Κατηγορίες

 Το άρθρο του Ντερ Σπιγκελ για τα αλβανικά σχέδια

Αρχική σελίδα
Εξωτ. πολιτική/ Διπλωματία
Εθνικά θέματα
Κοινωνία
Πολιτισμός
Θρησκεία
Διεθνή
Βιβλιογραφία/ Συνδέσεις
Εκδηλώσεις
Οπτικοακουστικό
υλικό
Δελτία
Ενημέρωσης
Ιστολόγιο
Αντίβαρου
Άγρα γραπτών
Πρόσφατα κείμενα
Με χρονολογική σειρά.
Δελτίο ενημέρωσης!
Εγγραφή Διαγραφή
Συγγραφείς

Αθανάσιος Γιουσμάς
Άθως Γ. Τσούτσος
Άκης Καλαιτζίδης
Αλέξανδρος Γερμανός
Αλέξανδρος-Μιχαήλ Χατζηλύρας
Αλέξανδρος Κούτσης
Αμαλία Ηλιάδη
Ανδρέας Σταλίδης
Ανδρέας Φαρμάκης
Ανδρέας Φιλίππου
Αντώνης Κ. Ανδρουλιδάκης
Αντώνης Λαμπίδης
Αντώνης Παυλίδης
Απόστολος Αλεξάνδρου
Απόστολος Αναγνώστου
Αριστείδης Καρατζάς
Αχιλλέας Αιμιλιανίδης
Βάιος Φασούλας
Βαν Κουφαδάκης
Βασίλης Γκατζούλης
Βασίλης Ζούκος
Βασίλης Κυρατζόπουλος
Βασίλης Πάνος
Βασίλης Στοιλόπουλος
Βασίλης Ν. Τριανταφυλλίδης
(Χάρρυ Κλυνν)
Βασίλης Φτωχόπουλος
Βένιος Αγελόπουλος
Βίας Λειβαδάς
Βλάσης Αγτζίδης
Γεράσιμος Παναγιωτάτος-Τζάκης
Γιάννης Διακογιάννης
Γιάννης Θεοφύλακτος
Γιάννης Παπαθανασόπουλος
Γιάννης Τζιουράς
Γιώργος Αλεξάνδρου
Γιώργος Βλαχόπουλος
Γιώργος Βοσκόπουλος
Γιώργος Βότσης
Γιώργος Κακαρελίδης
Γιώργος Καστρινάκης
Γιώργος Κεκαυμένος
Γιώργος Κεντάς
Γιώργος Κολοκοτρώνης
Γιώργος Κουτσογιάννης
Γιώργος Νεκτάριος Λόης
Γιώργος Μαρκάκης
Γιώργος Μάτσος
Γιώργος Παπαγιαννόπουλος
Γιώργος Σκουταρίδης
Γιώργος Τασιόπουλος
Γλαύκος Χρίστης
Δημήτρης Αλευρομάγειρος
Δημήτρης Γιαννόπουλος
Δημήτριος Δήμου
Δημήτρης Μηλιάδης
Δημήτριος Γερούκαλης
Δημήτριος Α. Μάος
Δημήτριος Νατσιός
Διαμαντής Μπασάντης
Διονύσης Κονταρίνης
Διονύσιος Καραχάλιος
Ειρήνη Στασινοπούλου
Ελένη Lang - Γρυπάρη
Ελευθερία Μαντζούκου
Ελευθέριος Λάριος
Ελλη Γρατσία Ιερομνήμων
Ηλίας Ηλιόπουλος
Θεόδωρος Μπατρακούλης
Θεόδωρος Ορέστης Γ. Σκαπινάκης
Θεοφάνης Μαλκίδης
Θύμιος Παπανικολάου
Θωμάς Δρίτσας
Ιωάννης Μιχαλόπουλος
Ιωάννης Χαραλαμπίδης
Ιωάννης Γερμανός
Κρίτων Σαλπιγκτής
Κυριάκος Κατσιμάνης
Κυριάκος Σ. Κολοβός
Κωνσταντίνος Αλεξάνδρου Σταμπουλής
Κωνσταντίνος Ναλμπάντης
Κωνσταντίνος Ρωμανός
Κωνσταντίνος Χολέβας
Λαμπρινή Θωμά
Μαίρη Σακελλαροπούλου
Μανώλης Βασιλάκης
Μανώλης Εγγλέζος - Δεληγιαννάκης
Μάρκος Παπαευαγγέλου
Μάρω Σιδέρη
Μιλτιάδης Σ.
Μιχάλης Χαραλαμπίδης
Μιχάλης Κ. Γκιόκας
Νέστωρ Παταλιάκας
Νικόλαος Μάρτης
Νίκος Ζυγογιάννης
Νίκος Καλογερόπουλος Kaloy
Νίκος Λυγερός
Νίκος Παπανικολάου
Νίκος Σαραντάκης
Νίνα Γκατζούλη
Παναγιώτης Α. Μπούρδαλας
Παναγιώτης Ανανιάδης
Παναγιώτης Ήφαιστος
Παναγιώτης Α. Καράμπελας
Παναγιώτης Καρτσωνάκης
Παναγιώτης Φαραντάκης
Παναγιώτης Χαρατζόπουλος
Πανίκος Ελευθερίου
Πάνος Ιωαννίδης
Πασχάλης Χριστοδούλου
Παύλος Βαταβάλης
Σοφία Οικονομίδου
Σπυριδούλα Γρ. Γκουβέρη
Σταύρος Σταυρίδης
Σταύρος Καρκαλέτσης
Στέλιος Θεοδούλου
Στέλιος Μυστακίδης
Στέλιος Πέτρου
Στέφανος Γοντικάκης
Σωτήριος Γεωργιάδης
Τάσος Κάρτας
Φαήλος Κρανιδιώτης
Φειδίας Μπουρλάς
Χρήστος Ανδρέου
Χρήστος Δημητριάδης
Χρήστος Κηπουρός
Χρήστος Κορκόβελος
Χρήστος Μυστιλιάδης
Χρήστος Σαρτζετάκης
Χριστιάνα Λούπα
Χρίστος Δαγρές
Χρίστος Δ. Κατσέτος
Χρύσανθος Λαζαρίδης
Χρύσανθος Σιχλιμοίρης
Gene Rossides
Marcus A. Templar

Επικοινωνία
Οι απόψεις σας είναι ευπρόσδεκτες!

 

Το άρθρο του Ντερ Σπιγκελ για τα αλβανικά σχέδια

Ενα εκτενές ενδιαφέρον άρθρο δημοσιεύει το εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Το άρθρο έχει τον τiτλο: "Η εξέγερση των Σκιπετάρων: Αλβανοί εξτρεμιστές σχεδιάζουν έναν ένοπλο αγώνα στη Βόρεια Ελλάδα με στόχο τη δημιουργία μίας μεγάλης Αλβανίας". Η αρθρογράφος Ρενάτε Φλόταου επικαλείται έναν 27χρονο Αλβανό, ο οποίος φέρεται μέλος μίας παράνομης αλβανικής οργάνωσης, που έχει θέσει ως στόχο να στήσει μέχρι την άνοιξη και πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ένα δίκτυο ένοπλης αντίστασης σε χωριά της Βόρειας Ελλάδας όπου ζουν Αλβανοί.

Οπως επισημαίνει το περιοδικό πολλοί Αλβανοί καταφεύγουν στην Ελλάδα όχι μόνο για να βρουν δουλειά. Οσοι συμμετέχουν στη δημιουργία του κινήματος αντίστασης λαμβάνουν το ποσό των 15.000 ευρώ από κάποιο αλβανικό κόμμα το οποίο παρακινεί τους πολίτες να καταφύγουν στην Ελλάδα για να βρουν δουλειά και να κινήσουν όλες τις νόμιμες διαδικασίες για να πάρουν άδεια παραμονής. Όπως τονίζεται στο άρθρο, δεν είναι όλοι οι Αλβανοί το ίδιο ενθουσιώδεις για τα σχέδια αυτά, αφού ένας Αλβανός που μίλησε με τη δημοσιογράφο, ανέφερε πως δεν τολμούν να μιλήσουν καν τη γλώσσα τους μέσα στα ίδια τους τα σπίτια. Την ίδια ώρα πάντως οι ακραίοι Αλβανοί συνεχίζουν το λαθρεμπόριο όπλων. Στα μέσα Ιουνίου έκλεισαν συμφωνία με την αλβανική διασπορά στην Κροατία για την προμήθεια τουλάχιστον 2000 καλάσνικοφ, αρκετών πυραύλων, 800 όπλων και χειροβομβίδων και 12 αντιαρματικών ρουκετών. Κινητήριος μοχλός του σχεδίου αυτού είναι ο Αλβανικός Εθνικός Στρατός, πολιτικός ηγέτης του οποίου φέρεται να είναι ο Ινταγιέτ Μπεκίρι, ιδρυτής του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, φίλος του πρωθυπουργού Φάτος Νάνο και καταζητούμενος από την αλβανική κυβέρνηση, η οποία τον αναζητεί με ένταλμα της Ιντερπολ.

Οι Αλβανοί φαίνεται πάντως να ελπίζουν και στην βοήθεια της Ουάσιγκτον, αφού όπως γράφει η δημοσιογράφος, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στις επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, Γουέσλεϊ Κλάρκ, επισκέφθηκε πριν από λίγο καιρό το Κοσσυφοπέδιο και υποσχέθηκε την συμπαράστασή του, εάν προηγουμένως το αλβανικό λόμπι τον στηρίξει στις εκλογές. Ηδη πάντως αμερικανικές ειδικές δυνάμεις είχαν εφοδιάσει το 2001 αλβανούς εξτρεμιστές με 9 κοντέινερ που περιείχαν συστήματα παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από τις μυστικές υπηρεσίες. Η Ουάσιγκτον θα βρεθεί ενώπιον διπλωματικών ελιγμών, επισημαίνει το Spiegel γι΄αυτό και έχει ζητήσει από τον Αλβανικό Εθνικό Στρατό να προωθήσει τις αξιώσεις του προς την Αθήνα με διπλωματικά μέσα. Αρχικά θα ζητηθεί να επιστρέψουν περίπου 200.000 Αλβανοί (οι Τσάμηδες ήταν περίπου 20,000 όταν εκδιώχθηκαν το 1944 ως δοσίλογοι και τώρα εμφανίζονται τουλάχιστον 10πλασιοι ) που εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω συνεργασίας με τα στρατεύματα του Μουσολίνι και του Χίτλερ. Για να προωθηθεί αυτό το αίτημα όμως δεν αποκλείεται και η χρήση βίας με αρχικά "μικρές προκλήσεις", όπως αναφέρει προς το περιοδικό ο πολιτικός ηγέτης του Αλβανικού Εθνικού Στρατού.

Φάνης Μαλκίδης

Το άρθρο του SPIEGEL για την εξέγερση Αλβανών στην Ελλάδα

11 Νοέ 2003

Βαλκάνια - Ανταρσία των σκιπετάρων SPIEGEL Nr. 46 /10.11.2003 Seite 156

Renate Flottau(Μετάφραση από το Γερμανικό περιοδικό SPIEGEL, Χρήστος Φασούλας, Γερμανία)

Στην Βόρεια Ελλάδα οπλισμένοι Αλβανοί ετοιμάζουν την μάχη.

Ο δηλωμένος στόχος τους:

«Η δημιουργία μιας μεγάλης Αλβανίας»

Ο Άχμετ φοβάται. Σπουδάζει στην Θεσσαλονίκη αλλά παράλληλα ασχολείται με κάτι που οι Έλληνες το ονομάζουν «τρομοκρατία». Ο Άχμετ πολέμησε για το UCK στο κόσσοβο και είναι μέλος σε ένα υπέδαφο (κρυφό) κήνιμα. Στόχος τους είναι να οργανώσουν ένα οπλισμένο κύκλωμα στην Βόρεια Ελλάδα, μέχρι την άνοιξη του 2004, πριν την Ολυμπιάδα. Τότε, λέει ο Άχμετ, κάθε Αλβανός στα χωριά της Βόρειας Ελλάδας, θα μπορεί να οπλιστεί μέσα σε λίγα λεπτά.

Το ότι οι αρχιτέκτονες της μεγάλης Αλβανίας έχουν και την Ελλάδα στο στόχο τους, είναι ποια γνωστό. Τα ελληνικά ΜΜΕ προιδοποιούν είδη. Αν γίνει το Κόσοβο ανεξάρτητο, λέει ο πρώην Πρόεδρος των Σκοπίων, τότε «είναι πιθανός ο πόλεμος στα Βαλκάνια».

Το 1878 ζήτησαν οι Σκιπετάριδες να ενσωματωθούν οι οθωμανικές περιοχές στην Αλβανία. Το συνέδριο του Βερολίνου το απέρριψε. Μετά από τον Βαλκανικό Πόλεμο του 1912/1913 πολλά μέρη των σκιπετάρων δόθηκαν στην Σερβία, Βουλγαρία και στην Ελλάδα. Η Αλβανική μειονότητα στην Βόρεια Ελλάδα είναι περίπου 500.000. Μάλλον είναι παραπάνω γιατί πολλοί Αλβανοί περνάνε τα σύνορα πολύ εύκολα προς την Ελλάδα. Πολλές φορές το χρόνο η Αθήνα δίνει εντολή να μάσουν τους Αλβανούς και να τους πάνε πίσω. Μια εβδομάδα αργότερα λέει ο Υπ. Εξ. Γ. Παπανδρέου «ήρθαν πάλι όλοι πίσω».

Τώρα δεν έρχονται πια μόνο για τη σοδιά. Κάθε Αλβανός ο οποίος βοηθάει για μισό χρόνο να στηθεί το κύκλωμα παίρνει 15.000 € από ένα κόμμα στην Αλβανία, λέει ο Ιλίρ. Ακόμα τους συμβουλεύουν να γραφτούνε στις κοινότητες για να είναι νόμιμοι εκεί. Δεν είναι όλοι οι Αλβανοί ενθουσιασμένοι από την ιδέα της μεγάλης Αλβανιάς. Από το δρόμο για Έδεσσα πάει ο δρόμος για την Φλαμουριά. Εδώ υπάρχουν Βίλες, φοίνικες και ωραίοι κήποι. Οι κάτοικοι φοβούνται: «Ούτε μέσα στα σπίτια μας δεν μιλάμε αλβανικά» λέει ένας παπούς. «Οι Έλληνες μας αφομοιώσανε, δεν έχουμε ούτε σχολεία. Αλλά μια επανάσταση;» Κουνάει το κεφάλι του και λέει: «Τότε θα τα χάσουμε όλα και θα μας διώξουν». Είναι «Δαβίδ ενάντια Γολλιάθ» Άλλωστε η Ελλάδα είναι στο ΝΑΤΟ.

Ο Ιλίρ, υπεύθυνος για τα όπλα για τους νέους επαναστάτες, περιμένει να πέσει η νύχτα. Τότε θα έρθει ένα φορτηγό γεμάτο όπλα.

Σπόνσορες υπάρχουν αρκετοί, λέει ο Ιλίρ με 5 πλαστά διαβατήρια στην τσέπη του. Τον Ιούνιο 2003 έγινε μια μεγάλη αγορά στην Κροατία. 2000 Καλάσνικοβ, αρκετές ρακέτες, 800 χειροβομβίδες, 12 αντι-τανκ ρακέτες και πολλές πανοπλίες.

Η κοινοτική δύναμη πίσω από το σχέδιο που έγινε το 1995 στόχος είναι η ΑΝΑ (Αλβανικός Εθνικός Στρατός).

Το πολιτικό κεφάλι ο οποίος κρυβότανε στο ιντερνετ με το ψευδώνυμο «Αλβαν Βγιόσα», είναι ο δικηγόρος Ιδαγιετ Βεκίρη, 52. Ιδρυτής του κόμματος Εθνική Ένωση Αλβανίας και φίλος του Φάτος Νάνο, πρόεδρος της Αλβανίας. Ήτανε μαζί στην φυλακή όταν δεν ήταν ακόμα στην εξουσία.

Εδώ και λίγο καιρό ψάχνει η Αλβανική κυβέρνηση για τον «Βεκίρη που ξεσηκώνει τον λαό» μέσω της Ιντερπολ. Αυτό δεν τον ενοχλεί να μιλάει ανοιχτά για τους στόχους του. Άλλωστε η ΑΝΑ αναγνώρισε 33 χτυπήματά της.

Με το μικρό του στρατό θέλει να μπει στ’ αχνάρια του UCK. Ο κόσμος πρέπει να δεχτεί την ΑΝΑ, δήλωσε ο Βεκίρι. Αν δεν τα βρούνε διπλωματικά θα καλέσει τους οπαδούς του σε ανταρτοπόλεμο. Κανένας Αλβανός στα Βαλκάνια δεν θα αρνηθεί τον πόλεμο, αν δοθεί η ευκαιρία για την ένωση.

Αυτά δεν είναι απλά φαντάσματα. Πολλές φορές προειδοποίησαν κυβερνήσεις των Βαλκανίων και την ΕΕ. Πιστεύουν πως θα υπάρχει πρόβλημα στα Βαλκάνια. Ο υπουργός Ε.Α. των Σκοπίων Βλάδο Μπουτσκοβσκι βλέπει στην ομάδα του Βεκίρι μια απειλή για την ειρήνη στα Βαλκάνια.

Και η Αθήνα είναι προβληματισμένη. Το δήλωσε ο Παπανδρέου στην τελευταία του επίσκεψη στα Σκόπια, λέει ο πρώην πρόεδρος Γλιγόροφ. Η ελπίδα για μια ειρηνική λύση σβήνει στα Σκόπια. Οι διαφορές μεταξύ Σλάβων και Αλβανών είναι μεγαλύτερες από ποτέ άλλοτε. Αν δεν πετύχει η Αλβανική κυβέρνηση μέχρι τέλος του χρόνου, τότε θα έρθει η ώρα της ΑΝΑ. Και αυτή τη φορά θα γίνει ο πόλεμος για έδαφος.

Οι Αλβανοί έχουν ελπίδες. Ένας από τους υποψήφιους προέδρους των ΗΠΑ, ο δημοκράτης Wesley Clark, επισκέφτηκε προ λίγο καιρό το Κόσοβο. Υποσχέθηκε στους Αλβανούς να τους βοηθήσει με όλη του την καρδιά, αν οι Αλβανοί στο Κογκρέσο των ΗΠΑ (Ελίτ) του δώσουνε τις ψήφους τους.

Αλλά η βοήθεια των ΗΠΑ ήδη κυλάει. Οι μυστικές υπηρεσίες λένε, πως στο Νεάπελ παραδόθηκαν 9 κονταινερ το 2001 στους Αλβανούς αντάρτες. Έτσι αυτοί έχουνε επαφή. Όλα αυτά οργανώνονται από την MPRI (Military Professional Resources Inc.). Πολλοί πρώην στρατιωτικοί των ΗΠΑ οργανώνουν παγκόσμιες ασκήσεις για στρατούς. Έτσι στείλανε 150 από τους καλύτερους Αλβανούς αντάρτες (Muschahidin) στην Τουρκία για ασκήσεις.

Όμως, μια επίθεση Αλβανών στην Ελλάδα θα φέρει της ΗΠΑ σε μια πολύ δύσκολη διπλωματική θέση. Γι’ αυτό συνιστάνε την ΑΝΑ να λύσει το πρόβλημα με διπλωματία.

Από την Αθήνα θα ζητήσουν προς το παρόν, μόνο την επανεγκατάσταση 200.000 Αλβανών, οι οποίοι διώχτηκαν μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο, είπε ο Βεκίρι.

Θα βοηθήσουνε την κατάσταση με μικρές προβοκάτσιες. Τα όπλα είναι ρεσέρβα.

«Όμως ξέρετε όλοι» προσθέτει ο Αλβανός και γελάει «ότι η όρεξη έρχεται στο φαγητό»

 

 

http://antibaro.gr