Κατηγορίες άρθρων

 Ιδού η Ρόδος

Αρχική σελίδα
Εξωτ. πολιτική/ Διπλωματία
Εθνικά θέματα
Κοινωνία
Πολιτισμός
Θρησκεία
Διεθνή
Βιβλιογραφία/ Συνδέσεις
Εκδηλώσεις
Οπτικοακουστικό
υλικό
Δελτία
Ενημέρωσης
Ιστολόγιο
Αντίβαρου
Άγρα γραπτών
Πρόσφατα κείμενα
Με χρονολογική σειρά.
Δελτίο ενημέρωσης!
Εγγραφή Διαγραφή
Συγγραφείς

Αθανάσιος Γιουσμάς
Άθως Γ. Τσούτσος
Άκης Καλαιτζίδης
Αλέξανδρος Γερμανός
Αλέξανδρος-Μιχαήλ Χατζηλύρας
Αλέξανδρος Κούτσης
Αμαλία Ηλιάδη
Ανδρέας Σταλίδης
Ανδρέας Φαρμάκης
Ανδρέας Φιλίππου
Αντώνης Κ. Ανδρουλιδάκης
Αντώνης Λαμπίδης
Αντώνης Παυλίδης
Απόστολος Αλεξάνδρου
Απόστολος Αναγνώστου
Αριστείδης Καρατζάς
Αχιλλέας Αιμιλιανίδης
Βάιος Φασούλας
Βαν Κουφαδάκης
Βασίλης Γκατζούλης
Βασίλης Ζούκος
Βασίλης Κυρατζόπουλος
Βασίλης Πάνος
Βασίλης Στοιλόπουλος
Βασίλης Ν. Τριανταφυλλίδης
(Χάρρυ Κλυνν)
Βασίλης Φτωχόπουλος
Βένιος Αγελόπουλος
Βίας Λειβαδάς
Βλάσης Αγτζίδης
Γεράσιμος Παναγιωτάτος-Τζάκης
Γιάννης Διακογιάννης
Γιάννης Θεοφύλακτος
Γιάννης Παπαθανασόπουλος
Γιάννης Τζιουράς
Γιώργος Αλεξάνδρου
Γιώργος Βλαχόπουλος
Γιώργος Βοσκόπουλος
Γιώργος Βότσης
Γιώργος Κακαρελίδης
Γιώργος Καστρινάκης
Γιώργος Κεκαυμένος
Γιώργος Κεντάς
Γιώργος Κολοκοτρώνης
Γιώργος Κουτσογιάννης
Γιώργος Νεκτάριος Λόης
Γιώργος Μαρκάκης
Γιώργος Μάτσος
Γιώργος Παπαγιαννόπουλος
Γιώργος Σκουταρίδης
Γιώργος Τασιόπουλος
Γλαύκος Χρίστης
Δημήτρης Αλευρομάγειρος
Δημήτρης Γιαννόπουλος
Δημήτριος Δήμου
Δημήτρης Μηλιάδης
Δημήτριος Γερούκαλης
Δημήτριος Α. Μάος
Δημήτριος Νατσιός
Διαμαντής Μπασάντης
Διονύσης Κονταρίνης
Διονύσιος Καραχάλιος
Ειρήνη Στασινοπούλου
Ελένη Lang - Γρυπάρη
Ελευθερία Μαντζούκου
Ελευθέριος Λάριος
Ελλη Γρατσία Ιερομνήμων
Ηλίας Ηλιόπουλος
Θεόδωρος Μπατρακούλης
Θεόδωρος Ορέστης Γ. Σκαπινάκης
Θεοφάνης Μαλκίδης
Θύμιος Παπανικολάου
Θωμάς Δρίτσας
Ιωάννης Μιχαλόπουλος
Ιωάννης Χαραλαμπίδης
Ιωάννης Γερμανός
Κρίτων Σαλπιγκτής
Κυριάκος Κατσιμάνης
Κυριάκος Σ. Κολοβός
Κωνσταντίνος Αλεξάνδρου Σταμπουλής
Κωνσταντίνος Ναλμπάντης
Κωνσταντίνος Ρωμανός
Κωνσταντίνος Χολέβας
Λαμπρινή Θωμά
Μαίρη Σακελλαροπούλου
Μανώλης Βασιλάκης
Μανώλης Εγγλέζος - Δεληγιαννάκης
Μάρκος Παπαευαγγέλου
Μάρω Σιδέρη
Μιλτιάδης Σ.
Μιχάλης Χαραλαμπίδης
Μιχάλης Κ. Γκιόκας
Νέστωρ Παταλιάκας
Νικόλαος Μάρτης
Νίκος Ζυγογιάννης
Νίκος Καλογερόπουλος Kaloy
Νίκος Λυγερός
Νίκος Παπανικολάου
Νίκος Σαραντάκης
Νίνα Γκατζούλη
Παναγιώτης Α. Μπούρδαλας
Παναγιώτης Ανανιάδης
Παναγιώτης Ήφαιστος
Παναγιώτης Α. Καράμπελας
Παναγιώτης Καρτσωνάκης
Παναγιώτης Φαραντάκης
Παναγιώτης Χαρατζόπουλος
Πανίκος Ελευθερίου
Πάνος Ιωαννίδης
Πασχάλης Χριστοδούλου
Παύλος Βαταβάλης
Σοφία Οικονομίδου
Σπυριδούλα Γρ. Γκουβέρη
Σταύρος Σταυρίδης
Σταύρος Καρκαλέτσης
Στέλιος Θεοδούλου
Στέλιος Μυστακίδης
Στέλιος Πέτρου
Στέφανος Γοντικάκης
Σωτήριος Γεωργιάδης
Τάσος Κάρτας
Φαήλος Κρανιδιώτης
Φειδίας Μπουρλάς
Χρήστος Ανδρέου
Χρήστος Δημητριάδης
Χρήστος Κηπουρός
Χρήστος Κορκόβελος
Χρήστος Μυστιλιάδης
Χρήστος Σαρτζετάκης
Χριστιάνα Λούπα
Χρίστος Δαγρές
Χρίστος Δ. Κατσέτος
Χρύσανθος Λαζαρίδης
Χρύσανθος Σιχλιμοίρης
Gene Rossides
Marcus A. Templar

Επικοινωνία
Οι απόψεις σας είναι ευπρόσδεκτες!
 

 


Ιδού η Ρόδος

Δημήτριος Δήμου
Επίτιμος Διοικητής Στρατιας& Αρχηγός ΓΕΕΦ

Αντίβαρο, Δεκέμβριος 2007

                                                   

Θυμηθείτε αυτά τα λόγια: «Η επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Τουρκίας  Αλί Μπαμπατζάν, επιβεβαιώνει ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν περάσει  σε μια περίοδο δυναμικής ανάπτυξης». Ποιος τα είπε αυτά; Μα η υπουργός  εξωτερικών της Ελλάδος, που δεν φείσθηκε  λόγων, για να εξάρει τη σημασία της επίσκεψης του Τούρκου ομολόγου της και τις ελπίδες που στήριζε η Ελληνική Κυβέρνηση για καλύτερο μέλλον στις σχέσεις των δύο χωρών. Μίλησε ακόμη η κυρία Υπουργός και για επιμονή και υπομονή στο δρόμο του αμοιβαίου συμφέροντος, που πρέπει να τον χαρακτηρίζει (το δρόμο) ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, στις σχέσεις καλής γειτονίας , στις αρχές και τις αξίες που διέπουν τη σύγχρονη Ευρώπη.

Τηρεί κάτι από αυτά η Τουρκία; Υπέγραψαν και μια συμφωνία, τα γνωστά μας ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) που περιλάμβαναν εξ ολοκλήρου, ενέργειες  Στρατιωτικής διπλωματίας. Ανταλλαγή επισκέψεων Αρχηγών Επιτελείων, κοινές επιχειρησιακές μονάδες, κοινή μονάδα ταχείας αντίδρασης στο ΝΑΤΟ και ανταλλαγή επισκέψεων Διοικητών Ελληνοτουρκικής μεθορίου. Δηλαδή αφού η διπλωματία μας δια του Υπουργείου Εξωτερικών απέτυχε πλήρως και σε όλα τα μέτωπα των εθνικών μας κυρίως θεμάτων, αποφασίσαμε να κάνουμε άλλη μια υποχώρηση προς τους Τούρκους και να δοκιμάσουμε τη τύχη μας στη στρατιωτική διπλωματία. Μας ρυμούλκησαν για μια ακόμα φορά οι Τούρκοι σε χώρο στημένης παγίδας και μεις χωρίς σκέψη και φρόνηση πήγαμε στο τυρί. Γιατί πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί αυτή η Ελληνική θέση, όταν έχουμε ακόμα νωπές τις μνήμες από τις καταστρεπτικές για την Ελλάδα συνομιλίες και ανταλλαγές επισκέψεων, των δύο Α/ΓΕΕΘΑ.

Ο Μπαμπατζαν από τη πλευρά του όχι μόνον εκτέλεσε πιστά και επιτυχημένα τις εντολές Μπουγιούκανιτ, όχι μόνο πέτυχε να επισκεφθεί τη Θράκη τραυματίζοντας καίρια την Εθνική μας αξιοπρέπεια, αλλά κατάφερε να εξασφαλίσει και το ταξίδι του πρωθυπουργού μας στην Άγκυρα. Εμείς επικαίρως εκφράσαμε τις ανησυχίες μας από αυτή τη στήλη και μάλιστα κάναμε και έκκληση στο κ. Πρωθυπουργό να μη πέσει στη παγίδα των Τούρκων ταξιδεύοντας  εκεί. Ανησυχούμε σφοδρώς για τη διπλωματική μας εθνική γραμμή, φωνάζουμε για το κίνδυνο που βλέπουμε, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Πρίν στεγνώσουν καλά-καλά οι υπογραφές των κακών αυτων συμφωνιών και των ΜΟΕ, το Τουρκικό θράσος ξεχείλισε από μίσος και παράλογες διεκδικήσεις κατά της χώρας μας.

Οι Τούρκοι δεν δίστασαν αμέσως να ρίξουν το προσωπείο και να φανούν οι πραγματικές τους προθέσεις ενός πραγματικού πολέμου σε όλα τα επίπεδα, κατά της Ελλάδος. Μέσα σε μια βδομάδα, ο μεν Μπαμπατζάν κήρυξε την αυτονομία της Θράκης, οι Τούρκοι πιλότοι κατέλυσαν της Ελληνική κυριαρχία πάνω από τους Φούρνους, η Τουρκική κυβέρνηση επενέβη προκλητικά στη διαμάχη Ελλάδος- Σκοπίων για το όνομα, παίρνοντας το μέρος των Σκοπίων και καταγγέλλοντας διεθνώς την Ελλάδα και το πιο χειρότερο το Τουρκικό ΓΕΕΘΑ (ο φίλος.. Μπουγιούκανιτ) έβγαλε το άχτι του διεκδικώντας ευθέως τη Ρόδο από την Ελλάδα. Καινούργιο και τούτο πάλι και προς Θεού δεν έχουμε που να φυλαχτούμε από τον Μπουγιούκανιτ. Μη νομίζετε ότι έχω ξεχάσει τη περισυλλογή του πιλότου μας από το Τουρκικό πολεμικό πλοίο, απλώς το άφησα ιδιαιτέρως, γιατί πέρα από τη προσβολή που υποστήκαμε, πληροφορίες από το Αρχηγείο του ΝΑΤΟ φέρουν ότι οι Τούρκοι όταν ανέφεραν το γεγονός στη Συμμαχία,ήταν ιδιαίτερα καυστικοί στο θέμα της Ελληνικής  ικανότητος για έρευνα και διάσωση στο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου.

Ας είναι καλά ο κ. Παπαντωνίου που παραχώρησε το αεροπορικό Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στους Τούρκους, για να μπορούν τώρα να κάνουν τα δικά τους. Μέσα σε λίγες μέρες υποστήκαμε ένα πολυεπίπεδο Βατερλώ στα σημαντικά εθνικά μας θέματα και από ότι φαίνεται κανείς από τους υπεύθυνους δεν έχει συνειδητοποιήσει τη ζημιά. Ο Ελληνικός λαός θέλει και πρέπει να μάθει, γιατί προσκλήθηκε ο Μπαμπαζάν κάτω από τις προϋποθεσεις που έγινε το ταξίδι του στην Ελλάδα. Γιατί δόθηκε άδεια, άνευ περιορισμών σ’ αυτό το κύριο, να επισκεφθεί τη Θράκη. Αν μάλιστα ο Μπαμπατζάν δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα και στη Θράκη αμολήθηκε να κάνει τα δικά του, τότε η ευθύνη της πολιτείας, είναι ακόμη βαρύτερη αφού δεν τον ανακάλεσε στη τάξη.

Κανείς από μας δεν καταλαβαίνει γιατί το παράνομο σωματείο  «Τουρκική νεολαία» που η Ελληνική δικαιοσύνη, διέταξε το κλείσιμό του,  λειτουργεί ακόμα. Άραγε το Τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής είναι πάνω από την Ελληνική Διοίκηση; Εκείνο όμως που είναι παντελώς δύσπεπτο είναι το θέμα της Ρόδου, που ήγειραν οι Τούρκοι. Πολλές φορές έχω γράψει για τον τρόπο με τον οποίον οι Τούρκοι εγείρουν διεκδικήσεις κατά της Ελλάδος. Έτσι και τώρα δεν ξέφυγαν από το κανόνα. Το θέμα της Ρόδου θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά στο μέλλον, αν δεν λάβουμε τα στοιχειώδη μέτρα. Ας θυμηθούμε μόνο για λίγο, ότι κάποια Ελληνική Κυβέρνηση το 2003 έστειλε τον Γκιούλ στη Ρόδο χωρίς περιορισμούς, για να αρχίσει το θέμα της διεκδίκησης. Χαρίσματα και ομοιότητες του δικομματισμού.

Το απίστευτο στην όλη ιστορία είναι, ότι ενώ το ΥΠΕΞ της Ελλάδος κάτω από πίεση αποφάσισε να κάνει διάβημα προς τη Τουρκική Κυβέρνηση, από την άλλη μεριά από φόβο μη κινήσει τη Τουρκική αντίδραση, δικαιολόγησε τη κυβέρνηση Ερντογάν, αποδίδοντας την ενέργεια στο στρατιωτικό κατεστημένο. Εδώ κάτι συμβαίνει, ή όπως φαίνεται τα έχουν εντελώς χαμένα. Τα ΜΟΕ  όπως είπαμε παραπάνω βασίζονται στη στρατιωτική διπλωματία για τη βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.  Σύμφωνα όμως με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, η διεκδίκηση της Ρόδου δεν είναι έργο της Κυβέρνησης Ερντογάν αλλά των Στρατηγών. Επομένως πως θα στείλουν τους δικούς μας Αρχηγούς των επιτελείων να συζητήσουν μ’ αυτούς που επιβουλεύονται τα Ελληνικά εδάφη; Εμείς δεν καταλαβαίνουμε τη λογική του Υπουργείου μας των Εξωτερικών. Ακούστε τη φράση που βρήκε το Υπουργείο μας για να κλείσει την υπόθεση. Δεν σχολιάζει, λεει,  θέσεις των Τούρκων Στρατηγών. Απίστευτο! ο Μπουγιούκανιτ χαίρει ασυλίας στην Ελλάδα ακόμα και από την απλή κριτική. Αυτά είναι τα αποτελέσματα των επαφών των Αρχηγών. Και ο μεν Τάκης απήλθε, αλλά τα αποτελέσματα έμειναν και είναι πολύ δυσάρεστα. Ήδη οι Τούρκοι επικαιροποιόντας  λόγω  Ρόδου το θέμα της αποστρατικοποίησης της Δωδεκανήσου, πιθανότατα θα μας βάλουν σε μπελάδες. Και επειδή τίποτα στο κόσμο αυτό δεν είναι τυχαίο, σας θυμίζω το δημοσίευμα του τέως προέδρου της Δημοκρατίας μας, ο οποίος μόλις έφυγε από τη καρέκλα, δημοσίευσε στη «Καθημερινή» άρθρο στο οποίο μεταξύ άλλων έθετε επί τάπητος και το θέμα του αφοπλισμού των Ελληνικών Νησιών , σαν παρεπόμενο της κύριας πρότασής του για προσφυγή επί όλου του πακέτου των Ελληνοτουρκικών διαφορών στο δικαστήριο της Χάγης.

 

Το κόλπο του κούκου το ξέρετε; Ο κούκος δεν έχει φωλιά και γεννάει το αυγό του σε ξένη . Όταν το μικρό του κούκου εκκολαφθεί δεν αρκείται στο να φιλοξενείται και να ταίζεται από ξένους γονείς, αλλά το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να πετάξει τα θετά αδελφάκια του από τη φωλιά. Οι γονείς αυτών των μικρών που θανατώθηκαν από το μικρό κούκο, συνεχίζουν ακατάπαυστα να τον ταίζουν ακόμα και όταν το μέγεθός του είναι πολλαπλάσιο από το δικό τους. Οι διάφοροι κούκοι-τούρκοι ήρθαν να βάλλουν τα αυγά τους στη Θράκη, στη Ρόδο όπως παλαιότερα στην Ίμβρο στη Τένεδο κλπ. Ήδη το μέγεθος της Τουρκίας δεν μας επιτρέπι να την ταίζουμε άλλο. Τη παραβολή αυτή ας την έχει υπόψη του ο κ. Πρωθυπουργός αλλά και οι υπεύθυνοι του ΥΠΕΞ. Πιστεύω ότι κάτω από τις προϋποθέσεις αυτές, πρωθυπουργικό ταξίδι στη Τουρκία δεν μπορεί να γίνει. Αν όμως έχουμε τόσο παραφρονήσει και γίνει αυτή η επίσκεψη, τότε είμαστε άξιοι των μυρίων κακών που σίγουρα θα μας βρούνε. Ιδού λοιπόν η Ρόδος που σηματοδοτεί την εθνική μας πενία, ας είναι η τελευταία μας πλάνη που θα μας σωφρονίσει, ως προς το έσχατο όριο υποχώρησης, που μπορούμε να κάνουμε στα εθνικά μας θέματα.

   

Δ. Δήμου                   Αθήνα  20/12/2007

 

http://www.antibaro.gr