Κατηγορίες

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ 2007-2013

Αρχική σελίδα
Εξωτ. πολιτική/ Διπλωματία
Εθνικά θέματα
Κοινωνία
Πολιτισμός
Θρησκεία
Διεθνή
Βιβλιογραφία/ Συνδέσεις
Ιστολόγιο
Εκδηλώσεις
Οπτικοακουστικό υλικό
Αρχείο δελτίων ενημέρωσης
Άγρα γραπτών
Πατριδογνωσία
Πρόσφατα κείμενα
Με χρονολογική σειρά.
Αγορά του Αντίβαρου!
Το στέκι μας!
Δελτίο ενημέρωσης
Εγγραφή Διαγραφή
Συγγραφείς

Αθανάσιος Γιουσμάς
Άθως Γ. Τσούτσος
Άκης Καλαιτζίδης
Αλέξανδρος Γερμανός
Αλέξανδρος-Μιχαήλ Χατζηλύρας
Αλέξανδρος Κούτσης
Αμαλία Ηλιάδη
Ανδρέας Σταλίδης
Ανδρέας Φαρμάκης
Ανδρέας Φιλίππου
Αντώνης Κ. Ανδρουλιδάκης
Αντώνης Λαμπίδης
Αντώνης Παυλίδης
Απόστολος Αλεξάνδρου
Απόστολος Αναγνώστου
Αριστείδης Καρατζάς
Αχιλλέας Αιμιλιανίδης
Βάιος Φασούλας
Βαν Κουφαδάκης
Βασίλης Γκατζούλης
Βασίλης Ζούκος
Βασίλης Κυρατζόπουλος
Βασίλης Πάνος
Βασίλης Στοιλόπουλος
Βασίλης Ν. Τριανταφυλλίδης
(Χάρρυ Κλυνν)
Βασίλης Φτωχόπουλος
Βένιος Αγελόπουλος
Βίας Λειβαδάς
Βλάσης Αγτζίδης
Γεράσιμος Παναγιωτάτος-Τζάκης
Γιάννης Διακογιάννης
Γιάννης Θεοφύλακτος
Γιάννης Παπαθανασόπουλος
Γιάννης Τζιουράς
Γιώργος Αλεξάνδρου
Γιώργος Βλαχόπουλος
Γιώργος Βοσκόπουλος
Γιώργος Βότσης
Γιώργος Κακαρελίδης
Γιώργος Καστρινάκης
Γιώργος Κεκαυμένος
Γιώργος Κεντάς
Γιώργος Κολοκοτρώνης
Γιώργος Κουτσογιάννης
Γιώργος Νεκτάριος Λόης
Γιώργος Μαρκάκης
Γιώργος Μάτσος
Γιώργος Παπαγιαννόπουλος
Γιώργος Σκουταρίδης
Γιώργος Τασιόπουλος
Γλαύκος Χρίστης
Δημήτρης Αλευρομάγειρος
Δημήτρης Γιαννόπουλος
Δημήτριος Δήμου
Δημήτρης Μηλιάδης
Δημήτριος Γερούκαλης
Δημήτριος Α. Μάος
Δημήτριος Νατσιός
Διαμαντής Μπασάντης
Διονύσης Κονταρίνης
Διονύσιος Καραχάλιος
Ειρήνη Στασινοπούλου
Ελένη Lang - Γρυπάρη
Ελευθερία Μαντζούκου
Ελευθέριος Λάριος
Ελλη Γρατσία Ιερομνήμων
Ηλίας Ηλιόπουλος
Θεόδωρος Μπατρακούλης
Θεόδωρος Ορέστης Γ. Σκαπινάκης
Θεοφάνης Μαλκίδης
Θύμιος Παπανικολάου
Θωμάς Δρίτσας
Ιωάννης Μιχαλόπουλος
Ιωάννης Χαραλαμπίδης
Ιωάννης Γερμανός
Κρίτων Σαλπιγκτής
Κυριάκος Κατσιμάνης
Κυριάκος Σ. Κολοβός
Κωνσταντίνος Αλεξάνδρου Σταμπουλής
Κωνσταντίνος Ναλμπάντης
Κωνσταντίνος Ρωμανός
Κωνσταντίνος Χολέβας
Λαμπρινή Θωμά
Μαίρη Σακελλαροπούλου
Μανώλης Βασιλάκης
Μανώλης Εγγλέζος - Δεληγιαννάκης
Μάρκος Παπαευαγγέλου
Μάρω Σιδέρη
Μιλτιάδης Σ.
Μιχάλης Χαραλαμπίδης
Μιχάλης Κ. Γκιόκας
Νέστωρ Παταλιάκας
Νικόλαος Μάρτης
Νίκος Ζυγογιάννης
Νίκος Καλογερόπουλος Kaloy
Νίκος Λυγερός
Νίκος Παπανικολάου
Νίκος Σαραντάκης
Νίνα Γκατζούλη
Παναγιώτης Α. Μπούρδαλας
Παναγιώτης Ανανιάδης
Παναγιώτης Ήφαιστος
Παναγιώτης Α. Καράμπελας
Παναγιώτης Καρτσωνάκης
Παναγιώτης Φαραντάκης
Παναγιώτης Χαρατζόπουλος
Πανίκος Ελευθερίου
Πάνος Ιωαννίδης
Πασχάλης Χριστοδούλου
Παύλος Βαταβάλης
Σοφία Οικονομίδου
Σπυριδούλα Γρ. Γκουβέρη
Σταύρος Σταυρίδης
Σταύρος Καρκαλέτσης
Στέλιος Θεοδούλου
Στέλιος Μυστακίδης
Στέλιος Πέτρου
Στέφανος Γοντικάκης
Σωτήριος Γεωργιάδης
Τάσος Κάρτας
Φαήλος Κρανιδιώτης
Φειδίας Μπουρλάς
Χρήστος Ανδρέου
Χρήστος Δημητριάδης
Χρήστος Κηπουρός
Χρήστος Κορκόβελος
Χρήστος Μυστιλιάδης
Χρήστος Σαρτζετάκης
Χριστιάνα Λούπα
Χρίστος Δαγρές
Χρίστος Δ. Κατσέτος
Χρύσανθος Λαζαρίδης
Χρύσανθος Σιχλιμοίρης
Gene Rossides
Marcus A. Templar

Επικοινωνία
Οι απόψεις σας είναι ευπρόσδεκτες!
 

 

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ 2007-2013

 

 

Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, Κολωνία

konstantin.nalbantis@t-online.de 

 

Αντίβαρο, Ιούνιος 2007 

 

Πρώτο Μέρος

 

 

 

27 χρόνια μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα αποτελέσματα για τη χώρα είναι ακόμα πενιχρά, ενώ η Κομισιόν μας κατηγορεί για ένα σωρό  παραλείψεις και παραβιάσεις,   οι εντόπιες παραγωγικές επενδύσεις πενιχρές και στον τόπο μας και στη γειτονική μας χώρα.

 

 

 

Πρόλογος και κριτική ανάλυση

 

 

 

Το άρθρο αυτό το γράφω αυθόρμητα  για τον παλιό μου Φίλο Ευστράτιο, που ο γιατρός του, του πρότεινε θερμά λουτρά. Με αυτήν την ευκαιρία θα θελα να  κάνουμε μια κριτική ανάλυση (παρόμοια της ιατρικής διάγνωσης) των 27 ετών μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να καταλήξουμε χωρίς ενθαρρυντικές προοπτικές σε πολλά  απογοητευτικά αποτελέσματα στην υπόθεση του περιβάλλοντος, της υγείας του εντόπιου πληθυσμού, αδελφοποιήσεις   πόλεων και του διαπολιτισμικού διαλόγου και εύχομαι και είθε να μπορέσουν να υλοποιηθούν δραστηριότητες του  προγράμματος.

 

 

 

Έτσι λοιπόν προχθές επισκεφτήκαμε τον γιατρό του στις Σέρρες και συνέστησε στο Φίλο μου θερμά λουτρά. Θερμά λουτρά όμως υπάρχουν και στο Νομό Δράμας, όμως είναι  προκλητικά ανεκμετάλλευτα, απρόσιτα και ερειπωμένα, μαζί με την αντιπαραγωγική νοοτροπία μας, «Εμένα δεν με νοιάζει τίποτε», άρα νεκρός, αλλά δεν νοιαζόμαστε ούτε για τον ταλαιπωρημένο λαό μας και την υγεία του, ώστε να μπορέσει να δράσει η Τ.Α. ανεξάρτητα, αλληλέγγυα και παραγωγικά για το καλό και την ευημερία  του λαού μας και των ευρωπαίων εταίρων μας, αρκεί λοιπόν να ρίξουμε μια ματιά, συγκριτικά, στα ιαματικά λουτρά της Ιταλίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας  και ακόμα και της Βουλγαρίας.

 

 

 

Για την πολυετή καθυστέρηση δεκαετιών  προώθησης, ανάπτυξης και λειτουργίας των ιαματικών πηγών του Νομού μας, για χάρη  της υγείας του λαού μας και των ευρωπαίων εταίρων μας, βαριά και ιστορική ευθύνη, φέρουν οι κομματικοί παράγοντες, οι τοπικοί και νομαρχιακοί  πολιτικοί υπεύθυνοι και πολιτικοποιημένοι Συνέλληνες  της  ευρύτερης περιοχής μας….αλλά κυρίως μας δίνουν την υποψία, ότι οι εγωισμοί, οι αντιμαχόμενες θέσεις συμφερόντων των ελληνικών υπηρεσιών που δρουν με την άρνησή τους, ως ύποπτες «εγωκεντρικές» «αποικιοκρατικές…», που φρενάρουν, εμποδίζουν και καταστρέφουν κυριολεκτικά την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική γένεση, ανάπτυξη και εξέλιξη των τοπικών κοινωνιών.

 

 

 

 Ετούτη όμως η αρνητική τοποθέτηση των συμφερόντων  αντιμαχόμενων υπηρεσιών σε βάρος της αυτό-εξέλιξης των τοπικών κοινωνιών, έρχεται σε κατάφορη αντίθεση και κατάφορη παραβίαση του Ευρωπαϊκού προγράμματος – «Η Ευρώπη για τους Πολίτες (2007-2013)», που χωρίς την απαραίτητη και ενεργή επέμβαση της Κομισιόν και των υπηρεσιών της ΕΕ είναι για εμάς πρόγραμμα νεκρό.

  

Μέλημά μας είναι στις Τοπικές μας Αυτοδιοικήσεις και στους πολιτικοποιημένους Συνέλληνες να αντιληφτούμε τα αρνητικό παιχνίδι και να το  γνωστοποιήσουμε και να απευθυνθούμε εδώ και τώρα στην Κομισιόν και στις υπηρεσίες της  ΕΕ για δραστικότερα μέτρα για την συνεχή αποτροπή της καθυστέρησης  των  αντιμαχόμενων εσω-κρατικών μας  υπηρεσιών, για ελεύθερη δράση και αυτό-εξέλιξη παραγωγικότερων μέτρων στις τοπικές Αυτοδιοικήσεις, όπως αναφέρεται « και στο κείμενο:  Η Ευρώπη για τους Πολίτες». 

 

 

 

 Πού βρίσκονται άραγε οι παραγωγικές ελληνικές επενδύσεις στον ξενοδοχειακό τομέα, στα ιαματικά λουτρά, στον τουρισμό, αγρο-τουρισμό,  και στα αγροτικά προϊόντα στη δική μας χώρα, στις τοπικές κοινωνίες μας, αλλά και  στη γειτονική μας Βουλγαρία με τόσες προοπτικές ;

Και γιατί άραγε δεν υπάρχουν επενδύσεις σε τομείς ξενοδοχειακών μονάδων και ιαματικών πηγών;

 

 

 

Στο τόπο μας διακρινόμαστε περισσότερο να ασχολούμαστε  για τα προβλήματα των άλλων, και να σιωπάμε για τα δικά μας και το δικό μας πρόγραμμα. Ύποπτες φαγωμάρες αλλήλων και αντιπολίτευσης, αλλά και κομματικά λακτίσματα και εγωκεντρισμοί  ύποπτων «στενοκέφαλων», φρενάρουν κάθε προοπτική συναίνεσης, τοπικής ανάπτυξης, αυτό-εξέλιξης και αυτοδιάθεσης των τοπικών κοινωνιών, αλλά όμως υποπτεύομαι,  είμαστε άσσοι στα θεωρητικά υπερθετικά στα ΜΜΕ και στον ναρκισσισμό.

 

 

 

Είμαστε 27 χρόνια στην ΕΕ και ενάμισι εκατομμύριο Έλληνες πέρασαν από τη Γερμανία, και δεν κατόρθωσαν πολλά, και τους εμποδίσαμε κυριολεκτικά να δράσουν ενεργητικότερα στις τοπικές κοινωνίες τους, να αποτελειώσουν μια τεχνική και επαγγελματική μόρφωση και να βοηθήσουν και την Πατρίδα μας και τις τοπικές κοινωνίες με εξειδικευμένο προσωπικό, αντί αυτού προωθήσαμε αντιπαραγωγικές επενδύσεις σε πόλεις τσιμέντου.

 

Με κάλεσε λοιπόν ο Φίλος μου Ευστράτιος  για δυο ώρες καφέ στη γειτονική πόλη της Βουλγαρίας από την Εξοχή.

 

Περάσαμε κατ΄ αρχάς από το Κάτω  Νευροκόπι, μα τι ακαταστασία, τι προκλητική και αντιαισθητική εικόνα να περνά ένας διασυνοριακός δρόμος διαμέσου του κέντρου με τα καυσαέρια, την προκλητική ακαταστασία και την ταλαιπωρία των τοπικών κοινωνιών και των διερχομένων οχημάτων.

 

 

 

 Τι είχαν άραγε φιλοσοφήσει οι τοπικοί άρχοντες να περάσουν έναν υπερφορτωμένο διασυνοριακό δρόμο με τα καυσαέρια μέσα από τον τόπο τους, μήπως για να περνούν οι ξένοι να τους καταριόνται για τον αντι-περιβαλλοντικό τους οραματισμό και να λένε φύγε για τη θάλασσα και μην σταθείς εδώ ούτε ένα λεπτό;

Είναι κακό πράγμα για τον τόπο μας πολλών λογιών θεωρητικές φιλοσοφίες, χωρίς αξιολόγηση, σύμπτυξη, χωρίς να προβληματιζόμαστε, χωρίς να διαβάζουμε, χωρίς να συγκρίνουμε για να μπορούμε επιτέλους να υιοθετούμε θετικότερες ιδέες και χωρίς να λαβαίνουμε τις συνέπειες των πράξεων μας να εφαρμόζουμε συνήθως εγωκεντρικά καταστροφικά σερβιρίσματα εγωκεντρικών και προκλητικών  θέσεων. .

 

 

 

Όλο και περισσότερο με τη διάγνωση και  σύγκριση μας έρχονται ένα σωρό σκέψεις και προβληματισμοί.

Γιατί άραγε δεν υπάρχει τουλάχιστον και στο δικό μας τόπο συναίνεση με επιχειρηματολογία για  ένα μίνιμουν πρόγραμμα αλληλέγγυας κοινωνικής δράσης όλων των δημοκρατικά σκεπτόμενων πολιτών, αλλά όμως μου φαίνεται δυστυχώς την παρούσα στιγμή και στον μελλοντικό  οικοδομικό οραματισμό και υλοποίηση ιδεών, ότι θα αργήσει για πολλά χρόνια η ελληνική αλληλέγγυα δράση, αφού εμείς είμαστε ο χειρότερος καταναλωτής της Ευρώπης και ενώ στην Ιταλία, Πορτογαλία και αλλού ο καφές κοστίζει πολύ πιο κάτω από 60 σεντ και λιγότερο από ένα Ευρώ, φαίνεται όμως, εμείς,  θεληματικά,  λέτε να πέφτουμε θύματα  «συνεννόησης» των Καρτέλ, αυτό θα πει τον σύνδεσμο των επιχειρηματιών, με τις υπερβολικές τιμές;;

 

 

 

Για την  υπερβολική πολιτική των τιμών και την αποδοχή τους,  φέρεται τώρα  στο προσκήνιο η ενοχή ή και συνενοχή της  έλλειψης καταναλωτικής συνείδησης στη χώρα μας.

 

 

 

Αφού περάσαμε λοιπόν  το Κάτω  Νευροκόπι με τα χάλια του, και τη δική μας απελπιστική πλευρά, σκέφτηκα η απογοήτευση θα είναι μεγάλη στη γειτονική χώρα, αλλά εξεπλάγην θετικά.

 

 

 

 Φτάνοντας στην Εξοχή η απογοήτευση ήτανε μεγαλύτερη από τα τριτοκοσμικά φαινόμενα και της αντι-περιβαλλοντικής εικόνας στα δικά μας σύνορα, χώρας, μέλους της ΕΕ.

 Είδα αρκετές συνοριακές χώρες, αλλά τέτοια αντι- περιβαλλοντικά χάλια σε σύνορα πουθενά.

Λυπηρό, απογοητευτικό  και κρίμα που τα τοπικά συμβούλια και οι ενεργοί και  πολιτικοποιημένοι  πολίτες δεν μπορούν και δεν είναι σε θέση να κόψουν για μια βδομάδα το Καφενείο και με τα χρήματα που θα κόψουν από τον καφέ, να δώσουν με ηλιόσπορους μια άλλη περιβαλλοντική και αισθητική εικόνα στην Πατρίδα μας, που γέννησε τη Δημοκρατία.

 Και αν δεν θέλουν ηλιόσπορους, αρκεί  η μέντα, το θυμάρι  οι μολόχες, το χαμομήλι, οι μαργαρίτες, το πράσινο, το γρασίδι   και ίσως και τα δενδρύλλια, ώστε να μπορέσουμε να ερεθίσουμε και να ξυπνήσουμε τα αισθητικά όργανα του Νεοέλληνα για το περιβάλλον, τη φύση και την ομορφιά και για χάρη του τόπου μας και των ταλαιπωρημένων χωρικών μας.

 

Το τι εμπειρίες και άλλες περιβαλλοντικές εικόνες και παρατηρήσεις  απεκόμισα από τον πρώτο μου ταξίδι διαμέσου της Εξοχής και με τη δίωρη διαμονή μου στην γείτονα χώρα των νέων ευρωπαίων εταίρων μας θα παρουσιάσω προσεχώς.

 

 

 

Το άρθρο δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα μου, σε πολλές ιστοσελίδες και ελληνόφωνα ΜΜΕ των τριών Ηπείρων.

 

 

 

Ευπρόσδεκτος σε κάθε Αντίλογο

 

 

 

Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης, Κολωνία

 konstantin.nalbantis@t-online.de,

 www.kn-megalexandros.gr , ιστοσελίδα για τον απανταχού Ελληνισμό.   

 

 

 

 

 

http://www.antibaro.gr