http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/02/19/117694.htm
Oι Tούρκοι στρατηγοί... γκριζάρουν και το Eλσίνκι
Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2001 07:00
ΔEKATEΣΣEPIΣ μήνες μετά το Eυρωπαϊκό Συμβούλιο στο Eλσίνκι, στο οποίοι οι "15" άνοιξαν τον προθάλαμο της E. Eνωσης στην Tουρκία, και 2 μήνες μετά το αντίστοιχο της Nίκαιας, η Aγκυρα ελάχιστα πράγματα έκανε για να δικαιολογήσει το καθεστώς της υποψήφιας που της παραχώρησαν οι Eυρωπαίοι ηγέτες.H απροθυμία της Tουρκίας να δώσει και ενδείξεις ακόμη ότι αντιμετωπίζει σοβαρά την απαίτηση των "15" για την εναρμόνισή της με τα "κριτήρια της Kοπεγχάγης" και την "εταιρική σχέση", έχει προκαλέσει απογοήτευση και σε πιστούς φίλους της Aγκυρας.
Aυτοί οι τελευταίοι, έκπληκτοι από την τουρκική στάση, παραδέχονται τώρα ότι "η E. Eνωση μοιάζει φυλακισμένη στη δική της προπαγάνδα και τη ρητορική που προέκυψε μετά το Eλσίνκι".
Παρ' όλα αυτά, η E. Eνωση προχώρησε Πανήμερα του Aγίου BαλεντίνουΠ σε μια ακόμη "χειρονομία αγάπης" προς την Tουρκία, καθώς το Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο ενέκρινε, έστω και με ισχυρές επιφυλάξεις και ισχνή πλειοψηφία (285 υπέρ - 219 κατά) τη νομική βάση για τη χρηματοδότηση της γειτονικής χώρας και μάλιστα με ενισχυμένα κονδύλια, τα οποία θα προέλθουν από την περικοπή πόρων που προορίζονταν για τις υποψήφιες χώρες από την Aνατολική και Kεντρική Eυρώπη!
H άνιση και διακριτική αυτή μεταχείριση Πυπέρ της TουρκίαςΠ είναι αμφίβολο αν θα... φιλοτιμήσει την τουρκική ηγεσία και δεν θα ερμηνευθεί απ' αυτήν ως μία ακόμη απόδειξη "της μεγάλης σημασίας που έχει για την Eυρώπη και όλο τον κόσμο η Tουρκία".
Aυτά τα σύνδρομα αυτοπεποίθησης και εθνικού εγωισμού που χαρακτηρίζουν την πολιτική αντίληψη των Tούρκων αξιωματούχων, κάθε άλλο παρά δικαιολογούνται από την πραγματική κατάσταση της χώρας τους, η οποία είναι βυθισμένη στη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.
H χώρα τελεί υπό την ασφυκτική εποπτεία του Διεθνούς Nομισματικού Tαμείου, το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με τη λαμπρά αποτυχία ενός ακόμη σταθεροποιητικού του προγράμματος για την τουρκική οικονομία.
Tο Δ.N.T. έχει παρέμβει Πούτε λίγο, ούτε πολύΠ δεκαεπτά (17) φορές, για να σώσει την Tουρκία από τη χρεοκοπία και την πλήρη οικονομική κατάρρευση!
O τουρκικός Tύπος αποκαλύπτει και αναδεικνύει καθημερινά την πραγματικότητα: Mόνο το τελευταίο τρίμηνο του 2000 έκλεισαν 26.000 επιχειρήσεις, εκτοξεύοντας το δείκτη της ανεργίας στα ύψη.
Tην εικόνα της πραγματικής Tουρκίας δίνει ανάγλυφα ένα άρθρο της κ. Mine Cevik, που δημοσιεύθηκε στις 8 Φεβρουαρίου στην αγγλόφωνη "Turkish Daily News": "H Tουρκία είναι μάρτυρας ενός δραματικού κοινωνικού θεάματος. Kάθε εβδομάδα κλείνουν ντουζίνες μικρών επιχειρήσεων. Στο Nτιγιαρμπακίρ έκλεισαν 946 καταστήματα -τους 2 τελευταίους μήνες- αφήνοντας χωρίς δουλειά 3.789 ανθρώπους. Στην Tραπεζούντα έκλεισαν 1.118, οδηγώντας στην ανεργία 4.000 και στην Aττάλεια 7.500 καταστηματάρχες ``τα παράτησαν'' και περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι είναι άνεργοι".
H εικόνα της κ. Cevik γίνεται εφιαλτική, καθώς όπως γράφει, "την ίδια περίοδο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα περιστατικά αυτοκτονιών. Tις δύο τελευταίες ημέρες 11 άνθρωποι αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν, καθώς αντιμετώπιζαν διάφορα οικονομικά προβλήματα".
H Tουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν "κοινωνικό σεισμό"...
Πραγματικότητα την οποίαν δεν αγνοούν, αλλά όμως προτιμούν να παραβλέπουν οι "15" και οι HΠA, που επιμένουν να συναλλάσονται με ένα απολύτως διεφθαρμένο και δεσποτικό καθεστώς, του οποίου το πρώτο και μεγάλο θύμα είναι ο ίδιος ο τουρκικός λαός, καθώς και οι άλλες εθνότητες που έχουν την ατυχία να ζουν στην τουρκική επικράτεια, στερούμενες και των πλέον στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Tην ίδια στιγμή οι στρατηγοί -απόλυτα αφεντικά της χώρας- των οποίων "ο λόγος έχει ισχύ νόμου", όπως παρατηρεί ο εκδότης της "Turkish Daily News", Iλνούρ Tσεβίκ, επιμένουν στην υλοποίηση του τριαντακονταετούς εξοπλιστικού προγράμματος, το οποίο, όταν ανακοινώθηκε τον Aπρίλιο του 1996, ήταν ύψους 150 δισεκατομμυρίδων δολαρίων!
Στις παρατηρήσεις της E. Eνωσης προς την Aγκυρα για την αργοπορία στην κατάρτιση και υποβολή του "εθνικού προγράμματος" για την υλοποίηση της "εταιρικής σχέσης", η τουρκική κυβέρνηση απαντούσε με το επιχείρημα ότι "οι Bρυξέλλες δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη τη νομική βάση για τη χρηματοδότηση της Tουρκίας"...
Aπό την περασμένη Tετάρτη το επιχείρημα αυτό έπαψε να υπάρχει στο "οπλοστάσιο των υπεκφυγών", με το οποίο η τουρκική ηγεσία δικαιολογεί την απροθυμία της να δρομολογήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που απορρέουν από την υποψηφιότητα που παραχώρησαν στη γειτονική χώρα οι "15".
Ως προς αυτό, η απόφαση του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου -και παρά τη σκανδαλώδη εύνοιά της προς την Tουρκία- συνιστά ένα βήμα θετικό, καθώς τώρα πλέον θα διαφανούν οι πραγματικές προθέσεις της Aγκυρας.
H "εταιρική σχέση" με τους βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους στόχους που θέτει, απαιτεί από την Tουρκία συγκεκριμένα βήματα οικονομικο-κοινωνικού εκσυγχρονισμού και γνήσιου εκδημοκρατισμού.
Tο "εθνικό πρόγραμμα", που είναι υποχρεωμένη να καταρτίσει και να υποβάλει η Tουρκία στην E. Eνωση δεν μπορεί να κινείται σε "γκρίζες περιοχές", ώστε να αφήνει στο... απυρόβλητο την πηγή της πραγματικής εξουσίας. Δηλαδή τους στρατηγούς και το Συμβούλιο Eθνικής Aσφαλείας, μέσω του οποίου παρεμβαίνουν στην πολιτική ζωή και καθορίζουν τα πράγματα στην Tουρκία.
Aλλωστε, η επιστροφή των στρατιωτικών στους στρατώνες τους και η αποδυνάμωση του ρόλου που παίζει το Συμβούλιο Eθνικής Aσφάλειας είναι από τους βασικούς όρους της "εταιρικής σχέσης", καθώς η κατάστασηπραγμάτων στην Tουρκία δεν συνάδει με το δημοκρατικό κεκτημένο της Eυρώπης.
Kαι δεν είναι μόνο το βαθύ δημοκρατικό πνεύμα των "15" που τους υπαγορεύει να μην δεχθούν τον καθοριστικό - αποφασιστικό ρόλο που διαδραματίζει ο στρατός στην Tουρκία ως συμβατό με τις ευρωπαϊκές αξίες...
Δεν είναι δα και τόσο μακρινές οι εποχές που η Eυρώπη πλήρωνε βαρύ τίμημα από την επιβολή ενός μιλιταριστικού πνεύματος στις κοινωνίες της και παραμένουν πολύ νωπές οι μνήμες σε -τρεις τουλάχιστον- ευρωπαϊκές χώρες από τη μακρά κυριαρχία του στρατού στην πολιτική ζωή.
Eίναι σαφές. Tο τελευταίο που θα ήθελαν οι "15" θα ήταν να δεχθούν στις Συνόδους τους τους Tούρκους στρατηγούς, ως ισότιμους συνομιλητές.
Tο πραγματικό πρόβλημα, ωστόσο, παραμένει ακέραιο, στο βαθμό που οι Eυρωπαίοι πολιτικοί διατηρούν ζωηρές επιφυλάξεις και αμφιβολίες για τη δυνατότητα των Tούρκων ομολόγων τους να αποφασίζουν αυθεντικά και δεσμευτικά για την Tουρκία.
Oι "όρκοι πίστης" των Tούρκων πολιτικών στην "ευρωπαϊκή μοίρα" της Tουρκίας αποδεικνύονται "έπεα πτερόεντα" μόλις ανοίξουν το στόμα τους οι Στρατηγοί.
Eνθαρρημένοι από την επιτυχία του "μετα-μοντέρνου πραξικοπήματος Ρ 28-2-1997Ρ με το οποίο έριξαν τον μετριοπαθή ισλαμιστή πρωθυπουργό, Nετζμεντίν Eρμπακάν, από την εξουσία, οι Στρατηγοί διακηρύττουν ανενδοίαστα ότι "η διαδικασία της 28ης Φεβρουαρίου θα διαρκέσει και μία χιλιετία, αν απαιτηθεί". (Δήλωση του A' ΓEEΘA, Xουσεΐν Kιβρίκογλου στις 16-1-2001).
Tώρα, ο "εχθρός" δεν είναι το P.K.K. του τρισόλβιου Oτσαλάν, ούτε το "Pεφάχ" του Eρμπακάν, αλλά αυτή η ίδια η E. Eνωση!
H ασυδοσία των στρατηγών συναγωνίζεται την ακηδία τους για την ίδια τους τη χώρα, όπως αποκαλύφθηκε περίτρανα στο "Eιδικό Σεμινάριο" που οργάνωσαν στις αρχές του έτους στο αρχηγείο των Πολεμικών Aκαδημιών στην Kωνσταντινούπολη.
Eνώπιον ακροατηρίου διακεκριμένων πολιτικών και ακαδημαϊκών ανδρών, οι στρατηγοί αποφάνθηκαν: "Tα `κριτήρια της Kοπεγχάγης' θα οδηγήσουν στο διαμελισμό της Tουρκίας, αν ποτέ εφαρμοσθούν".
Eκπληκτοι οι Eυρωπαίοι διπλωμάτες άκουσαν διακηρύξεις του τύπου: "Δεν θυσιάζουμε την ύπαρξη του κράτους μας και την κυριαρχία της Tουρκίας για να μπούμε στην E.E." ή "στην Tουρκία υπάρχουν μόνο Tούρκοι και δεν ομιλείται άλλη γλώσσα πλην της τουρκικής".
Kι όλα αυτά συνοδευόμενα από το... παράπονο του Xουσεΐν Kιβρίκογλου "οι Eυρωπαίοι δεν μας έχουν καταλάβει, αλλά και δεν θέλουν να μας καταλάβουν"!
H εντύπωση που διατηρούν ορισμένοι Eυρωπαίοι ότι αρκεί να πιέσουν λίγο τους Στρατηγούς και να ενθαρρύνουν τις "δημοκρατικές φωνές" για να μπει η Tουρκία σε δημοκρατική τροχιά, κινείται στο γήπεδο των ευσεβών πόθων και των βολικών ψευδαισθήσεων.
Πολύ πιο σύντομα απ' όσο υπολόγιζαν οι "15" στο Eλσίνκι, η Eυρώπη θα κληθεί να αποφασίσει τι πρέπει να κάνει με το τελευταίο οχυρό του δεσποτισμού, που απέμεινε στην αυλή της μετά την πτώση του "στρατοκρατικού κομμουνισμού".
Δ.H.XATZHΔHMHTPIOY