Δελτίο ενημέρωσης του Αντίβαρου, 22 Δεκεμβρίου 2007

Χαίρετε,

Το Αντίβαρο σας εύχεται ολόψυχα ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και εύχεται το νέο έτος να σας φέρει υγεία, χαρά και ό,τι αμέλησε να σας φέρει το 2007.

Αρχικά μία είδηση που μας αφορά όλους, και μετά τα νέα άρθρα του Αντίβαρου.

Η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονίας (International Association of Genocide Scholars IAGS) ενέκρινε ψήφισμα αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ασσυρίων, των Ποντίων, των Ελλήνων της Ανατολίας. Το ψήφισμα υιοθετήθηκε τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου 2007 από το 83% των μελών της Ένωσης, που είναι καθηγητές πανεπιστημίου και ερευνητές γενοκτονιών. Ανακοινώθηκε επίσημα από την Ένωση στις 15 Δεκεμβρίου 2007.

Το κείμενο συνέταξαν από κοινού ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Yale, Prof. Adam Jones και η συγγραφέας του βιβλίου «Ούτε καν το όνομά μου» Thea Halo, που αναφέρεται στην ιστορία της μητέρας της, Ελληνίδας από τον Πόντο που ξεριζώθηκε κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας. Το βιβλίο κυκλοφορεί και στα ελληνικά από χρόνια.

Η υιοθέτηση του ψηφίσματος, και ιδιαίτερα η αποδοχή των (ξένων καθηγητών που ασχολούνται με τις γενοκτονίες) ότι το τελευταίο στάδιο μίας γενοκτονίας είναι η άρνηση αναγνώρισής της, αποτελεί ράπισμα για μία ελληνική μερίδα σκέψης, που επιμένει πεισματικά να συζητάει ή να ακούει για το θέμα αυτό. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Ελληνικό κράτος θέσπισε το 1994 ως «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων» την 19η Μαίου, αλλά μερικά χρόνια αργότερα υποχώρησε, όταν με Προεδρικό Διάταγμα αφαιρέθηκε η λέξη «Γενοκτονία» και έμεινε μόνο το «Ημέρα Μνήμης»…

Διαβάστε ολόκληρο το ΨΗΦΙΣΜΑ στο Ιστολόγιο του Αντίβαρου


Η επόμενη ανανέωση του Αντίβαρου θα γίνει σε ένα περίπου μήνα, στα τέλη Ιανουαρίου.

 

Τα νέα άρθρα που προστέθηκαν στο Αντίβαρο:

 


 

 

 

 

 Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.

Ανδρέας Σταλίδης

http://antibaro.gr