Κατηγορίες άρθρων

 Ιστορική αδιαλλαξία

Αρχική σελίδα
Εξωτ. πολιτική/ Διπλωματία
Εθνικά θέματα
Κοινωνία
Πολιτισμός
Θρησκεία
Διεθνή
Βιβλιογραφία/ Συνδέσεις
Εκδηλώσεις
Οπτικοακουστικό
υλικό
Δελτία
Ενημέρωσης
Ιστολόγιο
Αντίβαρου
ʼγρα γραπτών
Πρόσφατα κείμενα
Με χρονολογική σειρά.
Δελτίο ενημέρωσης!
Εγγραφή Διαγραφή
Συγγραφείς

Αθανάσιος Γιουσμάς
ʼθως Γ. Τσούτσος
ʼκης Καλαιτζίδης
Αλέξανδρος Γερμανός
Αλέξανδρος-Μιχαήλ Χατζηλύρας
Αλέξανδρος Κούτσης
Αμαλία Ηλιάδη
Ανδρέας Σταλίδης
Ανδρέας Φαρμάκης
Ανδρέας Φιλίππου
Αντώνης Κ. Ανδρουλιδάκης
Αντώνης Λαμπίδης
Αντώνης Παυλίδης
Απόστολος Αλεξάνδρου
Απόστολος Αναγνώστου
Αριστείδης Καρατζάς
Αχιλλέας Αιμιλιανίδης
Βάιος Φασούλας
Βαν Κουφαδάκης
Βασίλης Γκατζούλης
Βασίλης Ζούκος
Βασίλης Κυρατζόπουλος
Βασίλης Πάνος
Βασίλης Στοιλόπουλος
Βασίλης Ν. Τριανταφυλλίδης
(Χάρρυ Κλυνν)
Βασίλης Φτωχόπουλος
Βένιος Αγελόπουλος
Βίας Λειβαδάς
Βλάσης Αγτζίδης
Γεράσιμος Παναγιωτάτος-Τζάκης
Γιάννης Διακογιάννης
Γιάννης Θεοφύλακτος
Γιάννης Παπαθανασόπουλος
Γιάννης Τζιουράς
Γιώργος Αλεξάνδρου
Γιώργος Βλαχόπουλος
Γιώργος Βοσκόπουλος
Γιώργος Βότσης
Γιώργος Κακαρελίδης
Γιώργος Καστρινάκης
Γιώργος Κεκαυμένος
Γιώργος Κεντάς
Γιώργος Κολοκοτρώνης
Γιώργος Κουτσογιάννης
Γιώργος Νεκτάριος Λόης
Γιώργος Μαρκάκης
Γιώργος Μάτσος
Γιώργος Παπαγιαννόπουλος
Γιώργος Σκουταρίδης
Γιώργος Τασιόπουλος
Γλαύκος Χρίστης
Δημήτρης Αλευρομάγειρος
Δημήτρης Γιαννόπουλος
Δημήτριος Δήμου
Δημήτρης Μηλιάδης
Δημήτριος Γερούκαλης
Δημήτριος Α. Μάος
Δημήτριος Νατσιός
Διαμαντής Μπασάντης
Διονύσης Κονταρίνης
Διονύσιος Καραχάλιος
Ειρήνη Στασινοπούλου
Ελένη Lang - Γρυπάρη
Ελευθερία Μαντζούκου
Ελευθέριος Λάριος
Ελλη Γρατσία Ιερομνήμων
Ηλίας Ηλιόπουλος
Θεόδωρος Μπατρακούλης
Θεόδωρος Ορέστης Γ. Σκαπινάκης
Θεοφάνης Μαλκίδης
Θύμιος Παπανικολάου
Θωμάς Δρίτσας
Ιωάννης Μιχαλόπουλος
Ιωάννης Χαραλαμπίδης
Ιωάννης Γερμανός
Κρίτων Σαλπιγκτής
Κυριάκος Κατσιμάνης
Κυριάκος Σ. Κολοβός
Κωνσταντίνος Αλεξάνδρου Σταμπουλής
Κωνσταντίνος Ναλμπάντης
Κωνσταντίνος Ρωμανός
Κωνσταντίνος Χολέβας
Λαμπρινή Θωμά
Μαίρη Σακελλαροπούλου
Μανώλης Βασιλάκης
Μανώλης Εγγλέζος - Δεληγιαννάκης
Μάρκος Παπαευαγγέλου
Μάρω Σιδέρη
Μιλτιάδης Σ.
Μιχάλης Χαραλαμπίδης
Μιχάλης Κ. Γκιόκας
Νέστωρ Παταλιάκας
Νικόλαος Μάρτης
Νίκος Ζυγογιάννης
Νίκος Καλογερόπουλος Kaloy
Νίκος Λυγερός
Νίκος Παπανικολάου
Νίκος Σαραντάκης
Νίνα Γκατζούλη
Παναγιώτης Α. Μπούρδαλας
Παναγιώτης Ανανιάδης
Παναγιώτης Ήφαιστος
Παναγιώτης Α. Καράμπελας
Παναγιώτης Καρτσωνάκης
Παναγιώτης Φαραντάκης
Παναγιώτης Χαρατζόπουλος
Πανίκος Ελευθερίου
Πάνος Ιωαννίδης
Πασχάλης Χριστοδούλου
Παύλος Βαταβάλης
Σοφία Οικονομίδου
Σπυριδούλα Γρ. Γκουβέρη
Σταύρος Σταυρίδης
Σταύρος Καρκαλέτσης
Στέλιος Θεοδούλου
Στέλιος Μυστακίδης
Στέλιος Πέτρου
Στέφανος Γοντικάκης
Σωτήριος Γεωργιάδης
Τάσος Κάρτας
Φαήλος Κρανιδιώτης
Φειδίας Μπουρλάς
Χρήστος Ανδρέου
Χρήστος Δημητριάδης
Χρήστος Κηπουρός
Χρήστος Κορκόβελος
Χρήστος Μυστιλιάδης
Χρήστος Σαρτζετάκης
Χριστιάνα Λούπα
Χρίστος Δαγρές
Χρίστος Δ. Κατσέτος
Χρύσανθος Λαζαρίδης
Χρύσανθος Σιχλιμοίρης
Gene Rossides
Marcus A. Templar

Επικοινωνία
Οι απόψεις σας είναι ευπρόσδεκτες!
 

 


Ιστορική αδιαλλαξία

Δημήτριος Δήμου

Αντίβαρο, Απρίλιος 2008

                                  

Μεγάλος χορός συζητήσεων στήθηκε γύρω από το Σκοπιανό το τελευταίο δεκαπενθήμερο, ιδιαίτερα στα δελτία ειδήσεων των τηλεοράσεων και με ξενίζει η βαθιά και αδικαιολόγητη, άγνοια του προβλήματος, το οποίο έχει ιστορική συνέχεια και ιστορική ερμηνεία. Η ακατανόητη για πολλούς και για τις αρμόδιες Ελληνικές υπηρεσίες, αδιαλλαξία των Σκοπιανών, που μένουν αμετακίνητοι στη καπηλεία του ονόματος « Μακεδονία», έχει ιστορικές ρίζες, τις οποίες σήμερα θα προσπαθήσω να παρουσιάσω, όσο γίνεται σύντομα, για μια αντικειμενική ενημέρωση επί του σοβαρού αυτού θέματος. Το 1870 οι Βούλγαροι κηρύσσουν, την ανεξάρτητη Βουλγαρική εκκλησία, τη γνωστή έκτοτε ως Εξαρχία και αρχίζει η  Ελληνοβουλγαρική σύγκρουση για τη Μακεδονία. Η συνθήκη του Αγίου Στεφάνου (1878) που επεσφράγισε τη μεγάλη νίκη της Ρωσίας επί της Τουρκίας, είχε σαν αποτέλεσμα την ίδρυση της Μεγάλης Βουλγαρίας, από το Δούναβη ως το Αιγαίο και από τη Κορυτσά μέχρι το Πύργο στον Εύξεινο Πόντο.

 

Ο Τσάρος τότε πίστευε, ότι με το προγεφύρωμα της τεράστιας Βουλγαρίας υλοποιείτο το από αιώνων Ρωσικό όνειρο εξόδου στις θερμές θάλασσες (Αιγαίο). Ανεξαρτήτως του παραλόγου της συνθήκης, που δεν ίσχυσε ούτε μια στιγμή λόγω τροποποίησης με την απόφαση του Βερολίνου (1878),  η συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, γέννησε και εξέθρεψε το Βουλγαρικό μεγαλοϊδεατισμό, που θα πλήρωνε πολύ ακριβά ο Ελληνικός λαός της Μακεδονίας και Θράκης.

 

Πρίν αλέκτωρ φωνήσει (1886), η Βουλγαρία προσαρτά πραξικοπηματικά την Ελληνικοτάτη Ανατολική  Ρωμυλία, η οποία ήδη είχε μείνει αυτόνομη, υπό την Οθωμανική αυτοκρατορία. Η Βουλγαρία συνέχισε την επεκτατική της πολιτική και εκμεταλλευόμενη την ήττα του Ελληνικού Στρατού το 1897 άρχισε να υλοποιεί τα εγκληματικά της σχέδια για εκδίωξη των Ελλήνων από τη Μακεδονία. Έτσι , τον Ιούλιο του 1903 στη γιορτή του προφήτη Ηλία, με μια τεράστια προβογκάτσια ξεκινά μια μεγάλη εξέγερση (Ίλιντεν) την οποία χρεώνει στους Έλληνες Μακεδόνες και συντρέχει τους Τούρκους στη καταστολή της. Περί τις 270.000 Τουρκικός στρατός εισβάλει στη Μακεδονία και κατέπνιξε την δήθεν εξέγερση στο αίμα. Οι Έλληνες ανυποψίαστοι, αφού ούτε καν εγνώριζαν τα περί εξεγέρσεως,  κατεσφάγησαν από Τούρκους και Βουλγάρους. Οι Βούλγαροι ανέσκαψαν πάνω από 200 Ελληνικές πόλεις και χωριά και ιστορική έμεινε η καταστροφή του Κρουσόβου. Οι Βούλγαροι σφαγείς κομιτατζήδες υπό τον  τρομερό εγκληματία Γκότσε Ντέλτσεφ (στην προτομή του κατέθεσε στεφάνι πρίν λίγο καιρό ο πρωθυπουργός των Σκοπίων) έγιναν ο φόβος και ο τρόμος των Ελλήνων Μακεδόνων.

 

Η τρομερή οργάνωση VMRO (Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση) των κομιτατζήδων της οποίας ηγήθηκε ο Ντέλτσεφ για να αφανίσει τον Ελληνισμό, είναι σήμερα το κυβερνών κόμμα στα Σκόπια, χωρίς έστω και από ντροπή να έχει αλλάξει το όνομά του VMRO. Δηλαδή οι Σκοπιανοί σήμερα έχουν σαν απόλυτο ήρωα-πρότυπο το Ντέλτσεφ και σαν κυβέρνηση το VMRO. Χρειάζεται να πούμε κάτι πιο συγκλονιστικό; Το 1904  άρχισε η βίαιη ένοπλη σύγκρουση Ελλήνων – Βουλγάρων και τελείωσε το 1908. Τα αντάρτικα Ελληνικά σώματα χωρίς την υποστήριξη του επίσημου κράτους, πέρασαν κρυφά στη Μακεδονία και χάρις στη συνδρομή και την αυτοθυσία των Μακεδόνων, κατάφεραν να αναχαιτίσουν τη δράση των Βουλγάρων – Κομητατζήδων. Στη συγκρότηση αυτών των σωμάτων πρωτοστατεί η Κρήτη, η οποία αν και δεν έχει αποκτήσει την ελευθερία της, γίνεται ο αιμοδότης της Ελληνικής Μακεδονικής σωτηρίας.  Πολλά και ίσως τα περισσότερα Ελληνικά αντάρτικα σώματα αποτελούνταν από Σλαβόφωνους και Βλαχόφωνους Έλληνες στη ψυχή πολεμησταράδες, που κατάφεραν το μέγα άθλο σωτηρίας των Ελλήνων Μακεδόνων, σε πείσμα των μεγάλων δυνάμεων, των Βουλγάρων, των Τούρκων, ακόμα και των Σέρβων.

 

Οι Βούλγαροι τους αποκαλούσαν Γκραικομάνους, δηλαδή φανατικότερους των ελευθέρων Ελλήνων και ετρέποντο εις φυγήν επι τη θέα τους. Μετά τις σφαγές του Ιλιντεν, ο Χιλμή πασάς το 1904 προέβη σε απογραφή πληθυσμού στα μεγάλα βιλαέτια Μοναστηρίου και Θεσ/νικης και παρά τον κατατρεγμό που υπέστησαν οι Έλληνες, οι αριθμοί ήταν: 634.510 έλληνες και 385.729 βούλγαροι. Σκεφθείτε , και ας το έλεγε κάποιος στο ΝΙΜΙΤΣ, ότι ουδείς είχε δηλώσει «Μακεδόνας» όπως λένε σήμερα οι Σκοπιανοί επικαλούμενοι τους παππούδες τους. Οι πόλεμοι του 1912-1913 βρήκαν την Ελλάδα χάρις στο μεγάλο ηγέτη Ε. Βενιζέλο με ένα στρατό πολύ οργανωμένο και από τις σπάνιες φορές πειθαρχημένο. Αυτός ο Στρατός ελευθέρωσε της Μακεδονία από τον Οθωμανικό ζυγό. Η συνθήκη του Βουκουρεστίου (10/08/1913) καθόρισε τα σύνορα των Βαλκανικών χωρών και σήμερα βρέθηκαν κάτι Σκοπιανοί, αγνώστου καταγωγής και τα αμφισβητούν.

 

Σκεφθείτε για λίγο, ότι όλοι οι μεγάλοι άνδρες της παγκόσμιας Ιστορίας, έγιναν μεγάλοι γιατί επένδυσαν  στην αξιοπρέπεια  δια της ισχύος. Μόνο η ένθεν κακείθεν νεοελληνική πολιτική νομεγκλάτούρα, θεωρεί το στράτευμα περιττό και επενδύει  στην αναξιοπρεπή εθνική οσφυοκαμψία και στο χρήμα. Μια χούφτα Μακεδονομάχοι, δε δείλιασαν ούτε στιγμή μπροστά στους Τουρκοβουλγάρους. Δειλιάζει η σημερινή Ελλάδα με τον δήθεν πρώτο αμυντικό προυπολογισμό στον κόσμο. Ακολούθησαν οι δύο μεγάλοι παγκόσμιοι πόλεμοι και οι συνθήκες ειρήνης, του Νεϊγύ (1919) και Παρισίων (1947) με τις οποίες καθορίστηκε το νομικό καθεστώς των συνόρων της πατρίδος μας. Το 1926 η Κοινωνία των Εθνών κάνει απογραφή πληθυσμού στη Μακεδονία, και βγάζει: 1.341.000 Έλληνες, 2000 Μουσουλμάνους, 77.000 Βούλγαρους και 91000 διάφορους κυρίως Εβραίους. Κανένας και πάλι σκοπιανομακεδών.

 

Ο Β΄ παγκόσμιος πόλεμος ήταν η ευκαιρία που περίμεναν οι καραδοκούντες Βούλγαροι για να αρπάξουν την Μακεδονία. Με τις συμφωνίες Χίτλερ- Φίλωφ η Βουλγαρία μετά την είσοδο των Χιτλερικών στρατευμάτων στην Ελλάδα κατέλαβε ολόκληρο το κομμάτι της Γιουγκοσλαυικής Μακεδονίας, την Ελληνική Θράκη και Ανατολική Μακεδονία. Η Ελληνική Κεντρική Μακεδονία κρατήθηκε από τους Γερμανούς και η Δυτική δόθηκε στους Ιταλούς. Οι Βούλγαροι με ειδική άδεια του Χίτλερ μπήκαν στη Κεντρική Μακεδονία στους νομούς Κιλκίς, και Χαλκιδικής. Όταν όμως οι Ιταλοί συνθηκολόγησαν, το κενό τους στη Δ. Μακεδονία έσπευσαν να το καλύψουν οι Βούλγαροι,  με σώματα ασφαλείας Βουλγαρόφωνων, τα περιβόητα «ΟΧΡΑΝΑ» που επέβαλαν τον βίαιο εκβουλγαρισμό. Επακολούθησε ομαδική εκδίωξη των Ελλήνων, με οικονομική και φυσική εξόντωση που συνδυάστηκε με Εποικισμό Βουλγάρων εκ Βουλγαρίας. Δυστυχώς στη φάση αυτή πολλοί Σλαβόφωνοι Ελληνικής συνείδησης συνεργάστηκαν με τους Βουλγάρους και φυσικά έμειναν εκτός εθνικού κορμού με την απελευθέρωση. Η μάζα εκ τούτων έμειναν στη περιοχή των σημερινών Σκοπίων και απετέλεσαν το κορμό των την Ελλάδα μισούντων. Αργότερα αυτοί μετανάστευσαν σε Καναδά και Αυστραλία και έγιναν μαζί με τους Σλαύους οι σημερινοί παλικαράδες των Σκοπίων που μας δημιουργούν τα επεισόδια. Με τη λήξη του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, οι Βούλγαροι υπήχθησαν στο άρμα της Σοβιετικής Ένωσης και όχι μόνο δεν πλήρωσαν για τα εγκλήματά τους κατά των Ελλήνων της Μακεδονίας, αλλά έγιναν και το αγαπημένο παιδί της Σοβιετίας, προσπαθώντας να εκμεταλλευθούν οποιαδήποτε αναταραχή για να ξαναμπούν στη Μακεδονία. Τότε παρουσιάστηκε ένας ακόμα σφετεριστής της Μακεδονίας. Ο Τίτο.

 

Ο Τίτο αρχικά υπό τη πίεση του Στάλιν ονόμασε τη μία από τις έξη ομόσπονδες λαϊκές Δημοκρατίες, «Μακεδονία» και ο πληθυσμός της που ήταν πολυποίκιλος πήρε το όνομα «Μακεδονικός». Ούτε ο ίδιος πίστευε σ’ αυτά που έκανε, γιαυτό και επιχείρησε να πείσει τα δύο αδελφά κομμουνιστικά κόμματα, Ελλάδος και Βουλγαρίας. Στην  Ελλάδα έφτασε ο υπαρχηγός του, Βουκμανοβιτς-Τέμπο, ο οποίος απέτυχε να πείσει το ΚΚΕ να συμφωνήσει. Στην Ελλάδα άρχιζε ο επικατάρατος εμφύλιος και οι Γιουγκοσλαύοι συγκρότησαν δια της ΣΝΟΦ (Σλαυομακεδονικό Εθνικό- Απελευθερωτικό Μέτωπο) ένοπλα τμήματα Σλαυομακεδόνων, προτείνοντας στον ΕΛΑΣ συνεργασία που δεν έγινε αποδεκτή. Όμως το 1946 (δεύτερος γύρος) η νέα οργάνωση ΝΟΦ κατάφερε να φέρει τις δυνάμεις της μέσα στην Ελληνική Μακεδονία. Επειδή ο εμφύλιος στην Ελλάδα είχε πάρει διαστάσεις ο Τίτο κατάφερε μέσω Στάλιν με τις συμφωνίες του Μπλέντ (1947) να υπογράψει ο Γκ. Δημητρώφ (ΚΚΒ) την αναγνώριση των «Μακεδόνων» σαν εθνότητα, ακόμη και αυτούς της Μακεδονίας του Πιρίν. Έτσι θα ενωνότανε η Γιουγκοσλαυική Μακεδονία με αυτή του Πιρίν και μετά τη λήξη του εμφυλίου με την Ελληνική και θα αποτελούσαν το μεγάλο κράτος της Μακεδονίας.  Όμως το καλοκαίρι του 1948 η ρήξη Στάλιν – Τίτο ματαίωσε τα σχέδια της μεγάλης Μακεδονίας. Αυτή η μεγάλη Μακεδονία είναι το αλυτρωτικό όνειρο των Σκοπιανών σήμερα, δεδομένου ότι τελικά και το ΚΚΕ το δέχτηκε στη 5η του Ολομέλεια.

 

Το 1944 στη σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας μπήκαν οι βάσεις σφετερισμού του ονόματος, έγινε η παραχάραξη ιστορίας και γλώσσας και έτσι ανατραφήκανε τρείς γενεές Σκοπιανών για να φτάσουμε στους σημερινούς αδιάλλακτους. Μπήκε στη διδασκαλία των σχολείων τους, ότι οι Σλαύοι ήρθαν τον 6ο – 7ο αιώνα στην Μακεδονία και ενωθήκανε με τους ντόπιους Μακεδόνες δημιουργώντας μια φυλή. Η άρχουσα τάξη των Μακεδόνων μιλούσε στην αρχαία Μακεδονία Ελληνικά, ενώ ο λαός τα σημερινά Σκοπιανά… Τα Σκοπιανά είναι μια μίξη αρχαίων Ελληνικών λέξεων στη Βουλγαρική γλώσσα. Διδάσκανε στα παιδιά τους για παράδειγμα, ότι το 1821 ήταν αγώνες και θυσίες των «Μακεδόνων». Στο Β΄Παγκόσμιο τη πρώτη νίκη κατά του Φασισμού τη κατήγαγαν το 1940 οι «Μακεδόνες» δια της Μεραρχίας Φλωρίνης. Όσο για τον εμφύλιο είχαν κάτι πιο ευφάνταστο. Ήταν λένε μια Ελληνομακεδονική σύγκρουση. Αυτοί  οι γελοίοι μύθοι γίνανε πιστευτοί από τη παγκόσμια κοινότητα και δυστυχώς από τους συμμάχους μας, χάρις τη πολιτική και διπλωματική αβελτηρία της Ελλάδος. Μετά από όλα αυτά δεν μπορεί κανείς να καταλάβει, γιατί μας φαίνεται ανεξήγητη η αδιαλλαξία των Σκοπίων. Η Ιστορία την επεξηγεί πλήρως, εκτός εάν η υπεύθυνοι στην Ελλάδα δεν διαβάζουν ποτέ τους Ιστορία. Η σημερινή τρίτη γενεά Σκοπιανών έχουν ήδη οι ίδιοι πεισθεί με το παραμύθι τους. Η αδιαλλαξία τους θα μείνει Ιστορική ως πράξη και ως μυθιστόρημα. Όλα τα παραπάνω είναι μια ιστορική αλήθεια, χωρίς τη παραμικρή αμφισβήτηση. Όμως για να τη κάνεις πειστική στους άλλους, χρειάζεσαι δύναμη. Και δύναμη δεν έχουμε. Ίσως οι Σκοπιανοί με την ιστορική αδιαλλαξία τους, τουλάχιστον μεχρι τώρα, μας σώσανε από την υπογραφή μιας ολέθριας σύνθετης ονομασίας.

 

 

 Δ. Δήμου                                                                        Αθήνα 06/03/2008

 

 

 

http://www.antibaro.gr