Ιωάννινα 10-12-01

Μακεδονία: Το τελευταίο οχυρό άμυνας.

 

Προς νέα διπλωματική αποτυχία φαίνεται πως οδηγούνται τα πράγματα αναφορικά με το Συνταγματικό όνομα των Σκοπίων. Η αδράνεια και η αδιαφορία της Ελληνικής κυβέρνησης εξέθρεψε τόσο το θάρρος των ποικίλως ευεργετηθέντων από την Ελλάδα Σκοπιανών όσο και της διεθνούς κοινότητας, που έχει καθιερώσει πλέον το όρο Μακεδονία σε όλες σχεδόν (ακόμα και τις επίσημες) αναφορές της για τα Σκόπια (παράβαλε επιστολή Πάουελ για κρίση στα Σκόπια, εφημερ. Το Βήμα, 1-4-01).

Μια ακόμη σημαντική παρέμβαση, που προοιωνίζει δυσάρεστα για τα ελληνικά συμφέροντα, είναι και η έκθεση της γνωστής, μη κυβερνητικής, οργάνωσης υπό την επωνυμία «Διεθνής Ομάδα Κρίσεων» με έδρα τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον. Στην τελευταία έκθεσή της η Διεθνής Ομάδα Κρίσεων (ICG), σημειώνει χαρακτηριστικά:  «η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό όνομά της»  υποστηρίζοντας ότι η λύση αυτή θα συνέβαλε "στην ενίσχυση της "μακεδονικής" εθνικής ταυτότητας, χωρίς την οποία είναι αδύνατη η πραγματοποίηση των μεταρρυθμίσεων σ'αυτή τη χώρα".
              Ο αρμόδιος για θέματα Βαλκανίων της Διεθνούς Ομάδας Κρίσης, Μαρκ Τόμσον, εκτιμά ότι με την επίλυση του προβλήματος η διεθνής κοινότητα θα ενισχύσει την ειρήνη στην ΠΓΔΜ και θα αυξήσει το αίσθημα εμπιστοσύνης μεταξύ των Σλάβων. Η επίλυση του θέματος, πρόσθεσε ο κ. Τόμσον, "είναι απαραίτητη και για την Ελλάδα, η οποία έχει ανάγκη από σταθερά γειτονικά κράτη".
(www.pathfinder.gr 10-12-01)

 Η International Crisis Group (ICG) , Διεθνής Ομάδα Κρίσεων, είναι ένας οργανισμός με υψηλές διασυνδέσεις στο Αμερικανικό και ευρωπαϊκό κατεστημένο, που οι αναλύσεις της λαμβάνονται σοβαρά υπ’όψιν απο τα κέντρα λήψης αποφάσεων διεθνώς. Οι αναφορές και οι εκθέσεις  της δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες. Εκφράζουν κατα το πλείστον τις απόψεις «κορυφαίων» προσωπικοτήτων, που χαρακτηρίζονται μάλιστα ως «think tanks» («δεξαμενές σκέψεων») και επηρεάζουν τις πολιτικές πρακτικές και κατευθύνσεις ισχυρών δυτικών κρατών και ειδικότερα των Η.Π.Α.

Μεταξύ άλλων στην ICG μετέχουν προσωπικότητες όπως:  ο Γουέσλι Κλάρκ, επικεφαλής των Νατοϊκών δυνάμεων κατα την διάρκεια των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας,  ο γνωστός επιχειρηματίας ....Τζορτζ Σόρος, ο Μόρτον Αμπράμοβιτς, πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., πρέσβης επί σειρά ετών στην Τουρκία και ....σύμβουλος των Κοσσοβάρων Αλβανών κατα τις διαπραγματεύσεις στο Ραμπουαγιέ και πολλοί άλλοι. (Ελεύθερος Τύπος, Πέμπτη 21-6-01)

Δεν είναι η πρώτη φορά που η εν λόγω οργάνωση αποφαίνεται αρνητικώς για τα συμφέροντα και τα ιστορικά δίκαια της χώρας μας. Λίγους μήνες πριν, η ICG με έκθεσή της έδειξε να συμμερίζεται τις Αλβανικές μεγαλοϊδεατικές απόψεις, σύμφωνα με τις οποίες το Κόσσοβο αλλά και το θέμα των Τσάμηδων αποτελούν «ιστορικές αδικίες εις βάρος του αλβανικού λαού που πρέπει να διορθωθούν». Δεν δίστασε μάλιστα να υιοθετήσει ακραίες αλβανικές θέσεις χρησιμοποιώντας για την Ήπειρο τον όρο: «βόρεια περιοχή της Ηπείρου ή Τσαμουριά». (Ελεύθερος Τύπος, Πέμπτη 21-6-01)

Με την νέα έκθεσή της η ICG εκμεταλλεύεται τις συγκυρίες απο την πολιτική αναταραχή στα Σκόπια ταυτίζοντας τις προσπάθειες για ειρηνική συνύπαρξη Αλβανών και Σλάβων με την καθιέρωση του όρου Μακεδονία με ότι αυτό συνεπάγεται (ενιαία εθνική «μακεδονική» ταυτότητα). Η λογική αυτή προκαταβολικά μοιάζει πραγματικά αντιφατική, αφού οι «εθνικοί» αγώνες των Αλβανών των Σκοπίων έγιναν ακριβώς για να επιβληθούν στο γειτονικό κράτος ως ισότιμη εθνότητα μαζί με τους «Μακεδόνες» ενώ η επισημοποίηση του ονόματος της Μακεδονίας και η επιβολή της «Μακεδονικής εθνότητος» για όλους τους πολίτες της έρχεται σε φανερή αντίθεση με τις επιδιώξεις των Αλβανών.

Όλα αυτά όμως εξηγούνται μόνο ως αλισβερίσι στο παζάρι των διπλωματικών πιέσων για την εμπέδωση της ειρήνης. Με απλά λόγια η αναγνώριση των Σκοπίων διεθνώς θα έρθει ως δωράκι των Δυτικών συμμάχων στην ηγεσία των Σκοπίων για τις παραχωρήσεις της Σκοπιανής Κυβέρνησης προς τους Αλβανούς ενώ και οι Αλβανοί το αντιμετωπίζουν ως μια παραχώρηση, που όμως δεν αμφισβητεί τα κεκτημένα απο τις Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπει η συμφωνία της Οχρίδας.

Σε αυτήν την παγίδα φαίνεται πως έχει πέσει εδώ και καιρό η Ελληνική Κυβέρνηση. Η στάση αυτή της διεθνούς κοινότητας φαίνεται είναι γνωστή και στην ηγεσία των Σκοπίων, η οποία δείχνει αμετακίνητη στις απόψεις της  τη στιγμή μάλιστα που η Ελληνική πλευρά δείχνει να εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο της «διπλής», λεγομένης, «ονομασίας».

Η Ελληνική Κυβέρνηση πέρα απο τους γνωστούς βερμπαλισμούς για  εμπέδωση της ειρήνης και δημιουργία στενών φιλικών σχέσεων με το γειτονικό κράτος μοιάζει να έχει χάσει το παιχνίδι. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται η έλλειψη εθνικής στρατηγικής και δυστυχώς το κόστος θα είναι μεγάλο. Ας ελπίσουμε πως επιτέλους θα σταματήσει αυτός ο ολέθριος ραγιαδισμός και ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου θα ορθώσουν φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στην διεθνή συμπαιγνία με σκοπό την κατοχύρωση των «εθνικών μας συνόρων»! Και στα Εθνικά μας σύνορα περιλαμβάνεται και η ονομασία Μακεδονία. Δεν παραχωρούμε σπιθαμή γής, και γή δική μας είναι και η Ελληνικότητα της Μακεδονίας.

 

Με τιμή

Παύλος Α. Βαταβάλης

Θεολόγος

 


http://www.antibaro.gr