Οποσδήποτε η ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ερχόμενη στις ΗΠΑ γιά την πρόσφατη συνάντησή της με την ομόλογο της εδώ, Κοντολίζα Ράϊς γνώριζε πάρα πολύ καλά τι θα συναντούσε και τι θα αντιμετώπιζε. Γνώριζε πολύ καλά ποιό κλίμα επικρατεί στην Ουάσιγκτων και στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφορικά με τη θέση της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Γνώριζε την αδιαλλαξία της Ουάσιγκτων πάνω στην αναγνώριση της συνταγματικής ονομασίας τους. Μιά αδιαλλαξία, που χαρακτηρίζεται από την προάσπιση των πολιτικοοικονομικών και στρατιωτικών συμφερόντων της Αμερικής στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων. Η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν έτοιμη γιά να δώσει τη μάχη που θα χρειαζόταν. Και πραγματικά οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η μάχη ήταν ιδιαίτερα σκληρή.
Δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί επίσημα οι ακριβείς λεπτομέρεριες των όσων συζητήθηκαν ούτε είναι ικανοποιητικά τα όσα μέχρις στιγμής έχουν διαρεύσει και κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία. Εκείνο που μόνο μπορεί να ειπωθεί υπεύθυνα, είναι ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιμένει τίποτα από την Ουάσιγκτων. Καταργώντας κάθε έννοια της Δημοκατίας οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει ότι τόσο η Ευρωπαίκή Ένωση όσο και όλος ο υπόλοιπος κόσμος, θα πρέπει να σεβαστούν και να εγκρίνουν την δική τους θέση, όχι μόνο στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων αλλά και στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου που κι΄αυτό είναι δικό τους έργο.
Η ανεξαρτησία του Κοσσόβου αποτελεί οποσδήποτε το κύριο όπλο στα χέρια των Αμερικανών γιά το επικίνδυνο παιγνίδι που έχουν ξεκινήσει στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων, με κύριο στόχο τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας, την αναδιάταξη των συνόρων και την δημιουργία μικρών κρατών που θα διευκολύνει το παιγνίδι τους.
Θα πρέπει ωμά να παραδεχτούμε ότι το παιγνίδι της ονομασίας των Σκοπίων γιά την Ελλάδα έχει χαθεί. Κι΄η ευθύνη βαρύνει εμάς και μόνο εμάς. Βαρύνει την Ελλάδα διότι η εξωτερική της πολιτική, όλων των κυβερνήσεων, που πέρασαν από την Αθήνα, δεν κατάφεραν να συλλάβουν το βάθος των όσων γιά χρόνια συνέβαιναν στα Βαλκάνια. Πλέον είναι αργά γιατί οι πρωταγωνιστές έχουν φέρει το παιγνίδι στα μέτρα τους και δεν είναι διατεθειμένοι γιά καμμιά απολύτως υποχώρηση. Έτσι θα είμαστε υποχρεωμένοι να συμβιβαστούμε με κάποια από τις ονομασίες που θα προτείνει ο Νίμιτς και η οποία οποσδήποτε θα περιέχει την λέξη Μακεδονία. Και όλα αυτά εάν και εφ΄όσον συμβιβαστούν και οι Σκοπιανοί, οι οποίοι θα το παίξουν αδιάλλακτοι όσο οι Αμερικανοί δεν τους τραβούν το αυτί.
Η άσκηση του βέτο από μέρους της Ελλάδας, αν γίνει, δεν πρόκειται να επιφέρει καμμιά απολύτως αλλαγή αλλά και κανένα εμπόδιο στην είσοδο των Σκοπίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Ήδη οι ΗΠΑ το έχουν διαμηνύσει αυτό με το στόμα πολλών υπευθύνων.
Ο Τσέϊς Μπίμερ, εκπρόσωπος του γραφείου Ευρωπαϊκών και Ευρωασιατικών υποθέσεων
του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, είπε. "Οι διαφορές αυτές ( Ελλάδας - Σκοπίων ) δεν μπορούν να αποτελέσουν εμπόδιο στις επιδιώξεις της Δημοκρατίας της Μακεδονίας γιά την περαιτέρω ενσωμάτωσή της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς."
Αλλά και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ το ξέκοψε με ακόμη πιό ωμό τρόπο. "Η ένταξη στο ΝΑΤΟ γίνεται με κριτίρια του ΝΑΤΟ και το όνομα είναι διμερής διαφορά." Τι λέμε εμείς, ουδόλως τους απασχολεί.
Κι΄ακόμη, Αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος δεν θέλησε να δώσει το όνομά του στάθηκε απειλητικά απέναντι στην Ελλάδα τονίζοντας ότι. "...η Αθήνα πρέπει να είναι έτοιμη γιά αντίποινα αν θέσει βέτο."
Όλα αυτά οι Αμερικανοί, γιά τον εαυτό τους, τα ονομάζουν Δημοκρατία. Γιά τον υπόλοιπο κόσμο έχουν κάποια άλλα μέτρα. Μπορεί να μας ονομάσουν και....τρομοκράτες.
Οι σχέσεις Αθήνας - Ουάσιγκτων δεν βρίσκονται πλέον στο καλύτερο σημείο τους μετά την συνάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη με την ομόλογό της Κοντολίζα Ράϊς. Βέβαια αυτό είναι κάτι που ουδόλως ενδιαφέρει την Αμερική. Μπορεί να πει κανείς ότι μιά απόσταση στις σχέσεις είναι κάτι, που το επεδίωκε, κάτι που το ζητούσε. Είναι κάτι που στην πορεία των γεγονότων θα διευκολύνει πιό πολύ τις κινήσεις της στο χώρο των Βαλκανίων. Το ζητούμενο είναι ποιά θα πρέπει να είναι η θέση της Ελλάδας από δω και πέρα.
Κατ΄αρχάς, εάν και εφ΄όσον χρησιμοποιηθεί το δικαίωμα του βέτο, θα πρέπει να θεωρηθεί σαν γεγονός η διπλωματική απομόνωση της Ελλάδας από μέρους των ΗΠΑ και πολλών χωρών της Ε.Ε. με ίσως άγνωστες τις επιπτώσεις στη ζωή της χώρας.
Οποσδήποτε θα ακολουθήσουν πιέσεις γιά αλλαγή της θέσης της. Κι΄αυτό είναι κάτι που με μιά έξυπνη και διπλωματική εξωτερική πολιτική η Ελλάδα θα μπορούσε να το εκμεταλευτεί και να πετύχει κάποια πολιτικά ανταλλάγματα. Ίσως αυτό να αποτελέσει το μοναδικό μας κέρδος από την όλη αυτή τραγική ιστορία, αν βέβαια αυτό μπορεί να λέγεται κέρδος.
Όμως μετά τις τελευταίες προτάσεις του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιους Νίμιτς κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα και τις ονομασίες τις οποίες πρότεινε, τα πράγματα δείχνουν μάλλον ότι η Αθήνα οδηγείται στη λύση συμβιβασμού. Αυτό βέβαια θα κριθεί και από την αδιαλλαξία των Σκοπιανών. Ο οποιοσδήποτε συμβιβασμός θα είναι μιά ονομασία, που θα περιέχει την λέξη Μακεδονία, έστω και με την έννοια του γεωγραφικού προσδιορισμού. Είναι αναμενόμενο να υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ελλάδας. Ποιά θέση θα πάρει η κυβέρνηση;
Η ανεξαρτοποίηση του Κοσσόβου και η αναγνώρισή του την ίδια μέρα από τις ΗΠΑ, την Τουρκία, την Αλβανία και άλλες χώρες, αλλά και με αυτές που ακόμη θα ακολουθήσουν, δίνει μιά άλλη μορφή στο ντόμινο που παίζεται στα Βαλκάνια. Ήδη ακόμη πριν την ανεξαρτοποίηση του κρατιδίου τους οι Αλβανοί Κοσσοβάροι άνοιξαν τα χαρτιά τους γιά το παιγνίδι που πρόκειται να ακολουθήσουν. Και που δεν είναι άλλο από την ίδρυση της μεγάλης Αλβανίας. Αυτό είναι παιγνίδι που πριν από χρόνια ξεκίνησαν οι Αμερικανοί και σ΄αυτο το παιγνίδι οφειλόταν και η επίσκεψη του Μπους το περασμένο καλοκαίρι στην Αλβανία και η ανακήρυξή του σε ....ήρωα. Στην ολοκλήρωσή του το παιγνίδι της μεγάλης Αλβανίας θα συμπεριλάβει στους κόλπους του και τα Σκόπια. Έτσι, γιά τους Σκοπιανούς, το όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και οι αγώνες τους θα αποτελέσουν ένα παρελθόν.
Ήδη στο παιγνίδι της μεγάλης Αλβανίας πήραν θέση μάχης και οι αυτοαποκαλούμενοι Τσάμηδες, οι οποίοι ζητούν να τους αποδωθούν τα εδάφη της μειονότητάς τους που βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος και που οι ίδιοι - και αυτό έχει σημασία - επέλεξαν η περιοχή αυτή να συνορεύει με την Αλβανία.
Η Ελλάδα ίσως και χωρίς να το καταλάβει έχει μπλεχτεί στα δύχτια του ατιμωτικού παιγνιδιού που έχει στηθεί στα Βαλκάνια από τους Αμερικανούς και με την ανοχή της ανύπαρκτης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αντιδράσεις από μέρους της Ρωσσίας φτάνουν ακόμη και στην απειλή πολέμου. Πάνω από τον ουρανό των Βαλκανίων, γιά μιά ακόμη φορά στην ιστορία τους, τα σύννεφα ενός πολέμου έχουν κάμει απειλητική την εμφάνισή τους.
Στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιμένει τίποτα πιά. Το βρώμικο παιγνίδι και τα αποτελέσματά του έχει κριθεί από κάποιους άλλους. Από δω και πέρα όμως αρχίζουν τα πιό σοβαρά και τα πιό επικίνδυνα γιά την Ελλάδα και αυτά θα πρέπει να προσέξει. Λάθη άλλα όχι μόνο δεν επιτρέπονται, αλλά αν γίνουν θα είναι μιά καταστροφή γιά την πατρίδα μας. Οι Έλληνες πολιτικοί καλούνται να δείξουν ότι μπορούν να προσφέρουν κάτι σ΄αυτή τη χώρα.