Κατηγορίες

Αγγλικές αποικιοκρατικές βάσεις και σχέδιο Ανάν

Αρχική σελίδα
Εξωτ. πολιτική/ Διπλωματία
Εθνικά θέματα
Κοινωνία
Πολιτισμός
Θρησκεία
Διεθνή
Βιβλιογραφία/ Συνδέσεις
Εκδηλώσεις
Οπτικοακουστικό
υλικό
Δελτία
Ενημέρωσης
Ιστολόγιο
Αντίβαρου
Άγρα γραπτών
Πρόσφατα κείμενα
Με χρονολογική σειρά.
Δελτίο ενημέρωσης!
Εγγραφή Διαγραφή
Συγγραφείς

Αθανάσιος Γιουσμάς
Άθως Γ. Τσούτσος
Άκης Καλαιτζίδης
Αλέξανδρος Γερμανός
Αλέξανδρος-Μιχαήλ Χατζηλύρας
Αλέξανδρος Κούτσης
Αμαλία Ηλιάδη
Ανδρέας Σταλίδης
Ανδρέας Φαρμάκης
Ανδρέας Φιλίππου
Αντώνης Κ. Ανδρουλιδάκης
Αντώνης Λαμπίδης
Αντώνης Παυλίδης
Απόστολος Αλεξάνδρου
Απόστολος Αναγνώστου
Αριστείδης Καρατζάς
Αχιλλέας Αιμιλιανίδης
Βάιος Φασούλας
Βαν Κουφαδάκης
Βασίλης Γκατζούλης
Βασίλης Ζούκος
Βασίλης Κυρατζόπουλος
Βασίλης Πάνος
Βασίλης Στοιλόπουλος
Βασίλης Ν. Τριανταφυλλίδης
(Χάρρυ Κλυνν)
Βασίλης Φτωχόπουλος
Βένιος Αγελόπουλος
Βίας Λειβαδάς
Βλάσης Αγτζίδης
Γεράσιμος Παναγιωτάτος-Τζάκης
Γιάννης Διακογιάννης
Γιάννης Θεοφύλακτος
Γιάννης Παπαθανασόπουλος
Γιάννης Τζιουράς
Γιώργος Αλεξάνδρου
Γιώργος Βλαχόπουλος
Γιώργος Βοσκόπουλος
Γιώργος Βότσης
Γιώργος Κακαρελίδης
Γιώργος Καστρινάκης
Γιώργος Κεκαυμένος
Γιώργος Κεντάς
Γιώργος Κολοκοτρώνης
Γιώργος Κουτσογιάννης
Γιώργος Νεκτάριος Λόης
Γιώργος Μαρκάκης
Γιώργος Μάτσος
Γιώργος Παπαγιαννόπουλος
Γιώργος Σκουταρίδης
Γιώργος Τασιόπουλος
Γλαύκος Χρίστης
Δημήτρης Αλευρομάγειρος
Δημήτρης Γιαννόπουλος
Δημήτριος Δήμου
Δημήτρης Μηλιάδης
Δημήτριος Γερούκαλης
Δημήτριος Α. Μάος
Δημήτριος Νατσιός
Διαμαντής Μπασάντης
Διονύσης Κονταρίνης
Διονύσιος Καραχάλιος
Ειρήνη Στασινοπούλου
Ελένη Lang - Γρυπάρη
Ελευθερία Μαντζούκου
Ελευθέριος Λάριος
Ελλη Γρατσία Ιερομνήμων
Ηλίας Ηλιόπουλος
Θεόδωρος Μπατρακούλης
Θεόδωρος Ορέστης Γ. Σκαπινάκης
Θεοφάνης Μαλκίδης
Θύμιος Παπανικολάου
Θωμάς Δρίτσας
Ιωάννης Μιχαλόπουλος
Ιωάννης Χαραλαμπίδης
Ιωάννης Γερμανός
Κρίτων Σαλπιγκτής
Κυριάκος Κατσιμάνης
Κυριάκος Σ. Κολοβός
Κωνσταντίνος Αλεξάνδρου Σταμπουλής
Κωνσταντίνος Ναλμπάντης
Κωνσταντίνος Ρωμανός
Κωνσταντίνος Χολέβας
Λαμπρινή Θωμά
Μαίρη Σακελλαροπούλου
Μανώλης Βασιλάκης
Μανώλης Εγγλέζος - Δεληγιαννάκης
Μάρκος Παπαευαγγέλου
Μάρω Σιδέρη
Μιλτιάδης Σ.
Μιχάλης Χαραλαμπίδης
Μιχάλης Κ. Γκιόκας
Νέστωρ Παταλιάκας
Νικόλαος Μάρτης
Νίκος Ζυγογιάννης
Νίκος Καλογερόπουλος Kaloy
Νίκος Λυγερός
Νίκος Παπανικολάου
Νίκος Σαραντάκης
Νίνα Γκατζούλη
Παναγιώτης Α. Μπούρδαλας
Παναγιώτης Ανανιάδης
Παναγιώτης Ήφαιστος
Παναγιώτης Α. Καράμπελας
Παναγιώτης Καρτσωνάκης
Παναγιώτης Φαραντάκης
Παναγιώτης Χαρατζόπουλος
Πανίκος Ελευθερίου
Πάνος Ιωαννίδης
Πασχάλης Χριστοδούλου
Παύλος Βαταβάλης
Σοφία Οικονομίδου
Σπυριδούλα Γρ. Γκουβέρη
Σταύρος Σταυρίδης
Σταύρος Καρκαλέτσης
Στέλιος Θεοδούλου
Στέλιος Μυστακίδης
Στέλιος Πέτρου
Στέφανος Γοντικάκης
Σωτήριος Γεωργιάδης
Τάσος Κάρτας
Φαήλος Κρανιδιώτης
Φειδίας Μπουρλάς
Χρήστος Ανδρέου
Χρήστος Δημητριάδης
Χρήστος Κηπουρός
Χρήστος Κορκόβελος
Χρήστος Μυστιλιάδης
Χρήστος Σαρτζετάκης
Χριστιάνα Λούπα
Χρίστος Δαγρές
Χρίστος Δ. Κατσέτος
Χρύσανθος Λαζαρίδης
Χρύσανθος Σιχλιμοίρης
Gene Rossides
Marcus A. Templar

Επικοινωνία
Οι απόψεις σας είναι ευπρόσδεκτες!

 

Αγγλικές αποικιοκρατικές βάσεις και σχέδιο Ανάν

Χρήστος Ανδρέου
Στέλιος Θεοδούλου
Βίας Λειβαδάς

Αντίβαρο, 
5 Μαΐου 2004

 

Αγαπητέ συμπατριώτη,

 

Πριν από λίγα χρόνια μια ομάδα ανθρώπων ξεκινήσαμε ένα αγώνα κατά του κατάλοιπου της αποικιοκρατίας, των βρετανικών βάσεων και των βρόμικων παρασκηνίων της εκάστοτε βρετανικής κυβέρνησης, αμφισβητήσαμε τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης με νομικά και πολιτικά κριτήρια. Ως ένα βαθμό πετύχαμε αρκετά, με κύρια επιτυχία την έναρξη ενός υπεύθυνου προβληματισμού από πολιτικές δυνάμεις κι άλλα οργανωμένα σύνολα, αλλά και την κυπριακή κοινή γνώμη, αναφορικά με την νομική υπόσταση και το μέλλον των βάσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Στο τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων για την ένταξή μας στην Ε.Ε. δεχτήκαμε εκκλήσεις-πιέσεις πολιτικών για αναστολή της δράσης μας για να διευκολύνουμε την ένταξή μας. Αποδεχτήκαμε με πολύ σκεπτικισμό αυτή την εισήγηση, σε μια προσπάθεια να συμβάλουμε και να αποφύγουμε ένα ανοικτό μέτωπο με τους Βρετανούς, παρόλο που κατ’ επανάληψη αναφέραμε ότι οι Άγγλοι αποικιοκράτες ήθελαν την ένταξή μας στην Ε.Ε. για να κατοχυρώσουν έτσι, και μάλιστα με τη δική μας υπογραφή ως Κυπριακή Δημοκρατία ή ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις στρατιωτικές τους βάσεις αλλά και άλλα ωφελήματα από την παραμονή τους στην Κύπρο ως επικυρίαρχοι.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την εισδοχή μας στην Ε.Ε. και τη δημοσίευση της συμφωνίας, δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε. Όμως οι Άγγλοι αποικιοκράτες δεν ήταν πλήρως ικανοποιημένοι με όσα προενταξιακά πέτυχαν, ήθελαν να έχουν μία διαρκή επικυριαρχία στην Κύπρο και προσπάθησαν να αποκτήσουν αυτά τα πλεονεκτήματα με το «διαίρει και βασίλευε» που απροκάλυπτα εισηγήθηκαν στο σχέδιο Χάνεϊ, που μετονομάστηκε σε σχέδιο Ανάν, για να έχει έτσι και την κάλυψη των Ηνωμένων Εθνών. Στο σχέδιο Ανάν μπήκαν έντεχνα πολλά αρνητικά στοιχεία που είχαν σχέση με τη βιωσιμότητα, την επιστροφή των προσφύγων, την οικονομία, τα ανθρώπινα δικαιώματα κλπ., με στόχο να μας εξαναγκάσουν να στρέψουμε αλλού την προσοχή μας και να μη δούμε ή/και να αποφύγουμε και πάλιν σύγκρουση για τα όσα αναφέρονται στα Παραρτήματα ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV, «Πρόσθετο πρωτόκολλο στη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης» (σελ. 64-66 από την επίσημη έκδοση του Σχεδίου Ανάν που κυκλοφόρησε το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας).

Μέσα από τα πιο πάνω παραρτήματα ο απλός αναγνώστης διαπιστώνει ότι οι αποικιοκράτες επιχειρούν έντεχνα να «τσιμεντώσουν» και να νομιμοποιήσουν κάθε απαράδεκτη και αυθαίρετη θέση τους και μάλιστα με την υπογραφή του λαού (δημοψηφίσματα), Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Σύμφωνα με το σχέδιο Ανάν και την επιδιωκόμενη υπογραφή μας, τίθεται τέρμα στην αμφισβήτηση του καθεστώτος των βάσεων και μάλιστα με πρόσθετα άρθρα αποκτούν υφαλοκρηπίδα, διαρκή και ανεμπόδιστη πρόσβαση οπουδήποτε και για οποιοδήποτε λόγο σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας (Παράρτημα ΙΙ, άρθρο 5), μας φορτώνουν όλα τα έξοδα για τις ζημιές που έκαναν ή θα κάνουν στους χώρους που παράνομα κατακρατούν (Παράρτημα ΙΙ, άρθρο 2), επεκτείνουν τα όρια για τους χώρους εκπαίδευσής τους (Παράρτημα ΙΙ, άρθρο 6), αρνούνται να πληρώνουν οποιοδήποτε ποσό για χρήση των βάσεων παρόλο που οι ίδιοι παίρνουν τεράστια ποσά από τους Αμερικάνους για την παροχή διευκολύνσεων, και μάλιστα, για να «τσιμεντώσουν» κάθε παράλογη ενέργειά τους, πρόσθεσαν και ένα μικρό άρθρο, μόλις δύο γραμμές (Παράρτημα ΙΙ, άρθρο 8), με τα εξής: «Οποιαδήποτε διαφορά σχετικά με την ερμηνεία ή την εφαρμογή αυτού του Πρωτοκόλλου θα επιλύεται κατόπιν διαβουλεύσεων και δεν θα παραπέμπεται σε οποιοδήποτε δικαστήριο ή τρίτο μέρος για διευθέτηση»!!!

Πριν, αλλά και μετά το ηχηρό ΟΧΙ του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου, οι Άγγλοι αποικιοκράτες παρασκηνιακά και φανερά, τόσο στα Ηνωμένα Έθνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσπαθούν να πλήξουν την Κυπριακή Δημοκρατία και να επιβάλουν τη διχοτόμηση και τα άλλα ανοσιουργήματά τους. Κάποιοι ετοιμάζονται να ζητήσουν επανάληψη του δημοψηφίσματος με μικροδιορθώσεις, χωρίς να μπαίνουν στην ουσία και κυρίως χωρίς να απαλείφονται ή να διορθώνονται τα Παραρτήματα ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV, «Πρόσθετο πρωτόκολλο στη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης».

Μετά τα πιο πάνω αποφασίσαμε να δραστηριοποιηθούμε και πάλι, όχι ως «Επιτροπή κατά των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο» αλλά με άλλη μορφή που θα συμφωνηθεί μεταξύ μας και προπαντός ως υπερκομματικοί. Νέος στόχος μας είναι με νομικά και πολιτικά άρθρα και επεμβάσεις στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας να αναδείξουμε το θέμα των αποικιοκρατικών βάσεων ως μέγιστο και να επιδιώξουμε απάλειψη κάθε επιβουλής από τους αποικιοκράτες για την Πατρίδα μας. Παράλληλα με άρθρα που μπορούμε να διοχετεύουμε στους ευρωβουλευτές, τα ευρωπαϊκά κόμματα, τα κυπριακά λόμπι στην Ελλάδα, στην Αγγλία και τις ΗΠΑ, καθώς και σε πανεπιστήμια και δημοσιογράφους, θα εξηγούμε τις θέσεις μας. Στόχος μας είναι να ενημερώνουμε τους πάντες για κάθε πτυχή, νομική ή πολιτική, που έχει σχέση με το καθεστώς των βάσεων και γενικότερα την πολιτική των Άγγλων σε σχέση με την Κύπρο.

Επειδή το θέμα αυτό αφορά και τους Τουρκοκύπριους ως μελλοντικούς εταίρους σε μια κοινή Πατρίδα ίσως να ήταν χρήσιμο να σκεφθούμε πώς να τους εμπλέξουμε κι αυτούς.

 

Αγαπητέ συμπατριώτη,

Αναμένουμε και τη δική σου συμμετοχή, ο καθένας μας ας προσθέσει το δικό του λιθαράκι τώρα γιατί σε λίγο ίσως να είναι αργά. Γι’ αυτό σε παρακαλούμε απάντησέ μας το συντομότερο δυνατό κατά πόσον σε ενδιαφέρει η συμμετοχή στην υπό σύσταση ομάδα πρωτοβουλίας. Παράλληλα ενημέρωσε φίλους σου που πιθανώς να ενδιαφέρονται. Μετά την ολοκλήρωση αυτών των επαφών, ελπίζουμε σε μία εβδομάδα, θα ορίσουμε μία ημέρα όπου τα άτομα που θα θελήσουν να συμμετάσχουν θα προδιαγράψουν τα όρια, τους στόχους καθώς και την ονομασία αυτής της Επιτροπής, ενώ παράλληλα θα εκλεγεί η επιτροπή που θα μας εκπροσωπεί.

 

Για την προσωρινή επιτροπή πρωτοβουλίας

 

Χρ. Ανδρέου (εκδότης) 22-666 595, 99-660 221 andreou2@cytanet.com.cy

Στέλιος Θεοδούλου (νομικός) 99-657 869 theocy@cytanet.com.cy

Βίας Λειβαδάς (οικονομολόγος) 99-609 604 viasli@cytanet.com.cy

 

 

http://www.antibaro.gr