Ιωάννινα 5-12-01

Αλβανικός Εθνικισμός: Μύθος ή πραγματικότητα;

 

Τελικά όσο και να προσπαθούνε οι εγχώριοι προπαγανδιστές της κυβερνητικής παραλυσίας να μας πείσουν ότι η κρίση στον ευαίσθητο χώρο των Βαλκανίων έχει ξεπερασθεί και ότι τα οράματα περι Μεγάλης Αλβανίας εμπνέουν  μόνο ορισμένα ακραία στοιχεία του Αλβανικού πληθυσμού, δεν καταφέρνουν και πολλά πράγματα, αφού το υπερβολικό θράσος των επισήμων εκπροσώπων του Αλβανικού στοιχείου στο Κοσσυφοπέδιο και αλλού υπερφαλαγγίζει τις «φιλότιμες» αυτές προσπάθειες.

Ένα ακόμη στοιχείο-βόμβα που θα έπρεπε να συγκλονίσει όχι μόνο το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αλλά και τη Διεθνή Κοινότητα είναι και η σύγκλιση του Α΄Παγκοσμίου Συνεδρίου των Αλβανών στο Πρίζρεν του Κοσσυφοπεδίου πριν απο μερικές ημέρες. Σε αυτό συμμετείχαν «αντιπρόσωποι απο την Αλβανία, τα Σκόπια , το Κοσσυφοπέδιο και φυσικά απο Αλβανούς της διασποράς στην Ευρώπη την Αμερική και αλλού», «με κύριο αντικείμενο την ένωση όλων των Αλβανών σε ένα κράτος». (Ελευθεροτυπία 28-11-01)

Αυτό τουλάχιστον προβλέπει η ενιαία πολιτική πλατφόρμα που υιοθετήθηκε στο συνέδριο. Το στίγμα μάλιστα των προθέσεων των Αλβανών οραματιστών έδωσε εκ μέρους του συνεδρίου ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Αλβανικής Συνομοσπονδίας, Σίμον Κουζίνιν: «Σε όλο τον κόσμο ζούν σήμερα 15,2 εκατομμύρια Αλβανοί ενώ σε δέκα χρόνια αναμένεται να φθάσουν τα 20 εκατομμύρια» και προσθέτει : «Γι’αυτό θα πρέπει να σκεφθούμε το μέλλον και να ενώσουμε όλες τις Αλβανικές χώρες σε ένα κράτος». (29-11-01 www.pathfinder.gr).

            Μέχρι την επίτευξη του παραπάνω στόχου οι Αλβανοί σύνεδροι αποφάσισαν μάλιστα, για να μην χάνουν καιρό, να προχωρήσουν σε ορισμένα σταδιακά βήματα ώστε να προετοιμασθεί το έδαφος για την πραγματοποίσηση του οράματός τους. Μεταξύ αυτών πρότειναν: «να αποκτηθεί η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, να καταστούν οι Αλβανοί ισότιμη εθνότητα στα Σκόπια και την Ελλάδα και να εξασφαλιστεί η αυτονομία των Αλβανών στο Μαυροβούνιο». (Ελευθεροτυπία 28-11-01)

Καλά διαβάσατε, μέσα στα σχέδια των υπερφίαλων Αλβανών Εθνικιστών εντάσσεται και η Ελλάδα, στην οποία, συνεπεία της επισήμου Κυβερνητικής αδιαφορίας, έχουν συσσωρευθεί χιλιάδες Αλβανοί μετανάστες, που οργανώνονται σε συλλόγους και αρχίζουν να δραστηριοποιούνται μιμούμενοι τους όπου γης αδελφούς τους. (βλ. Πρωινό Λόγο 24-5-2001: καταγγελίες από τον Βουλευτή της Ν.Δ. κ. Ι. Τζαμτζή) Και όλα αυτά ενώ η επίσημη κυβερνητική... αβουλία παλιμπαιδίζει κοκορευόμενη για δήθεν ενεργό και πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια, αποφεύγοντας έτσι να δεί την πραγματικότητα και να θέσει «τόν δάκτυλον επί τόν τύπον τών ήλων»....  Ω του γραικυλισμού το μεγαλείον.

Το συνέδριο αυτό και τα πορίσματά του έρχονται για μια ακόμη φορά να επιβεβαιώσουν τους φόβους για τη συνεχιζόμενη εθνικιστική δραστηριότητα των Αλβανών και να αποδείξουν ότι οι κατά καιρούς προκλήσεις εντάσσονται στα σχέδια και τους οραματισμούς της μιας Μεγάλης και ενιαίας Αλβανίας. Ήδη στα χείλη των ηγετών των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου ψελλίζεται η απαίτηση για ανεξαρτησία. Η οργανωμένη Αλβανική κοινότητα του Μαυροβουνίου περιμένει το δημοψήφισμα του ερχομένου Μαρτίου για να επανακαθορίσει τη στάση της και να εκμεταλλευτεί ίσως μια ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου απο την Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία. Η Αλβανική Κοινότητα στα Σκόπια πέτυχε ήδη δια της μόνης διπλωματικής οδού που γνωρίζουν οι Αλβανοί (αυτής του αντάρτικου πολέμου) να αναγνωριστεί ως ισότιμη εθνότητα στο νέο Σύνταγμα των Σκοπίων.

Μένει να δούμε πώς θα καταφέρουν οι αυτόθι διαβιούντες Αλβανοί μετανάστες να επιτύχουν την ισότιμη αναγνώρισή τους ως εθνότητα από το Ελληνικό Κράτος. Κάποια πρώτα βήματα, (έρανοι για τον Απελευθερωτικό Στρατό Τσαμουριάς-απαίτηση για διδασκαλία της Αλβανικής στα Ελληνικά σχολεία κ.α.) δηλωτικά των προθέσεών τους, έχουν γίνει. Φαίνεται μάλλον πως μερικοί εγχώριοι διαχειριστές της εθνικής μας περιουσίας, επαγγελματίες διασκεδαστές φόβων και καθησυχαστές (ήτοι: αποκοιμιστές) της κοινής γνώμης χρειάζονται να δούν πρώτα τετελεσμένα τα γεγονότα, για να έρθουν εκ των υστέρων να αποτιμήσουν την κατάσταση και να λάβουν μέτρα.    

Οι στόχοι και οι αλυτρωτισμοί των Αλβανών εθνικιστών έχουν προσδιοριστεί με σαφήνεια και ήδη προωθούνται. Δεν διστάζουν μάλιστα να εκφράζουν και δημοσίως πια με συνέδρια και με υπομνήματα (Υπόμνημα των 2 ανωτάτων αξιωματούχων του Αλβανικού Υπουργείου Εξωτερικών προς τον Χαβιε Σολάνα Ριζοσπάστης 20-6-01 & Ελεύθερος 21-6-01) τα σχέδια τους για μια Μεγάλη Αλβανία στην Βαλκανική. Και γιατί να διστάσουν, αφού απο τη μιά η Διεθνής Κοινότητα ανάλωσε την όποια σθεναρή θέληση της για εξάλιψη του εθνικισμού στα Βαλκάνια μόνο στο «μισητό» Μιλόσεβιτς και έκτοτε περιορίζεται σε αόριστες εκ του μακρόθεν συστάσεις περί διατήρησης του status quo στο Κοσσυφοπέδιο –καθόλου δεσμευτικές και ίσα ίσα ενδεικτικές του πόσο θέλει η Ε.Ε. να επιβάλλει την μη ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου-   και απο την άλλη η μόνη χώρα της Βαλκανικής που μπορεί ώς χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. να ασκήσει κάποιο ρόλο κοιμάται τον ύπνο του... αυτοβαυκαλιζόμενου δικαίου, αναμασώντας τα γνωστά φούμαρα περί αρίστων ΕλληνοΑλβανικών σχέσεων και για εξάλειψη των εθνικιστικών εξάρσεων.

Και  για να μην μας κατηγορήσει κανείς ότι υπερβάλλουμε στην κριτική μας σάς παραθέτω τις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην ΕΡΤ3 λίγες μόνο μέρες μετά το Παναλβανικό Συνέδριο στο Πρίζρεν: «Σήμερα έχουμε μία νέα ηγεσία στην ευρύτερη Βαλκανική χερσόνησο που διέπεται απο την μετριοπάθεια, όχι την σκληρότητα και την σύγκρουση και την εθνικιστική έξαρση και αυτή είναι μία ελπίδα» (4-12-01 www.pathfinder.gr). Αλήθεια πόσο κοντόφθαλμα μπορεί να κοιτάζει κανείς ώστε να μην αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο;

Πώς μπορεί κάποιος να παραμένει αισιόδοξος για την εξάλειψη των αποσχιστικών τάσεων όταν ο πιθανότερος Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, (σύμφωνα με πληροφορίες απο τα γραφεία του ΟΑΣΕ, 3-12-01 www.pathfinder.gr) ο Ιμπαρήμ Ρουγκόβα, έχει δημοσίως εκφραστεί υπέρ την ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου; Πώς μπορεί κανείς να θεωρεί ορισμένα πρώην υψηλόβαθμα ηγετικά στελέχη του UCK, τον Χασίμ Θάτσι και τον Ραμούς Χαϊραντινάϊ,  που ο πρώτος μάλιστα φλερτάρει ακόμη και με την θέση του Πρωθυπουργού στον υπο διαμόρφωση κυβερνητικό σχεδιασμό στο Κοσσυφοπέδιο ενώ από το κόμμα του δευτέρου θα προέλθει ο Υπουργός Εξωτερικών,  «μετριοπαθείς ηγέτες» όταν μέχρι και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης διεξάγει έρευνα για ενδεχόμενη συμμετοχή τους σε εγκλήματα πολέμου; (3-12-01 www.pathfinder.gr Πηγή Μ.Π.Α.)

Ας πάψουμε πια να εθελοτυφλούμε. Δεν είναι καιρός για χαριεντισμούς και παιχνίδια μικροπολιτικής υφής. Αν κάποιος φιλόδοξος πολιτικός θέλει να φιλοτεχνίσει το πρωθυπουργικό του προφίλ ας το κάνει, αλλά όχι σε βάρος της εθνικής μας αξιοπρέπειας και των εθνικών μας συμφερόντων. Διότι δεν είναι δικό του χωράφι η Ελλάδα, ώστε να πειραματίζεται με φούσκες και «προσωπικά στοιχήματα». Η επαναχάραξη (για το «επανα-» δεν παίρνουμε και όρκο....) της Εθνικής Εξωτερικής Πολιτικής με βάση τα νέα (δηλαδή τα παλιά...) δεδομένα για την αντιμετώπιση του Αλβανικού Εθνικισμού κρίνεται επιτακτική. Διότι, προσοχή, όπως λέει και ο ποιητής,  «κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί»!!!

 

Με τιμή

Παύλος Α. Βαταβάλης

Θεολόγος

 


http://www.antibaro.gr