Κατηγορίες άρθρων

 Η ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ υπερθέρμανση απειλεί και τρομάζει κατ΄ αρχάς τους φτωχούς

Αρχική σελίδα
Εξωτ. πολιτική/ Διπλωματία
Εθνικά θέματα
Κοινωνία
Πολιτισμός
Θρησκεία
Διεθνή
Βιβλιογραφία/ Συνδέσεις
Εκδηλώσεις
Οπτικοακουστικό
υλικό
Δελτία
Ενημέρωσης
Ιστολόγιο
Αντίβαρου
Άγρα γραπτών
Πρόσφατα κείμενα
Με χρονολογική σειρά.
Δελτίο ενημέρωσης!
Εγγραφή Διαγραφή
Συγγραφείς

Αθανάσιος Γιουσμάς
Άθως Γ. Τσούτσος
Άκης Καλαιτζίδης
Αλέξανδρος Γερμανός
Αλέξανδρος-Μιχαήλ Χατζηλύρας
Αλέξανδρος Κούτσης
Αμαλία Ηλιάδη
Ανδρέας Σταλίδης
Ανδρέας Φαρμάκης
Ανδρέας Φιλίππου
Αντώνης Κ. Ανδρουλιδάκης
Αντώνης Λαμπίδης
Αντώνης Παυλίδης
Απόστολος Αλεξάνδρου
Απόστολος Αναγνώστου
Αριστείδης Καρατζάς
Αχιλλέας Αιμιλιανίδης
Βάιος Φασούλας
Βαν Κουφαδάκης
Βασίλης Γκατζούλης
Βασίλης Ζούκος
Βασίλης Κυρατζόπουλος
Βασίλης Πάνος
Βασίλης Στοιλόπουλος
Βασίλης Ν. Τριανταφυλλίδης
(Χάρρυ Κλυνν)
Βασίλης Φτωχόπουλος
Βένιος Αγελόπουλος
Βίας Λειβαδάς
Βλάσης Αγτζίδης
Γεράσιμος Παναγιωτάτος-Τζάκης
Γιάννης Διακογιάννης
Γιάννης Θεοφύλακτος
Γιάννης Παπαθανασόπουλος
Γιάννης Τζιουράς
Γιώργος Αλεξάνδρου
Γιώργος Βλαχόπουλος
Γιώργος Βοσκόπουλος
Γιώργος Βότσης
Γιώργος Κακαρελίδης
Γιώργος Καστρινάκης
Γιώργος Κεκαυμένος
Γιώργος Κεντάς
Γιώργος Κολοκοτρώνης
Γιώργος Κουτσογιάννης
Γιώργος Νεκτάριος Λόης
Γιώργος Μαρκάκης
Γιώργος Μάτσος
Γιώργος Παπαγιαννόπουλος
Γιώργος Σκουταρίδης
Γιώργος Τασιόπουλος
Γλαύκος Χρίστης
Δημήτρης Αλευρομάγειρος
Δημήτρης Γιαννόπουλος
Δημήτριος Δήμου
Δημήτρης Μηλιάδης
Δημήτριος Γερούκαλης
Δημήτριος Α. Μάος
Δημήτριος Νατσιός
Διαμαντής Μπασάντης
Διονύσης Κονταρίνης
Διονύσιος Καραχάλιος
Ειρήνη Στασινοπούλου
Ελένη Lang - Γρυπάρη
Ελευθερία Μαντζούκου
Ελευθέριος Λάριος
Ελλη Γρατσία Ιερομνήμων
Ηλίας Ηλιόπουλος
Θεόδωρος Μπατρακούλης
Θεόδωρος Ορέστης Γ. Σκαπινάκης
Θεοφάνης Μαλκίδης
Θύμιος Παπανικολάου
Θωμάς Δρίτσας
Ιωάννης Μιχαλόπουλος
Ιωάννης Χαραλαμπίδης
Ιωάννης Γερμανός
Κρίτων Σαλπιγκτής
Κυριάκος Κατσιμάνης
Κυριάκος Σ. Κολοβός
Κωνσταντίνος Αλεξάνδρου Σταμπουλής
Κωνσταντίνος Ναλμπάντης
Κωνσταντίνος Ρωμανός
Κωνσταντίνος Χολέβας
Λαμπρινή Θωμά
Μαίρη Σακελλαροπούλου
Μανώλης Βασιλάκης
Μανώλης Εγγλέζος - Δεληγιαννάκης
Μάρκος Παπαευαγγέλου
Μάρω Σιδέρη
Μιλτιάδης Σ.
Μιχάλης Χαραλαμπίδης
Μιχάλης Κ. Γκιόκας
Νέστωρ Παταλιάκας
Νικόλαος Μάρτης
Νίκος Ζυγογιάννης
Νίκος Καλογερόπουλος Kaloy
Νίκος Λυγερός
Νίκος Παπανικολάου
Νίκος Σαραντάκης
Νίνα Γκατζούλη
Παναγιώτης Α. Μπούρδαλας
Παναγιώτης Ανανιάδης
Παναγιώτης Ήφαιστος
Παναγιώτης Α. Καράμπελας
Παναγιώτης Καρτσωνάκης
Παναγιώτης Φαραντάκης
Παναγιώτης Χαρατζόπουλος
Πανίκος Ελευθερίου
Πάνος Ιωαννίδης
Πασχάλης Χριστοδούλου
Παύλος Βαταβάλης
Σοφία Οικονομίδου
Σπυριδούλα Γρ. Γκουβέρη
Σταύρος Σταυρίδης
Σταύρος Καρκαλέτσης
Στέλιος Θεοδούλου
Στέλιος Μυστακίδης
Στέλιος Πέτρου
Στέφανος Γοντικάκης
Σωτήριος Γεωργιάδης
Τάσος Κάρτας
Φαήλος Κρανιδιώτης
Φειδίας Μπουρλάς
Χρήστος Ανδρέου
Χρήστος Δημητριάδης
Χρήστος Κηπουρός
Χρήστος Κορκόβελος
Χρήστος Μυστιλιάδης
Χρήστος Σαρτζετάκης
Χριστιάνα Λούπα
Χρίστος Δαγρές
Χρίστος Δ. Κατσέτος
Χρύσανθος Λαζαρίδης
Χρύσανθος Σιχλιμοίρης
Gene Rossides
Marcus A. Templar

Επικοινωνία
Οι απόψεις σας είναι ευπρόσδεκτες!
 

 


Η ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ υπερθέρμανση απειλεί και τρομάζει κατ΄ αρχάς τους φτωχούς
ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης
Κολωνία konstantin.nalbantis@t-online.de www.kn-megalexandros.gr

Αντίβαρο, Μάιος 2007

ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ

Τον Ιούνιο του 1977 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δικαίου του Περιβάλλοντος είχε αποφασίσει τα ακόλουθα:
«Το περιβάλλον, στοιχειώδης αξία όπως η ζωή και η ιδιωτική ή δημόσια ιδιοκτησία, πρέπει ακριβώς όπως αυτές να προστατεύεται από το ποινικό δίκαιο.
Κοντά στη δολοφονία και στην κλοπή κάθε ποινικός κώδικας πρέπει να περιέχει την ποινικοποίηση της μόλυνσης, της βλάβης, της καταστροφής και του εκφυλισμού της φύσης».

Οι δυσοίωνες προβλέψεις του παγκόσμιου συμβουλίου περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών, προμηνύουν, για την Πατρίδα μας την Ελλάδα ήδη το 2020, ΣΕ ΔΕΚΑΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, καθώς επίσης για τη Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία καύσωνα συνηθισμένο, όπως το καλοκαίρι του 2003 που υπήρξαν δεκάδες χιλιάδες θύματα, συμπληρωματικά περισσότερες πυρκαγιές , επίσης και τα αποθέματα του πόσιμου ύδατος θα μειωθούν κατά ένα τρίτον.

Πλημμύρες, έλλειψη πόσιμου ύδατος, υπερθερμάνσεις, όπου από τις κλιματικές αλλαγές θα πληγούν ιδιαίτερα οι φτωχοί άνθρωποι, όπου για ένα δισεκατομμύριο θα υπάρξει έλλειψη πόσιμου ύδατος.

Η πλανητική υπερθέρμανση θα έλθει γρηγορότερα σε δεκατρία χρόνια, απ΄ ότι είχε μέχρι τώρα υπολογιστεί και θα επιφέρει τεράστιες ζημίες και περισσότερο από παντού θα πληγούν οι φτωχότερες χώρες.

Στην Ασία η αναβίβαση της επιφάνειας της θάλασσας θα φέρει σε κίνδυνο ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους. Το λιώσιμο της περιοχής των Ιμαλαϊων θα έχει ως αποτέλεσμα πλημμύρες και πτώσεις, κατακυλίσματα ορεινών περιοχών.Οι άνθρωποι στο Δέλτα των μεγάλων ποταμών θα υποφέρουν από πόσιμο ύδωρ.
Ως το 2050 θα μπορούσαν να προσβληθούν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι...

Στην Αυστραλία ως το 2030 και στο μεγαλύτερο μέρος της πέμπτης Ηπείρου θα επιδεινωθεί ευδιάκριτα η έλλειψη πόσιμου νερού. ΣεΣε πολλά οικοσυστήματα κατά πάσα πιθανότητα ως το 2020 θα πεθαίνουν πολλά είδη – εκτός των άλλων στην περιοχή: Great Barier Reef.

Στην Ευρώπη οι καιρικές αλλαγές θα φέρουν στις νότιες ππεριοχές παρά πολύ πιθανόν ένα μεγαλό ρίσκο υγείας διαμέσου των καυσώνων, περισσότερων πυρκαγιών εδάφους και διακινδύνευση της απόδοσης σοδιάς, συγκομιδής . Στις βόρειες περιοχής θα είναι οι περίοδοι κρύων συντομότεροι, και εκεί θα ανεβαίνουν οι αποδόσεις συγκομιδών.

Στην Λατινή Αμερική ως το 2050 θα χαθούν τα τροπικά δάση. Ο θάνατος πολλών ειδών θα έλθει πιθανότατα. Στις ξηρές περιοχές θα αναμένεται αλμύρα και δημιουργία στέπας του αγροτικού εδάφους. Στις εύκρατες περιοχές απεναντίας θα ανεβούν οι αποδόσεις Σόγιας.

Στη Βόρεια ΑΜΕΡΙΚΗ Οι ερευνητές αναμένουν στις Δυτικές οροσειρές των χιονοσκεπασμάτων .
Εισβολη παρασίτων, ασθένειες και πυρκαγιές θα αδυνατίσουν όλα και περισσότερο τα δάση. Ήδη τώρα οι πόλεις που αντιμετωπίζουν καύσωνες θα παραλάβουν ακόμα πολύ περισσότερες καύσωνες , όπου ηλικιωμένοι άνθρωποι είναι περισσότερο εκτιθεμένοι.

Περιοχές του Πολάρ, πόλου παγετών-παγετώνες και περιοχές πάγων θα χαθούν υπερβολικά και εκτεταμένα.., όπου με τα παράσιτα ακολουθούν τα μεταναστευτικά πουλιά και πολλά θηλαστικά ζώα.

Για τους ανθρώπους υπάρχουν επίσης και θετικά επακόλουθα – όπως σύντομες μικρού μήκους θαλάσσιες κρουαζιέρες και χαμηλότερα έξοδα θέρμανσης..

Στην Αφρική εξαιτίας της αλλαγής του κλίματος μέχρι το 2020 θα υποφέρουν μεταξύ 75 εκατομμύρια άνθρωποι ως 250 εκατομμύρια άνθρωποι από έλλειψη πόσιμου ύδατος, που θα επηρεαστεί και η προμήθεια ειδών διατροφής.
Σε μερικές περιοχές θα μπορούσε ως το 2020 να μειωθούν τα εισοδήματα που εξαρτώνται από τη βροχή ως το ήμισυ, επίσης οι κλιματικές αλλαγές μειώνουν την αγροτική εκμεταλλεύσιμη γη.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις του παγκόσμιου συμβουλίου περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών, με 1500 συνολικά σελίδες, σε σμύκρινση 20 σελίδων για τους πολιτικούς φορείς αποφάσεων, εκτός των άλλων, προμηνύουν, ήδη το 2020, σε 13 χρόνια, ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία υπερβολικό καύσωνα, συνηθισμένο, όπως το καλοκαίρι του 2003 που υπήρξαν δεκάδες χιλιάδες θύματα, συμπληρωματικά περισσότερες πυρκαγιές και τα αποθέματα του πόσιμου ύδατος θα μειωθούν κατά ένα τρίτον, όπου ενδέχεται να ξεσπάσουν και „εμφύλιοι και άλλοι αλληλοσπαραγμοί για το πόσιμο νερό“.

Αν λιώσουν οι αρκτικές παγετώνες δεν μπορεί πλέον να σωθεί ούτε η Ολλανδία και αμέτρητες χώρες με την υπερχείληση στις ακτές των παραθαλάσσιων περιοχών θα καταστραφούν.

Ενώ η Μεσόγειος απειλείται από ανοβρίες και δραματική μειώση αγροτικών σοδιών.

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ

Για την σύνταξη της έκθεσης συνεργάστηκαν 2500 επιστήμονες από 130 χώρες του παγκόσμιου συμβουλίου του κλίματος των Ηνωμένων Εθνών και τα αποτελέσματά τους έχουν προκαλέσει διεθνή κατάπληξη.

Ήδη το 2020 δισεκατομμύρια άνθρωποι από την Αφρική και Ασία θα υποφέρουν από ανεπάρκεια ύδατος και εκατομμύρια θα δεινοπαθούν από πείνα.

Επίσης και οι πλούσιες περιοχές δεν θα μείνουν αβλαβείς από τις κλιματολογικές αλλαγές.
Με το λιώσιμο των πάγων στα Ιμαλάια θα ανεβεί η επιφάνεια της θάλασσας. Θα εξαφανιστούν ως 30% των ειδών του ζωϊκού και του φυτικού βασιλείου.

Η αλλαγή του κλίματος επιδρά κυρίως στο οικοσύστημα, στους υδάτινους πόρους και στις παράκτιες περιοχές απανταχού της γης .

Η πλανητική υπερθέρμανση κατά περισσότερο από 2ο C σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα θα οδηγήσει σε εκτεταμένη απώλεια βιοποικιλότητας, μείωση της παραγωγικότητας εξαιτίας αυτών που αναφέραμε παραπάνω και με το λιώσιμο των πάγων θα ανυψωθεί τελικά η στάθμη των θαλασσών κατά 4-6 μέτρα.

Εναλλακτικές προτάσεις λύσεων των προβλημάτων από μέρους των Ηνωμένων Εθνών προς τη διεθνή κοινωνία θα αναφερθούν αρχές Μαϊου.

Οι υπεύθυνοι της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εξουδετέρωσαν την έκθεση του κλίματος, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν έντονα από δεινοπάθειες πείνας, θάνατος των ειδών ζώων και φυτών και αύξηση της επιφάνειας της θάλασσας, όμως σύμφωνα με τα μέλη της συμμετοχής, προσπάθησαν ορισμένες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα, Ρωσία και Σαυδική Αραβία „με σκληρή κριτική“ να εξασθενίσουν το πολιτικό μέρος της έκθεσης.

Ο Ευρωπαίος Κομισάριος του περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας βλέπει στην έκθεση στο στόχο της την επαληθεύσή του, η πλανητική υπερθέρμαση να περιοριστεί στο ανώτερο δύο βαθμούς και πρέπει κατά την άποψή του, παγκόσμια γρήγορα να διαπραγματευθούμε, αν θέλουμε να στεθεροποιήσουμε σε κατώτερα επίπεδα την αλλαγή του κλίματος, ώστε να μπορέσουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Ο κομισάριος αξιώνει δραστηριότητα της Γερμανίας για την προφύλαξη του περιβάλλοντος. Αναφέρει, ότι οι στόχοι προφύλαξης του περιβάλλοντος της ΕΕ μπορούν μόνο να επιβληθούν, αν μαζί με τη Γερμανία επίσης η μεγαλύτερη οικονομία συμμετέχει...

Καιρός είναι και στην Πατρίδα μας και στις τοπικές μας κοινωνίες μια κριτική ανάλυση των αναφερομένων και τη λήψη δρακόντιων προστατευτικών μέτρων εδώ και τώρα, πριν είναι αργά.

Πρέπει να κάνουμε σκέψεις, πώς πρέπει ν΄αντιδράσουμε για την επικινδυνότητα του οικοσυστήματος και να αναλάβουμε τις συνέπειες, από την πλανητική υπερθέρμανση και την αλλαγή του κλίματος και αυτό ισχύει για λυψιδρίες, έλλειψη βροχοπτώσεων, πλημμύρες, μολυσμένος αέρας, δηλητηριασμένα ποτάμια, πυρκαγιές δασών, έλλειψη πόσιμου νερού, ξηρασία, μείωση του γεωργικού εισοδήματος και κοινωνικές ανισότητες και φτώχεια.

Όλα αυτά τα αίτια μας δίνουν την ευκαιρία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που η υπευθυνότητά της για την καλυτέρευση του παγκόσμιου κλίματος είναι μεγάλη και για εμάς και στις τοπικές μας αυτοδιοικήσεις και παραθαλάσσιες περιοχές και κοινωνίες να δραστηριοποιηθούμε και είναι καιρός να εργαστούμε αλληλέγγυα για την αλλαγή της συνείδησης του πληθυσμού απέναντι στο περιβάλλον., ώστε να εξετάσουμε κριτικά τις δυνατότητες των ανθρώπων, και το λιγότερο να φρενάρουμε τις καιρικές συνθήκες διαμέσου αντίστοιχων προτάσεων και δράσεων, ορισμένες από τις οποίες θα πληροφορηθούμε αρχές Μαϊου στην Ταϊλάνδη.

Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντη, Κολωνία
konstantin.nalbantis@t-online.de

Ο Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης, κατάγεται από τα Κύργια Δράμας, σπούδασε στη Γερμανία, όπου ζει και αρθρογραφεί για πολλά χρόνια στα ελληνόφωνα ΜΜΕ των τριών Ηπείρων.

Πηγή: Sueddeutsche Zeitung, Frankfurter Rundschau, Koelner-Stadt-Anzeiger, FAZ, www.ipcc.ch, www.ard.de, www.welt.de ,

Αυτό το κείμενο είναι γραμμένο σε μονοτονικό. Διαβάστε την πολυτονική του έκδοση.

http://www.antibaro.gr