαστρο.

Στο Αργυρόκαστρο έγινε προγραμματισμένη συνάντηση με τους υπευθύνους των Φροντιστηρίων των Ν. ΑΓ.ΣΑΡΑΝΤΑ και των περιοχών ΚΟΥΤΣΙΟΒΑΣ-ΑΥΛΩΝΑΣ-ΦΙΕΡΙ κ.λ.π κι η ενίσχυση των Φροντιστηρίων αυτών. Κατόπιν έγινε συνάντηση και ενημέρωση από τον υπεύθυνο των Φροντιστηρίων Αργυροκάστρου, ο οποίος ζήτησε από τον ΠΑΣΥΒΑ και την ΣΦΕΒΑ να αναλάβουν από φέτος και τα 5 ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ της περιοχής Αργυροκάστρου, τα οποία έως πέρυσι στήριζε το ιστορικό Ίδρυμα Βορειοηπειρωτικών Ερευνών Ιωαννίνων (ΙΒΕ) και την τελευταία χρονιά η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία Ιωαννίνων. Έτσι από την νέα χρονιά ο ΠΑΣΥΒΑ και η ΣΦΕΒΑ θα έχουν την συνολική ευθύνη -με τα 5 του Αργυροκάστρου-και των 90 περίπου ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΊΩΝ που λειτουργούν σε ολόκληρη την Αλβανία.

Ακολούθησε συνάντηση και ιδιαίτερα ωφέλιμη συζήτηση με τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ και της ΟΜΟΝΟΙΑΣ βουλευτή κ. Ε.Ντούλε και με στελέχη της μειονότητας.

Την ίδια ημέρα Σάββατο 31-5-03, έγινε και η τελετή λήξης του Φροντιστηρίου της όμορφης Μοσχόπολης. Τον ΠΑΣΥΒΑ και την ΣΦΕΒΑ θεσσαλονίκης, εκπροσώπησε ο π.Ελευθ.Καρακίτσιος, ο οποίος μας μετέφερε το ευχάριστο μήνυμα της άψογης δουλειάς που επιτελούν στο Φροντιστήριο αυτό που επίσης ενισχύει και στηρίζει ο ΠΑΣΥΒΑ και η ΣΦΕΒΑ, οι ικανότατοι δάσκαλοι κ.Ερμ.Ανδρέα και Βασ. Τσιούκας.

Την Κυριακή 8-6-03 πραγματοποιήθηκε στο ΛΕΣΚΟΒΙΚΙ μεγάλη εκδήλωση των Φροντιστηρίων ΠΡΕΜΕΤΗΣ-ΛΕΣΚΟΒΙΚΙΟΥ που στηρίζουν ο ΠΑΣΥΒΑ και η ΣΦΕΒΑ, όπου οι ικανότατοι δάσκαλοι Αρ.Τοποβίτη και Φ.Κήττας παρουσίασαν ένα όμορφο πρόγραμμα που όπως έγραψε στον Πρωινό Λόγο Ιωαννίνων ο γνωστός λόγιος κ.Νίκος Θ.Υφαντής «Περίπου 50 παιδιά έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και παρουσίασαν, με τις οδηγίες των δασκάλων τους ένα πρόγραμμα που δεν είχε σε τίποτε να ζηλέψει από παρόμοια εορταστικά προγράμματα των Ελληνικών σχολείων».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, ο ιερέας του Λεσκοβικίου π. Σωτήριος, ο πρόξενος της Κορυτσάς κ.Ελ.Πρώιος,ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΒΑ Θεσσαλονίκης κ. Γρ.Ντριγκόγιας που μαζί με τον Πρόξενο Κορυτσάς χαιρέτισαν την εκδήλωση και μοίρασαν σε όλα τα παιδιά όμορφα δώρα προσφορά του ΠΑΣΥΒΑ, της ΣΦΕΒΑ , της Ιεράς Μητροπόλεως Δρυινουπόλεως-Πωγωνιανής και Κονίτσης και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. ΑΝΔΡΕΑ, οι οποίοι στηρίζουν ιδιαίτερα την γειτονική αυτή περιοχή , ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΒΑ Σερρών κ.Άγγ.Βάκαλος, ο πρόεδρος της ΣΦΕΒΑ Θεσσαλονίκης κ.Φιλ.Κεμεντζετζίδης. ο πρόεδρος της ΣΦΕΒΑ Ιωαννίνων κ. Χρύσ.Σιχλιμοίρης, ο δραστήριος τ. Νομίατρος Ιωαννίνων κ.Δ.Κήττας, ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Κορυτσάς κ. Α.Μήτσης,ο Διευθυντής των Φροντιστηρίων της Κορυτσάς κ. Κ.Γιάννης,ο κ. Θωμ. Τάσσιος, ο Δήμαρχος Λεσκοβικίου κ.Φρέντι Σέχου, ο Διοικητής της Αστυνομίας και άλλοι τοπικοί παράγοντες.

Την Τετάρτη 11-6-03, πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης του Φροντιστηρίου στο χωριό ΟΤΣΙΣΤ με την οποία και έκλεισε η φετινή ιδιαίτερα επιτυχημένη χρονιά για τα ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ που στηρίζει ο ΠΑΣΥΒΑ και η ΣΦΕΒΑ σε ολόκληρη την Αλβανία.


http://antibaro.gr