[Ημερομηνία τοποθέτησης στο Αντίβαρο, 12/11/2002]

 

Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι ρατσισμός
Εφημερίδα Χριστιανική, Πέμπτη 25 Ιουλίου 2002 

του Σεβασμ. Μητροπολίτου Κυρηνείας κ.κ. Παύλου
Χαιρετισμός σε παλλαϊκό υπερκομματικό, αντικατοχικό συλλαλητήριο, 
το οποίο διοργάνωσαν φοιτητικές οργανώσεις και προσφυγικά Σωματεία 
το βράδυ του Σαββάτου 20 Ιουλίου 2002, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία, 
για τη μαύρη επέτειο της βάρβαρης τουρκικής εισβολής του 1974

 

 

Συγκεντρωθήκαμε απόψε στο οδόφραγμα της αντίστασης, με την ευκαιρία της μαύρης επετείου του πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, για να καταδικάσουμε τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή, αλλά και την προδιαγραφόμενη άδικη, ρατσιστική και διχοτομική λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Μνημονεύουμε με ευγνωμοσύνη τους ήρωες νεκρούς μας, οι οποίοι θυσιάστηκαν για τη δημοκρατία και την ελευθερία της πατρίδας.

Χαιρετίζουμε τους ηρωικούς εγκλωβισμένους μας, οι οποίοι παραμένοντας ριζωμένοι στα πάτρια εδάφη ζουν καθημερινά την τουρκική θηριωδία και την τρομοκρατία. Χαιρετίζουμε τους συγγενείς των αγνοουμένων μας, οι οποίοι συνιστούν την πλέον τραγική πτυχή του όλου δράματος της Κύπρου και σηκώνουν, για 28 χρόνια, το δικό τους σταυρό αναμένοντας δικαίωση στο ανθρωπιστικό αυτό θέμα και απάντηση, που να είναι σύμφωνη με τις παραδεδεγμένες αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Χαιρετίζουμε τους πρόσφυγες, οι οποίοι με την εδώ παρουσία τους διακηρύττουν μαζί μας ότι δεν ξεχνούμε και δεν ξεγράφουμε και δεν ξεπουλάμε τα σκλαβωμένα εδάφη μας.

Χαιρετίζουμε την ενθουσιώδη νεολαία με το αδούλωτο φρόνημα και τη γενναία ψυχή, που άκαμπτη και ανυποχώρητη αγωνίζεται με συνέπεια, για την απελευθέρωση της Κύπρου και την επιβολή του δικαίου.

Χαιρετίζουμε την εδώ παρουσία των Ελλήνων βουλευτών κ. Παπαθεμελή και κ. Χαϊτίδη και τους καλωσορίζουμε και εναποθέτουμε σ’ αυτούς πολλές ελπίδες, ώστε εξασκώντας την επιρροή τους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο να αναχαιτισθεί η κατρακύλα του Κυπριακού και να χαραχθεί πανεθνική, αποτρεπτική στρατηγική.

Χαιρετίζουμε τους διοργανωτές της αγωνιστικής, αντικατοχικής, αντιομοσπονδιακής και απελευθερωτικής αυτής εκδήλωσης και σας διαβεβαιώνουμε ότι ουδέποτε θα υποστείλουμε τη σημαία εναντίον της ρατσιστικής λύσης της Διζωνικής Ομοσπονδίας και σας καλούμε σε διαρκή εγρήγορση και συνεχή επαγρύπνηση και συστράτευση, για πληροφόρηση του αδικημένου λαού μας για τα τεκταινόμενα εις βάρος των δικαίων και των δικαιωμάτων του. Οι συνεχιζόμενες συνομιλίες έχουν εκτρέψει το Κυπριακό πρόβλημα από διεθνές έγκλημα εισβολής και κατοχής και το έχουν μετατρέψει σε θέμα διακοινοτικής διαφοράς και διαμάχης.

Στους δύσκολους καιρούς, που διανύουμε, όπου οι ηθικές αξίες καταπατούνται, η ανθρώπινη σάρκα λατρεύεται, το χρήμα αποθεώνεται, τα ναρκωτικά ραγδαία διαδίδονται, ο σατανισμός επικίνδυνα εξαπλώνεται και η διαφθορά κατακλύζει τα πάντα, οι ευθύνες όλων, για διατήρηση ανόθευτης της Ορθόδοξής μας πίστης και αλώβητης της εθνικής μας συνείδησης είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Δυστυχώς στη σημερινή εποχή, κατά την οποία έχουν ανατραπεί οι αξίες, η εμμονή στην Ορθόδοξη πίστη χαρακτηρίζεται μισαλλοδοξία και η αγάπη προς την πατρίδα σωβινισμός.

Η ευπιστία των κυβερνώντων την Ελλάδα και την Κύπρο στις διαβεβαιώσεις των Αγγλο-Αμερικανών και οι συνεχείς υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς οδήγησαν τον Ντενκτάς σε πλήρη αδιαλλαξία. Απαιτεί συνομοσπονδία και αναζητεί εναγωνίως νομική οντότητα για το υποτελές στην Τουρκία ψευδοκράτος του με τη δική μας συγκατάθεση και υπογραφή.

Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία, διότι οι άνευ συνεπειών απαράδεκτες ενέργειες του Ντενκτάς δίνουν τη λανθασμένη εντύπωση ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο οντότητες και ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υποβαθμίζεται μέχρις ότου αποαναγνωρισθεί από επίσημο κράτος και μετατραπεί σε μία απλή κοινότητα.

Εκφράζουμε ακόμη περισσότερο την ανησυχία μας για την κάμψη του αγωνιστικού φρονήματος και τη γενική αδιαφορία, που παρατηρείται ανάμεσα στον λαό μας για το μέλλον αυτού του τόπου. Η σύγχρονη κοινωνία μας, λόγω του ότι οι περισσότεροι άνθρωποι παραμένουν αδρανείς και νωχελείς, έχει αναδείξει την ευδαιμονία και την ευμάρεια ως ύψιστο ιδανικό. Δεν καθοδηγείται δυστυχώς η κοινωνία από τις αρχές του Ευαγγελίου και τις ελληνορθόδοξες παραδόσεις μας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δυστυχώς κυνηγούν τον πλούτο, το εύκολο κέρδος, τις άνομες σαρκικές απολαύσεις, την αναρρίχηση στην εξουσία όχι για εξυπηρέτηση των συνανθρώπων τους, αλλά για να ικανοποιηθούν τα προσωπικά συμφέροντα και οι εγωιστικές φιλοδοξίες τους. Γι’ αυτό οι περισσότεροι, υστερόβουλα, διαμορφώνουν τις ενέργειες και τις πράξεις τους. Πώς λοιπόν περιμένουμε να απαγκιστρωθεί επιτέλους ο λαός μας από τον ασφυκτικό κλοιό της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, αφού έχει παραπλανηθεί και δεν τον αφήνουν σωστά να πληροφορηθεί, για τις θανάσιμες συνέπειες της προδιαγραφόμενης αυτής λύσης;

Δυστυχώς στην Κύπρο παρά την πληθώρα των ΜΜΕ υπάρχει τεράστιο πρόβλημα επικοινωνίας. Η συνταγματικώς κατοχυρωμένη ελεύθερη έκφραση γνώμης και ιδεών εμποδίζεται και φιμώνεται με νέους αθόρυβους τρόπους. Δίνεται, δυστυχώς, γραμμή και εξαγοράζονται συνειδήσεις.

Οι λίγες φωνές, που εναντιώνονται στη λύση Διζωνικής Ομοσπονδίας, είναι ενοχλητικές, για τους υπέρμαχους της άδικης αυτής λύσης και πρέπει κατ’ αυτούς να φιμώνονται, για να μη φθάνουν στα αυτιά του αδικημένου μας λαού. Γι’ αυτό είτε αγνοούνται, είτε χλευάζονται είτε λοιδορούνται ως άλλος τρόπος φίμωσης. Εκτός ελαχίστων τιμητικών εξαιρέσεων, τα περισσότερα ΜΜΕ, ενώ μπορούσαν να βοηθήσουν την κοινή γνώμη να κάνει βίωμα το «δεν ξεχνώ και αγωνίζομαι», υποβάλλουν το «ξεχνώ και συμβιβάζομαι» και πνίγουν κάθε αγωνιστική αντικατοχική φωνή, η οποία ξυπνά τον λαό από τον λήθαργο. Τα διαπλεκόμενα συμφέροντα αμιλλώνται πώς να γίνουν οι κονδυλοφόροι αρεστοί στο σημερινό κατεστημένο και στους χρηματοδότες τους.

Για παραπλάνηση του λαού ίσως να ακούονται επετειακά, ανώδυνα συνθήματα και βαρύγδουπες διακηρύξεις, για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και για επιστροφή των προσφύγων. Όμως είναι λόγια φθηνά, σαν τις επιταγές χωρίς αντίκρισμα, γιατί οι λέγοντες αυτά γνωρίζουν καλά ότι η λύση της Διζωνικής δεν είναι δίκαιη και ούτε εξασφαλίζει την επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια μας. Γι’ αυτό ποτέ δεν τόλμησαν ούτε τολμούν να την καταδικάσουν απερίφραστα ως άδικη, ρατσιστική και καταστροφική λύση. Τουναντίον είναι έτοιμοι για περαιτέρω υποχωρήσεις.

Παρ’ όλα αυτά, ο καιροσκοπισμός επιτήδεια βρίσκει τρόπους να εκμεταλλεύεται τον πόνο των προσφύγων και το δράμα των συγγενών των αγνοουμένων. Όταν δεν υπάρχουν οι επιδεικτικές φιέστες παρατηρείται μια ένοχη σιωπή για να μην υποπέσουν στη δυσμένεια των κυβερνώντων ή της πολιτικής ηγεσίας του τόπου. Απομακρύνοντας αδελφοί μου, την ηττοπάθεια και τον ενδοτισμό από τις ψυχές των ολιγόψυχων, αφυπνίζοντας το λαό για να αντιλαμβάνεται τα παραπλανητικά συνθήματα και αναζωπυρώνοντας τον πόθο γι’ απελευθέρωση και δικαιοσύνη, ας συνειδητοποιήσουμε ότι θα έλθει ο Θεός να μας δώσει το δίκαιό μας. Φτάνει να το διεκδικούμε ανυποχώρητοι, γεμάτοι από θείο ζήλο και μετάνοια. Τότε τα ανθρώπινα θα υποκύψουν στη θεία Βουλή. Και θα βρεθούμε και στην Κερύνεια και στην Αμμόχωστο και στη Μόρφου και σ’ όλα τα σκλαβωμένα εδάφη μας. Αμήν.

 


http://antibaro.gr