Κατηγορίες

 Στη Χιμάρα βγήκε ο ήλιος της Δημοκρατίας

Αρχική σελίδα
Εξωτ. πολιτική/ Διπλωματία
Εθνικά θέματα
Κοινωνία
Πολιτισμός
Θρησκεία
Διεθνή
Βιβλιογραφία/ Συνδέσεις
Εκδηλώσεις
Οπτικοακουστικό
υλικό
Δελτία
Ενημέρωσης
Ιστολόγιο
Αντίβαρου
ʼγρα γραπτών
Πρόσφατα κείμενα
Με χρονολογική σειρά.
Δελτίο ενημέρωσης!
Εγγραφή Διαγραφή
Συγγραφείς

Αθανάσιος Γιουσμάς
ʼθως Γ. Τσούτσος
ʼκης Καλαιτζίδης
Αλέξανδρος Γερμανός
Αλέξανδρος-Μιχαήλ Χατζηλύρας
Αλέξανδρος Κούτσης
Αμαλία Ηλιάδη
Ανδρέας Σταλίδης
Ανδρέας Φαρμάκης
Ανδρέας Φιλίππου
Αντώνης Κ. Ανδρουλιδάκης
Αντώνης Λαμπίδης
Αντώνης Παυλίδης
Απόστολος Αλεξάνδρου
Απόστολος Αναγνώστου
Αριστείδης Καρατζάς
Αχιλλέας Αιμιλιανίδης
Βάιος Φασούλας
Βαν Κουφαδάκης
Βασίλης Γκατζούλης
Βασίλης Ζούκος
Βασίλης Κυρατζόπουλος
Βασίλης Πάνος
Βασίλης Στοιλόπουλος
Βασίλης Ν. Τριανταφυλλίδης
(Χάρρυ Κλυνν)
Βασίλης Φτωχόπουλος
Βένιος Αγελόπουλος
Βίας Λειβαδάς
Βλάσης Αγτζίδης
Γεράσιμος Παναγιωτάτος-Τζάκης
Γιάννης Διακογιάννης
Γιάννης Θεοφύλακτος
Γιάννης Παπαθανασόπουλος
Γιάννης Τζιουράς
Γιώργος Αλεξάνδρου
Γιώργος Βλαχόπουλος
Γιώργος Βοσκόπουλος
Γιώργος Βότσης
Γιώργος Κακαρελίδης
Γιώργος Καστρινάκης
Γιώργος Κεκαυμένος
Γιώργος Κεντάς
Γιώργος Κολοκοτρώνης
Γιώργος Κουτσογιάννης
Γιώργος Νεκτάριος Λόης
Γιώργος Μαρκάκης
Γιώργος Μάτσος
Γιώργος Παπαγιαννόπουλος
Γιώργος Σκουταρίδης
Γιώργος Τασιόπουλος
Γλαύκος Χρίστης
Δημήτρης Αλευρομάγειρος
Δημήτρης Γιαννόπουλος
Δημήτριος Δήμου
Δημήτρης Μηλιάδης
Δημήτριος Γερούκαλης
Δημήτριος Α. Μάος
Δημήτριος Νατσιός
Διαμαντής Μπασάντης
Διονύσης Κονταρίνης
Διονύσιος Καραχάλιος
Ειρήνη Στασινοπούλου
Ελένη Lang - Γρυπάρη
Ελευθερία Μαντζούκου
Ελευθέριος Λάριος
Ελλη Γρατσία Ιερομνήμων
Ηλίας Ηλιόπουλος
Θεόδωρος Μπατρακούλης
Θεόδωρος Ορέστης Γ. Σκαπινάκης
Θεοφάνης Μαλκίδης
Θύμιος Παπανικολάου
Θωμάς Δρίτσας
Ιωάννης Μιχαλόπουλος
Ιωάννης Χαραλαμπίδης
Ιωάννης Γερμανός
Κρίτων Σαλπιγκτής
Κυριάκος Κατσιμάνης
Κυριάκος Σ. Κολοβός
Κωνσταντίνος Αλεξάνδρου Σταμπουλής
Κωνσταντίνος Ναλμπάντης
Κωνσταντίνος Ρωμανός
Κωνσταντίνος Χολέβας
Λαμπρινή Θωμά
Μαίρη Σακελλαροπούλου
Μανώλης Βασιλάκης
Μανώλης Εγγλέζος - Δεληγιαννάκης
Μάρκος Παπαευαγγέλου
Μάρω Σιδέρη
Μιλτιάδης Σ.
Μιχάλης Χαραλαμπίδης
Μιχάλης Κ. Γκιόκας
Νέστωρ Παταλιάκας
Νικόλαος Μάρτης
Νίκος Ζυγογιάννης
Νίκος Καλογερόπουλος Kaloy
Νίκος Λυγερός
Νίκος Παπανικολάου
Νίκος Σαραντάκης
Νίνα Γκατζούλη
Παναγιώτης Α. Μπούρδαλας
Παναγιώτης Ανανιάδης
Παναγιώτης Ήφαιστος
Παναγιώτης Α. Καράμπελας
Παναγιώτης Καρτσωνάκης
Παναγιώτης Φαραντάκης
Παναγιώτης Χαρατζόπουλος
Πανίκος Ελευθερίου
Πάνος Ιωαννίδης
Πασχάλης Χριστοδούλου
Παύλος Βαταβάλης
Σοφία Οικονομίδου
Σπυριδούλα Γρ. Γκουβέρη
Σταύρος Σταυρίδης
Σταύρος Καρκαλέτσης
Στέλιος Θεοδούλου
Στέλιος Μυστακίδης
Στέλιος Πέτρου
Στέφανος Γοντικάκης
Σωτήριος Γεωργιάδης
Τάσος Κάρτας
Φαήλος Κρανιδιώτης
Φειδίας Μπουρλάς
Χρήστος Ανδρέου
Χρήστος Δημητριάδης
Χρήστος Κηπουρός
Χρήστος Κορκόβελος
Χρήστος Μυστιλιάδης
Χρήστος Σαρτζετάκης
Χριστιάνα Λούπα
Χρίστος Δαγρές
Χρίστος Δ. Κατσέτος
Χρύσανθος Λαζαρίδης
Χρύσανθος Σιχλιμοίρης
Gene Rossides
Marcus A. Templar

Επικοινωνία
Οι απόψεις σας είναι ευπρόσδεκτες!

 

Οι δημοτικές εκλογές στη Χιμάρα. Η Δημοκρατία (έστω και με καθυστέρηση) νίκησε.

ΣΤΗ ΧΙΜΑΡΑ ΒΓΗΚΕ Ο ΗΛΙΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Φάνης Μαλκίδης

Εισαγωγικά

Οι εκλογές στη Χιμάρα είναι πάντα ένα ξεχωριστό γεγονός. Η αλβανική εξουσία με τον τρόπο της βρίσκει τον τρόπο να απαγορεύει την έκφραση της βούλησης των Χιμαριωτών. Έτσι έγινε και στις  δημοτικές εκλογές, από τη μια μεριά ο υποψήφιος της Ομόνοιας και από την άλλη ο συνήθης αξιωματικός...

Κατά την ψηφοφορία της 12ης Οκτωβρίου, ο Β. Μπολάνος έλαβε το 68% των ψήφων. Και ας είχε γίνει η απαραίτητη νοθεία. Σε λίγες μέρες τα Τίρανα αποφάσισαν να επαναληφθούν οι εκλογές σε δύο εκλογικά τμήματα Νέα απόφαση για άλλα δύο τμήματα Στο ένα της Παλιάς Χιμάρας όπου είχε κλαπεί η κάλπη και είχε ξυλοκοπηθεί ο εκπρόσωπος της Ομόνοιας Κλ. Κοκαβέσης, στο ʼνω Κηπαρό όπου είχε κλαπεί η σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής για δύο ώρες (!), στο Πύλιουρι όπου κλάπηκε και εκεί η κάλπη και σε ένα των Δρυμάδων όπου όμως η εκλογική διαδικασία είχε λήξει ομαλά.  Οι νέες εκλογές ορίστηκαν στις 16 Νοεμβρίου. Λίγες μέρες νωρίτερα είχε  αναττναχθεί  το αυτοκίνητο του προέδρου των Δρυμάδων και στελέχους της Ομόνοιας Η. Στραμάρκου και έδειραν πολίτες. Ανήμερα και γύρω στις 06:00 αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν με εκρηκτικό μηχανισμό τον υποψήφιο δήμαρχο της Ομόνοιας Β. Μπολάνο.

Μετά τις εκλογές

Θα έλεγε κανείς πως μια ακόμα ήττα της Δημοκρατίας είχε σημειωθεί. Στο κλίμα αυτό κινήθηκε και ο Φ. Νάνο. Δεν ήταν δυνατόν να παραδεχθεί ότι το κράτος έλαβε μέρος στην επιχείρηση της βίας και της νοθείας. Με μια ξενοφοβική δήλωση έσπευσε να καταδικάσει τα επεισόδια «κύκλων που επιδιώκουν να παίξουν κατά παράδοση με την κυριαρχία και την ακεραιότητα των συνόρων της χώρας και τη σύνδεση της με την ΕΕ».

Από την πλευρά του ο  πρόεδρος του ΚΕΑΔ και της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Β. Ντούλες τόνισε ότι ο πραγματικός νικητής των εκλογών στη Χειμάρα είναι ο Βασίλης Μπολάνος, ο οποίος συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους από τον αντίπαλό του υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΣΚ) στο δήμο Χιμάρας. Έτσι απάντησε στην τοπική εφορευτική επιτροπή, η οποία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα στα τέσσερα εκλογικά τμήματα, βάσει των οποίων νικητής αναδεικνυόταν ο υποψήφιος των σοσιαλιστών, Γιώργος Γκόρος. (Οι τέσσερις κάλπες των εκλογικών τμημάτων όπου έγιναν επαναληπτικές εκλογές μεταφέρθηκαν στα Τίρανα, προκειμένου, να γίνει καταμέτρηση από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή).  Ο Ντούλες μίλησε για εκλογική νοθεία και κατηγόρησε το ΣΚ για τα  επεισόδια που σημειώθηκαν στη Χιμάρα κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας τόσο στις 12 Οκτωβρίου, όσο και στις 16 Νοεμβρίου. Εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τα επεισόδια η αλβανική αστυνομία και ειδικότερα ο γενικός διευθυντής, Μπαϊραμι Ιμπραϊ, τονίζοντας ότι μέχρι σήμερα δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες για τη σύλληψη των δραστών- καταζητούνται (και) από την Ιντερπόλ- ενώ η αποκορύφωση των επεισοδίων ήταν ο σοβαρός τραυματισμός του Θόδωρου Λάζαρη. Αναφέρθηκε επίσης στο επεισόδιο σε βάρος του προέδρου της τοπικής επιτροπής στη Χειμάρα, εκπροσώπου του ΚΕΑΔ, Λευτέρη Παπά από οπαδούς του  ΣΚ ενώ καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «οι εκπρόσωποι του ΣΚ στις τοπικές επιτροπές εκλογών λειτούργησαν ως καμικάζι προκειμένου να επιτευχθεί νοθεία και να ανατραπεί το αποτέλεσμα των εκλογών της 12ης Οκτωβρίου που ήταν υπέρ του υποψηφίου του ΚΕΑΔ. Έτσι παρά την παρουσία των παρατηρητών του OAΣE οπαδοί του ΣΚ έριξαν περισσότερα από 500 ψηφοδέλτια στον υποψήφιο του ΣΚ, και το  αποτέλεσμα στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα είναι καθοριστικής σημασίας για την εκλογή δημάρχου, από την ώρα που σε άλλα δύο από τα τρία εκλογικά τμήματα στα οποία έγιναν επίσης εκλογές (Κηπαρό και Πήλιουρι) σημειώθηκε και πάλι εκτεταμένη νοθεία σε βάρος του Βασίλη Μπολάνου».
Ο Ντούλες κατήγγειλε ότι στη Χιμάρα διακόπηκε η ηλεκτροδότηση και ότι ο ίδιος μαζί με τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ φρουρούσαν επί 40 λεπτά τις κάλπες στις Δρυμάδες από συμμορίες που ήθελαν να τις πάρουν, εκμεταλλευόμενοι τη συσκότιση, ενώ το  ΣΚ άσκησε πιέσεις στους ψηφοφόρους.

Ο Βασίλης Μπολάνος, κατήγγειλε ότι έγινε νοθεία στους εκλογικούς καταλόγους και απέδωσε στα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Χιμάρα στα  άτομα που είχαν κατακλύσει την πόλη και στην ανικανότητα, της αστυνομίας να παρέμβει για να τα αποτρέψει.

Οι Ελλαδίτες

Την αποδοκιμασία της αλβανικής κυβέρνησης για τα παρατράγουδα που σημειώθηκαν και στις επαναληπτικές εκλογές, καταδίκασε με δήλωσή του   ο υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος ανέφερε ότι,   « (στη Χιμάρα) τόσο στον πρώτο γύρο, όσο και στο δεύτερο, σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια τα οποία έχουν καταγραφεί από την αποστολή του ΟΑΣΕ και από ομάδα Αμερικανών παρατηρητών. Η συμπεριφορά της κυβέρνησης Νάνο και των αλβανικών αρχών δημιουργεί προβληματισμό για τους πραγματικούς τους στόχους και αποδεικνύει ότι υπάρχει ένα σημαντικό έλλειμμα στα δημοκρατικά standards σε μια χώρα που επιθυμεί να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που έχει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης για τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την Αλβανία πρέπει να καταγράψει αυτά τα γεγονότα και να είναι αυστηρή στην αξιολόγηση της αλβανικής συμπεριφοράς. Τόσο η Ιταλική Προεδρία, όσο και ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου, κ. Solana, θα πρέπει και από πλευράς τους να στείλουν σήμερα σαφές μήνυμα προς την αλβανική πλευρά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα παραμένουν σταθερές στην πολιτική τους για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας, αυτή η πολιτική όμως στηρίζεται σε αρχές, κριτήρια και προϋποθέσεις που οφείλει να σέβεται η Αλβανία».

Στην αντίδραση του κ. Παπανδρέου, εστιάζεται και η ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι μεταξύ άλλων στην ερώτησή τους  ανέφεραν και τα εξής: «Kατά το δεύτερο γύρο σημειώθηκε ακόμη μεγαλύτερη καλπονοθεία, ,ε την οποία φέρεται δήθεν να εκλέγεται, προς το παρόν, ο υποψήφιος του ΣΚ, ενώ με βάση τα όσα αναφέρουν οι διεθνείς παρατηρητές θα έπρεπε να εκλεγεί ο υποψήφιος του KEAΔ με ψήφους 1336 έναντι 924 του αντιπάλου του».

Ο ξένος παράγοντας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια του Επιτρόπου της κ. Nielson καταδίκασε ευθέως την Αλβανία για τη νοθεία που σημειώθηκε στις δημοτικές εκλογές. Ο Επίτροπος απαντώντας σε ερώτηση που του είχε υποβάλλει ο ευρωβουλευτής  Χρήστος Ζαχαράκις, τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση και ότι θα πάρει τα ενδεδειγμένα μέτρα ευθύς ως ενημερωθεί λεπτομερώς επί των συμβάντων».  Από την πλευρά του ο κ. Ζαχαράκις επεσήμανε «την επανάληψη των εκτρόπων στις  εκλογές στη Χειμάρα, ζητώντας να υπάρξει κατάλληλη αντίδραση από την ΕΕ», άποψη που συμμερίσθηκε και ο επίτροπος κ. Patten μετά την ενημέρωση που του έκανε ο Γ. Παπανδρέου. Ο επικεφαλής του Ο.Α.Σ.Ε. στα Τίρανα Όσμο Λιπόνεν, δήλωσε πως «οι εκλογές της 16ης Νοεμβρίου στην Χιμάρα ήταν 100% χειρότερες από αυτές της 12ης Οκτωβρίου», ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και το Στέητ Ντηπάρτμεντ.

Η αλβανική πλευρά και οι εξελίξεις

Την Πέμπτη  20 Νοεμβρίου όλα είχαν αλλάξει. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, ο πρόεδρος της οποίας τα βρήκε όλα σωστά την Δευτέρα, ανέκρουσε πρύμνη και παραδέχθηκε τη νοθεία. Είναι η πρώτη φορά που ο αλβανικός εθνικισμός έκανε στροφή 180°. Με απόφασή της  Εφορευτικής Επιτροπή των Τιράνων ανατράπηκε το αποτέλεσμα των εκλογών, προϊόν νοθείας υπέρ του υποψηφίου του ΣΚ, και αναγνωρίστηκε  ως νέος Δήμαρχο της Χειμάρας ο Βασίλης Μπολάνος.  Η αλβανική κυβέρνηση δέχτηκε ότι στα τρία από τα τέσσερα εκλογικά τμήματα, όπου διεξήχθησαν οι επαναληπτικές εκλογές, σημειώθηκαν φαινόμενα εκτεταμένης νοθείας. H Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ψηφοδελτίων στις κάλπες δεν ήταν ταυτόσημος με τα αποτελέσματα των πρακτικών.  Στην κάλπη του εκλογικού τμήματος του Κηπαρού δεν βρέθηκε κανένα ψηφοδέλτιο ενώ στα πρακτικά αναφέρονταν ότι ο υποψήφιος του ΣΚ είχε 250 ψήφους και ο Β. Μπολάνος καμιά ψήφο.  Ωστόσο από την καταμέτρηση των ψήφων στις κάλπες των τριών υπολοίπων τμημάτων ο Β. Μπολάνος προηγούνταν του αντιπάλου υποψηφίου του Γ. Γκόρου με 400 ψήφους. Συνεπώς και χωρίς το αποτέλεσμα του τέταρτου εκλογικού τμήματος αναδεικνύεται νικητής ο Β. Μπολάνος. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η καλπονοθεία επιχειρήθηκε μόνο στα πρακτικά και δεν αλλοιώθηκε με επιπλέον ψηφοδέλτια το περιεχόμενο στις κάλπες. Έτσι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο Β. Μπολάνος είναι νικητής των εκλογών με 1.317 ψήφους, έναντι 882 του Γ. Γκόρου.

Τη νίκη Μπολάνου έσπευσε να .πανηγυρίσει και ο Σ. Μπερίσα (!), ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια στους διεθνείς οργανισμούς για την πίεση που άσκησαν για να αναγνωρισθεί το εκλογικό αποτέλεσμα.    Ο Μπερίσα επιτέθηκε και κατά του Προέδρου της Αλβανίας, Α. Μοϊσίου, τον οποίο κατέστησε υπεύθυνο για «την καταστροφή των δημοτικών εκλογών»,  και σχολίασε την έκθεση του ΟΑΣΕ για τις εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι παρουσιάζει ρεαλιστικά τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την εκλογική διαδικασία σε όλη την Αλβανία και κυρίως στη Χιμάρα.

Την ίδια στιγμή όλες οι εφημερίδες στη χώρα δημοσίευσαν  πρωτοσέλιδα την είδηση  για τον νικητή των εκλογών στο δήμο Χιμάρας.  Οι τίτλοι είχαν ως εξής: "Σέκουλι": "Χιμάρα: Ο Μπολάνο ανακηρύχθηκε νικητής". "Κόχα Γιον": "Απόφαση κεντρικής εφορευτικής επιτροπής: Κερδίζει ο Μπολάνος". "Κοριέρι": ”Η κεντρική εφορευτική επιτροπή παραδίδει τη Χιμάρα στο ΚΕΑΔ". "Ντίτα": "Μετά την καταμέτρηση των ψήφων ο Μπολάνος ανακηρύχθηκε νικητής". "Ριλίντια Ντεμοκρατίκε": "Η κεντρική εφορευτική επιτροπή ανακοίνωσε τη νίκη του Μπολάνου στη Χιμάρα". Τεμα": "Μετά τη νοθεία ο Μπολάνο ανακηρύχθηκε νικητής των εκλογών".

Είναι γεγονός ότι τα Τίρανα βρέθηκαν προ εκπλήξεως, αφού μέχρι τώρα καλά τα κατάφερναν. Τα δολάρια και τα Ευρώ έφταναν χωρίς πολύ κόπο. Τα κεφάλαια αυτά κάλυπταν από τις μισθοδοσίες των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι και τις ανάγκες των προϊσταμένων τους.  Η αλβανική εξουσία αναδιπλώθηκε. Αυτό δεν σημαίνει πως θα εξηγήσει τα λάθη της. Τώρα  δηλώνει πως η επιτυχία της Ομόνοιας στη Χιμάρα είναι μια νίκη ενός αλβανικού πολιτικού οργανισμού που από μόνη της δεν αλλοιώνει τον εθνικό (αλβανικό) χαρακτήρα της ιστορίας της περιοχής...

Συμπερασματικά
Τα νέα δεδομένα στη Χιμάρα και η κρίση στο κυβερνών ΣΚ ενδεχομένως να προκαλέσουν και πρόωρες εκλογές και εξελίξεις στη χώρα. Εξελίξεις τις οποίες επισημαίνει και η έκθεση του πρέσβη του ΟΑΣΕ στα Τίρανα,  όπου αναφέρεται το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στην Αλβανία, στην περίπτωση που η κρίση στο Σ.Κ., συνεχιστεί και μετά το συνέδριο του κόμματος, στις 12 Δεκεμβρίου.

Η επισημοποίηση της νίκης του Β. Μπολάνου είναι ένα γεγονός εξαιρετικά σημαντικό. Κυρίως διότι - έστω και με πίεση του διεθνή παράγοντα - η Αλβανία αποδέχθηκε την ετυμηγορία των Χιμαριωτών. Όμως ανοίγει πια ο δρόμος για την διεκδίκηση του σεβασμού των συμφωνιών που έχουν γίνει μεταξύ Χιμαριωτών και αλβανικού κράτους αλλά και αλβανικού κράτους και διεθνών οργανισμών. Οι Χιμαριώτες μπορούν τώρα να θεωρούν πως βρίσκονται ένα βήμα εγγύτερα στην αποκατάσταση των αδικιών που τους έγιναν και που αφορούν τον εθνικό αυτοκαθορισμό τους, την εκπαίδευση, τις περιουσίες, κ.ά. Η εκλογή του Β. Μπολάνου, σηματοδοτεί μία νέα αρχή για την περιοχή και αποτελεί δικαίωση των Ελλήνων της Αλβανίας οι οποίοι είχαν γίνει κατ΄ επανάληψη στόχος βίας και νοθείας. Με την αποδοχή του  αποτελέσματος περνά ταυτόχρονα προς κάθε παρακρατικό και εθνικιστικό στοιχείο της Αλβανίας το μήνυμα ότι αυτά πλέον δεν μπορούν να συνεχιστούν και είναι προς όφελος όλων να προσαρμοσθούν στους κανόνες της Δημοκρατίας, για να μπορέσει να έχει ευρωπαϊκή προοπτική η  χώρα τους.

 

 

 

http://antibaro.gr