Εκτέλεση εν ψυχρώ από τους κεμαλικούς

 

εφημ. Μικρασιατική Ηχώ,

ΙανουάριοςΦεβρουάριος 2002

 

Ανθρώπινα οστά, που κατά πάσα πιθανότητα ανήκουν σε Έλληνες στρατιώτες οι οποίοι εγκλωβίστηκαν όταν έσπασε το μικρασιατικό μέτωπο και εκτελέστηκαν από τα στρατεύματα του Κεμάλ, βρέθηκαν σε σπηλιά κοντά στην πόλη Ουσάκ της Μικράς Ασίας.

Το θέμα μεταδόθηκε από τα ελληνικά Μ.Μ.Ε. χωρίς κανένας αρμόδιος να έχει μέχρι στιγμής ευαισθητοποιηθεί. Σχετική ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Στέλιος Παπαθεμελής και Παναγιώτης Κρητικός. Οι δύο βουλευτές υπενθυμίζουν το καθήκον της ελληνικής πολιτείας να ζητήσει την αντικειμενική διερεύνηση του θέματος και εφόσον διαπιστωθεί ότι όντως τα οστά ανήκουν σε άντρες του ελληνικού στρατού τότε να ζητήσει την μετακομιδή των οστών στην Ελλάδα, προκειμένου να ενταφιαστούν με τις πρέπουσες τιμές.

Στην υπόθεση παρενέβη ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού (ΔΙΣ) υποστράτηγος Κακουδάκης, ο οποίος κατέθεσε στην Βουλή τα ονόματα των 400 εκτελεσθέντων στρατιωτών της ομάδας Τρικούπη που αιχμαλωτίστηκαν μετά τη μάχη του Αλή Βεράν.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο θέμα η Ανατολή (Φεβρουάριος 2002) γράφει ότι μετά τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο διευθυντής τις ΔΙΣ, επανήλθε στην επικαιρότητα το αίτημα για την ανέγερση ενός μνημείου ή δημιουργία στρατιωτικού νεκροταφείου στη γη της Μικράς Ασίας, τι στιγμή μάλιστα που υπάρχει στην Ελλάδα τούρκικο στρατιωτικό νεκροταφείο. Εκτός κι αν το αίτημα των βουλευτών ή αυτό για ανέγερση μνημείου πεσόντων θεωρείται αναχρονισμός που δεν συνάδει με το τεχνητό κλίμα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, γράφει η συνάδελφος.


http://www.antibaro.gr