Συντονιστική Επιτροπή Δήμων, Κοινοτήτων, Σωματείων και Οργανώσεων της Επαρχίας Κερύνειας

Σε σημερινή έκτακτη συνεδρία της Συντονιστικής Επιτροπής Δήμων, Κοινοτήτων, Σωματείων και Οργανώσεων Επαρχίας Κερύνειας, στην οποία συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Κυρηνείας, οι τρεις Δήμαρχοι της Επαρχίας - Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά - ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων και οι Πρόεδροι όλων των Σωματείων και Οργανώσεων της Επαρχίας, ομόφωνα αποφασίστηκε ότι το σχέδιο λύσης του Κυπριακού προβλήματος, που πρότεινε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, διότι σ’ αυτό:

1. Δεν κατοχυρώνεται η επιστοφή όλων των προσφύγων και των εκτοπισμένων στα σπίτια και τις περιουσίες τους.

2. Δεν κατοχυρώνεται η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και των εποίκων.

3. Δεν κατοχυρώνεται η έμπρακτη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.

4. Δεν κατοχυρώνεται η εφαρμογή όλων των διεθνώς κατοχυρωμένων βασικών ελευθεριών και πολιτικών δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι τα πιο πάνω είναι οι πάγιες θέσεις της Συντονιστικής Κερύνειας και ότι με αυτές δεσμεύτηκαν κατά καιρούς όλες οι πολιτικές ηγεσίες της Κύπρου και της Ελλάδας. Οι πιο πάνω Αρχές περιλαμβάνονται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Επισημαίνεται δε ότι η λύση που προτείνεται αντίκειται προς το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

Ομόφωνα η Συντονιστική καλεί τις ηγεσίες Κύπρου και Ελλάδας να απαιτήσουν την εφαρμογή των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και στη Κύπρου.

Ομόφωνα αποφασίστηκε, επίσης, όπως οργανωθούν μαζικές και άλλες εκδηλώσεις κινητοποίησης του Λαού, προκειμένου να προληφθεί η επιβολή μιας νέας απαράδεκτης κατάστασης, που θα οδηγήσει τον τόπο σε νέες περιπέτειες.

 

Λευκωσία, 13 Νοεμβρίου 2002

 

 


http://www.antibaro.gr