Κατηγορίες άρθρων

 Το Βουκουρέστι μια νέα αρχή

Αρχική σελίδα
Εξωτ. πολιτική/ Διπλωματία
Εθνικά θέματα
Κοινωνία
Πολιτισμός
Θρησκεία
Διεθνή
Βιβλιογραφία/ Συνδέσεις
Εκδηλώσεις
Οπτικοακουστικό
υλικό
Δελτία
Ενημέρωσης
Ιστολόγιο
Αντίβαρου
Άγρα γραπτών
Πρόσφατα κείμενα
Με χρονολογική σειρά.
Δελτίο ενημέρωσης!
Εγγραφή Διαγραφή
Συγγραφείς

Αθανάσιος Γιουσμάς
Άθως Γ. Τσούτσος
Άκης Καλαιτζίδης
Αλέξανδρος Γερμανός
Αλέξανδρος-Μιχαήλ Χατζηλύρας
Αλέξανδρος Κούτσης
Αμαλία Ηλιάδη
Ανδρέας Σταλίδης
Ανδρέας Φαρμάκης
Ανδρέας Φιλίππου
Αντώνης Κ. Ανδρουλιδάκης
Αντώνης Λαμπίδης
Αντώνης Παυλίδης
Απόστολος Αλεξάνδρου
Απόστολος Αναγνώστου
Αριστείδης Καρατζάς
Αχιλλέας Αιμιλιανίδης
Βάιος Φασούλας
Βαν Κουφαδάκης
Βασίλης Γκατζούλης
Βασίλης Ζούκος
Βασίλης Κυρατζόπουλος
Βασίλης Πάνος
Βασίλης Στοιλόπουλος
Βασίλης Ν. Τριανταφυλλίδης
(Χάρρυ Κλυνν)
Βασίλης Φτωχόπουλος
Βένιος Αγελόπουλος
Βίας Λειβαδάς
Βλάσης Αγτζίδης
Γεράσιμος Παναγιωτάτος-Τζάκης
Γιάννης Διακογιάννης
Γιάννης Θεοφύλακτος
Γιάννης Παπαθανασόπουλος
Γιάννης Τζιουράς
Γιώργος Αλεξάνδρου
Γιώργος Βλαχόπουλος
Γιώργος Βοσκόπουλος
Γιώργος Βότσης
Γιώργος Κακαρελίδης
Γιώργος Καστρινάκης
Γιώργος Κεκαυμένος
Γιώργος Κεντάς
Γιώργος Κολοκοτρώνης
Γιώργος Κουτσογιάννης
Γιώργος Νεκτάριος Λόης
Γιώργος Μαρκάκης
Γιώργος Μάτσος
Γιώργος Παπαγιαννόπουλος
Γιώργος Σκουταρίδης
Γιώργος Τασιόπουλος
Γλαύκος Χρίστης
Δημήτρης Αλευρομάγειρος
Δημήτρης Γιαννόπουλος
Δημήτριος Δήμου
Δημήτρης Μηλιάδης
Δημήτριος Γερούκαλης
Δημήτριος Α. Μάος
Δημήτριος Νατσιός
Διαμαντής Μπασάντης
Διονύσης Κονταρίνης
Διονύσιος Καραχάλιος
Ειρήνη Στασινοπούλου
Ελένη Lang - Γρυπάρη
Ελευθερία Μαντζούκου
Ελευθέριος Λάριος
Ελλη Γρατσία Ιερομνήμων
Ηλίας Ηλιόπουλος
Θεόδωρος Μπατρακούλης
Θεόδωρος Ορέστης Γ. Σκαπινάκης
Θεοφάνης Μαλκίδης
Θύμιος Παπανικολάου
Θωμάς Δρίτσας
Ιωάννης Μιχαλόπουλος
Ιωάννης Χαραλαμπίδης
Ιωάννης Γερμανός
Κρίτων Σαλπιγκτής
Κυριάκος Κατσιμάνης
Κυριάκος Σ. Κολοβός
Κωνσταντίνος Αλεξάνδρου Σταμπουλής
Κωνσταντίνος Ναλμπάντης
Κωνσταντίνος Ρωμανός
Κωνσταντίνος Χολέβας
Λαμπρινή Θωμά
Μαίρη Σακελλαροπούλου
Μανώλης Βασιλάκης
Μανώλης Εγγλέζος - Δεληγιαννάκης
Μάρκος Παπαευαγγέλου
Μάρω Σιδέρη
Μιλτιάδης Σ.
Μιχάλης Χαραλαμπίδης
Μιχάλης Κ. Γκιόκας
Νέστωρ Παταλιάκας
Νικόλαος Μάρτης
Νίκος Ζυγογιάννης
Νίκος Καλογερόπουλος Kaloy
Νίκος Λυγερός
Νίκος Παπανικολάου
Νίκος Σαραντάκης
Νίνα Γκατζούλη
Παναγιώτης Α. Μπούρδαλας
Παναγιώτης Ανανιάδης
Παναγιώτης Ήφαιστος
Παναγιώτης Α. Καράμπελας
Παναγιώτης Καρτσωνάκης
Παναγιώτης Φαραντάκης
Παναγιώτης Χαρατζόπουλος
Πανίκος Ελευθερίου
Πάνος Ιωαννίδης
Πασχάλης Χριστοδούλου
Παύλος Βαταβάλης
Σοφία Οικονομίδου
Σπυριδούλα Γρ. Γκουβέρη
Σταύρος Σταυρίδης
Σταύρος Καρκαλέτσης
Στέλιος Θεοδούλου
Στέλιος Μυστακίδης
Στέλιος Πέτρου
Στέφανος Γοντικάκης
Σωτήριος Γεωργιάδης
Τάσος Κάρτας
Φαήλος Κρανιδιώτης
Φειδίας Μπουρλάς
Χρήστος Ανδρέου
Χρήστος Δημητριάδης
Χρήστος Κηπουρός
Χρήστος Κορκόβελος
Χρήστος Μυστιλιάδης
Χρήστος Σαρτζετάκης
Χριστιάνα Λούπα
Χρίστος Δαγρές
Χρίστος Δ. Κατσέτος
Χρύσανθος Λαζαρίδης
Χρύσανθος Σιχλιμοίρης
Gene Rossides
Marcus A. Templar

Επικοινωνία
Οι απόψεις σας είναι ευπρόσδεκτες!
 

 


Το Βουκουρέστι μια νέα αρχή

Δημήτριος Δήμου

Αντίβαρο, Μάϊος 2008


Προϋποθέτει μεγάλα περιθώρια μικροψυχίας, για να μην ομολογήσει κανείς, ότι ενωμένοι αποφασισμένοι και με καλή παρουσία στο Βουκουρέστι, σημειώσαμε μια αξιόλογη επιτυχία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Πολλές φορές ψέξαμε την νεοελληνική εξωτερική πολιτική όλα αυτά τα χρόνια, γιατί συνεχώς υποβάθμιζε τη χώρα, παραδομένη σε έναν ανεξήγητο και παράλογο γραικυλισμό και ήρθε η ώρα να πούμε ένα μεγάλο και γενναιόψυχο , εύγε! Μπράβο σε όλους που συμμετείχαν στην αποστολή του Βουκουρεστίου, γιατί με χαμηλούς τόνους πέτυχαν τους Ελληνικούς στόχους. Πρωτίστως το εύγε αυτό ανήκει στο κ. Πρωθυπουργό.

 

 Ασφαλώς η επιμέτρηση αυτής της επιτυχίας δεν μπορεί να γίνει τώρα. Πρέπει να περάσει λίγος χρόνος, να κατακαθίσει ο  κουρνιαχτός της διπλωματικής μάχης και να επανεκτιμήσουμε με σοβαρότητα τη κατάσταση. Είναι προφανές ότι το Βουκουρέστι πρέπει να αποτελέσει μια νέα αρχή στη διεθνή και εσωτερικά δρώμενα της χώρας, για να ανακτήσουμε το χαμένο εθνικό μας κύρος και αξιοπιστία, μια που οι διεθνείς συγκυρίες μας ευνοούν. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ και οι συνταχθέντες με τον Τζώρτζ Μπούς άσπονδοι φίλοι μας, θα ανασυνταχθούν σε μια προσπάθεια να εξουδετερώσουν τα αποτελέσματα του Βουκουρεστίου. Στρατηγικώς πρέπει να προετοιμαζόμαστε από τώρα για απόκρουση της αντεπίθεσής τους, όποτε και οπουδήποτε αυτή εκδηλωθεί. Εκτιμώ ότι σύμπας ο Ελληνισμός πρέπει να κάτσει και να εκτιμήσει τους φίλους του, όπως αυτοί συμπεριφέρθηκαν και μίλησαν στην σύνοδο. Το Ελληνικό φιλότιμο ξέρει να ανταποδίδει με περίσσεια χουβαρντοσύνη και πολλαπλάσια γενναιότητα το καλό που μας έκαναν αυτοί που συνταχθήκανε με τις δίκαιες απόψεις μας. Είδαμε ένα Μπούς να αποκαλεί κατ’ επανάληψη χαιρέκακα τα Σκόπια, Μακεδονία, προσπαθώντας να επηρεάσει όλους τους σύνεδρους στην απόφασή τους. Είδαμε όμως και ένα Σαρκοζί, ένθερμο υποστηρικτή των Ελληνικών θέσεων. Ο Σαρκοζί έπαιξε πολύ σοβαρό ρόλο στην όλη υπόθεση γιατί δεν ήταν απλώς η Γαλλική ψήφος, αλλά η αρχή της αμφισβήτησης της Αμερικάνικης επικυριαρχίας στο ΝΑΤΟ. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι οι ΗΠΑ θεωρούν το ΝΑΤΟ φέουδό τους και πάνω σ’ αυτή τη φιλοσοφία έχτισαν την επίτευξη των άνομων σκοπών των Σκοπιανών.

 

Η αδιαλλαξία των Σκοπίων τροφοδοτήθηκε από την Αμερικάνικη έπαρση ότι στο ΝΑΤΟ κουμαντάρει η Αμερική και συνεπώς η Ελλάδα δεν μπορεί να τους φράξει το δρόμο. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση πρέπει σύντομα να καλέσει τον Σαρκοζί στη Θεσσαλονίκη και να του επιφυλαχθεί η αρμόζουσα υποδοχή. Η τοποθέτηση της Ιταλία και της Ισπανίας πρωτίστως αλλά και των Λουξεμβούργου και Ισλανδίας δευτερευόντως, πιστεύω να μας δίδαξαν ότι τόσα χρόνια αδίκως αδρανούσαμε στο Μακεδονικό, θεωρώντας τους άλλους υποχρεωμένους να έχουν ιστορική γνώση και δικαία κρίση. Υπάρχουν παντού συμπίπτοντες στα συμφέροντά μας, που ευστόχως μπορούμε εκάστοτε να τους μετατρέπουμε σε φίλους και υποστηρικτές μας. Ανοήτως συμπεριφερθήκαμε στο Μακεδονικό αλλά και στα άλλα εθνικά μας θέματα, διότι πράξαμε σύμφωνα με αυτό που λέει ο θυμόσοφος λαός μας «πέσε πίττα να σε φάω». Η εξωτερική πολιτική θέλει δουλειά, ιδρώτα, διορατικότητα και ικανότητα, για να περνάς τις θέσεις σου και δυστυχώς, τέτοια προσόντα δεν επιδείξαμε μέχρι τώρα. Αν μετά το Βουκουρέστι πιστέψουμε ότι όλα επιλύθηκαν και ότι νικήσαμε περίλαμπρη και αδιαφιλονίκητη νίκη, τότε πραγματικά θα μας πάρει το ποτάμι. Είδαμε τη συμπεριφορά της Αλβανίας και της Τουρκίας. Ειδικώς ο Τούρκος κουμπάρος ανταπέδωσε με την πατροπαράδοτη Τουρκική μπαμπεσιά, την στήριξη που του δίνουμε χρόνια τώρα στην Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Όταν εμείς φωνάζουμε και χωρίς υστεροβουλία  υποδεικνύουμε ότι η θεωρία της «εξημέρωσης του θηρίου» είναι ολέθρια για τη χώρα, μας προπηλακίζουνε. Ήρθε η ώρα για να αποδείξει η Τουρκία του λόγου το αληθές και να συμπεριφερθεί με υπουλία, εκδικητικότητα και προπάντων αχαριστία. Ο Τούρκος φίλος δεν πιάνεται, όπως μάθαμε στα τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς. Μικρός είχα κρατήσει ένα στίχο από το δημώδες ποίημα η θυσία του Αβραάμ που έλεγε «Γονή μου επειδή ο μεταθεμός δεν είναι ελεημοσύνη και επειδή έτσι το όρισε εκείνος όπου κρίνει…» που απετέλεσε για μένα φιλοσοφία ζωής. Ο στίχος αυτός λεει ότι, πρόσεχε γιατί η αναβολή δεν είναι ελεημοσύνη που θα σε απαλλάξει από τα δυσάρεστα. Θέλω τώρα να επισημάνω ότι η αναβολή που πήραμε στο Βουκουρέστι δεν θα μας απαλλάξει από το πρόβλημα.

 

 Στην επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ πάλι θα βρούμε τους Αμερικάνους και τους Σκοπιανούς στα πόδια μας. Ίσως τότε η επανάληψη ενός βέτο να μην είναι ούτε πρόσφορη ούτε και δυνατή. Οι αντίπαλοι μας θα έχουν προετοιμασθεί δεόντως για να μην ατυχήσουν εκ δευτέρου. Η στρατηγική μας πρέπει από σήμερα να προπαρασκευασθεί σε χώρους που ούτε καν υποψιάζονται αυτοί. Κοντολογίς πρέπει να τους αιφνιδιάσουμε με μια έξυπνη τακτική και μια πρωτοφανή δραστηριότητα στα κέντρα αποφάσεων που να καταστήσουμε εφικτή την αποδοχή των Ελληνικών δικαίων. Από αύριο το πρωί πρέπει να κινητοποιηθεί η ομογένεια της Αμερικής επί επιτελικού σχεδίου δράσης. Πρέπει να στριμώξουν τον πεζοναύτη  Ρεπουμπλικανό υποψήφιο πρόεδρο Μακ Κεϊν για τη συμπεριφορά του Τζώρτζ Μπούς και την απαίτηση να άρει η Αμερική την αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα Μακεδονία. Ναι, μια εκστρατεία ακύρωσης της βδελυρής αυτής αναγνώρισης.

 

 Όχι πως θα την άρει ο Μακ Κέιν ή ο Ομπάμα, αλλά για να κατανοήσουν καλά οι Αμερικάνοι πολιτικοί, πόσο πολύ τραυμάτισαν τον Ελληνικό λαό με την επιλογή τους αυτή. Πρέπει μέσα στις ΗΠΑ εν όψει εκλογών να γίνει μια γενική Ελληνική πολυμέτωπη επίθεση σε κόμματα, στη Γερουσία, σε υποψήφιους, σε Πανεπιστήμια, σε οργανώσεις για την αλήθεια της Ελληνικής και μόνο Ελληνικής Μακεδονίας. Πρέπει να καταλάβουν ότι όχι μόνο πρόδωσαν τον πιο παλιό και με προσφορά αίματος σύμμάχο τους, αλλά και ότι είναι σε βάρος τους και σε βάρος των συμφερόντων τους, να αγνοούν ότι η μοναδική δύναμη αξιοπιστίας και σταθερότητας στα Βαλκάνια είναι η Ελλάδα. Ίσως ακόμα και στο δικό μας το ΥΠΕΞ δεν έχουν καταλάβει, ότι η Ελλαδα κλείνει γεωστρατηγικά ολόκληρη τη Βαλκανική Χερσόνησο από το Νότο.

Επιχειρήματα έχουμε αμέτρητα και δυνατότητες πολλαπλάσιες των Σκοπιανών αρκεί να θέλουμε να τις αξιοποιήσουμε. Πρέπει τους μήνες που απομένουν μέχρι την επόμενη σύνοδο, να μας αισθανθούν οι αντίπαλοι μα και να προσέλθουν σε ένα τραπέζι ειλικρινών διαπραγματεύσεων. Θελω να πω με τη πείρα μου στο ΝΑΤΟ, ότι το βέτο είναι η τελευταία λύση όταν έχεις εξαντλήσει το οπλοστάσιό σου. Το απόρρητο ταμείο του ΥΠΕΞ είναι πολύ πλούσιο και μπορεί να στηρίξει μια Ελληνική εκστρατεία στις ΗΠΑ. Καιρός είναι αυτό το ταμείο να διατεθεί για το σκοπό που συνεστήθη και όχι για ικανοποίηση των ημετέρων. Οπωσδήποτε στις κινήσεις της η Ελλάδα, πρέπει να στοχοποιήσει και τους δύο διώκτες της, Ντάνιελ Φρήντ και Μάθιους  Νίμιτς. Αυτοί οι δύο πολύ κακό έκαναν και πρέπει να απομακρυνθούν, αν θέλουμε να πορευθούμε σε δίκαιη λύση. Στη Κύπρο Τούρκοι και Αμερικάνοι κατάφεραν προ ημερών να απομακρύνουν τον επίσημο εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Μόλλερ. Ο κ. Μόλλερ είναι Ελληνομαθής και εθήτευσε στην Ελληνική παιδεία. Άνευ λόγου των απομάκρυναν, τώρα που θα ξαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Θάθελα στην όλη υπόθεση του Σκοπιανού να επισημάνω προς προβληματισμό όλων μας και κυρίως των υπευθύνων, την απουσία της Ελληνικής νεολαίας σε όλα τα επίπεδα των δραστηριοτήτων για τη Μακεδονία. Είναι αδιανόητο να βγαίνουν στο δρόμο οι νέοι των Σκοπίων για κάτι κλεψίτυπο και ψεύτικο και να μην εκδηλώσουν μια ενέργεια οι Έλληνες νέοι για τα δίκαια της Μακεδονίας μας και την ένδοξη Ελληνική Ιστορία. Το βέβαιο είναι ότι οι μόνοι που δεν φταίνε είναι οι νέοι. Όταν εμείς τους διδάσκουμε ιστορία από Ρεπούσικα βιβλία, αυτό θα είναι το αποτέλεσμα. Όταν τους λέμε ότι μπορούν να καίνε τη σημαία τότε τους απομακρύνουμε από τα ιδανικά μας.

Νεολαία χωρίς ιδανικά είναι καράβι χωρίς πυξίδα. Η πολιτεία πρέπει να εγκύψει στο σοβαρό αυτό θέμα. Το Υπουργείο παιδείας βάσει του Συντάγματος έχει την ευθύνη για την εθνική και θρησκευτική αγωγή των Ελλήνων. Ας μετρήσει τις ευθύνες του. Το Βουκουρέστι σαν στροφέας ας μας επαναφέρει στη τάξη.

 

Δ. Δήμου                                           Αθήνα 03/04/2008

http://www.antibaro.gr