Μη γίνουμε προδότες της Πίστεως και της Κύπρου *

του Σεβασμ. Μητροπολίτου Κυρήνειας κ.κ. Παύλου

Χαιρετίζουμε όλους εσάς, οι όποιοι με την εδώ παρουσία σας διακηρύττετε μαζί μας ότι δεν ξεχνούμε, δεν ξεγράφουμε και δεν ξεπουλούμε τα σκλαβωμένα εδάφη της μαρτυρικής μεγαλονήσου Κύπρου και δεν απεμπολούμε τα απαράγραπτα δίκαια του Ελληνισμού στην ανατολική αυτή εσχατιά της Μεσογείου.

Μαζί σας, άκαμπτοι, αλύγιστοι και ανυποχώρητοι, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την επικράτηση των Αρχών του Δικαίου, της Δημοκρατίας και της ελευθερίας ατό χειμαζόμενο νησί μας.

Αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο

Το σχέδιο λύσης του Κυπριακού πού πρότεινε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι σύμφωνο με το Διεθνές Δίκαιο, δεν βασίζεται στις Αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, δεν είναι συμβατό με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και δεν λαμβάνει υπόψη τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το σχέδιο λύσης του κ. Ανάν είναι η δικαίωση του Τούρκου εισβολέα, η παραγραφή του εγκλήματος πολέμου και η επιβράβευση του κατακτητή. Με αυτήν τη μορφή λύσης εδραιώνονται, δυστυχώς, τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και εξουδετερώνονται οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ενώ το ψευδοκράτος του Ντενκτάς αποκτά νομική οντότητα με τη δική μας συγκατάθεση και υπογραφή. Αντί απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων, αποχώρηση των εποίκων και επιστροφή των προσφύγων, βλέπουμε τη νομιμοποίηση των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής. Το σχέδιο αυτό μετατρέπει τους Τούρκους εισβολείς σε νόμιμους συνεταίρους.

Νομιμοποιεί τον Αττίλα

Δυστυχώς, με το σχέδιο Ανάν νομιμοποιείται η συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή και ξεγράφεται το έγκλημα του πολέμου. Και ενώ ο πόλεμος δεν δημιουργεί Δίκαιο, το σχέδιο αυτό των Ηνωμένων Εθνών αναγνωρίζει τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και τουρκοποιεί για πάντα την πατρίδα μας. Έρχεται η διεθνής κοινωνία και τιμωρεί το θύμα, αντί να του συμπαρασταθεί, και τη αθωώνει πανηγυρικά τον θύτη.

Το σχέδιο λύσης του Ανάν δημιουργεί ένα μόρφωμα κράτους δεύτερης κατηγορίας, το όποιο θα είναι διαρκώς υπό κηδεμονία και θα είναι προτεκτοράτο της Τουρκίας. Το σύνολο των διατάξεων του σχεδίου αυτού αποτελούν τορπίλη για το άμεσο μέλλον του Ελληνισμού. Η ελληνική πλευρά θα παραμείνει στον ρόλο του ικέτη. Η δυσλειτουργία αυτού του μορφώματος είναι δεδομένη, και γι' αυτό θα δημιουργεί συνεχείς προστριβές. Με το σχέδιο αυτό το ανθρώπινο δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης και απόκτησης περιουσίας περιορίζεται και εκμηδενίζεται. Η λεηλασία των περιουσιών μας θα συνεχισθεί με την οικονομική αφαίμαξη των Ελλήνων. Με χρονοβόρες, πολύπλοκες, περίπλοκες και διχοτομικές διατάξεις θα καταρρεύσει πανηγυρικά, δημιουργώντας νέες σορούς ερειπίων.

Η αποδοχή του σχεδίου αυτού αποτελεί νόμιμη διχοτόμηση της Κύπρου. Με το σχέδιο αυτό δεν κατοχυρώνεται η επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους. Δεν κατοχυρώνεται η αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων. Δεν κατοχυρώνεται η έμπρακτη εφαρμογή όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων. Δεν κατοχυρώνεται η εφαρμογή όλων των διεθνώς κατοχυρωμένων ελευθεριών και πολιτικών δικαιωμάτων.

Ο Ντενκτάς στο Διεθνές Δικαστήριο

Πού ακούστηκε ο κλέφτης να διαπραγματεύεται με την Αστυνομία τι θα παραδώσει από τα κλοπιμαία στον νόμιμο ιδιοκτήτη; Ο Ντενκτάς έπρεπε να βρίσκεται ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ως ο ηθικός αυτουργός της εν ψυχρώ δολοφονίας των συλληφθέντων αιχμαλώτων και όχι να προβλέπεται ως συμπρόεδρος επί τριετία με το προτεινόμενο σχέδιο Ανάν. Το σχέδιο αυτό επιβραβεύει το διεθνές έγκλημα της Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου. Δεν μπορεί η Αμερική και η Βρετανία να πουν δημόσια ότι αδικούν το θύμα. Παρασκηνιακά, όμως, κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Με το σχέδιο αυτό η Τουρκία όχι μόνο απαλλάσσεται από το κόστος της εισβολής, αλλά επί πλέον παραμένει εγγυήτρια δύναμη, με αυξημένο δικαίωμα μονομερούς επέμβασης. Με το σχέδιο αυτό διαλύονται οι ένοπλες Δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και απαγορεύεται η ένταξη της Κύπρου στην πολιτική ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθιερώνεται πολίτευμα αντιδημοκρατικό, ρατσιστικό και άκρως ανασφαλές, έρμαιο του Αττίλα. Εν τω μεταξύ, η Κυπριακή Δημοκρατία θα κληθεί να αυτοδιαλυθεί και να καταβάλει μάλιστα τα έξοδα του θανάτου και ενταφιασμού της.

Παρ' όλα αυτά, γίνεται ακόμη λόγος για αποδοχή του σχεδίου του Ανάν ως δήθεν βάση για διαπραγμάτευση για λύση του Κυπριακού. Το σχέδιο, όμως, αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ούτε ως βάση για διαπραγμάτευση, διότι έτσι όπως είναι, δεσμεύει μια για πάντα τη δική μας πλευρά και μας αφαιρεί το μοναδικό ισχυρό όπλο πού διαθέτουμε: το κράτος της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας. Με το σχέδιο αυτό ετοιμάζεται ταυτόχρονα ο αργός θάνατος όλης της Κύπρου.

Το σχέδιο αυτό δεν είναι λειτουργικό, ούτε βιώσιμο. Είναι πολύπλοκο και περίπλοκο. Δεν συνάδει με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Δεν θα μπορεί το κεντρικό κράτος να επεμβαίνει στα άλλα δύο συστατικά κράτη. Δεν το δεχόμαστε ούτε ως βάση για διαπραγμάτευση. Αδικημένοι δεν είναι μόνο οι Κερυνειώτες, αλλά ολόκληρη η Κύπρος, η οποία έπρεπε να είχε καλύτερη τύχη.

Θα φέρει πόλεμο

Αυτό το σχέδιο θα φέρει αργά ή γρήγορα τη σύγκρουση Ελλάδας και Τουρκίας. Ας μη νομίζουν ότι με το να ξεγράψουν την Κύπρο θα έλθει η ηρεμία. Η ειρήνη δεν μπορεί να στηριχθεί στην αδικία. Η ειρήνη αντέχει και εδραιώνεται μόνο όταν βασίζεται στη δικαιοσύνη. Ας γνωρίζουν οι ενδοτικοί και ηττοπαθείς ότι η ανεξέλεγκτη βουλιμία της Τουρκίας θα επεκταθεί και στο Αιγαίο και τη Θράκη.

Με το σχέδιο αυτό απεμπολούνται μια για πάντα όλα τα δικαιώματα όλων των Ελλήνων κατοίκων της Κύπρου. Δεν θα υπάρχει πραγματική δημοκρατία.

Οι ξένοι ασφαλώς κοιτάζουν τα εθνικά συμφέροντα τους. Και εμείς έπρεπε να κοιτάζουμε τα δικά μας και να προσέχουμε πώς να τα διασφαλίζουμε. Έπρεπε να δείξουμε στους ξένους ότι δεν θέλουμε την τυχούσα λύση. Όποιος έχει αξιοπρέπεια μπορεί να επιβάλει στους άλλους τον σεβασμό προς αυτόν. Ενώ έλεγαν να μπούμε στην Ευρώπη για να είναι η λύση δίκαιη και δημοκρατική, χρησιμοποιείται το αίτημα μας για ένταξη ως εκβιασμός προς την πλευρά μας.

Το ζήτημα των αγνοουμένων, οι όποιοι συνιστούν την πλέον τραγική πτυχή του δράματος της Κύπρου, αγνοείται σκανδαλωδώς και παραπέμπεται στους συμπροέδρους.

Μην ενδώσετε στα πλαστά διλήμματα. Μην παραπλανάσθε από τη διακήρυξη του κ. Σημίτη να αρπάξετε την ευκαιρία «Ιστορική ευκαιρία» αποκάλεσε το σχέδιο Ανάν ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Και εμείς απαντούμε. Τιμές ευκαιρίας, μόνο στα ξεπουλήματα καταστημάτων υπάρχουν. Εμείς, όμως, δεν είμαστε διατεθειμένοι να ξεπουλήσουμε την Κύπρο. Η Κύπρος δεν είναι ιδιοκτησία ούτε του Σημίτη, ούτε του Κληρίδη, ούτε κανενός άλλου πολιτικού, για να ξεφορτωθούν το πρόβλημα όποτε βρουν ευκαιρία. Οι παρεκκλίσεις από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο θα σφραγίσουν μια για πάντα την αδικία σε αυτό το νησί. Το σχέδιο αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό ούτε ως βάση για διαπραγμάτευση. Πρέπει να απορριφθεί.

Τα τριάκοντα αργύρια

Μιλάνε για αποζημιώσεις. Είναι ντροπή. Είναι έσχατος εθνικός εξευτελισμός. Απορρίπτουμε μετά βδελυγμίας οποιανδήποτε πρόταση για αποζημίωση, διότι δεν θέλουμε να είμαστε συνένοχοι στο ξεπούλημα της Κύπρου. Απορρίπτουμε τα τριάκοντα αργύρια της προδοσίας. Δεν θέλουμε να νοιώθουμε προδότες του τόπου μας. Εμείς προδότες δεν γινόμαστε ποτέ. Ούτε της πίστεως, ούτε της πατρίδας.

Απαντούμε όπως απάντησε ο ηρωικός μάρτυρας του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ Κυριάκος Μάτσης προς τον τότε Κυβερνήτη της Κύπρου: «Ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα». Εμείς ουδέποτε θα προδώσουμε την πατρίδα μας. Η εθνική ταπείνωση δεν λήγει Τη ληξιαρχική πράξη του θανάτου της Κυπριακής Δημοκρατίας θα κληθεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να υπογράψει ως κοινοτάρχης των Ελληνοκυπρίων.

Ό ενδοτισμός

Αντί η πλευρά μας μετά την ανακήρυξη του ψευδοκράτους του Ντενκτάς να επιμένει στην κατάργηση του και να καταγγείλει ταυτόχρονα τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979, όπως είχε κάθε νόμιμο δικαίωμα να κάνει, παρέμεινε δυστυχώς ασφυκτικά δεμένη στη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία κατέληξε στη συνομοσπονδία και τα δύο συνεταιρικά συστατικά κράτη, η δημιουργία των οποίων βασίζεται στην αδικία και την καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου.

Με τις επανειλημμένες υποχωρήσεις των κυβερνώντων της Ελλάδας και της Κύπρου, πού είχαν ως σύνθημα να δείξουν την καλή θέληση για λύση του Κυπριακού, έκαναν όλες αυτές τις υποχωρήσεις και οδυνηρές παραχωρήσεις βασιζόμενοι πάντοτε στις υποσχέσεις και τις διαβεβαιώσεις των Αμερικανο-Βρετανών, στις όποιες επένδυσαν τις κινήσεις τους. Έτσι, ενθαρρύνθηκε ο Γενικός Γραμματέας - των Ηνωμένων Εθνών, ο κατ' εξοχήν θεματοφύλακας των Άρχων του Διεθνούς Δικαίου, να τολμήσει με την υποβολή του σχεδίου του να νομιμοποιήσει το ψευδοκράτος του Ντενκτάς και την παρουσία του Αττίλα στην Κύπρο κατά τον πλέον πανηγυρικό τρόπο, και μάλιστα με τη δική μας συγκατάθεση και υπογραφή.

Δυστυχώς, η μόνη έγνοια της δικής μας πλευράς είναι να δείχνει τις καλές της προθέσεις και την πολιτική της βούληση για λύση του Κυπριακού. Αυτήν την επικοινωνιακή αντιμετώπιση θέλει να επιβάλει και στον λαό. Αντί οι κυβερνώντες να λογοδοτήσουν για το κατάντημα του προβλήματος μας, μας συστήνουν να επιδείξουμε νηφαλιότητα και χαμηλούς τόνους. Τότε είναι πού θα ολοκληρωθεί η αδικία σε βάρος του Ελληνισμού, χωρίς να πάρει κανείς είδηση. Είναι πρωτοφανής και φασιστική η νοοτροπία να καλείται ο λαός να σιωπήσει και να μην αντιδρά. Αυτή η αδράνεια και η σιωπή μας έφεραν ως εδώ.

Πώς θα κοιτάξουν κατάματα τους Κερυνειώτες; Πώς θα κοιτάξουν κατάματα τους πρόσφυγες; Τι θα λένε στις επετειακές συγκεντρώσεις; Θα παραμείνει στα χέρια τους το ομοίωμα του καραβιού της Κερύνειας, για να τους θυμίζει την ενοχή για το ξεπούλημα των προσφύγων.

Διακηρύττουμε προς τους κυβερνώντες την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και την πολιτική ηγεσία αυτών ότι οι Κερυνειώτες, όλοι οι πρόσφυγες και όλος ο κυρίαρχος λαός καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο το ψευδοκράτος του Ντενκτάς, το όποιο είναι αποτέλεσμα εγκλήματος πολέμου.

Εμπαίζουν τον λαό

Ο λαός εμπαιζόταν για τόσα χρόνια με βαρύγδουπα συνθήματα. Όλα εκείνα τα όποια διακήρυττε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας παρέμειναν απλώς κενές περιεχομένου διακηρύξεις. Ο λαός παραπλανήθηκε από τα συνθήματα «την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω», «τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια», «η λύση του Κυπριακού περνά μέσα από την Κερύνεια», «όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους», τα όποια δυστυχώς αποδείχθηκαν χωρίς αντίκρυσμα. Ας μάθει, επιτέλους, ο λαός την αλήθεια!

Την αλήθεια στον λαό

Έχουμε δικαίωμα να διαμαρτυρόμαστε και να διαφωτίζουμε τον λαό, διότι μέχρι τώρα βρισκόταν σε παραπλάνηση και εμπαιγμό. Γι’ αυτό και είχε εφησυχασμό, για να μην πω αδιαφορία για τα κοινά. Με αυτήν τη λύση θα γυρεύουμε οι Ελληνοκύπριοι εδώ τόπο για να μείνουμε. Τώρα η Τουρκία παράνομα κατέχει τα εδάφη μας. Με αυτήν τη λύση θα νομιμοποιηθεί η κατοχή και επί πλέον η Τουρκία θα έχει επικυριαρχία πάνω στα ελεύθερα εδάφη μας.

Έχουμε κάθε δικαίωμα, εφ’ όσον ακόμη εξακολουθεί να υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία, να εκφράζει ο καθένας ελεύθερα τις θέσεις του και να ενημερώνεται ο λαός. Η αποκάλυψη της αλήθειας είναι ευθύνη όλων μας. Πληροφορούμε τον λαό για να μην παρασυρθεί στον αποπροσανατολισμό.

Ποιος τους έδωκε το δικαίωμα να παραγράψουν το έγκλημα πολέμου πού συνετελέσθη στην Κύπρο; Δεν έχουμε πλέον εμπιστοσύνη, παρά μόνο στον Θεό. Εκείνοι οι όποιοι βιάζονται να συνθηκολογήσουν με τον εισβολέα ενσπείρουν την ηττοπάθεια και τον ενδοτισμό, κατηγορώντας όσους αντιστέκονται στον αφελληνισμό μεγάλου τμήματος του νησιού μας ως ρομαντικούς. Φθάσαμε στο σημείο να θεωρείται η διεκδίκηση των δικαίων ως ρομαντισμός και ο ενδοτισμός και η ηττοπάθεια ως ρεαλισμός. Εμείς είμαστε πραγματικοί ρεαλιστές. Γνωρίζουμε ότι η αποδοχή του σχεδίου Ανάν θα είναι η νομιμοποίηση της διχοτόμησης και η απαρχή της σταδιακής τουρκοποίησης ολόκληρης της Κύπρου.

Επικαλούνται την ενότητα και ομοψυχία. Η επίκληση της ομοψυχίας και ενότητας είναι έκκληση για υποχώρηση. Μας καλούν σε εθνική ομοψυχία και εννοούν ενωμένοι να υποχωρήσουμε. Ουδέποτε θα γίνουμε συνένοχοι στο εθνικό έγκλημα. Το αρραγές εσωτερικό μέτωπο δεν μπορεί να στηριχθεί πάνω σε συσσωρευμένες υποχωρήσεις, αλλά πάνω στη διατήρηση της αντίστασης στην αδικία. Αυτά θα υπάρξουν όταν υπάρχει κοινός αγώνας, αγώνας για να διαφυλάξουμε την Κύπρο μας. Δυστυχώς, μετατράπηκε το πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης παράνομης κατοχής σε μια διακοινοτική διαμάχη.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Έλληνας Υπουργός των Εξωτερικών έστειλε μήνυμα στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο κάνοντας παραίνεση για πρόληψη ακροτητών. Δυστυχώς, η εμμονή στο δίκαιο και η επιμονή στη δικαιοσύνη θεωρούνται ότι είναι ακραίες θέσεις.

Συμμορφώνονται προς τους Αμερικανούς

Είναι καιρός για μεγάλες ιστορικές αποφάσεις. Φοβάμαι ότι οι κυβερνήσεις Σημίτη και Κληρίδη δεν έχουν τη δύναμη να δώσουν εθνικές μάχες. Συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις των Αμερικανο-Βρετανών, ενδίδουν στις αξιώσεις της Τουρκίας και υποχωρούν συνεχώς. Η πολιτική του καλού παιδιού και ο φόβος πού διακατέχει τους κυβερνώντες μήπως και χαρακτηρισθεί η ελληνική πλευρά ως αδιάλλακτη τους οδήγησε να δεχθούν το σχέδιο ως βάση για διαπραγμάτευση. Ας μην αυταπατώνται όμως. Δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγών. Ας γνωρίζουν ότι άδικες λύσεις παράγουν νόθα αποτελέσματα.

Οι διαμεσολαβητές Τόμας Γουέστον και Λόρδος Χάνεϊ δεν ενδιαφέρονται για δημοκρατική και δίκαιη λύση, ούτε για επικράτηση του Διεθνούς Δικαίου και των Άρχων του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά για τα στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα των χωρών τους. Κοινός παρονομαστής είναι η ηγεμονία της βίας. Είναι, επιτέλους, καιρός οι κρατούντες στα χέρια τους το μέλλον του Ελληνισμού να αντιτάξουν στις πιέσεις των Αμερικανο-Βρετανών την εθνική αξιοπρέπεια και τα συμφέροντα του Έθνους.

Όχι σταυρωμένα χέρια

Αδελφοί μου, μπροστά στις δραματικές εξελίξεις στέκονται όλοι με δέος. Μη στέκεστε με σταυρωμένα χέρια Αυτή η μορφή λύσης είναι πραγματική εθνική αυτοκτονία. Περιμένουμε να ακούσουμε τις σκόρπιες τιμητικές φωνές να πυκνώνουν. Συγκρατείστε τους κυβερνώντες από την κατρακύλα των υποχωρήσεων και από τον δρόμο του θανάτου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της μόνιμης εξαφάνισης του Ελληνισμού. Είναι καιρός όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Όταν ο λαός δεν μιλά, είναι συνυπεύθυνος για όσα τεκταίνονται και δρομολογούνται. Εκδηλώστε τη δύναμη σας. Μη σιωπάτε, γιατί θα είστε συνένοχοι. Δεν δώσαμε εξουσία στον κ. Κληρίδη να καταργήσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Ορκίστηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου να διαφυλάττει το Σύνταγμα και την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας.

Παραμείνετε συσπειρωμένοι στους υψηλούς στόχους σας και ενωμένοι στους εθνικούς πόθους σας. Ο καθένας έχει θέση στον εθνικό αυτόν αγώνα. Είναι καιρός να φανεί ότι ο λαός είναι ο πράγματι κυρίαρχος.

Συστρατευμένοι στον υπέρ της σωτηρίας της πατρίδας αγώνα, ας βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί:

Όχι στη νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής!

Όχι στη νομιμοποίηση της διχοτόμησης!

Όχι στο σχέδιο Aνάν!

Όχι στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας!

Όχι στο ξεπούλημα της Κύπρου!

Όχι στην τουρκοποίηση της Κύπρου!

Ζήτω ή Ελληνική Κύπρος!

Ζήτω η Ελλάδα!

Ζήτω το Ελληνικό Έθνος!

Ο Δικαιοκρίτης Θεός είναι μαζί μας!

-------------------------

* Ομιλία στην εκδήλωση που οργάνωσε η εφημερίδα «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ» στο Πολεμικό Μουσείο στις 27/11/2002, με θέμα: «Η Κύπρος και το Σχέδιο Ανάν»

 


http://antibaro.gr