Κατηγορίες άρθρων

 Κρίσιμες ώρες

Αρχική σελίδα
Εξωτ. πολιτική/ Διπλωματία
Εθνικά θέματα
Κοινωνία
Πολιτισμός
Θρησκεία
Διεθνή
Βιβλιογραφία/ Συνδέσεις
Εκδηλώσεις
Οπτικοακουστικό
υλικό
Δελτία
Ενημέρωσης
Ιστολόγιο
Αντίβαρου
Άγρα γραπτών
Πρόσφατα κείμενα
Με χρονολογική σειρά.
Δελτίο ενημέρωσης!
Εγγραφή Διαγραφή
Συγγραφείς

Αθανάσιος Γιουσμάς
Άθως Γ. Τσούτσος
Άκης Καλαιτζίδης
Αλέξανδρος Γερμανός
Αλέξανδρος-Μιχαήλ Χατζηλύρας
Αλέξανδρος Κούτσης
Αμαλία Ηλιάδη
Ανδρέας Σταλίδης
Ανδρέας Φαρμάκης
Ανδρέας Φιλίππου
Αντώνης Κ. Ανδρουλιδάκης
Αντώνης Λαμπίδης
Αντώνης Παυλίδης
Απόστολος Αλεξάνδρου
Απόστολος Αναγνώστου
Αριστείδης Καρατζάς
Αχιλλέας Αιμιλιανίδης
Βάιος Φασούλας
Βαν Κουφαδάκης
Βασίλης Γκατζούλης
Βασίλης Ζούκος
Βασίλης Κυρατζόπουλος
Βασίλης Πάνος
Βασίλης Στοιλόπουλος
Βασίλης Ν. Τριανταφυλλίδης
(Χάρρυ Κλυνν)
Βασίλης Φτωχόπουλος
Βένιος Αγελόπουλος
Βίας Λειβαδάς
Βλάσης Αγτζίδης
Γεράσιμος Παναγιωτάτος-Τζάκης
Γιάννης Διακογιάννης
Γιάννης Θεοφύλακτος
Γιάννης Παπαθανασόπουλος
Γιάννης Τζιουράς
Γιώργος Αλεξάνδρου
Γιώργος Βλαχόπουλος
Γιώργος Βοσκόπουλος
Γιώργος Βότσης
Γιώργος Κακαρελίδης
Γιώργος Καστρινάκης
Γιώργος Κεκαυμένος
Γιώργος Κεντάς
Γιώργος Κολοκοτρώνης
Γιώργος Κουτσογιάννης
Γιώργος Νεκτάριος Λόης
Γιώργος Μαρκάκης
Γιώργος Μάτσος
Γιώργος Παπαγιαννόπουλος
Γιώργος Σκουταρίδης
Γιώργος Τασιόπουλος
Γλαύκος Χρίστης
Δημήτρης Αλευρομάγειρος
Δημήτρης Γιαννόπουλος
Δημήτριος Δήμου
Δημήτρης Μηλιάδης
Δημήτριος Γερούκαλης
Δημήτριος Α. Μάος
Δημήτριος Νατσιός
Διαμαντής Μπασάντης
Διονύσης Κονταρίνης
Διονύσιος Καραχάλιος
Ειρήνη Στασινοπούλου
Ελένη Lang - Γρυπάρη
Ελευθερία Μαντζούκου
Ελευθέριος Λάριος
Ελλη Γρατσία Ιερομνήμων
Ηλίας Ηλιόπουλος
Θεόδωρος Μπατρακούλης
Θεόδωρος Ορέστης Γ. Σκαπινάκης
Θεοφάνης Μαλκίδης
Θύμιος Παπανικολάου
Θωμάς Δρίτσας
Ιωάννης Μιχαλόπουλος
Ιωάννης Χαραλαμπίδης
Ιωάννης Γερμανός
Κρίτων Σαλπιγκτής
Κυριάκος Κατσιμάνης
Κυριάκος Σ. Κολοβός
Κωνσταντίνος Αλεξάνδρου Σταμπουλής
Κωνσταντίνος Ναλμπάντης
Κωνσταντίνος Ρωμανός
Κωνσταντίνος Χολέβας
Λαμπρινή Θωμά
Μαίρη Σακελλαροπούλου
Μανώλης Βασιλάκης
Μανώλης Εγγλέζος - Δεληγιαννάκης
Μάρκος Παπαευαγγέλου
Μάρω Σιδέρη
Μιλτιάδης Σ.
Μιχάλης Χαραλαμπίδης
Μιχάλης Κ. Γκιόκας
Νέστωρ Παταλιάκας
Νικόλαος Μάρτης
Νίκος Ζυγογιάννης
Νίκος Καλογερόπουλος Kaloy
Νίκος Λυγερός
Νίκος Παπανικολάου
Νίκος Σαραντάκης
Νίνα Γκατζούλη
Παναγιώτης Α. Μπούρδαλας
Παναγιώτης Ανανιάδης
Παναγιώτης Ήφαιστος
Παναγιώτης Α. Καράμπελας
Παναγιώτης Καρτσωνάκης
Παναγιώτης Φαραντάκης
Παναγιώτης Χαρατζόπουλος
Πανίκος Ελευθερίου
Πάνος Ιωαννίδης
Πασχάλης Χριστοδούλου
Παύλος Βαταβάλης
Σοφία Οικονομίδου
Σπυριδούλα Γρ. Γκουβέρη
Σταύρος Σταυρίδης
Σταύρος Καρκαλέτσης
Στέλιος Θεοδούλου
Στέλιος Μυστακίδης
Στέλιος Πέτρου
Στέφανος Γοντικάκης
Σωτήριος Γεωργιάδης
Τάσος Κάρτας
Φαήλος Κρανιδιώτης
Φειδίας Μπουρλάς
Χρήστος Ανδρέου
Χρήστος Δημητριάδης
Χρήστος Κηπουρός
Χρήστος Κορκόβελος
Χρήστος Μυστιλιάδης
Χρήστος Σαρτζετάκης
Χριστιάνα Λούπα
Χρίστος Δαγρές
Χρίστος Δ. Κατσέτος
Χρύσανθος Λαζαρίδης
Χρύσανθος Σιχλιμοίρης
Gene Rossides
Marcus A. Templar

Επικοινωνία
Οι απόψεις σας είναι ευπρόσδεκτες!
 

 


Κρίσιμες ώρες

Δημήτριος Δήμου

Αντίβαρο, Φεβρουάριος 2008

               

Αναμφισβήτητα οι Κυπριακές εκλογές του Φεβρουαρίου, αποτελούν το σημαντικότερο γεγονός αυτής της χρονικής περιόδου. Οι επιπτώσεις από το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα είναι καθοριστικές μόνο για την εξέλιξη του Κυπριακού, αλλά θα είναι βαρύνουσες για ολόκληρο το Ελληνικό έθνος. Και είναι ίσως η  φορά που ο Κυπριακός Ελληνισμός κρατά τις τύχες του έθνους στα χέρια του. Ο αγώνας για τη νίκη στις Κυπριακές Προεδρικές εκλογές, δεν είναι  αγώνας εσωτερικού μετώπου των Ελληνοκυπρίων, αλλά μια σφοδρή σύγκρουση των υποστηρικτών, σε Ελλάδα και Κύπρο, της επαναφοράς του  σχεδίου ΑΝΝΑΝ υπό οποιαδήποτε μορφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αυτών που πιστεύουν ακράδαντα ότι το σχέδιο αυτό, ή όποια παραλλαγή του, είναι ολέθριο για την Ελληνική πλευρά. Δυστυχώς οι δυνάμεις των Αννανιστών έχουν ανασυνταχθεί και δεδομένου ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και  στη Κύπρο, ελέγχουν  τη μεγαλύτερη μερίδα του  πολιτικού κόσμου, αυτό τους καθιστά πραγματικά επικίνδυνους. Ο ξένος παράγοντας στηρίζει  με όλες  του τις δυνάμεις και με κάθε είδους μέσα, μηδέ των χρημάτων φειδόμενος, τη ρεβανσιστική προσπάθεια των Αννανιστών. Απομένουν οι δυο λαοί, ο Ελληνικός που παρά τη προσπάθεια του δικομματισμού και των συνοδοιπόρων του, δεν έχασε το αισθητήριο της ορθής  κρίσεως και στήριξε με τον τρόπο του το «όχι» και ο Ελληνοκυπριακός που στο δημοψήφισμα αψήφησε τις απειλές και απάντησε με θάρρος απορρίπτοντας με ένα πρωτοφανώς μεγάλο ποσοστό, κάθε ιδέα εφαρμογής του ολέθριου αυτού σχεδίου στη μεγαλόνησο. Οι Ελληνοκύπριοι τις κρίσιμες αυτές ώρες, έχουν υποχρέωση να αναπολήσουν και να προβληματιστούν βαθιά, γιατί απέρριψαν το σχέδιο ΑΝΝΑΝ στο δημοψήφισμα της 24ης  Απριλίου του 2004..

 

Με τη περήφανη στάση τους τότε, αρνήθηκαν να γίνουν παίγνιο στις ορέξεις των Αγγλοαμερικάνων και άβουλο θύμα στα νύχια του Τουρκικού επεκτατισμού. Διασώθηκε στο δημοψήφισμα η Κυπριακή Δημοκρατία, που σαν κρατική οντότητα ενσαρκώνει τους πόθους και τα οράματα για ελευθερία και  εθνική ανεξαρτησία του Κυπριακού λαού. Αγώνες και θυσίες αιώνων, πίκρες και καημοί ολόκληρων γενεών, επιβίωση παρά τις σφαγές διώξεις εξανδραποδισμούς από απάνθρωπους κατακτητές και επιδρομείς, υπομονή σε εξευτελισμούς αδικίες, ακλόνητη πίστη στα Ελληνικά ιδεώδη και μια  απίστευτη συνέχεια επίγνωσης της καταγωγής που μεταδιδότανε από γενιά σε γενιά, έκαναν τελικά πραγματικότητα το όραμα μιας ελεύθερης πατρίδας, όπου ο Ελληηνοκυπριακός λαός είναι πια υπεύθυνος να καθορίζει το μέλλον και τις τύχες του.

 

Αυτή τη μεγάλη και διαχρονική κατάκτηση, προσπάθησαν να την αφαιρέσουν από αυτό το λαό οι επινοητές και οι υποστηρικτές του σχεδίου ΑΝΝΑΝ. Θέλησαν μέσα σε ένα δευτερόλεπτο  να σβήσουν τη  Κυπριακή Δημοκρατία, να νομιμοποιήσουν τα Τουρκικά στρατεύματα της παράνομης και εγκληματικής εισβολής  και κατοχής  και να τα καταστήσουν και εγγυητές της ύπαρξης του νέου Ελληνοκυπριακού κρατιδίου που θα προέκυπτε από την εφαρμογή του σχεδίου ΑΝΝΑΝ. Ήταν βεβαίως  μια από τις βασικότερες πρόνοιες αυτού του σχεδίου και η άμεση κατάργηση της Εθνικής Φρουράς, δημιουργώντας έτσι σοβαρό κενό στο δικαίωμα αυτοάμυνας το οποίο θα κάλυπταν τα Τουρκικά στρατεύματα.

 

Έχουμε πια όλοι παραφρονήσει να θεωρούμε κατά ΑΝΝΑΝ  τα Τουρκικά στρατεύματα εγγυητές της ύπαρξή μας Οι περιορισμοί των πολιτικών και αστικών δικαιωμάτων, οι φυλετικές διακρίσεις, η καταστρατήγηση παντός δικαιώματος ιδιοκτησίας, εγκατάστασης, διακίνησης, δεν πρέπει να ξεχασθούν και να αποσυνδεθούν από τις προεδρικές εκλογές. Οι έποικοι που εντελώς προκλητικά απέκτησαν δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα, παρά την εντελώς  αντίθέτη στάση του ΟΗΕ σε όλες τις προηγούμενες ανα τον κόσμο παρόμοιες περιπτώσεις, θα ήταν το εμπόδιο επιστροφής των Ελληνοκυπρίων να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Αυτοί οι ίδιοι οι έποικοι που κατά παράβαση κάθε έννοιας του διεθνούς δικαίου παράνομα μεταφέρθηκαν και εγκαταστάθηκαν στη Κύπρο , ευθύνονται και για τη φυγή των Τουρκοκυπρίων στο εξωτερικό.

 

Επομένως προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι ο Ελληνοκυπριακός λαός δεν έχει να επιλέξει απλώς όπως σε προηγούμενες εκλογές ένα πρόσωπο κατάλληλο για τη προεδρία. Βρίσκεται στο σταυροδρόμι μιας κρίσιμης απόφασης, αν θα πισωγυρίσει στη προ του δημοψηφίσματος του 2004 εποχή, ή αν θα συνεχίσει αταλάντευτα το δρόμο που χάραξε προς την Ευρώπη, ζητώντας τη πλήρη εφαρμογή του νομικού ευρωπαϊκού πολιτισμού και στο νησί του, διεκδικώντας παράλληλα το σεβασμό των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Τουρκία που θέλει να ονομάζεται υποψήφιο μέλος προς ένταξη στην ΕΕ. Είναι λοιπόν ιερή υποχρέωση του κάθε Ελληνοκυπρίου που θα προσέλθει στις κάλπες, να ζυγίσει κάθε παράταξη και να αντιληφθεί τι εκπροσωπεί η κάθε μια. Ποιοι είναι εκείνοι που θέλουν την υποχώρηση, τη συνδιαλλαγή, αυτοί που υποστηρίζουν κρυφά και φανερά ότι το σχέδιο ΑΝΝΑΝ ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για τους Ελληνοκυπρίους. Αυτούς που θέλουν να καταργήσουν ένα κυρίαρχο κράτος μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ. Αυτούς που υποστηρίζουν ένα σχέδιο για το οποίο δύο υφυπουργοί των ΗΠΑ ομολόγησαν ότι είναι ένα δώρο προς τη Τουρκία.

 

Διερωτώμαι ποία σχέση μπορεί να έχει το 76% των ανθρώπων που ψήφισαν κατά του σχεδίου το 2004, με παρατάξεις που επαγγέλονται την επαναφορά τέτοιων παρανοϊκών ρυθμίσεων για επίλυση του Κυπριακού. Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και ούτε αποτελεί απλώς θέμα συνέπειας προς τη προηγούμενη επιλογή, αν και αυτό είναι μια εξόχως σοβαρή παράμετρος, δεδομένου ότι τίθεται επί τάπητος το θέμα του μέλλοντος και της πολιτικής που θα ακολουθήσει ο Κυπριακός λαός στις κρίσιμες περιστάσεις που εξυφαίνονται απειλητικά στη περιοχή. Στο κάτω-κάτω είναι αδιανόητο στο δημοψήφισμα να τάσσεσαι κατά του σχεδίου ΑΝΝΑΝ και να δικαιώνεσαι, και στις προεδρικές εκλογές να μην υπερψηφίζεις το φορέα που κάνει πράξη την επιλογή σου αυτή. Κανείς δε πρέπει  να λησμονεί ότι η πρώτη και άμεση δικαίωση τη επιλογής του «όχι», ήταν η μετά επτά μόλις ημέρες, ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας (1η Μαϊου 2004)  στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Σήμερα από το βήμα αυτό η Κύπρος είναι σε θέση να εγκαλεί τη Τουρκία, να απαιτεί την παρ’ αυτής αναγνώριση και να πρωτοπορεί σε θέσεις και αποφάσεις σε κορυφαία θέματα, σαν αυτό του Κοσόβου. Ο όποιος νουνεχής και πατριώτης τα μετρά αυτά,  και κάνει την επιλογή του τις κρίσιμες τούτες ώρες. Ας μην αφήσει να μετοικήσουν και στη Κύπρο οι νεοοθωμανοί που δρούν στον Ελληνικό χώρο, εννοώ αυτούς που παραλλάσσουν τα βιβλία της ιστορίας, αυτούς που οσφυοκαμπτικά οδηγούν τη Τουρκία στην ΕΕ, αυτούς που νομίζουν ότι οι υποχωρήσεις είναι το αντίδοτο στις Τουρκικές προκλήσεις. Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της Κύπρου, θα ταρακουνήσει και τους εδώ συμβιβαστικούς, μήπως και ξυπνήσουν.

 

 

Δ. Δήμου                                                         31/01/2008

http://www.antibaro.gr