Δελτίο ενημέρωσης του Αντίβαρου 23 Ιουνίου 2007

 

Χαίρετε,

πρόκειται ίσως για την πλουσιότερη ανανέωση άρθρων του Αντίβαρου στα έξι χρόνια λειτουργίας του που συμπληρώθηκαν πριν από ένα μήνα, στις 25 Μαίου 2007. Αυτό δείχνει την επιτυχία του και το ενδιαφέρον των αναγνωστών, συνεργατών και συντελεστών του.

Το Αντίβαρο τέθηκε στο κέντρο της επικαιρότητας με αφορμή την πρωτοβουλία του για συλλογή υπογραφών κατά του βιβλίου Ιστορίας της Στ Δημοτικού. Δεν αλλοιώθηκε όμως η μορφή του και παραμένει ένα ηλεκτρονικό περιοδικό με στόχο την ενημέρωση και την παρότρυνση έκφρασης και ενασχόλησης με τα κοινά («αντίβαρο στην ιδιωτεία»). Οι δύο μεγαλύτερες πρωτοβουλίες του, το αφιέρωμα στο Σχέδιο Ανάν το 2004 (το πληρέστερο στο διαδίκτυο) και η συλλογή υπογραφών για απόσυρση του βιβλίου Ιστορίας, διαπερνούν ολόκληρο το πολιτικό φάσμα και συγκεντρώνουν υποστήριξη ενός ευρύτατου και πολυδιάστατου μέρους του.

Παρόλο όμως που εμπλοκή με την πολιτική με τη στενή έννοια την αποφεύγουμε, λόγω της φύσης του ζητήματος του βιβλίου, αλλά και λόγω της (πρωτοφανούς και μη αναμενόμενης) αδιαλλαξίας της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων να αποσύρει το βιβλίο, αναγκαστήκαμε να επιβεβαιώσουμε (με καθυστέρηση ενός μήνα) μίας «απίστευτης δήλωσης» της κ. Γιαννάκου στον τύπο που έγινε στο Λονδίνο στις 18 Μαίου. Είπε λοιπόν η κ. Γιαννάκου ούτε λίγο ούτε πολύ ότι εάν διαφωνούμε με το βιβλίο Ιστορίας και με τη στάση της τότε «μην ψηφίσουμε Νέα Δημοκρατία στις εκλογές» και η δήλωση αυτή δημοσιεύθηκε στο Παρόν της Κυριακής στις 17 Ιουνίου 2007.

Η δημοσιοποίηση αυτή δεν έχει επ' ουδενί στόχο να καθοδηγήσει ή να επηρεάσει τους αναγνώστες του Αντίβαρου, ούτε να αλλοιώσει τον ενημερωτικό χαρακτήρα του, και δεν θα πρέπει να εκληφθεί έτσι από κανέναν. Έγινε μόνο για να συνειδητοποιηθεί από την πολιτική ηγεσία το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος του ζητήματος αυτού. Εφόσον δεν φαίνεται να πείθονται από την πλήρη αποδόμηση του βιβλίου, από το ότι θα αποβληθεί καλώς ή κακώς κάποτε από την ίδια την κοινωνία (δασκάλους, γονείς), ας πειστούν από το πολιτικό κόστος.

Ελπίζουμε στην κατανόηση και στη μη παρεξήγηση της δημοσιοποίησης αυτής της δήλωσης.

Ακολουθούν τα νέα άρθρα στο Αντίβαρο.

 

====================================================================

Νέα άρθρα στο Αντίβαρο για το βιβλίο Ιστορίας

 

Νέα άρθρα για υπόλοιπα θέματα

 

1) χουμε συνηθίσει ν ποστηρίζουν τ πολυτονικ μάδες τόμων μ ρκετ κραες ντιλήψεις, γι τς ποες τ τονικ δν εναι παρ να λάχιστο μέρος μίας κοσμοθεωρίας

2) γι πρώτη φορ παρουσιάζεται μία κίνηση πλν πολιτν πο θέτει σν σκοπό της ν σχοληθε μ τ θέμα τν τόνων κα μόνο. Προτείνει τν παναφορ το πολυτονικο, ξέροντας τι γι ν γίνει ατ πρέπει ν πάρξουν κάποιες προϋποθέσεις

3) μ ποτέλεσμα ν καταπιάνεται μ τν πραγματοποίηση ατν τν προϋποθέσεων:

            α) τεχνικ νημέρωση, δημιουργία κα διάδοση πληροφορικν ργαλείων 

            β) νημέρωση πάνω στος κανόνες τονισμο κα παιδαγωγία τν τόνων

            γ) νημέρωση πάνω στν στορία τς τονοκτονίας, παραθέτοντας ,τι χει γραφτε π τ τέλη το 19ου αἰῶνα μέχρι σήμερα καθς κα ντοκουμέντα πάνω στν φαρμογ το μονοτονικο 

... μαζ μ πιχειρήματα, ποφθέγματα κα μαρτυρίες νωνύμων κα πωνύμων πισκεπτν

πού, καθένας μ τν τρόπο του, ποστηρίζουν τι τ μονοτονικ δν εναι οτε φυσικ ξέλιξη οτε στορικ ναγκαιότητα, λλ πλς μι σκοτειν περίοδος τς λληνικς γλώσσας πο στ χέρι μας εναι ν ξεπερασθε, να λάθος πο μπορε ν διορθωθε.

http://www.polytoniko.org

http://www.polytoniko.gr

 

 

Λόγω της πληθώρας νέων άρθρων, θα σας συμβουλεύμανε να επισκέπτεστε συχνά την ιστοσελίδα του Αντίβαρου

Δείτε το αφιέρωμα στο βιβλίo Ιστορίας της Στ Δημοτικού (άρθρα συνεργατών και ολόκληρο το βιβλίο)

Η επιστολή διαμαρτυρίας και το μέρος όπου μπορείτε να συν-υπογράψετε το αίτημα

 


Ενημερώνουμε επίσης ότι άνοιξε και λειτουργεί κανονικά η Νέα Αγορά του Αντίβαρου

 

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.

Ανδρέας Σταλίδης

http://www.antibaro.gr