Κατηγορίες άρθρων

ΓΚΡΙΖΟΙ ΛΥΚΟΙ ΚΑΛΟΥΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ!

Αρχική σελίδα
Εξωτ. πολιτική/ Διπλωματία
Εθνικά θέματα
Κοινωνία
Πολιτισμός
Θρησκεία
Διεθνή
Βιβλιογραφία/ Συνδέσεις
Εκδηλώσεις
Οπτικοακουστικό
υλικό
Δελτία
Ενημέρωσης
Ιστολόγιο
Αντίβαρου
Άγρα γραπτών
Πρόσφατα κείμενα
Με χρονολογική σειρά.
Δελτίο ενημέρωσης!
Εγγραφή Διαγραφή
Συγγραφείς

Αθανάσιος Γιουσμάς
Άθως Γ. Τσούτσος
Άκης Καλαιτζίδης
Αλέξανδρος Γερμανός
Αλέξανδρος-Μιχαήλ Χατζηλύρας
Αλέξανδρος Κούτσης
Αμαλία Ηλιάδη
Ανδρέας Σταλίδης
Ανδρέας Φαρμάκης
Ανδρέας Φιλίππου
Αντώνης Κ. Ανδρουλιδάκης
Αντώνης Λαμπίδης
Αντώνης Παυλίδης
Απόστολος Αλεξάνδρου
Απόστολος Αναγνώστου
Αριστείδης Καρατζάς
Αχιλλέας Αιμιλιανίδης
Βάιος Φασούλας
Βαν Κουφαδάκης
Βασίλης Γκατζούλης
Βασίλης Ζούκος
Βασίλης Κυρατζόπουλος
Βασίλης Πάνος
Βασίλης Στοιλόπουλος
Βασίλης Ν. Τριανταφυλλίδης
(Χάρρυ Κλυνν)
Βασίλης Φτωχόπουλος
Βένιος Αγελόπουλος
Βίας Λειβαδάς
Βλάσης Αγτζίδης
Γεράσιμος Παναγιωτάτος-Τζάκης
Γιάννης Διακογιάννης
Γιάννης Θεοφύλακτος
Γιάννης Παπαθανασόπουλος
Γιάννης Τζιουράς
Γιώργος Αλεξάνδρου
Γιώργος Βλαχόπουλος
Γιώργος Βοσκόπουλος
Γιώργος Βότσης
Γιώργος Κακαρελίδης
Γιώργος Καστρινάκης
Γιώργος Κεκαυμένος
Γιώργος Κεντάς
Γιώργος Κολοκοτρώνης
Γιώργος Κουτσογιάννης
Γιώργος Νεκτάριος Λόης
Γιώργος Μαρκάκης
Γιώργος Μάτσος
Γιώργος Παπαγιαννόπουλος
Γιώργος Σκουταρίδης
Γιώργος Τασιόπουλος
Γλαύκος Χρίστης
Δημήτρης Αλευρομάγειρος
Δημήτρης Γιαννόπουλος
Δημήτριος Δήμου
Δημήτρης Μηλιάδης
Δημήτριος Γερούκαλης
Δημήτριος Α. Μάος
Δημήτριος Νατσιός
Διαμαντής Μπασάντης
Διονύσης Κονταρίνης
Διονύσιος Καραχάλιος
Ειρήνη Στασινοπούλου
Ελένη Lang - Γρυπάρη
Ελευθερία Μαντζούκου
Ελευθέριος Λάριος
Ελλη Γρατσία Ιερομνήμων
Ηλίας Ηλιόπουλος
Θεόδωρος Μπατρακούλης
Θεόδωρος Ορέστης Γ. Σκαπινάκης
Θεοφάνης Μαλκίδης
Θύμιος Παπανικολάου
Θωμάς Δρίτσας
Ιωάννης Μιχαλόπουλος
Ιωάννης Χαραλαμπίδης
Ιωάννης Γερμανός
Κρίτων Σαλπιγκτής
Κυριάκος Κατσιμάνης
Κυριάκος Σ. Κολοβός
Κωνσταντίνος Αλεξάνδρου Σταμπουλής
Κωνσταντίνος Ναλμπάντης
Κωνσταντίνος Ρωμανός
Κωνσταντίνος Χολέβας
Λαμπρινή Θωμά
Μαίρη Σακελλαροπούλου
Μανώλης Βασιλάκης
Μανώλης Εγγλέζος - Δεληγιαννάκης
Μάρκος Παπαευαγγέλου
Μάρω Σιδέρη
Μιλτιάδης Σ.
Μιχάλης Χαραλαμπίδης
Μιχάλης Κ. Γκιόκας
Νέστωρ Παταλιάκας
Νικόλαος Μάρτης
Νίκος Ζυγογιάννης
Νίκος Καλογερόπουλος Kaloy
Νίκος Λυγερός
Νίκος Παπανικολάου
Νίκος Σαραντάκης
Νίνα Γκατζούλη
Παναγιώτης Α. Μπούρδαλας
Παναγιώτης Ανανιάδης
Παναγιώτης Ήφαιστος
Παναγιώτης Α. Καράμπελας
Παναγιώτης Καρτσωνάκης
Παναγιώτης Φαραντάκης
Παναγιώτης Χαρατζόπουλος
Πανίκος Ελευθερίου
Πάνος Ιωαννίδης
Πασχάλης Χριστοδούλου
Παύλος Βαταβάλης
Σοφία Οικονομίδου
Σπυριδούλα Γρ. Γκουβέρη
Σταύρος Σταυρίδης
Σταύρος Καρκαλέτσης
Στέλιος Θεοδούλου
Στέλιος Μυστακίδης
Στέλιος Πέτρου
Στέφανος Γοντικάκης
Σωτήριος Γεωργιάδης
Τάσος Κάρτας
Φαήλος Κρανιδιώτης
Φειδίας Μπουρλάς
Χρήστος Ανδρέου
Χρήστος Δημητριάδης
Χρήστος Κηπουρός
Χρήστος Κορκόβελος
Χρήστος Μυστιλιάδης
Χρήστος Σαρτζετάκης
Χριστιάνα Λούπα
Χρίστος Δαγρές
Χρίστος Δ. Κατσέτος
Χρύσανθος Λαζαρίδης
Χρύσανθος Σιχλιμοίρης
Gene Rossides
Marcus A. Templar

Επικοινωνία
Οι απόψεις σας είναι ευπρόσδεκτες!
 
 

ΓΚΡΙΖΟΙ ΛΥΚΟΙ ΚΑΛΟΥΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ!

 

Κωνσταντίνος Χολέβας

Πολιτικός Επιστήμων

 

Η είδηση δημοσιεύθηκε στις 2 Αυγούστου στην μεγάλης κυκλοφορίας τουρκική εφημερίδα ΧΟΥΡΙΕΤ και προκάλεσε αίσθηση στην κοινή γνώμη της γείτονος. Το ακροδεξιό κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης απέστειλε επιστολή στον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων και σε 300 περίπου Στρατηγούς, Ναυάρχους και Πτεράρχους, με την οποία τους ζητεί να λάβουν μέτρα ώστε να σταματήσουν τα ανοίγματα της Κυβερνήσεως Ερντογάν υπέρ των μειονοτήτων και γενικότερα να ανακοπεί η πορεία φιλελευθεροποιήσεως της χώρας. Η επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε και σε άλλους 4000 παραλήπτες βάσει του κρατικού πρωτοκόλλου , υπογράφεται από τον αντιπρόεδρο του κόμματος και τονίζει ότι εκφράζει την προσωπική ανησυχία του Προέδρου της Εθνικιστικής Δράσης, του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Οι σχολιαστές στα τουρκικά ΜΜΕ αναζητούν τα βαθύτερα κίνητρα του διαβήματος του εθνικιστικού κόμματος και διερωτώνται μήπως η επιστολή απεστάλη κατόπιν συνεννοήσεως με υψηλόβαθμους στρατιωτικούς, οι οποίοι θέλουν να στείλουν έμμεση προειδοποίηση προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό.

Το Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης, γνωστό με τα τουρκικά αρχικά ΜΗΡ, βρίσκεται σήμερα εκτός Βουλής, διότι δεν κατόρθωσε να υπερβεί το όριο του 10% στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Είναι γνωστό κυρίως για τις δυναμικές ομάδες κρούσεως που ελέγχει, τους «Γκρίζους Λύκους». Ιδρύθηκε από τον Τουρκοκύπριο απόστρατο Συνταγματάρχη Αρπασλάν Τουρκές και ήταν μέλος της τρικομματικής κυβερνήσεως υπό την πρωθυπουργία του Ετσεβίτ κατά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο. Σήμερα αρχηγός του κόμματος είναι ο καθηγητής Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος μετείχε στην προηγούμενη κυβέρνηση της Τουρκίας πάλι υπό την Πρωθυπουργία του Μπουλέντ Ετσεβίτ. Επρόκειτο γις τρικομματική κυβέρνηση με Υπουργό Εξωτερικών τον Ισμαήλ Τζεμ , στον οποίο πολλά είχε επενδύσει η διπλωματία των κ.κ. Σημίτη-Παπανδρέου. Οι οπαδοί της άνευ όρων προσεγγίσεως με την κυβέρνηση των κ.κ. Ετσεβίτ, Τζεμ και Μπαχτσελί σκοπίμως απέκρυπταν ότι ένας από τους τρεις εταίρους του κυβερνώντος συνασπισμού ήταν το κόμμα των Γκρίζων Λύκων!

Είναι προφανές ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι σήμερα ο μόνος αξιόπιστος συνομιλητής για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός και το μετριοπαθές ισλαμικό κόμμα του επιδιώκουν ειλικρινά τον εκδημοκρατισμό και τον εξευρωπαϊσμό του τουρκικού πολιτικού και κοινωνικού συστήματος. Άλλωστε έχουν και κομματικό συμφέρον από μία τέτοια εξέλιξη, διότι μόνον έτσι θα παύσουν να διώκονται από το στρατιωτικό κατεστημένο. Μέχρι σήμερα οι Στρατηγοί και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας έβρισκαν διάφορες δικαιολογίες και διέλυαν τα ισλαμικά κόμματα στο όνομα του Κεμαλισμού και του κοσμικού -μη θρησκευτικού κράτους. Οι προηγούμενες εκδοχές του πολιτικού Ισλάμ υποχρεώθηκαν πολλές φορές να αλλάξουν ονόματα ( Κόμμα Αρετής, Κόμμα Ευημερίας κ.α) και μία φορά επί Πρωθυπουργίας Ερμπακάν εκτοπίσθηκαν από την εξουσία με μία ήπια μεν, καταλυτική δε, παρέμβαση των Στρατηγών. Μία τέτοια παρέμβαση νοσταλγεί προφανώς το ακροδεξιό κόμμα της γείτονος και προσπαθεί με την επιστολή του να ενεργοποιήσει την εθνική ευαισθησία των στρατιωτικών. Το κυριώτερο επιχείρημα του ΜΗΡ είναι ότι στο όνομα του εξευρωπαϊσμού ο Ερντογάν δίνει υπερβολικές ελευθερίες στις μειονότητες και ειδικά στους Κούρδους και έτσι απειλείται η εθνική ενότητα από διασπαστικά στοιχεία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι με παρέμβαση του Ερντογάν απελευθερώθηκαν προ μηνός πέντε γνωστοί Κούρδοι ακτιβιστές, μεταξύ των οποίων και η γνωστή πρώην βουλευτής Λεϊλά Ζάνα, και αμέσως η δικαιοσύνη τους απήγγειλε νέες κατηγορίες ......

Οι ανώτατοι αξιωματικοί, οι οποίοι διαδραματίζουν ρόλο παράλληλης κυβερνήσεως και ανταγωνίζονται την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, βρίσκονται ενώπιον διλήμματος. Από τη μία πλευρά επιθυμούν την ένταξη της Τουρκίας στις ευρωπαϊκές δομές, διότι πιστεύουν ότι έτσι απομακρύνεται ο κίνδυνος της ισλαμοποιήσεως της χώρας, αλλά και για λόγους οικονομικών ωφελημάτων. Από την άλλη πλευρά φοβούνται την πλήρη ένταξη της χώρας στην Ευρ. Ένωση, διότι τότε θα υποχρεωθούν να παραχωρήσουν δικαιώματα που σήμερα αρνούνται στις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες της Τουρκίας. Ίσως για το στρατιωτικό κατεστημένο της Άγκυρας μία ειδική σχέση χωρίς την πλήρη ένταξη της Τουρκίας να είναι η καλύτερη λύση. Ο Ερντογάν πιστεύει ότι με την ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε. θα περιορισθεί στα καθήκοντά του ο Στρατός και θα παύσει να αποτελεί ισχυρή παρακυβέρνηση. Η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή ορθώς στηρίζει τον Τούρκο Πρωθυπουργό σ’ αυτή την δύσκολη προσπάθειά του. Όμως θα πρέπει να λαμβάνει πάντοτε υπ’ όψιν της ότι η πορεία του Ερντογάν είναι επισφαλής λόγω των ισχυρών αντιδράσεων, διότι ακόμη και σήμερα υπάρχει το ενδεχόμενο οι Τούρκοι Στρατηγοί να ανταποκριθούν στην έκκληση του Μπαχτσελί και του ΜΗΡ. Όπως επίσης καλό είναι να γνωρίζουμε ότι και αν τελικά ο Ερντογάν επικρατήσει επί των στρατιωτικών, ουδείς μας εγγυάται ότι θα εξαλειφθεί αυτομάτως η προκλητικότητα κατά της Ελλάδος.

Κ.Χ. 4/8/2004

Πρωτότυπη δημοσίευση στον Τύπο της Κυριακής 8/8/2004

 

http://antibaro.gr