Σήμερα θα θίξουμε ένα τεράστιας σημασίας εθνικό θέμα, ένα θέμα που μπορεί να αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο το ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων, σε ολόκληρη της Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ας αφήσουμε κατά μέρος την ευθύνη όλων των πολιτικών κομμάτων για την πορεία της αναγνώρισης και ας αναλογιστούμε την προσωπική ευθύνη του καθένα από εμάς.
Προσωπική ευθύνη που πρέπει άμεσα να περάσει από την εποχή των μνημόσυνων, την ίδρυση πολιτιστικών συλλόγων και την διοργάνωση λαογραφικών εκδηλώσεων, στην διεκδίκηση!
Χωρίς πολλά λόγια λοιπόν, αναζητούμε τίτλους ιδιοκτησίας στην ελληνική ή στην Οθωμανική γλώσσα είναι παρόμοια με την αραβική- που αφορούν χωράφια, οικόπεδα ή κατοικίες στην μαρτυρική γη του Πόντου.
Αν κάποιος από εσάς που διαβάζει αυτές τις γραμμές, έχει στα χέρια του τέτοια έγγραφα καταχωνιασμένα σε κάποιο σεντούκι του παππού ή της γιαγιάς του, ήρθε ο καιρός να τα ανασύρει στο φως και να τα οδηγήσει στο δρόμο της δικαίωσης!
Ο δρόμος της δικαίωσης δεν είναι άλλος από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Ένας δρόμος που μας τον έδειξαν οι 1400 προσφυγές Κυπρίων πολιτών-οι οποίες έγιναν με την βοήθεια του μεγάλου έλληνα Νίκου Λυγερού και του ιδρύματος του στην Κύπρο <<αλτρουισμός>>- και η συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα δικαίωση πολλών από αυτές!
Διότι όπως απέδειξαν αυτές οι προσφυγές, είναι κάτι που φοβούνται πάρα πολύ οι Τούρκοι, γι αυτό και ενέταξαν την ΑΠΟΣΥΡΣΗ τους στο ενδοτικό σχέδιο Ανάν!
Εμείς λοιπόν ως Πόντιοι, χρειαζόμαστε για αρχή μια προσφυγή ενός πολίτη κράτους μέλους της Ε.Ε. εναντίον της Τουρκίας, από την οποία θα απαιτηθεί ηθική αλλά και υλική αποζημίωση.
Η υπόθεση της Κύπριας Λουιζίδου μας δείχνει τον δρόμο.
Η Τουρκία έχει καταδικαστεί ως υπεύθυνη για την παράνομη κατοχή των περιουσιακών στοιχείων της και έχει πληρώσει μέχρι σήμερα στην ίδια ως αποζημίωση το ποσό των 1.400.000 ευρώ!
Αυτά τα πλήρωσε για την κατοχή τους από το 1974.
Φαντάζεστε τι θα υποχρεωθεί να πληρώσει η Τουρκία για τις υφαρπαγές των περιουσιακών στοιχείων των Ποντίων, όταν καταδικαστεί, από το 1914 και μετά;
Διεκδικήσεις φυσικά μπορούν να κάνουν και οι Κωνσταντινουπολίτες που κυνηγήθηκαν από τους Τούρκους τις δεκαετίες του 50 και του 60.
Διεκδικήσεις δεν μπορούν να κάνουν όμως, εκείνοι οι πολίτες που έχασαν τις περιουσίες τους στη διάρκεια πολέμου, όπως για παράδειγμα οι κάτοικοι της Σμύρνης για το 1922 ή οι Βούλγαροι για τις περιουσίες τους που καταστράφηκαν την περίοδο των βαλκανικών πολέμων!
Το χρηματικό ποσό που απαιτείται για να κάνει κάποιος μια προσφυγή στην Ε.Ε., επειδή αυτή θα γίνει μέσω ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, δεν είναι καν άξιο αναφοράς.
Αν λοιπόν έχει κάποιος τίτλο ιδιοκτησίας περιουσιακών στοιχείων στον Πόντο, να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο: 6981792996 άμεσα!
Αναστάσιος Καζαντζίδης
Ένας σεμνός και ταπεινός δάσκαλος