Η Παιδεία ως νέα Μεγάλη Ιδέα
και η θέση της Ελληνικής Γλώσσας σ΄αυτήν

Συμβολή στον διάλογο

                                                                                                       του Αντώνη Λαμπίδη

             Στις   8 Ιουλίου 1987, στον περίβολο του Παλαιού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο αείμνηστος Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Αντώνης Τρίτσης μπροστά σε μιαν ομήγυρη που την αποτελούσαν Ακαδημαϊκοί, Πρυτάνεις και Καθηγητές Ανωτάτων Σχολών της χώρας μας, απηύθυνε προς αυτούς μιαν Ομιλία - Ανακοίνωση με θέμα την "Ανάκτηση της Ελληνικής Παιδείας".

           Η Εξαγγελία του Αντώνη Τρίτση περιλαμβάνεται σε κείμενο 19 σελίδων, στο οποίο αναπτύσσεται ένα ευρύτατο πρόγραμμα - προσαρμοσμένο στις συνθήκες της εποχής μας - για την ανάκτηση της Ελληνικής Παιδείας. Ο υπουργός ζήτησε από την εκπαιδευτική οικογένεια να ομονοήσει και να συνδυάσει τις προσπάθειες της σε μια Σύνθεση, ως προάσπιση μας ενάντια στον αλλοτριωτικό "πολιτισμό".

           Όμως, ελάχιστοι γνωρίζουν αυτό το κείμενο σ΄όλη του την έκταση, αφού σε κανένα έντυπο δεν δημοσιεύθηκε ! Οι μηχανισμοί απο- και παραπληροφόρησης που λειτουργούν άριστα στα μαζικά μέσα απέκλεισαν από το ευρύ κοινό τη δυνατότητα να προσεγγίσει και να εγκύψει στο νόημα της υπουργικής έκκλησης. Ο Σχεδιασμός δεν συγχωρεί τέτοια οράματα. Γι’ αυτό, ακριβώς την μεθεπομένη της Εξαγγελίας κατευθυνόμενες εφημερίδες και υπογείως δρώντα έντυπα φιλοξενούν στις στήλες τους υπονομευτικά άρθρα με πεζοδρομιακή κυριολεκτικά φρασεολογία, καθώς και ρυπαρογραφήματα όλα στηριγμένα στην εμπάθεια και το μίσος, με στόχο να δημιουργήσουν εσφαλμένες εντυπώσεις στην κοινή γνώμη. Καθηγητές αλλά και νεόκοποι δασκαλάκοι, όλοι τους άγευστοι και άμοιροι Ελληνικής Παιδείας, πρόεδροι, σύμβουλοι συνδικαλιστικών οργανώσεων (βλ. ΟΛΜΕ) άδειασαν όλη τους την χολή στο χαρτί, χλευάζοντες και σαρκάζοντες έναν υπουργό που επιτέλους τόλμησε να ρίξει άμμο στα γρανάζια των μηχανισμών της διάλυσης και του αφελληνισμού. Ευτυχώς,  κάποιοι Έλληνες έχουν αποδελτιώσει όλο το άθλιο υλικό και έχουν καταγράψει τα επαίσχυντα γεγονότα της εποχής εκείνης, χρήσιμα στοιχεία για εκείνον που θα αποπειραθεί μια θεώρηση της πορείας του Ελληνισμού.

           Ο Σχεδιασμός, ως άλλη Κίρκη, είναι η συνισταμένη όλων των μηχανισμών και των διαστροφών που κατατείνουν στη μεταμόρφωση των ανθρώπων σε χοίρους με μουσούδα αγριμιού και σβέρκο λύκου, και γι’ αυτό δεν ανέχεται τις μορφές που λάμπουν σαν δαμασκηνό σπαθί. Διαισθάνεται ότι αυτές δεν είναι "δικές" του, ούτε θα γίνουν ποτέ. Έτσι, κοιτάζει να τις εξουδετερώσει. Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα τους εξ-ορίζουν, ήτοι τους εκδιώκουν από τη δημόσια ζωή, τους καταδικάζουν στη φθορά του εγκλεισμού και της σιωπής. Οι στυγνές δικτατορίες δεν διστάζουν να τους εξοντώσουν. Ο Σχεδιασμός σήμερα που έχει σαν επικάλυμμα την ψευδεπίγραφη "δημοκρατία" προσπαθεί να τους εξουθενώσει με μηχανισμούς συκοφαντιών, διακωμωδήσεων και άλλων σατανικών μεθόδων που έχουν στόχο την υπονόμευση του κύρους, του ήθους και της αξιοπιστίας που έχει το "ανυπότακτο" αυτό άτομο. Γιατί ο Σχεδιασμός δεν θέλει, ειδικά στον τόπο μας, να υπάρχουν άνθρωποι με αξία. Επειδή ο Έλληνας με αξία επανατοποθετεί το νόημα του Ελληνισμού στις οικουμενικές πνευματικές διαστάσεις του, πράγμα που αντιστρατεύεται την επιδίωξη του Σχεδιασμού για μιαν "παγκοσμιότητα επί των αγελαίων πληθυσμών".

 

           Αυτά πρέπει να τα έχουν υπ’ όψη τους όσοι θα πάρουν την ασπίδα και το δόρυ για να υπερασπισθούν τα τείχη της βαλλομένης πανταχόθεν (και εκ των ένδον) ελληνικής φυσιογνωμίας. Και να μη δειλιάσουν επειδή ο εχθρός είναι εξοπλισμένος με τεράστια μέσα, να μην ορρωδήσουν αλλά ν΄αγωνισθούν μέχρις εσχάτων, εν πεποιθήσει ότι τα έσχατα θα είναι η νίκη τους…

            Παραθέτουμε ολόκληρο το κείμενο της Εξαγγελίας για την Ανάκτηση της Ελληνικής Παιδείας , του αειμνήστου Αντώνη Τρίτση, όπου ο μελετητής καλείται να εγκύψει βαθιά και να αφουγκραστεί τα μηνύματα της…

 Η Παιδεία είναι πράγματι η Μεγάλη Ιδέα του Έθνους.

Ήλθε η ώρα να τολμήσουμε για την αληθινή της πραγμάτωση !


Ευχαριστούμε θερμότατα τον κ. Αντώνη Λαμπίδη που μας εμπιστεύτηκε το κείμενο του Αντώνη Τρίτση στο Αντίβαρο.

www.antibaro.com